Γιόχεν Ριντ - Ορφανός λόγω βομβαρδισμού, νεκρός στη Μόντσα, μετά θάνατον πρωταθλητής
Σαν σήμερα: Γιόχεν Ριντ – Ορφανός λόγω βομβαρδισμού, νεκρός στη Μόντσα, μετά θάνατον πρωταθλητής
Όταν σαν σήμερα -18 Απριλίου- το 1942 στο Μάιντς της Γερμανίας, ο Καρλ και η Ίλσε κρατούσαν στα χέρια τους τον νεογέννητο γιο τους, τον Αυστριακό Γιόχεν Ριντ αγνούσαν τόσο τη δική τους τραγική μοίρα όσο και ότι ο μονάκριβός τους θα έμενε στην ιστορία ως ο μοναδικός πιλότος της Formula1 που αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής (1970) μετά τον θάνατό του. Προφανώς και το δικό του τραγικό τέλος.
Όλα ξεκίνησαν στην καρδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ίσλε ήταν μια πολύ μοντέρνα και ανοιχτόμυαλη γυναίκα για την εποχή της. Μια κομψή και μοδάτη κυρία, καπνίστρια, λάτρευε το σκι προτιμούσε να οδηγεί η ίδια το αυτοκίνητό της. Ο Καρλ ήταν ένας έντιμος έμπορος που διαχειριζόταν τον μύλο μπαχαρικών «Klein & Rindt» στο Μάιντς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Πριμ Γουλανδρή στον Παναθηναϊκό, επεστράφη λόγω «αναρμόστου συμπεριφοράς»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Φρέντι Χιρς – Εβραίος, ομοφυλόφιλος, ήρωας του Άουσβιτς – Μια καλά κρυμμένη ιστορία
Τον Αύγουστο του 1943, ο μικρός Γιόχεν ήταν μόλις 16 μηνών. Οι γονείς του επιθεωρούσαν το υποκατάστημα τους στο Αμβούργο όταν ξέσπασε η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Γόμορρα. Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και γενικότερα στην παγκόσμια ιστορία των πολεμικών αεροπορικών επιχειρήσεων. Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF) με στόχο την προσβολή της γερμανικής πόλης και του λιμένα του Αμβούργου. Συμμετείχαν αεροσκάφη από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Νεκροί στον βομβαρδισμό
Σύμφωνα με τα γερμανικά επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και που αφορούν τα συγκεντρωτικά των αεροπορικών επιδρομών της επιχείρησης Γόμορρα, περίπου 9.000 τόνοι βομβών υπολογίστηκε ότι ρίχτηκαν στη διάρκεια αυτών, οι οποίοι και έσπειραν το θάνατο σε περίπου 42.600 ανθρώπους και επέφεραν τον τραυματισμό περίπου σε 37.000. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο Καρλο Ρίνντ και η Ίλσε. Οι σοροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ. Ο μικρός Γιόχεν βρέθηκε στους παππούδες του στο Γκρατς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Παπαδιαμάντης μετρά Ολυμπιάδες; Το νόθο κείμενο κι ένα λάθος του «αγίου των γραμμάτων»
Μια ευκατάστατη οικογένεια στη μεταπολεμική Αυστρία, παππούδες, γιαγιάδες, θείες και λοιποί συγγενείς μεγάλωναν τον μικρό Γιοκλ –έτσι τον αποκαλούσαν- και τον… καλομάθαιναν.
Στο σχολείο ξεχώριζε καθώς δεν ήταν ξυπόλυτος ή ρακένδυτος όπως οι συμμαθητές του. Οι δασκάλες του όμως ήξεραν ότι ήταν αυτός που έκρυβε στις τσέπες των παιδιών που πεινούσαν σάντουιτς αν και ο ίδιος δεν το παραδεχόταν.
Αν και ήσυχος, σοβαρός και εσωστρεφής, μια μέρα έφτασε στο σχολείο με ένα ξύλινο σκούτερ. Πολυτέλεια τρομερή για την εποχή ανάλογη του να μεταβεί σήμερα ένα παιδί στο σχολείο πιλοτάροντας ελικόπτερο. Ο μικρός έτρεχε κι όταν η δασκάλα του είπε ότι πρέπει να πηγαίνει πιο σιγά, απάντησε ότι δεν τρέχει καθόλου.
Το Volkswagen και τα παιχνίδια
Όσο μεγάλωνε, ο Γιόχεν γινόταν βάσανο για τον παππού και τη γιαγιά του. Ένας επαναστάτης, επικεφαλής μιας παρέας που αναστάτωναν την περιοχή με τα ποδήλατά τους. Άρχισε να απασχολεί την αστυνομία. Τελικά, ο Γιόχεν και οι φίλοι του στάλθηκαν στο διαβόητο ιδιωτικό οικοτροφείο του Bad Aussee, που διεύθυνε ένα πρώην εθνικοσοσιαλιστής. Τότε ήταν που έσπασε το πόδι του κάνοντας σκι. Του έστειλαν ένα παλιό Volkswagen μαζί με σοφέρ από τον μύλο μπαχαρικών στο Μάιντς. Έστειλε τον σοφέρ στο σπίτι του και άρχισε να οδηγεί μόνος του και να παίζει με τους φίλους του. Οδηγούσαν εναλλάξ με συγκεκριμένους κανόνες. Άλλαζαν ταχύτητες σε φουλ στροφές και σε όσο το δυνατόν υψηλότερες ταχύτητες και διάφορα άλλα. Αν κάποιος έκανε λάθος, τότε αναλάμβανε άλλος την οδήγηση. Δίπλωμα είχε μόνο ένας και καθόταν πάντα δίπλα σε αυτόν που οδηγούσε. Αν τους σταματούσε η αστυνομία, άλλαζαν θέση.
Ο Γιόχεν είχε γίνει κακός μαθητής, πέρασε στις απολυτήριες εξετάσεις με τη δεύτερη προσπάθεια και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης για να σπουδάσει Παγκόσμιο Εμπόριο. Απλώς γράφτηκε και δεν παρακολούθησε μαθήματα. Ως δώρο για την εγγραφή του στο Πανεπιστήμιο, πήρε από τους παππούδες του ένα Simca-Montlhery.
Η μεγάλη απόφαση
Με αυτό και με τον φίλο του Helmut Marko ξεκίνησαν για να παρακολουθήσουν το Γερμανικό Grand Prix στο Νίρμπουργκριν (Nürburgring). Έφυγε από το σπίτι χωρίς να πάρει χρήματα. Πέρασε από τον μύλο στο Μάιντς και ξύπνησε τον νυχτερινό υπάλληλο προκειμένου να πάρει χρήματα. «Δεν μπορώ να αφήσω ξένους να περάσουν μέσα», του είπε ο φύλακας. «Άκου, μην είσαι ανόητος, αυτό το εργοστάσιο είναι δικό μου!», του είπε ο Γιόχεν. Έτσι ειδοποιήθηκε ο γραμματέας του ΔΣ της εταιρείας, του έδωσε χρήματα και μετά από 14 ώρες οδήγησης έφτασαν στην πίστα και κοιμήθηκαν δίπλα από το τμήμα δοκιμών. Το επόμενο πρωί ξύπνησαν από τον θόρυβο των μονοθέσιων. Παρακολουθούσαν τις Ferrari των Graf Berghe von Trips και Phil Hill και τότε ο Γιόχεν ανακοίνωσε στον φίλο του: «Αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλω. Θέλω να γίνω οδηγός αγώνων».
Αυτό έκανε και το 1964, έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 στο Grand Prix της Αυστρίας. Κέρδισε τα έξι από τα 60 γκραν πρι που πήρε μέρος και αγωνίστηκε με τις «Μπράμπαμ» (1964), «Κούπερ» (1965-67), «Λότους – Μπράμπαμ» (1968) και «Λότους» (1969-70).
Είχε μια πολύ επιτυχημένη σεζόν του 1970, αγωνιζόμενος κυρίως με το επαναστατικό Lotus 72, και κέρδισε πέντε από τους πρώτους εννέα αγώνες.
Το δυστύχημα στη Μόντσα
Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου του 1970 στα επίσημα δοκιμαστικά του Γκραν Πρι Ιταλίας στην πίστα της Μόντσα, ο Ριντ ενεπλάκη σε ένα δυστύχημα, το οποίο έμελε να ήταν μοιραίο. Γύρω στη μέση της 1ης περιόδου, έχασε τον έλεγχο του μονοθέσιου του κι έπεσε με περισσότερα από 300 χιλιόμετρα πάνω στον τοίχο στην Parabolica. Τα σωστικά συνεργεία τον απεγκλώβισαν απ’ τα συντρίμμια του μονοθέσιου του και μεταφέρθηκε πρώτα στο Ιατρικό Κέντρο της πίστας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της πόλης Μόντσα. Πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο ενώ οι γιατροί κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να τον κρατήσουν στη ζωή. Έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία μόλις 28 ετών.
Καθώς ο Jacky Ickx που ήταν δεύτερος δεν κατάφερε να κερδίσει αρκετούς πόντους στους υπόλοιπους αγώνες της σεζόν, ο Γιόχεν Ριντ κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά θάνατον. Ο Ριντ άφησε πίσω του τη σύζυγό του, Νίνα και μια κόρη, τη Νατάσα. Η Νίνα Ριντ παρέλαβε στο Παρίσι το τρόπαιο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Η νίκη του Τσιτσιπά
2021: Ο 22χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς νικά τον Ρώσο Αντρέι Ρούμπλεφ με 2-0 (6-3, 6-3) σε μία ώρα και 11 λεπτά και κατακτά το πρώτο Masters 1000 της καριέρας του στο Μόντε Κάρλο.
2015: Ο Lionel Messi γίνεται ο πρώτος παίκτης της Barcelona, που φτάνει με την φανέλα της τα 400 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και μόλις σε ηλικία 27 ετών, όταν σημειώνει το τελικό 2-0 στο 94΄ εναντίον της Valencia.
2015: Ο Cristiano Ronaldo της Real Madrid σκοράρει στην νίκη της ομάδας του εναντίον της Malaga το 50ό του γκολ στην σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις και γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής στο Ισπανικό ποδόσφαιρο που σκοράρει 50 και περισσότερα γκολ σε 5 συνεχόμενες σεζόν.
2015: Ο 24χρονος Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 15.866 βαθμούς στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στο Μονπελιέ.
Ο θάνατος του Μπάμπη Κοτρίδη
2009: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού Μπάμπης Κοτρίδης, μόλις μία ημέρα μετά τη βράβευσή του στο πλαίσιο του καθιερωμένου κάθε Μεγάλη Παρασκευή από το 1961 αγώνα παλαιμάχων Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός στο γήπεδο του Κορυδαλλού, μαζί με τους Παναγιώτη Κελεσίδη, Γιάννη Γκαϊτατζή και Στέλιο Μπέση.
2005: Η Κενυάτισσα Κατρίν Ντερέμπα γίνεται η πρώτη γυναίκα που τερματίζει πρώτη για τέταρτη φορά (2001, 2002, 2004, 2005) σε πέντε χρόνια, κερδίζοντας τον Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο 2 ώρες, 25 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα.
2004: Ο Ολυμπιακός κατακτά για τέταρτη συνεχή χρονιά το νταμπλ στο πόλο, κερδίζοντας στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου τη Βουλιαγμένη με 6-5.
2004: 2 χρυσά μετάλλια κατακτά η Ελλάδα στο 26ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής Ανδρών που διεξάγεται στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας (15-18/4/2004). Το πρώτο ο Βλάσης Μάρας στο μονόζυγο που μοιράζεται την πρώτη θέση με τον Σλοβένο Aljaz Pegan που συγκεντρώνει την ίδια βαθμολογία (9.787). Τρίτος κατατάσσεται ο Ελβετός Christoph Chaerer με 9.687 βαθμούς. Το δεύτερο, ο Δημοσθένης Ταμπάκος στους κρίκους που επίσης μοιράζεται την πρώτη θέση με τον Ρώσο Alexander Safoshkin που συγκεντρώνει την ίδια βαθμολογία (9.775). Τρίτος κατατάσσεται ο Ιταλός Matteo Morandi με 9.750 βαθμούς.
«Φεύγει» ο Μήτσος Δημητρίου
2002: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών ο Μήτσος Δημητρίου, αμυντικός-μέσος του Παναθηναϊκού και της Εθνικής ομάδας με την οποία αγωνίστηκε 12 φορές.
2001: Ο πάλαι ποτέ «αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ» Άρης γνωρίζει την πιο βαριά ήττα της ιστορίας του στον αγώνα με την ΑΕΚ (110-56).
1999: Ο Wayne Gretzky παίζει τον τελευταίο του αγώνα στο NHL με τους New York Rangers, με ήττα στην παράταση με ήττα 2-1 από τους Pittsburgh Penguins, και αποχωρεί από την ενεργό δράση.
1999: Ο John Stockton των Utah Jazz ξεπερνά τις 13.000 ασίστ στην καριέρα του στον αγώνα εναντίον των LA Lakers (109-93).
1991: Η Γιουγκοπλάστικα (POP ’84) κερδίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο Final Four στο Παρίσι, με τη νίκη στον τελικό επί της Μπαρτσελόνα 70-65.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος πρόεδρος της Ξιφασκίας
1984: Ο 31χρονος Ανδρέας Βγενόπουλος, αθλητής του Παναθηναϊκού στην ξιφασκία και μετέπειτα πρόεδρος του Marfin Investment Group, αναλαμβάνει πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας διαδεχόμενος τον Ανδρέα Αρβανίτη. Τη θέση του προέδρου θα διατηρήσει πέντε μήνες και θα τον διαδεχθεί ο Γ.Γ. Παναγιώτης Ζήσης.
1968: Ξεκινάει το πρώτο πρωτάθλημα μπάσκετ του ΑΒΑ (American Basketball Association).
1966: Ο Bill Russell γίνεται ο πρώτος έγχρωμος προπονητής στην ιστορία του ΝΒΑ όταν κοουτσάρει τους Boston Celtics.
1923: Το Yankee Stadium φιλοξενεί τον πρώτο του αγώνα μπέιζμπολ. Οι NY Yankees νικούν τους Boston Red Sox 4-1 μπροστά σε 74.200 θεατές.
1903: Η Bury σημειώνει τη μεγαλύτερη διαφορά γκολ στο Κύπελλο Αγγλίας όταν κερδίζει την Derby County με 6-0 στο Crystal Palace.
1876: Ο Daniel O’Leary περπατάει 500 μίλια σε χρόνο 139 ωρών και 32 λεπτών.
1869: Το πρώτο διεθνές ματς κρίκετ διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»