Ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία - Το δαχτυλίδι που «κάρφωσε» τους ληστές

Σαν σήμερα: Ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία – Το δαχτυλίδι που «κάρφωσε» τους ληστές στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μια ληστεία που έκανε το γύρο του κόσμου και έγινε πρώτο θέμα σε διεθνή ΜΜΕ ενώ CNN, BBC, Al Jazeera, Reuters και Associated Press απέστειλαν δημοσιογραφικές αποστολές στην Ελλάδα. Μια ληστεία στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, σαν σήμερα -17 Φεβρουαρίου- το 2012.

Περίπου στις 7:30 το πρωί εκείνης της Παρασκευής δύο άνδρες, με στολές παραλλαγής και καλυμμένα τα πρόσωπα τους, υπό την απειλή όπλων εισέβαλαν στο Μουσείο. Μόλις η φύλακας έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα συναγερμού, την φίμωσαν και την έδεσαν.

Οι δράστες έσπασαν τις γυάλινες προθήκες και αφαίρεσαν χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι –σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου.

Το μυκηναϊκό δαχτυλίδι-σφραγιδόλιθος

Αυτό το χρυσό μυκηναϊκό δακτυλίδι-σφραγιδόλιθος, προϊόν ανασκαφής από την Ανθεια Μεσσηνίας, για το οποίο είχε υποβληθεί αίτημα παράδοσης του στο αρχαιολογικό μουσείο της Μεσσηνίας, το οποίο δεν έχει γίνει δεκτό ήταν το μοναδικό χρυσό αντικείμενο στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας που στόχευσαν οι δράστες.

Η αναζήτηση αγοραστών ξεκίνησε από αυτό ακριβώς το δακτυλίδι και αυτό οδήγησε την αστυνομία στους δράστες. Στην Ασφάλεια Πατρών έφτασε η πληροφορία ότι πέντε άτομα αναζητούσαν αγοραστές για την πώληση των αντικειμένων που είχαν κλαπεί από το Μουσείο. Αστυνομικός της Ασφάλειας ήρθε σε επαφή με 41χρονο, στον οποίο εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής και άρχισε μαζί του διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν το χρυσό δαχτυλίδι του 15ου π.Χ. αιώνα. Ήταν το σπουδαιότερο αντικείμενο από τα κλαπέντα. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν από το ποσό του 1.500.000 ευρώ και κατέληξαν στο ποσό των 300.000 ευρώ. 

Το ραντεβού στο ξενοδοχείο

Ορίστηκε ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αγοραπωλησία. Μετά από αρκετές αναβολές, στη 01.00 τα ξημερώματα, ο αστυνομικός, που προσποιείτο τον αγοραστή, πήγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που τον ανέμενε ο δράστης και αφού του επέδειξε το ποσό των 300.000 ευρώ, παρέλαβε το δαχτυλίδι.

Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς που ανέμεναν σε διπλανά δωμάτια. Μόλις είδε τους αστυνομικούς ο δράστης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πιστόλι που είχε πάνω του και να διαφύγει, αλλά τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Λίγο αργότερα συνελήφθησαν και οι άλλοι δύο, ενώ ο 41χρονος οδήγησε τους αστυνομικούς σε αγροτική περιοχή του χωριού Κοσκινά στην Αρχαία Ολυμπία, όπου βρέθηκαν μέσα σε θαμμένο σάκο, όλα τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα.

Τον Νοέμβριο του 2013 έγινε γνωστή η καταδίκη επτά ατόμων, που κατηγορούνταν για τη ληστεία. Το δρόμο για τη φυλακή πήραν οι πέντε από τους επτά, οι οποίες αντιμετώπιζαν, κατά περίπτωση, τις κατηγορίες της ληστείας, της κλοπής αρχαιοτήτων, απόπειρας πώλησης αρχαίων και απόπειρας ανθρωποκτονίας. Στον άνδρα που είχε μπει στο μουσείο και είχε αρπάξει τα εκθέματα επιβλήθηκε φυλάκιση 17 ετών, δύο καταδικάστηκαν σε 6 χρόνια και δύο άλλοι σε 7 χρόνια. Στα «μαλακά» έπεσαν δύο Βούλγαροι κατηγορούμενοι, καθώς τους επιβλήθηκε φυλάκιση 2 ετών με αναστολή και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το ρεκόρ της Παπαχρήστου

2021: Η Βούλα Παπαχρήστου βελτιώνει το ατομικό της ρεκόρ με άλμα στα 14,60 μ. στο τριπλούν.

2019: Η ΑΕΚ κατακτά το Διηπειρωτικό Κύπελλο στο μπάσκετ μετά την νίκη της επί της Φλαμένγκο με 86-70 στον τελικό της διοργάνωσης στο Ρίο. 

2019: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με 38 πόντους, 11 ριμπάουντ και 5 ασίστ στο NBA All Star Game της Σάρλοτ.

2018: Τα 13 μετάλλια σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες φτάνει η 38χρονη Μάριτ Μπιόργκεν όταν κατακτά με τη Νορβηγία το χρυσό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4Χ5 χιλιομέτρων γυναικών του σκι δρόμων αντοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του PyeongChang στην Νότια Κορέα.

2005: Ο 69χρονος Αργεντίνος ποδοσφαιριστής Ομάρ Σιβόρι χάνει την μάχη με τον καρκίνο σε νοσοκομείο του Μπουένος Άϊρες. Ο Σιβόρι ξεκίνησε την καριέρα του στην Ρίβερ Πλέιτ το 1954 και μετά από λίγα χρόνια μεταγράφηκε στην Γιουβέντους με την οποία κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (1958, 1960, 1961) και 2 κύπελλα (1959, 1960). Το 1961 αναδείχτηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη και το 1965 μεταγράφηκε στη Νάπολι. 

1999: Η Αυστραλέζα Suzan O’Neil με το εκπληκτικό 2:05.37 στο Μάλμοε της Σουηδίας καταρρίπτει το παλαιότερο (18 χρόνων) παγκόσμιο ρεκόρ (2:05.65) της Αμερικανίδας “μαντάμ Μπάτερφλαι” Mary Meagher στα 200μ πεταλούδα (σε 25άρα πισίνα).

1999: Σημειώνεται η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 8-1 επί της Νότιγχαμ Φόρεστ.

1999: Ο Νίκος Πολυχρονόπουλος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Νέων του γαλλικού μπιλιάρδου που γίνεται στην Μούρθια της Ισπανίας. 

1992: Η 39χρονη Raisa Smetanina γίνεται η γηραιότερη πρωταθλήτρια και η πρώτη αθλήτρια που κερδίζει μετάλλιο σε 5 συνεχόμενες Χειμερινές Ολυμπιάδες όταν κατακτά το χρυσό μετάλλιο με την Ενωμένη ομάδα της Ρωσίας στα 20χλμ σκυταλοδρομία cross-country.

Η ισοπαλία του Παναθηναϊκού

1972: Ο Παναθηναϊκός έρχεται ισόπαλος 74-74 με την Σλάβια Πράγας στην Τσεχία και προκρίνεται στους “4” του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, αφού στην Αθήνα είχε νικήσει με 99-73. Ο Κώστας Μουρούζης κοουτσάρει και για 40 λεπτά χρησιμοποιεί την ίδια πεντάδα με τον Απόστολο Κόντο (23π), Πέππα (14), Κέρκλαντ (15), Κέφαλο (8) και Ιορδανίδη (18).

1968: Ο Jean Claude Killy αποκαλείται από τους Γάλλους ”υπεράνθρωπος” διότι κερδίζει 3 χρυσά μετάλλια στα 3 αγωνίσματα του αλπικού σκι στη Γκρενόμπλ.

1968: Το Hall of Fame του μπάσκετ ανοίγει τις πύλες του για πρώτη φορά στο Springfield της Μασσαχουσέτης.

1931: Το μπέιζμπολ είναι το πρώτο αθλητικό γεγονός που μεταδίδεται τηλεοπτικά στην Ιαπωνία.

1926: Η Suzanne Lenglen κερδίζει την Helen Wils, στον μοναδικό μεταξύ τους αγώνα, για τον παγκόσμιο τίτλο στις Κάννες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News