Πιερλουίτζι Κολίνα: Πώς ο Ιταλός διαιτητής έχασε τα μαλλιά του σε 15 μέρες

Σαν σήμερα -13 Φεβρουαρίου- του 1960 γεννήθηκε ο Πιερλουίτζι Κολίνα, ο οποίος έχασε τα μαλλιά του σε 15 μέρες

Ήταν σαν σήμερα -13 Φεβρουαρίου- του 1960 όταν στην Μπολόνια, η δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, Λουτσιάνα και ο σύζυγός της Ελία, υπάλληλος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ιταλίας,  κρατούσαν στα χέρια τους για πρώτη φορά τον νεογέννητο γιο τους, τον μικρό Πιερλουίτζι.

Η οικογένεια Κολίνα έπλεε σε πελάγη ευτυχίας πολλά χρόνια προτού ο μικρός της παρέας γίνει ο πιο διάσημος και πιθανώς, ο καλύτερος διαιτητής ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Σε ηλικία 5,5 ετών, η ανατροφή του μικρού ανατέθηκε στις καλόγριες του καθολικού σχολείου της Αγία Άννας. Ο Κολίνα σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, από όπου και αποφοίτησε το 1984. Κατά την εφηβεία του αγωνίστηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού για την τοπική του ομάδα. Το 1977, πήρε μαθήματα διαιτητή και ανακάλυψε ότι αυτό ήταν που του άρεσε.

Είχε παίξει… μάλλον ανεπιτυχώς ποδόσφαιρο, ενώ δοκίμασε την τύχη του και στο μπάσκετ. Αυτό πάντως είναι το άθλημα που λάτρεψε ως φίλαθλος. Μάλιστα έχει διαρκείας στη Φορτιτούντο Μπολόνια.

Σε ηλικία 24 ετών έχασε μέσα σε 15 ημέρες τα μαλλιά του. Ήταν στη διάρκεια των Χριστουγέννων, στα 24του όταν δέχθηκε την «επίθεση» από την άγνωστη έως τότε γυροειδή αλωπεκία. Επρόκειτο για αυτοάνοση ασθένεια. Μέσα σε δύο εβδομάδες έχασε τα μαλλιά του αλλά και γενικά το μεγαλύτερο μέρος από τις τρίχες του σώματός του.

«Δεν ξέρω τι συνέβη», έχει πει. «Προσπάθησα να καταλάβω όπως και οι γονείς μου. Ήμουν 24 χρονών, αλλά δεν θυμάμαι κάτι ιδιαίτερο».

Παγκόσμιος Καραλής

2016: Ο 17χρονος Εμμανουήλ Καραλής κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ παίδων στο επί κοντώ με άλμα στα 5,53μ. στην πρώτη του προσπάθεια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου.

1999: Πεθαίνει από καρκίνο στο Ζάγκρεμπ ο Κροάτης Dragan Kovasic, ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες της Ευρώπης.

1999: Εφαρμογή του “fair play” στον αγώνα κυπέλλου Άρσεναλ-Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (2-1). Στο 75ο λεπτό οι παίκτες της Σέφιλντ πετούν την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματία συμπαίκτη τους Lee Morris. Στην επαναφορά όμως ο Kanu δίνει πάσα στον Overmars, ο οποίος σκοράρει. Μετά τη λήξη του αγώνα ο προπονητής της Άρσεναλ Arsene Wenger και ο αντιπρόεδρος David Dane ζητούν από τον διαιτητή του αγώνα Steve Bruce την επανάληψη, αίτημα το οποίο γίνεται δεκτό από την Αγγλική Ομοσπονδία μετά από 127 χρόνια στην ιστορία του Κυπέλλου. Ο αγώνας επαναλαμβάνεται μετά από 3 ημέρες με νίκη της Άρσεναλ.

1991: Η Βόρειος και η Νότιος Κορέα αποφασίζουν την ένωσή τους σε αθλητικό επίπεδο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (1992) ωστόσο θα εμφανιστούν χωριστά.

1988: Ξεκινούν οι 15οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Κάλγκαρι του Καναδά.

1983: Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πυγμαχίας μειώνει τους γύρους από 15 σε 12.

Πεθαίνει ο Νίκος Καμπάνης

1977: Πεθαίνει ο Νίκος Καμπάνης, πρόεδρος του Άρη Θεσσαλονίκης και εκδότης / διευθυντής της εφημερίδας “Αθλητικά Νέα”, που λίγο καιρό μετά θα σταματήσουν να κυκλοφορούν. Σε πρωτοβουλία του οφείλεται η κατασκευή της σκεπαστής του Χαριλάου.

1923: Ιδρύεται η πρώτη επαγγελματική ομάδα μπάσκετ που αποτελείται μόνο από έγχρωμους παίκτες με το όνομα “Renaissance”.

1909: Ο Walter Scott, τερματοφύλακας της Γκρίμσμπι Τάουν, αποκρούει 3 πέναλτι στον αγώνα εναντίον της Μπάρνλεϊ. Τον αγώνα όμως κερδίζει η Μπάρνλεϊ με 2-0, όπου το ένα γκολ σημειώνεται με πέναλτι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News