Σοφία Σακοράφα - Οι κόντρες με τη Βερούλη και το παγκόσμιο ρεκόρ σε... μαιευτήριο

Σοφία Σακοράφα: Οι κόντρες με την Άννα Βερούλη και το παγκόσμιο ρεκόρ σε… μαιευτήριο

Σοφία Σακοράφα, πολιτικός, βουλευτής με το ΜέΡΑ25, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), πρώην ευρωβουλευτής μα πάνω απ’ όλα, στις καρδιές όλων μας αθλήτρια. Ακοντίστρια και στις θύμησες μιας άλλης εποχής το… μισό μέρος των μονομαχιών με την Άννα Βερούλη.

Γεννημένη σαν σήμερα -29 Απριλίου- το 1957 έχει γράψει τη δική της ιστορία τους στίβους.

Όπως τον Σεπτέμβριο του 1982, στα εγκαίνια του ΟΑΚΑ με το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αθήνας. Άννα Βερούλη εναντίον Σοφίας Σακοράφα ή Σοφία Σακοράφα εναντίον Άννας Βερούλη στον τελικό του ακοντισμού, αλλά και τ’ άλλα μεγάλα αστέρια του αγωνίσματος. Η Τίνα Λίλακ από τη Φινλανδία με το μόλις δύο μηνών παγκόσμιο ρεκόρ της με 72.40, αλλά και η Ανατολικογερμανίδα Άντζι Κέμπε.

Στο κατάμεστο ΟΑΚΑ

Μέχρι τότε χρυσό μετάλλιο και Ελλάδα δεν πήγαιναν μαζί σε αγώνες τέτοιου επιπέδου. Γενικότερα το μετάλλιο ήταν κάτι σπάνιο για Έλληνα αθλητή ή αθλήτρια. Η 9η Σεπτεμβρίου ήταν από αυτή την άποψη ιστορική. Στο ΟΑΚΑ 80.000 θεατές, στις τηλεοράσεις εκατομμύρια τηλεθεατές λες και έσπρωχναν τα ακόντια των κοριτσιών της Ελλάδας. Έσπρωξαν αυτό της Βερούλη, στα 70.02 και στο χρυσό μετάλλιο. Η Σοφία Σακοράφα ήταν τρίτη με βολή 67.04 στην 6η και τελευταία βολή. Δεύτερη η Κέμπε, με 67.94.

Η Σακοράφα δείχνει πικραμένη. Όσοι τη γνωρίζουν το καταλαβαίνουν. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής δεν υπήρξαν ποτέ φίλες με την Άννα Βερούλη. Ίσως το αντίθετο. Είχε προηγηθεί και ένα επεισόδιο με τον προπονητή και αρραβωνιαστικό της Δημήτρη Κωσταβέλη την προηγουμένη του αγώνα και η ψυχολογία της δεν ήταν καθόλου καλή.

«Είδα την Παναγία, που με βοήθησε να νικήσω», είχε πει μετά τον αγώνα η Βερούλη. «Σύντομα θα κάνω παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι ευτυχία το χάλκινο μετάλλιο, αλλά δεν ήμουν στην καλύτερη μου μέρα», λέει η αντίπαλός της Σοφία Σακοράφα που σε λίγες ημέρες απέδειξε ότι ήξερε τι έλεγε.

Το Λονδίνο, το ρεκόρ και η ζυγαριά στα Χανιά

Στις 19 Σεπτεμβρίου, στο Λονδίνο, στέλνει το ακόντιο στα 71.52 μέτρα. Πανελλήνιο, αλλά όχι παγκόσμιο ρεκόρ. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 είναι προγραμματισμένο το διεθνές meeting Βενιζέλεια στα Χανιά. Το ακόντιο φεύγει από τα χέρια της Σοφίας στην 4η προσπάθεια και φτάνει στα 74.20 μέτρα. Ακόμα και η κάμερα έχασε το ακόντιο. Η βολή μετρήθηκε, έπρεπε να ζυγιστεί και το ακόντιο. Ζυγαριά στο γήπεδο δεν υπήρχε. Το ακόντιο μεταφέρθηκε στο μαιευτήριο της πόλης, ζυγίστηκε σε ζυγαριά για βρέφη και η Σοφία Σακοράφα είχε κάνει Παγκόσμιο ρεκόρ. Το κράτησε έως την 13η Ιουνίου του 1983 όταν στο Τάμπερε της Φινλανδίας η Τίνα Λίλακ το κατέρριψε με επίδοση 74,76 μέτρα.

«Είναι η πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας μου. Χαρίζω το ρεκόρ σε όλο τον κόσμο. Ναι δεν είμαι εγώ η πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχω όμως το Παγκόσμιο ρεκόρ», είχε πει με νόημα η Σοφία Σακοράφα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News