Καλλιτεχνικό πατινάζ: Άξελ, λουπ, φλιπ... Για να ξέρεις τι λέει ο Κωστάλας

Το καλλιτεχνικό πατινάζ -καλλιτεχνική παγοδρομία ελληνιστί- και η ορλογία του. Ο Αλέξης Κωστάλας και άξελ, λουπ, φλιπ, τόλουπ, λουτς, σάλκχο.

Το καλλιτεχνικό πατινάζ -καλλιτεχνική παγοδρομία ελληνιστί- είναι στο προσκήνιο λόγω των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που αυτές τις ημέρες διεξάγονται στην Κίνα. Αθλητές που φορούν παγοπέδιλα και κινούνται κατά μήκος της παγοπίστας εκτελώντας φιγούρες με μουσική υπόκρουση σε κάθε πρόγραμμά τους.

Κάτι δηλαδή μεταξύ χορού και αθλήματος. Ατομικό Ανδρών (Men’s singles), Ατομικό Γυναικών (Ladies’ singles), Παγοδρομία Ζευγαριών (Pairs skating), Χορός στον πάγο (Ice dancing)… Χορευτικές κινήσεις στον πάγκο σε ένα άθλημα δημοφιλές ίσως όχι όσο η φωνή του Αλέξη Κωστάλα, του απόλυτου γνώστη του καλλιτεχνικού πατινάζ και ταυτισμένου με αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι η μαγική φωνή του καλλιτεχνικού αφηγητή και παρουσιαστή κλασικού θεάτρου και καλλιτεχνικού αθλητισμού χαϊδεύει κατά καιρούς τα αυτιά μας, αλλά πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τι λέει. Δύσκολη η ορολογία για τους μη γνώστες. 

Τι είναι το τόλουπ, το άξελ, το λουπ; Ψιλά γράμματα για τους πιο πολλούς από εμάς. Ας προσπαθήσουμε να μάθουμε μερικούς από τους όρους.

Άξελ

Το μόνο περιστροφικό άλμα στο οποίο ο αθλητής ξεκινά με κίνηση προς προς τα εμπρός. Ένα άλμα Axel έχει στην ουσία τρεισήμισι στροφές. Γι’ αυτό και το επίτευγμα της Καμίλα Βαλίεβα είναι αξιοθαύμαστο καθώς είχε τέσσερις περιστροφές.
Πήρε το όνομά του από τον Axel Paulsen. Παρουσίασε πρώτος το απλό Άξελ το 1882.

Τόλουπ

Ο αθλητής πατινάρει προς τα εμπρός με το δεξί ενώ το αριστερό πόδι είναι σηκωμένο πίσω. Μετά, χτυπώντας το αριστερό πόδι στον πάγο σε σημείο αρκετά πιο πίσω από το δεξί, τινάζεται με το στήθος στον αέρα και, μετά τις περιστροφές προσγειώνεται με το δεξί ενώ το αριστερό πόδι πάει πίσω στον αέρα. Το πρώτο τετραπλό τόλουπ έχει παρουσιαστεί από τον Kurt Browning στο Παγκόσμιο του 1988.

Σάλκχο

Στο συγκεκριμένο άλμα ο αθλητής πατινάρει προς τα εμπρός με το δεξί κρατώντας το αριστερό πόδι στον αέρα μπροστά. Μετά κατεβάζει το αριστερό πόδι λυγισμένο στον πάγο ενώ πάει το δεξί στον αέρα και προς τα πίσω. Πηδάει με το στήθος προς τα εμπρός και, μετά τις περιστροφές, προσγειώνεται με το δεξί πόδι στον πάγο ενώ το αριστερό πάει πίσω στον αέρα. Συνήθως γίνεται με τριπλή ή τετραπλή περιστροφή (τριπλό ή τετραπλό σάλχο).
Το άλμα πήρε το όνομά του από τον Ulrich Salchow, τον πρώτο αθλητή που το επιχείρησε το 1909.

Λουπ

Ο αθλητής πατινάρει προς τα πίσω με σταυρωμένα και λυγισμένα τα πόδια (το αριστερό σταυρωμένο μπροστά από το δεξί). Μετά πηδάει σηκώνοντας το αριστερό και ταυτόχρονα πιέζοντας το δεξί στον πάγο, με τους ώμους προς τα εμπρός και περιστρέφεται έχοντας σταυρωμένα τα πόδια (όπως στην αρχή του άλματος). Προσγειώνεται με το δεξί ενώ το αριστερό πάει πίσω στον αέρα.

Φλιπ

Ο αθλητής πατινάρει με το αριστερό προς τα εμπρός ενώ το δεξί πόδι είναι ελεύθερο μπροστά. Χτυπώντας με το δεξί τον πάγο, σε σημείο πίσω από το αριστερό πόδι πηδάει. Μεταφέρει όλο το βάρος από το αριστερό στο δεξί πόδι το οποίο χτυπάει με δύναμη τον πάγο και τινάζει το κορμί προς τα πάνω. Μετά τις περιστροφές, προσγειώνεται στον πάγο με το δεξί ενώ το αριστερό πόδι πάει πίσω.

Λουτς

Το λουτς μοιάζει με το φλιπ με τη διαφορά ότι στο λουτς η φορά είναι προς τα πίσω και μετά το χτύπημα στον πάγο ο αθλητής πηδάει με την πλάτη. Αυτό το κάνει και το δυσκολότερο από τα υπόλοιπα άλματα. Συνήθως γίνεται με διπλή ή τριπλή περιστροφή (διπλό ή τριπλό λουτς).

Το πρώτο τριπλό λουτς παρουσιάστηκε από τον Donald Jackson στο Παγκόσμιο το 1962 και από την Denise Biellmann το 1978. Πήρε το όνομά του από τον Alois Lutz, τον πρώτο αθλητή που το παρουσίασε.

Με πληροφορίες από το blog sakafiora.wordpress.com

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News