ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ: Give sports a chance

Με αφορμή τη συμπλήρωση 41 χρόνων από τη δολοφονία του κορυφαίου μουσικού, εξετάζουμε τις πτυχές της σύντομης ζωής του που σχετίζονται με τον αθλητισμό – κι ας μην είχε φαινομενικά καμία σχέση μαζί του.

Στην τηλεοπτική μετάδοση ενός αγώνα αμερικάνικου φούτμπολ. Ετσι έγινε γνωστή η είδηση της δολοφονίας που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, εκείνον τον Δεκέμβριο του 1980. Στις 8 του μηνός. Σα σήμερα, πριν από 41 χρόνια. Όταν έφυγε ο Τζον Λένον, χτυπημένος από τις σφαίρες του περίστροφου του παρανοϊκού θαυμαστή του, Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.

Οι Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς παίζουν με τους Μαϊάμι Ντόλφινς και ο σπίκερ Χάουαρντ Κοσέλ κάνει λόγο για «μια ανείπωτη τραγωδία που μας επιβεβαιώθηκε από τα γραφεία του ABC News στη Νέα Υόρκη. Ο Τζον Λένον, έξω από το διαμέρισμά του στα δυτικά της Νέας Υόρκης – ο πιο διάσημος, ίσως, απ’ όλους τους Μπιτλς- πυροβολήθηκε δις στην πλάτη. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ρούζβελτ, νεκρός κατά την άφιξή του».

Το συγκεκριμένο κανάλι είχε τη θλιβερή αποκλειστικότητα, ευνοημένο από το ότι ο παραγωγός του, Αλαν Γουέις, είχε χτυπήσει την ίδια μέρα με τη μηχανή του και διακομιστεί στο ίδιο νοσοκομείο, όπου είδε τον Λένον με τα μάτια του – και μετέφερε την είδηση αμέσως. Ο πρόεδρος του δικτύου, Ρουν Αρλετζ, ζήτησε από τους δύο δημοσιογράφους που περιέγραφαν τον αγώνα να την μεταφέρουν και ο κλήρος έπεσε στον Κοσέλ. Η τραγική ειρωνεία είναι πως ο τελευταίος είχε πάρει έξι χρόνια νωρίτερα μίνι συνέντευξη από τον… Λένον.

Ηταν στο ημίχρονο ενός παιχνιδιού του NFL που είχε πάει να παρακολουθήσει το πρώην «σκαθάρι». «Η ατμόσφαιρα κάνει τις ροκ συναυλίες να μοιάζουν με πάρτι με τσάι», είπε, προτού ενημερώσει μάλιστα το αμερικανικό κοινό πως το φούτμπολ δεν έχει καμία σχέση με το soccer, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έχει όμως μεγάλες ομοιότητες με το ράγκμπι. Με το πέρας της συνέντευξης, τον λόγο πήρε ο Φρανκ Γκίφορντ. Ο έτερος δημοσιογράφος που περιέγραφε τον αγώνα με την αναγγελία της δολοφονίας!

Ο Στάμπινς, ο τελικός κι ο Μπάσμπι

Ο ίδιος ο Τζον Λένον είναι αλήθεια πάντως πως δεν έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για κάποιο άθλημα. Κάποιοι του αποδίδουν μια ατάκα ότι αγαπημένα του αθλήματα είναι ο… ύπνος και το φαγητό. Δεν είναι γνωστή ούτε οποιαδήποτε προτίμησή του για ομάδα – κι ας ήταν γέννημα-θρέμμα του Λίβερπουλ. Ο πατέρας του όμως, ο Αλφρεντ Λένον, ήταν οπαδός των «reds» και φαίνεται πως για χάρη του (και παρ’ ότι μεγάλωσε μακριά του) ο υιός συμπεριέλαβε τον Αλμπερτ Στάμπινς στο θρυλικό κολάζ του «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» (1967) με τις 71 φυσιογνωμίες.

Ανάμεσα στον… συνονόματό του Αϊνστάιν, τον Εντγκαρ Αλαν Πο, τον Οσκαρ Γουάιλντ, τη Μέριλιν Μονρό, τον Μπομπ Ντίλαν και πολλούς άλλους, ο παλιός επιθετικός της Λίβερπουλ είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στο εξώφυλλο αυτού του δίσκου. Εικονίζεται δεξιότερα του Τζορτζ Χάρισον με την κόκκινη φορεσιά, για την ακρίβεια πίσω από τη Μάρλεν Ντίτριχ με το κίτρινo φόρεμα. Σε άλλα μέρη της σύνθεσης υπάρχει ο μποξέρ Σόνι Λίστον και ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, που προτού γίνει γνωστός ως… Ταρζάν, ήταν Ολυμπιονίκης κολυμβητής.

Οσο για τον Στάμπινς, αυτός είχε βάλει 75 γκολ με τους «reds» από το 1946 έως το 1953, έχοντας παίξει επί εννιά χρόνια νωρίτερα στη Νιουκάστλ. Οι «καρακάξες» δεν σχετίζονται απλώς με ένα άλλο άλμπουμ, αλλά πρωταγωνιστούν κανονικότατα σε αυτό. Πρόκειται για το «Walls and bridges», προσωπική δουλειά του Λένον το 1974. Το εξώφυλλο είναι ουσιαστικά ένα τρίπτυχο από ζωγραφιές του καλλιτέχνη από τα παιδικά του χρόνια. Στο ένα εξ αυτών έχει απαθανατιστεί -κάπως ελεύθερα- το μοναδικό γκολ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας 1952.

Στο ξεκίνημα του βίντεο διακρίνεται ο Πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ να μοιράζει χειραψίες πριν τη σέντρα και μπορεί αυτό να είναι άσχετο με την ιστορία μας, ωστόσο το μεσαίο όνομα του Τζον Λένον είναι Γουίνστον. Απόφαση των γονιών του προς τιμήν, ναι, του Τσόρτσιλ! Στο ματς η Νιουκάστλ νίκησε 1-0 την Αρσεναλ χάρη στο τέρμα του Τζορτζ Ρομπλίντο ή Χόρχε Ρομπλέδο, φορ που είχε γεννηθεί στη Χιλή και εκείνα τα χρόνια έπαιζε στην πατρίδα της μητέρας του. Ηταν ο τελευταίος τελικός του FA Cup που δεν μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και ο εντεκάχρονος… Γιαννάκης το άκουσε στο ραδιόφωνο, προτού δει το γκολ και το αποτυπώσει στο χαρτί.

Φρόντισε μάλιστα να ζωγραφίσει και τον στράικερ Τζάκι Μίλμπερν, θρύλο των «μάγκπαϊς», που φορούσε το Νο 9. Τον έφερε… πιο κοντά στη φάση απ’ ό,τι στην πραγματικότητα, διότι συνδύαζε δύο σημαδιακά στοιχεία στη ζωή του πιτσιρικά. Το νούμερο της φανέλας του και την ομάδα του. Ο Λένον έμενε στην οδό… Νιούκαστλ 9 στο Λίβερπουλ και ο συγκεκριμένος αριθμός ήταν ο αγαπημένος του. Eίχε γεννηθεί 9 Οκτωβρίου (του 1940), την ίδια ακριβώς ημερομηνία (το 1975) γεννήθηκε ο γιος του Σον, και έχει γράψει τα κομμάτια «Revolution 9» και «#9 Dream». Σε δύο κομμάτια του «Walls and bridges» παίζει πιάνο και κάνει backing vocals ο Ελτον Τζον, που δύο χρόνια αργότερα έγινε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Γουότφορντ.

Νωρίτερα, στο άλμπουμ «Let it Be», τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Μπιτλς το 1970, υπάρχει ο… Σερ Ματ Μπάσμπι. Σε ένα από τα λιγοστά τραγούδια του συγκροτήματος που στη σύνθεση αναγράφονται τα ονόματα και των τεσσάρων «σκαθαριών», ο Λένον αναφέρεται και στον επί 25 χρόνια προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (και παλιότερα παίκτη των Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ). Το κομμάτι «πατάει» πάνω στο «Like a rolling stone» του Ντίλαν, ουσιαστικά είναι απόσπασμα από ένα σχετικό τζαμάρισμα και κυκλοφορούν και μεγαλύτερες σε διάρκεια εκδοχές του.

Τζον Λένον, ζεις

Αγαλμα του Αγγλου καλλιτέχνη υπάρχει (και) έξω από το New Cavern Club. Αξιοθέατο για τους επισκέπτες, αποτελεί πόλο έλξης και για τους… ποδοσφαιρικούς τέτοιους, που το ντύνουν κατά καιρούς με τα κασκόλ των αγαπημένων τους ομάδων. Στο ορίτζιναλ Cavern (που γκρεμίστηκε το 1973) είχαν παίξει για πρώτη φορά οι Μπιτλς και εκεί ήταν που έκαναν θόρυβο και έγιναν γνωστοί στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ιδιοκτήτης του κλαμπ έγινε το 1980 -και για λίγα χρόνια- ο Τόμι Σμιθ, αμυντικός της Λίβερπουλ από το 1962 έως το 1978.

To «Imagine» του Λένον τραγουδήθηκε από τον ίδιο σε βίντεο, συνοδεία παιδικής χορωδίας, στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Oσο ζούσε, αντάμωσε ουκ ολίγες φορές σε διάφορες εκδηλώσεις με τον Μουχάμαντ Αλι (ή Μοχάμεντ Αλι, όπως μας είναι γνωστότερος), άλλωστε αμφότεροι ήταν από τους γνωστότερους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

H πρώτη τους γνωριμία έγινε το 1964 στο Μαϊάμι, κατά τη διάρκεια της τουρνέ των Μπιτλς στις ΗΠΑ. Ο κορυφαίος μποξέρ προετοιμαζόταν για τον μεγάλο αγώνα με τον Σόνι Λίστον (τον οποίο… προτίμησαν όπως είδαμε τα «σκαθάρια» στο «Sgt. Pepper’s…»), για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών και οι μανατζαραίοι εκατέρωθεν δεν έχασαν την ευκαιρία να φέρουν σε επαφή το νέο αθλητικό με τα νέα μουσικά είδωλα. Τράβηξαν διάφορες χαβαλετζίδικες φωτογραφίες, μετά όμως ο μεν Κάσιους Κλέι (σ.σ: ασπάστηκε το Ισλάμ λίγες εβδομάδες πιο μετά) ρωτούσε τους ανθρώπους του «ποιες ήταν αυτές οι… πασχαλίτσες;», ο δε Λένον αποκαλούσε τον μποξέρ «μεγαλόστομο, που θα χάσει». Δεν έχασε, για την ιστορία. Το βρετανικό συγκρότημα ήθελε να φωτογραφηθεί με τον Λίστον, που ήταν το φαβορί, ο τελευταίος όμως δεν ήθελε να σπαταλήσει χρόνο εκτός προπονήσεων, μία εβδομάδα πριν τον τελικό των τελικών.

To 1966 οι Μπιτλς βρέθηκαν και στην Ιαπωνία για συναυλίες. Λένον και Πολ ΜακΚάρτνεϊ πήγαν σε αγώνες τζούντο και εντυπωσιάστηκαν, ο πρώτος φυσικά πύκνωσε τις επισκέψεις του στη χώρα όταν γνώρισε τη Γιόκο Ονο, αργότερα μέσα στο ίδιο έτος. Μάλιστα το 1977 επισκέφτηκαν μαζί μια σχολή τζούντο και κυκλοφορεί η συγκεκριμένη φωτογραφία, με τον Τζον -όπως… σπανίως- κοντοκουρεμένο. Ο κύριος πίσω στο πορτρέτο είναι ο ιδρυτής της αθλητικής και πολεμικής τέχνης, ο Τζιγκόρο Κάνο.

Για τύπος που δεν ασχολούνταν με τον αθλητισμό, κάμποσες σχετικές συνδέσεις είχε ο Τζον Λένον… Ενας άλλος τύπος με το ίδιο ονοματεπώνυμο κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια στα βραζιλιάνικα γήπεδα. Το πλήρες όνομά του είναι Τζον Λένον Σίλβα Σάντος, το οφείλει εννοείται στον Αγγλο μουσικό (εδώ κυκλοφορεί στα ίδια γήπεδα παίκτης που λέγεται Κρίντενς Κλιργουότερ Κόουτο!), δηλώνει δεξιός μπακ-χαφ και έχει περάσει από τοπ συλλόγους σαν την Μποταφόγκο και την Κρουζέιρο, προτού καταλήξει πρόσφατα σε κάποια Ιπιράνγκα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News