Το άθλημα που οδήγησε τον τσαπατσούλη Αλεξάντερ Φλέμινγκ σε μια κατά λάθος ιατρική επανάσταση
Συνωμοσία του σύμπαντος. Φράση κλισέ που αποδίδεται στον Πάουλο Κοέλιο αν και υπήρξε σε αμέτρητα συγγραφικά έργα πολύ πριν ο διάσημος Βραζιλιάνος συγγραφέας την κάνει δημοφιλή μέσα από τις σελίδες του «Αλχημιστή». Το βέβαιο είναι ότι το σύμπαν και οι συνωμοσίες του έκαναν πάντα τη δουλειά τους. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα -11 Μαρτίου- το 1955.
Ο αθλητισμός είναι η αιτία που ο Σκωτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος, ασχολήθηκε ερευνητικά με τη βακτηριολογία, την ανοσολογία και τη χημειοθεραπεία και δεν έγινε χειρουργός. Όσον αφορά την επανάσταση που ονομάζεται πενικιλίνη, αυτή έγινε λόγω της τσαπατσουλιάς του Φλέμινγκ και κυριολεκτικά από ένα λάθος.
Γεννημένος στις 6 Αυγούστου 1881, ο Αλεξάντερ μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Ντάρβελ του Ανατολικού Άυρσαιρ, στη Σκωτία. Υπήρξε το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Χιού Φλέμινγκ και της Γκρέις Μόρτον. Ο Χιού είχε άλλα τέσσερα παιδιά από τον πρώτο γάμο του και πέθανε σε ηλικία 59 ετών, όταν ο Αλεξάντερ ήταν μόλις επτά ετών.
Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ παρακολούθησε για δύο χρόνια την Ακαδημία του Κίλμαρνοκ. Δούλεψε σε ναυτιλιακό γραφείο επί τέσσερα χρόνια και στα 20του κληρονόμησε ένα θείο του, τον Τζον Φλέμινγκ. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Τομ, είχε ήδη σπουδάσει Ιατρική και συνέστησε στον Αλεξάντερ να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Το 1901 λοιπόν ο Αλεξάντερ εγγράφηκε στο Νοσοκομείο Saint Mary του Λονδίνου. Εξασφάλισε υποτροφία για την Ιατρική Σχολή το 1906 και επρόκειτο να γίνει χειρουργός.
Η ομάδα της σκοποβολής
Ο Φλέμινγκ ωστόσο ήταν και αθλητής της σκοποβολής. Ο επικεφαλής της τοπικής λέσχης, θέλοντας να κρατήσει τον Φλέμινγκ στην ομάδα, του συνέστησε να ακολουθήσει το τμήμα ερευνών στο Saint Mary. Έτσι έγινε βοηθός του βακτηριολόγου Σερ Άλμροθ Ράιτ. Η συνωμοσία μόλις είχε ξεκινήσει.
Το 1914, όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Φλέμινγκ ήταν επιμελητής του Saint Mary. Υπηρέτησε ως λοχαγός του Υγειονομικού Σώματος του Βασιλικού Στρατού (Royal Army Medical Corps), απασχολούμενος και σε ιατρεία στο πεδίο της μάχης στο Δυτικό Μέτωπο, στη Γαλλία. Το 1918 επέστρεψε στο Νοσοκομείο και στην Ιατρική Σχολή. Εκλέχθηκε Καθηγητής της Βακτηριολογίας εκεί το 1928.
Τα επόμενα χρόνια ο Φλέμινγκ ερεύνησε για αντιβακτηριακούς παράγοντες, έχοντας ζήσει πολλούς θανάτους στρατιωτών από σηψαιμία από πληγές που μολύνθηκαν. Δυστυχώς τα αντισηπτικά εξουδετέρωναν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αποτελεσματικότερα από ό,τι τα εισβάλλοντα βακτήρια.
Δεν σχεδίαζα να φέρω επανάσταση
«Ξυπνώντας το ξημέρωμα της 28ης Σεπτεμβρίου 1928, ασφαλώς δεν σχεδίαζα να φέρω επανάσταση σε όλη την Ιατρική ανακαλύπτοντας το πρώτο αντιβιοτικό, φονέα δηλαδή βακτηρίων», θα έγραφε ο Φλέμινγκ, «αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό ακριβώς έκανα τότε» (Kendall F. Haven: Marvels of Science, Libraries Unlimited, 1994, σελ. 182)
Ήταν η ώρα της… συνωμοσίας. Ο Φλέμινγκ ερευνούσε τις ιδιότητες των σταφυλόκοκκων. Είχε ήδη τη φήμη του ευφυούς ερευνητή. Ταυτόχρονα όσοι είχαν συνεργαστεί μαζί του ήξεραν πόσο… τσαπατσούλης ήταν. Συχνά ξεχνούσε τις καλλιέργειες μικροβίων πάνω στις οποίες εργαζόταν και γενικώς το εργαστήριό του ήταν μόνιμα ακατάστατο. Ο Φλέμινγκ πήγε διακοπές και όταν επέστρεψε -είχε παρατήσει τα δισκία μικροβιακών καλλιεργειών- ότι είχε αφήσει στο εργαστηριακό τραπέζι του, είχε μολυνθεί από ένα μύκητα. Τα πάντα είχαν μουχλιάσει. Μαζί και τα δισκία μικροβιακών καλλιεργειών. Τα έριξε σε ένα δοχείο με απορρυπαντικό, όμως λίγο αργότερα χρειάστηκε να δείξει σε έναν επισκέπτη τι ερευνούσε. Έτσι ανέσυρε κάποια από τα δισκία που δεν είχαν βυθισθεί στο απορρυπαντικό. Τότε πρόσεξε μία ζώνη γύρω από τη μούχλα που ήταν ελεύθερη -φαινομενικά τουλάχιστον- από βακτήρια. Αντιλήφθηκε ότι αυτό συνέβαινε διότι η μούχλα παρήγαγε κάποια βακτηριοκτόνο ουσία. Ο Φλέμινγκ απομόνωσε ένα δείγμα από τη μούχλα, το ταυτοποίησε σωστά ως μύκητα του γένους πενικίλλιο και για τον λόγο αυτό ονόμασε τη νέα ουσία πενικιλλίνη.
Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ είχε κάνει την επανάσταση για την οποία πήρε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1945, μαζί με τον Αυστραλό Dr Χάουαρντ Φλόρεϋ και τον Σερ Έρνεστ Τσέιν.
Η Λαίδη Αμαλία Κουτσούρη-Φλέμινγκ
Το 1949 έφυγε από τη ζωή η σύζυγός του Σάρα Μάριον Μάκελροϋ. Το 1953 νυμφεύθηκε την Αμαλία Κουτσούρη-Βουρέκα, ιατρό και βακτηριολόγο, συνάδελφό του στο νοσοκομείο Saint Mary. O Φλέμινγκ πέθανε το 1955, η δε Λαίδη Αμαλία Κουτσούρη-Φλέμινγκ – είχε τον τίτλο της Λαίδης, καθώς ο Φλέμινγκ ήταν Ιππότης (Σερ)- και έως τον θάνατό της, έζησε στην Ελλάδα όπου είχε έντονη αντιδικτατορική και φιλανθρωπική δράση.
Απελάθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας, έφυγε στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας, κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη των βασανιστών της ΕΑΤ-ΕΣΑ, εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου του 1986.
Το ρεκόρ του Χονδροκούκη
2012: Ο Δημήτρης Χονδροκούκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος με 2,33μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
2006: Ο 36χρονος Ινδός παίκτης του κρίκετ Anil Kumble, γνωστός ως “Jumbo” λόγω της ταχύτητάς του, μέλος της ομάδας κρίκετ της Ινδίας, σημειώνει το 500ο άουτ (wicket) σε αγώνα τεστ (test match).
1992: Γίνεται η ιδρυτική συνέλευση της ΕΣΑΚ βάσει του νόμου 1958 της 5/8/91.
1991: Ξεκινάει η δίκη για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, στο οποίο εμπλέκεται ο πρόεδρος της τράπεζας και του Ολυμπιακού Γιώργος Κοσκωτάς.
1990: Η Jennifer Capriati γίνεται η νεότερη (13 ετών και 347 ημερών) τενίστρια που φτάνει σε τελικό επαγγελματικού τουρνουά. Χάνει από την Gabriela Sabatini με 4-6, 5-7 στον τελικό του Virginia Slims στην Φλόριντα.
1988: Ογδόντα νεκροί στο Κατμαντού κατά τη διάρκεια αγώνα πρωταθλήματος σε έξοδο πανικού των φιλάθλων από το γήπεδο λόγω χαλαζιού.
Ένα επεισοδιακό Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
1973: Η ΕΙΡΤ (μετέπειτα ΕΡΤ) καλύπτει τηλεοπτικά τον αγώνα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη. Στο 83’, και ενώ στο σκορ είναι 3-2 υπέρ των γηπεδούχων, ο διαιτητής Τιμολέων Λάτσιος αποβάλλει τον Αθανασόπουλο και ο Μίμης Δομάζος παίρνει την ομάδα και αποχωρεί, ενώ ο Βασίλης Κωνσταντίνου κυνηγά τον Τάκη Συνετόπουλο σε όλο το γήπεδο και θα τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό από την Εθνική ομάδα και θα μείνει ένα χρόνο εκτός γηπέδων. Οι πράσινοι θα τιμωρηθούν και τελικά θα χάσουν τον τίτλο τερματίζοντας τρίτοι.
1972: Ξεκινά το 3ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Γκρενόμπλ, όπου ο στίβος είνα 180μ. αντί για 200μ. Έτσι αντί για κούρσες των 60μ θα διεξαχθούν κούρσες των 50μ..
1948: Ο Reginald Weir γίνεται ο πρώτος έγχρωμος τενίστας που παίρνει μέρος σε τουρνουά του US Indoor Lawn Tennis Association
1896: Ολοκληρώνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι Πανελλήνιοι προκριματικοί αγώνες που ξεκίνησαν στις 9/3. Οι αγώνες αυτοί, μαζί με τα “Τήνια” (15-17/8/1895), αποτελούν αγώνες πρόκρισης για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας
1892: Διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας μπάσκετ μεταξύ καθηγητών και μαθητών του κολλεγίου Springfield στην Μασσαχουσέτη. Αρχικά το νέο άθλημα προτάθηκε να ονομαστεί Νέισμιθ μπολ, αλλά την ίδια στιγμή απερρίφθη και επικράτησε το μπάσκετμπολ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Τα συστατικά της πολύτιμης περσινής συνταγής
- Ολυμπιακός - Ρεάλ 79-69: Με «ηφαίστειο» ΣΕΦ και σπουδαίο ΜακΚίσικ υπέταξε την «βασίλισσα»
- Βεζένκοφ: «Εχουμε σπουδαίους παίχτες , πρέπει να γίνουμε καλή ομάδα»
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για την αναμέτρηση με την Καλλιθέα
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά την σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ Μαδρίτης