Το μυστικό του Λεβ Γιασίν - Ένα τσιγάρο, ένα ποτό κι ο ακρωτηριασμός

Ο κορυφαίος τερματοφύλακας όλων των εποχών. Ο Λεβ Γιασίν μετά τα ματς έμοιαζε να έχει γυρίσει από τον πόλεμο. Ο μόνος τερματοφύλακας που έχει κερδίσει το βραβείο της Χρυσής Μπάλας ήταν τόσο σκληρός που έμοιαζε με πολυτραυματία. Αυτό τελικά του στοίχισε τη ζωή.

Ο Λεβ Γιασίν είχε τραυματιστεί στο γόνατο. Το 1986 χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση όμως η εξέλιξη ήταν πολύ άσχημη. Μια θρεμοφλεβίτιδα λόγω του καπνίσματος ήταν η αιτία του ακρωτηριασμού του ποδιού του. Έζησε ακόμα τέσσερα χρόνια και πέθανε σαν σήμερα -20 Μαρτίου- από καρκίνο του στομάχου.

Γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου 1929, στη Σοβιετική Μόσχα, ο Λεβ Ιβάνοβιτς Γιάσιν ήταν 60 ετών όταν πέθανε.

Είχε ψηφιστεί κορυφαίος του 20ού αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου. Από οικογένεια βιομηχανικών εργατών, σε ηλικία 12 ετών, το καλοκαίρι του 1942 κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να δουλεύει ως βοηθός σε εργαστήριο μετάλλου.

Ξεκίνησε ως τερματοφύλακας χόκεϊ επί πάγου στην ομάδα του εργοστασίου. Στα 17 έπρεπε να αντικαταστήσει τον τερματοφύλακα της ομάδας ποδοσφαίρου, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στο άθλημα.

Στη Ντιναμό του Υπουργείου

Το 1949 προσχώρησε στην ομάδα Ντιναμό Μόσχας που σχετίζεται με το σοβιετικό υπουργείο αστυνομίας και ασφάλειας, στην οποία συνέχισε σε ολόκληρη την καριέρα του. Το 1953 ο τραυματισμός του βασικού τερματοφύλακα της ομάδας και της Εθνικής τον έφερε στο προσκήνιο κερδίζοντας 5 πρωταθλήματα Σοβιετικής Ένωσης και τρία Κύπελλα. Στη Ντιναμό απέδειξε το εκπληκτικό ταλέντο του και αυτό τον οδήγησε στην Εθνική όπου από εκεί τον έμαθε και ο υπόλοιπος κόσμος.

Ο Γιασίν συνήθιζε να αγωνίζεται με μαύρη εμφάνιση και μαύρα γάντια. Από το γεγονός αυτό του έδωσαν παρατσούκλια όπως μαύρη αράχνη, μαύρο χταπόδι, μαύρος πάνθηρας. Για γούρι έπαιρνε μαζί του δύο καπέλα σε κάθε αγώνα και το ένα το άφηνε πίσω από το τέρμα του ενώ το άλλο το φορούσε στο κεφάλι του. Αν και ήταν ιδιαιτέρα αθλητικός όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της επιτυχίας του δήλωσε:«Ένα τσιγάρο για να καλμάρουν τα νεύρα και ένα ποτό για να σφίξουν οι μύες».

Πεθαίνει ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς

2020: Πεθαίνει στο σπίτι του στο Βελιγράδι ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, γενικός γραμματέας της FIBA από το 1976 έως το 2002 σε ηλικία 94 ετών. Για την προσφορά του στο μπάσκετ, ο Στάνκοβιτς εισήλθε στο Hall of Fame το 1991 και στο FIBA Hall of Fame το 2007.

2016: Η Βούλα Παπαχρήστου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του τριπλούν γυναικών με 14.15 μ. στη δεύτερή και μοναδική της έγκυρη προσπάθεια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξάγεται στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ. 

2012: Ο Lionel Messi σημειώνει τρία γκολ εναντίον της Granada και γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Barcelona, ξεπερνώντας τον θρύλο Cesar Rodriguez που κρατούσε το ρεκόρ με 232 γκολ

2006: Το πρώτο ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ, το ΠΡΙΣΜΑ +, ξεκινά επίσημα την κανονική προβολή του προγράμματός του. Θα ακολουθήσουν στις 25/4 το ΣΙΝΕ + και στις 29/5 το ΣΠΟΡ +, το οποίο έχει ήδη στο ενεργητικό του την επιτυχημένη απευθείας μετάδοση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

1993: Ξεκινάει το πρώτο Μίτινγκ Ρυθμικής Γυμναστικής στην Καλαμάτα, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο.

1990: Οι LA Lakers αποσύρουν την φανέλα με το Νο 33 του Kareem Abdul Jabbar.

1985: Η Λάρισα, που έχει φτάσει στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, έχονας αποκλείσει την Ουγγρική Σιόφοκ (1-1, 2-0) και την Ελβετική Σερβέτ με δύο νίκες (2-1, 1-0), ηττάται από την Ντιναμό Μόσχας στην Τυφλίδα με 1-0 και αποκλείεται αφού στις 6/3 στη Λάρισα έχει έρθει ισόπαλη με 0-0.

Αγώνας ανάμεσα σε ηθοποιούς και δημοσιογράφους

1978: Διεξάγεται μπροστά σε 40.000 θεατές στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας φιλικός αγώνας ανάμεσα σε ηθοποιούς και δημοσιογράφους για την ενίσχυση του ταμείου των καλλιτεχνών με εισιτήριο 80 δρχ, που θα φτάσει μέχρι και τις 120 δρχ. στη μαύρη αγορά. Οι Δημοσιογράφοι θα κερδίσουν με 5-3 ενώ με τους Ηθοποιούς αγωνίζεται στο β’ ημίχρονο ο Θανάσης Βέγγος που σημειώνει 2 γκολ, ενώ η Δέσποινα Στυλιανοπούλου τον αντικαθιστά και ο Ζλατάνος αναγκάζεται να λήξει τον αγώνα αφού 5.000 φίλαθλοι μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Μετά το τέλος του αγώνα, στα αποδυτήρια των δημοσιογράφων θα δηλώσει ”Καλοί μου άνθρωποι, συγνώμη αν σας κούρασα”.

1974: Ο ΠΑΟΚ έρχεται ισόπαλος 2-2 με τη Μίλαν και αποκλείεται από την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης αφού είχε χάσει στον πρώτο αγώνα με 3-0. Για να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά απέκλεισε διαδοχικά την Λέγκια Βαρσοβίας με 1-1 & 0-1 και τη Λυών με 3-3 & 0-4. Την περίοδο αυτή και με προπονητή τον Lesh Shanon ο ΠΑΟΚ έχει την ισχυρότερη ομάδα της ιστορίας του αφού στις τάξεις του αγωνίζονται οι Κούδας, Σαράφης, Παρίδης, Ασλανίδης, Τερζανίδης, Φουντουκίδης και Ματζουράκης.

1968: Ο Wilt Chamberlain των Philadelphia γίνεται ο πρώτος σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει μοιράσει τις περισσότερες ασίστ (702) με μέσο όρο 8.6.

1929: Συγχωνεύεται η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΟΚ και καθιερώνεται ως νέο έμβλημα ο δικέφαλος αετός με τα φτερά κλειστά που συμβολίζουν το πένθος για τον ξεριζωμό από την πατρίδα.

1914: Διοργανώνεται το πρώτο διεθνές πρωτάθλημα στο καλλιτεχνικό πατινάζ στο New Haven των ΗΠΑ.

1897: Διεξάγεται ο πρώτος κολλεγιακός αγώνας 5×5 στο μπάσκετ. Yale – Pennsylvania 32-10 στο New Haven των ΗΠΑ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News