Έλληνας πρωταθλητής… Αγγλίας, Γερμανίας, πράκτορας, νεκρός από... ταξί
Σαν σήμερα: Νίκος Ματζάρογλου, Έλληνας πρωταθλητής… Αγγλίας, Γερμανίας, Παναθηναϊκός, γλίτωσε στον πόλεμο, σκοτώθηκε από ταξί
Ήταν το πρωί της 12ης Απριλίου του 1950, ημέρα Τετάρτη όταν, όπως κάθε πρωί εργάσιμης ημέρας, ο υπάλληλος του τεχνικού γραφείου Νίκος Ματζάρογλου βγήκε από το σπίτι του, στην οδό Υψηλάντου 7 στο Κολωνάκι (Υψηλάντου 27). Πήρε το τραμ, κατέβηκε στην Ακαδημίας και κατευθύνθηκε με τα πόδια προς το γραφείο του στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Στην οδό Σταδίου, στη διασταύρωση με την Κοραή, τον χτύπησε διερχόμενο ταξί. Μάλιστα το ταξί δεν σταμάτησε όμως και ο ίδιος σηκώθηκε και συνέχισε τον δρόμο του. Άλλωστε ο 40χρονος τότε Ματζάρογλου παρέμενε εξαιρετικά γυμνασμένος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ferucio Lamborghini, η σύζυγος τού Σήφη Βαλυράκη κι ο πίνακας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νικόλας Άσιμος, ουχί Νίκος ουδέ Νικόλαος, άνευ θρησκεύματος άλτης και τερματοφύλακας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνέντευξη: Πατέρας, γιος και εγγονή – Μια ζωή διακρίσεις με τον Παναθηναϊκό στη σκοποβολή
Ξεσκόνισε το κοστούμι του, έσφιξε τα δόντια και παρ’ ότι πονούσε πήγε στο γραφείο του. Όμως οι πόνοι δεν τον άφηναν και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε βαριά θλάση κοιλίας και ρήξη παχέως εντέρου. Την επόμενη ημέρα υποβλήθηκε σε εγχείρηση, αλλά τελικά πέθανε τα χαράματα της Παρασκευής 14 Απριλίου. Η κηδεία του έγινε την ίδια ημέρα στο Α’ Νεκροταφείο.
Στα μόλις 40 χρόνια της ζωής του ο Νίκος Μαντζάρογλου, πρόλαβε να γίνει πρωταθλητής Αγγλίας (1927), Γερμανίας (1927-1929) και Ελλάδας (1930-1931). Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που ανέδειξε η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση, δεύτερος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1932. Εκτός από αθλητής του πινγκ πονγκ, ήταν αθλητής της αντισφαίρισης και του χόκεϊ επί χόρτου. Μάλιστα ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας χόκεϊ του Παναθηναϊκού.
Πολυαθλητής σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία
Γεννήθηκε στην Δρέσδη της Γερμανίας από Έλληνες γονείς. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία και από 14 ετών διακρίθηκε στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Από το 1926 έως το 1929 που επέστρεψε στην Ελλάδα πήρε μέρος σε πολλά διεθνή τουρνουά ανά την Ευρώπη.
Ήταν επίσης αθλητής της αντισφαίρισης και μέλος του Ομίλου αντισφαίρισης Αθηνών. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν δεύτερος στο διπλό αντρών το 1935 και το 1937, δεύτερος επίσης ήταν στο μεικτό το 1938. Στην επιτραπέζια αντισφαίριση αρχικά αναφέρεται αθλητής του Ομίλου αντισφαίρισης Αθηνών, το 1950 του συλλόγου “Υπαίθρια Ζωή”.
Το 1920 πάντως, το άθλημα δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είχε Ομοσπονδία κι έτσι πηγαίνοντας αρχικά στην Αγγλία να σπουδάσει δεν είχε πρόβλημα να παίξει εκεί πινγκ πονγκ. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας το 1927, πηγαίνει στη Δρέσδη και το 1931 αναδεικνύεται πρωταθλητής Γερμανίας στο απλό και στο διπλό ενώ τον τίτλο στο απλό πανηγύρισε και την επόμενη χρονιά. Οι Ναζί ενοχλούνται από έναν… ξένο που κατακτά πρωτιές. Επιστρέφει στην Ελλάδα και ως αθλητής πλέον του Παναθηναϊκού, μεταξύ άλλων και σκιέρ, παίρνει μέρος σε αρκετά αθλήματα.
Πράκτορας της οργάνωσης «Όμηρος»
Την πορεία του σταματά ο πόλεμος. Επιστρατεύεται αρχικά ως λοχία στο πεζικό ενώ στη συνέχεια ως εθελοντής στο τμήμα χιονοδρόμων. Πολεμά στην Αλβανία. Αργότερα συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση «Όμηρος».
Μια ημέρα στην Αθήνα συνάντησε τον παιδικό φίλο του από τη Δρέση, τον Γερμανό, πλωτάρχη πλέον, Ζούρμπερ. Βρισκόταν στην Αθήνα ως κατακτητής. Ο Μαντζάρογλου ήταν ήδη ο πράκτορας 421 της οργάνωσης «Όμηρος». Πλέον άρχισε να συγκεντρώνει πληροφορίες και συχνά, αφού έβαζε τον Ζούρμπερ να πίνει μάθαινε λεπτομέρειες για τις περιπολίες των γερμανικών υποβρυχίων σε Ιόνιο και Κεντρική Μεσόγειο
Μετά τον πόλεμο συνέχισε να παίζει πινγκ πονγκ και μάλιστα ήταν πρωταθλητής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης το 1948. (Η φωτογραφία είναι από παλαιότερο δημοσίευμα του Άγγελου Μενδρινού στην ιστοσελίδα dailygoal).
Ο θάνατος του Permario Morosini
2012: Ο 26χρονος μέσος της Livorno, Permario Morosini, πεθαίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με την Pescara έπειτα από καρδιακή προσβολή που υπέστη στο 31ο λεπτό του αγώνα. Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα αναβάλει όλες τις αναμετρήσεις του επόμενου Σαββατοκύριακου ενώ πρόκειται για το δεύτερο θάνατο σε διάστημα λίγων εβδομάδων μετά από την απώλεια του 37χρονου διεθνούς βολλεϊμπολίστα Vigor Bovolenta στις 24/3/2012.
2007: Ο Gary Kasparov συλλαμβάνεται από την αστυνομία στη Μόσχα πηγαίνοντας σε μία διαδήλωση. Θα κρατηθεί για περίπου 10 περίπου ώρες, θα του επιβληθεί πρόστιμο και θα αφεθεί ελεύθερος. “The Dissenters’ March” (Η Πορεία των Διαφωνούντων) είναι μία σειρά πολιτικών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που ήδη έχει λάβει χώρα τρεις φορές στο παρελθόν (16/12/2006, 3/3/207, 24/3/2007) σε διάφορες πόλεις της Ρωσσίας. Τον επόμενο Οκτώβριο, ο Kasparov θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τη ρωσική προεδρία ως υποψήφιος της “other Russia”, (Άλλης Ρωσίας), αλλά στις 12/12 θα αποσυρθεί.
1993: Στην ανάπαυλα ανάμεσα στις δυο αγωνιστικές του 6ου Φάιναλ Φορ και με αφορμή τη συγκέντρωση πολλών Θεσσαλονικέων εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΟΚ, γίνεται αγώνας μεταξύ των δημοσιογράφων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επειδή τις ημέρες εκείνες η Αττική πλήττεται από λειψυδρία, οι Θεσσαλονικείς πριν το τζάμπολ κάνουν δώρο στους Αθηναίους από ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό, ενώ το περιπαικτικό σύνθημα που κυριαρχεί στους αγώνες αθηναϊκών ομάδων στη Θεσσαλονίκη είναι: ”δεν έχετε ομάδα, δεν έχετε νερό, μόνο να πλυθείτε ήρθατε εδώ!”.
1986: Αρχίζουν οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες Πάλης στο ΣΕΦ, οι οποίοι ολοκληρώνονται στις 20/4.
1985: Ο Ahmed Salah κερδίζει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο μαραθωνίου.
Πρώτος αγώνας μπέιζμπολ εκτός αμερικάνικου εδάφους
1969: Ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ εκτός αμερικάνικου εδάφους γίνεται στο Jarry Park του Μόντρεαλ Expos – St. Louis Cardinals (8-7).
1968: Στο νεοκτισθέν Madison Square Garden που άνοιξε τις πύλες του δύο μήνες πριν (14/2/1968) διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του ΝΒΑ μεταξύ των N.Y. Nicks και των Clippers.
1961: Πραγματοποιείται η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από την Σοβιετική Ένωση.
1960: Το Μόντρεαλ κερδίζει το 5ο του συνεχόμενο Stanley Cup με τη νίκη επί του Τορόντο.
1958: To Sputnik 2 μαζί με τον σκύλο Laika καίγεται στην ατμόσφαιρα μετά από 2570 περιστροφές με όλα του τα συστήματα νεκρά. Η καμπίνα της Laika είναι εξοπλισμένη με μία κάμερα τηλεόρασης και αισθητήρες για την μέτρηση της πίεσης και της θερμοκρασίας επιτρέποντας στους ελεγκτές να παρακολουθούν τις αντιδράσεις της Laika στο διάστημα.
1929: Ο πρίγκιπας Pierre εγκαινιάζει το 1ο Grand Prix του Μονακό, κάνοντας ένα γύρο μέσα σε μία Torpedo Voisin, με οδηγό τον Charles Faroux, διευθυντή του αγώνα. Μετέχουν 16 αυτοκίνητα, 8 Bugattis, 3 Alfa Romeos, 2 Maseratis, 1 Licorne and 1 Mercedes SSK. Ένας Βρετανός, ο Bruce Williams, θα είναι ο νικητής με μία πράσινη 35B Bugatti σε 3 ώρες, 56 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα, με μέση ωριαία ταχύτητα 80.194 χλμ σε 100 γύρους.
1894: Ο Thomas Edison παρουσιάζει το κινετοσκόπιο, μία συσκευή με την οποία ο θεατής έχει τη δυνατότητα να βλέπει διαδοχικά πολλές φωτογραφίες δημιουργώντας του την εντύπωση ότι βλέπει κινηματογραφική ταινία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Υπεράνω Ολων: Τον Ολυμπιακό δεν θα τον δείτε ποτέ «όμηρο» και «σκλαβωμένο»
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Ολυμπιακός: Τι χάνει από τον Βεζένκοφ, τι κερδίζει με τον Πίτερς
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης