Ο Ολυμπιονίκης που σχεδίασε τη μισή Αθήνα και πέθανε από γρίπη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Αναστάσιος Μεταξάς – Ο Ολυμπιονίκης που σχεδίασε τη μισή Αθήνα πέθανε από γρίπη

Πέρασαν πολλά χρόνια από την 28η Ιανουαρίου 1937 οπότε πέθανε ο Αναστάσιος Μεταξάς, του οποίου προφανώς το όνομα στους περισσότερους δεν θυμίζει κάτι. Ούτε καν η αναμνηστική μεταλλική πλάκα απεικονίζουσα τη μορφή του Αναστασίου Μεταξά στο Παναθηναϊκό στάδιο δεν είναι αρκετή για να επαναφέρει στη μνήμη αρκετών την ύπαρξή του.

Επρόκειτο για δύο φορές Ολυμπιονίκη στην σκοποβολή που είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1862. Το κυριότερο όμως για έναν λαμπρό αρχιτέκτονα, ο οποίος είχε σχεδιάσει τη… μισή Αθήνα.

Σχεδίασε και κατασκεύασε το σκοπευτήριο της Καλλιθέας, στο οποίο έγιναν τα αγωνίσματα της σκοποβολής στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 και της Μεσολυμπιάδας του 1906. Σε δικά του σχέδια αναμορφώθηκε το Παναθηναϊκό στάδιο από τον Γ. Αβέρωφ. Επίσης σε δικά του αρχιτεκτονικά σχέδια επεκτάθηκαν ή αναμορφώθηκαν πολλά ιστορικά κτίρια στην Αθήνα, όπως το Μουσείο Μπενάκη, το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο  και άλλα.

Δικά του ήταν τα σχέδια του Αιγινήτειου νοσοκομείου, του νοσοκομείου Συγγρού και του Αρεταίειου. Επίσης έκανε τα σχέδια του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου του Φαλήρου, τα μέγαρα της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, της Σιβιτανιδείου σχολής και της Α.Σ.Ο.Ε.Ε, του Βασιλικού θεάτρου, του Υπουργείου Συγκοινωνιών, του Αρσάκειου Πατρών, του Δικαστικού Μεγάρου Αργοστολίου, και άλλα πολλά.

Αρχιτέκτων των ανακτόρων, λάτρης της σκοποβολής

Διατελούσε αρχιτέκτων των ανακτόρων επί βασιλείας των Γεώργιου Α’, του Κωνσταντίνου Α’ και του Γεώργιου Β’.

Ήταν λάτρης της σκοποβολής, αθλητής του Πειραϊκού συνδέσμου, και συμμετείχε σε 4 Ολυμπιακούς αγώνες. Στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 ήταν 4ος στη βολή από 300 μέτρα, και επίσης 4ος με στρατιωτικό τουφέκι από 200 μέτρα. Στους Μεσολυμπιακούς αγώνες του 1906 ήταν δεύτερος και αργυρός Ολυμπιονίκης στο τραπ σε διπλό στόχο από 14 μέτρα, ενώ συμμετείχε σε άλλα 8 αγωνίσματα της σκοποβολής χωρίς επιτυχία. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1908 στο Λονδίνο ήταν τρίτος και χάλκινος ολυμπιονίκης στη βολή κατά πήλινων δίσκων με 57 βαθμούς. Τελευταία του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1912 στην Στοκχόλμη, όπου συμμετείχε σε δύο αγωνίσματα με καλύτερη διάκριση την 6η θέση στη βολή κατά πήλινων δίσκων.

Έγινε τιμητικά γερουσιαστής Αττικοβοιωτίας και όταν αυτό το σώμα διαλύθηκε, εξελέγη βουλευτής Αττικοβοιωτίας. Αγαπούσε το κυνήγι, το οποίο απολάμβανε συχνά και μάλιστα, λόγω των γνώσεών του, χρησίμευε πολλές φορές σαν σύμβουλος υπουργών σε θέματα σχετικά με τη θήρα.

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών, ύστερα από τριήμερη γρίπη στις 28 Ιανουαρίου 1937.

Το αργυρό μετάλλιο για τα κορίτσια του Μορφέση

2012: Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών του Κώστα Μορφέση κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν καθώς ηττάται στον μεγάλο τελικό από την Ιταλία με 13-10 ενώ η Αλεξάνδρα Ασημάκη θα κερδίσει τον τίτλο της “κορυφαίας πολίστριας” για το 2011 από τη FINA.

2011: Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) σε συνεδρίασή της στο Παρίσι και με ψήφους 12-1 (μόνο ο γ.γ. της ΔΕΜΑ, Ισίδωρος Κούβελος, ψήφισε υπέρ της παραμονής τους στην Ελλάδα) αποφασίζει την άρση της τέλεσης των XVII Μεσογειακών Αγώνων από τη Λάρισα και τον Βόλο λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην εκτέλεση των έργων. Η ανάληψη των αγώνων από το Βόλο είχε γίνει στις 27/10/2007 στην Πεσκάρα της Ιταλίας.

1998: Γίνονται τα εγκαίνια του Stade de France, χωρητικότητας 80.000 θέσεων που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου France ‘98, με τον φιλικό αγώνα Γαλλία – Ισπανία (1-0).

1991: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Harold «Red» Edward Grange, ο μεγαλύτερος παίκτης του αμερικανικού football γνωστός ως “the Galloping Ghost” (το φάντασμα που καλπάζει), που αγωνίστηκε στους Chicago Bears (1925, 1928–35) και NY Yankees (1926–27) σημειώνοντας συνολικά στην καριέρα του 1058 πόντους.

1984: Ρεκόρ 295.000 ντόμινο στήνονται στο Fuerth της Δυτικής Γερμανίας.

1975: Η Ανατολή κερδίζει την Δύση με 151-124 στο 8ο All-Star Game του ΑΒΑ. Ο Freddie Lewis ανακηρύσσεται MVP με 26 πόντους, 10 ασίστ και 5 ριμπάουντ.

1974: Ο Muhammad Ali αντιμετωπίζει ξανά τον Joe Frazier με σκοπό αυτή τη φορά ο νικητής να κριθεί στο ρινγκ και όχι στα δικαστήρια. Ο Ali τον κερδίζει με ομόφωνη απόφαση και παίρνει το εισιτήριο για να διεκδικήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον George Foreman.

1969: Η Barbara Jo Ruben είναι η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ που κερδίζει αγώνα στη Βόρεια Αμερική.

Το πρώτο γκολ από τερματοφύλακα

1968: Στον αγώνα Ολυμπιακός Λευκωσίας – Προοδευτική 2-1, ο Ανδρέας Φιλώτας του Ολυμπιακού, ευστοχεί σε πέναλτυ και σημειώνει το πρώτο γκολ στην ιστορία της Α’ Εθνικής που επιτυγχάνεται από τερματοφύλακα.

1938: Ο Γερμανός οδηγός ταχύτητας Bernd Rosemeyer σκοτώνεται σε ηλικία 29 ετών στον αυτοκινητόδρομο Frankfurt / Darmstadt προσπαθώντας να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στο έδαφος απέναντι στον Rudolf Caracciola. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, είχε σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 432 χλμ/ώρα αλλά στην τρίτη και τελευταία του προσπάθεια έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου μάλλον από κάποια απρόβλεπτη αεροδυναμική επίδραση.

1922: Το American Pro Football Association μετονομάζεται σε NFL (National Football League).

1900: Αντιπρόσωποι από 86 συλλόγους ιδρύουν το German Soccer Foundation (Ίδρυμα Γερμανικού Ποδοσφαίρου) στο εστιατόριο “Mariengarten” της Λειψίας.

1890: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του αμερικάνικου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης στην Providence, μεταξύ των ομάδων Sydenham Swimming Club και Boston Athletic Association με σκορ 2-1.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News