Μαραθώνιος: Έπεσε τέσσερις φορές, τερμάτισε και ακυρώθηκε ο απίθανος κοντός μαραθωνοδρόμος

Όταν σαν σήμερα -7 Φεβρουαρίου- ο Ντοράντο Πιέτρι έφυγε από τη ζωή ήταν μια διασημότητα. Οι Ιταλοί τον γνώριζαν πολύ καλά.

Όταν σαν σήμερα -7 Φεβρουαρίου- ο Ντοράντο Πιέτρι έφυγε από τη ζωή ήταν μια διασημότητα. Οι Ιταλοί τον γνώριζαν πολύ καλά ενώ η φήμη του είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα της Ιταλίας. Αυτός ο κοντός είχε μια απίθανη ιστορία.

Γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1885 στο Μάντριο, μια περιφέρεια του Κορρέτζιο, αλλά πέρασε τα νιάτα του στο Κάρπι. Είχε ένα ένα ζαχαροπλαστείο και προκαλούσε σχόλια για το ύψος του καθώς ήταν μόλις 1,59 μ.. Τον Σεπτέμβριο του 1904 ο διάσημος Ιταλός δρομέας της εποχής, Περικλίο Παλιάνι, πήρε μέρος σε αγώνα στο Κάρπι. Ο θρύλος θέλει τον Πιέτρι, φορώντας ακόμα τα ρούχα της δουλειάς του, να τερματίζει μπροστά από τον Παλιάνι.

Ο κοντός ζαχαροπλάστης άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό. Ήταν δεύτερος σε αγώνα 3.000 μέτρων στη Μπολόνια. Την επόμενη χρονιά πέτυχε την πρώτη του διεθνή επιτυχία, κερδίζοντας τα 30 χλμ. στο Παρίσι. Στις 2 Απριλίου 1906 ο Πιέτρι κέρδισε τον προκριματικό μαραθώνιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ήρθε στην Ελλάδα όμως αποσύρθηκε στη διάρκεια του αγώνα ενώ προηγείτο. Μάλλον… γαστρεντερίτιδα ειπώθηκε τότε.

Ο Ντοράντο Πιέτρι στο Λονδίνο

Πλέον ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των αγώνων μεγάλων αποστάσεων στην Ιταλία, από τα 5000 μέτρα μέχρι τον μαραθώνιο. Ο Ντοράντο Πιέτρι προπονήθηκε σκληρά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο. Σε έναν αγώνα στο Κάπρι έτρεξε τα 40 χιλιόμετρα σε 2 ώρες και 38 λεπτά. Ο μαραθώνιος στο Λονδίνο, ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί στις 24 Ιουλίου 1908, ξεκίνησε με 56 αγωνιζόμενους, μεταξύ των οποίων ο Πιέτρι και ο Ιταλός Ουμπέρτο ​​Μπλάζι. Ξεκίνησε στις 14:33. Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ζεστός για την εποχή. Η διαδρομή του Λονδίνου είχε μήκος 42,2 χλμ.

Μέχρι τα τελευταία χιλιόμετρα ήταν στους τρεις πρώτους του αγώνα. Καθ’ όλη τη διαδρομή οι φίλαθλοι φώναζαν στους αθλητές την απόσταση που απομένει, αλλά ο Πιέτρι μην ξέροντας αγγλικά νόμισε ότι πλησίαζε στον τερματισμό και ανέπτυξε ταχύτητα για να ξεφύγει από τους υπόλοιπους αθλητές. Φτάνοντας στο Στάδιο μπήκε πρώτος, αλλά μην αντέχοντας άλλο από την υπερπροσπάθεια τρίκλιζε και παραπατούσε.

Αρχικά πήρε λάθος κατεύθυνση, αλλά τον επανέφεραν οι κριτές. Έπεσε κάτω τέσσερις φορές και σηκωνόταν με τη βοήθεια των κριτών, οι οποίοι τον βοήθησαν να κόψει και το νήμα. Ο 2ος ήταν ο Αμερικανός Τζον Χέις, ο οποίος έκανε ένσταση και κέρδισε την 1η θέση. Ο Πιέτρι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση και μετά δυο μέρες του απονεμήθηκε χρυσό κύπελλο από την Βασίλισσα Αλεξάνδρα. Ο Πιέτρι ξανάτρεξε δυο φορές στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης και κέρδισε τον Χέις και τις δυο φορές, το 1908 και 1909.

Η τελετή στο Σότσι

2014: Διεξάγεται η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

2000: Κυκλοφορεί η αθλητική εφημερίδα “Derby Sports” με εκδότη τον Γιώργο Τράγκα.

1999: Ο ινδός Anil Kumble γίνεται ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του κρίκετ που σημειώνει και τα 10 άουτ (wickets) σε ένα inning αγώνα τεστ.

1994: Ο Michael Jordan υπογράφει συμβόλαιο με τους White Sox, ομάδα του μπέιζμπολ.

1991: Έρχεται στην Ελλάδα ο Πύρρος Δήμας μετά από προσπάθειες του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Γιάννη Σγουρού.

1988: Ο Mike Tyson, ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, παντρεύεται την ηθοποιό Robin Given.

1984: Ξεκινούν οι 14οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαράγεβο.

1976: Η Diane Thorne γίνεται η πρώτη γυναίκα που διαιτητεύει αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα σε 2 ομάδες ανδρών στο Croydon.

1970: Η Manchester United συντρίβει την Northampton με 8-2 και ο George Best που σκοράρει 6 γκολ αναδεικνύεται ως ο παίκτης που έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ σε ματς της Manchester.

1969: Η Diane Crump γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα τζόκεϊ που αγωνίζεται εναντίον ανδρών στο Hialeah.

1897: Υπογράφεται το διάταγμα και στις 27 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ.

1882: Διεξάγεται στο Mississippi City, για το πρωτάθλημα βαρέων βαρών, ο τελευταίος αγώνας πυγμαχίας που παίζεται με γυμνά χέρια.

1878: Στην Χριστιανία (Όσλο) ιδρύεται ο πρώτος όμιλος χιονοδρομίας με τίτλο ”Christiania Ski Club”.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News