Μεταγραφές ρετρό: Η αρπαγή Τσιάρτα από την ΑΕΚ και η κασέτα που… ξεγέλασε τον Βαρδινογιάννη!

EUROKINISSI

Πως κατάφερε ο Δημήτρης Μελισσανίδης να… αρπάξει μέσα από τα χέρια του Γιώργου Βαρδινογιάννη τον Βασίλη Τσιάρτα και να τον φέρει αντί για τον Παναθηναϊκό στην ΑΕΚ.

Ήταν φθινόπωρο του 1992. Ο Βασίλης Τσιάρτας αποτελούσε ένα από πιο καυτά ονόματα του εγχώριου μεταγραφικού παζαριού. Μέχρι τη Νάουσα είχε φτάσει ο Μελισσανίδης για να κάνει το χατίρι του Ντούσαν Μπάγεβιτς που ήθελε σαν τρελός τον πιτσιρικά από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, που έβγαζε μάτια στη Β’ Εθνική. Τον πρώτο λόγο για τα πάρε – δώσε της Νάουσας είχε ο μακαρίτης Σπύρος Σιούγγαρης.

Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή! Αν και δεν το έλεγαν ευθέως, οι Ναουσαίοι είχαν δεσμευτεί για την παραχώρηση του Τσιάρτα στον Παναθηναϊκό. Ο Μελισσανίδης, όμως, γνώριζε ότι η προσφορά του Γιώργου Βαρδινογιάννη ήταν μικρή.

Ο μόλις 20 ετών, Βασίλης Τσιάρτας (με το 10 στο σορτσάκι αριστερά), πανηγυρίζει γκολ της Νάουσας τον Απρίλιο του 1992, λίγους μήνες πριν μεταγραφεί στην ΑΕΚ.

Και αφού έβαλε πάνω στο τραπέζι τα χρήματα που πρόσφερε εκείνος και ήταν κατά 30 εκατ. δραχμές περισσότερα, έκανε την κίνηση ματ. Επικοινώνησε από τα γραφεία της Νάουσας με τον Κώστα Τσιτσόπουλο στη Δράμα και του είπε ότι θέλει να συζητήσουν για τον Γεωργιάδη.

Ο πανέξυπνος τυρέμπορος θεώρησε ότι βρήκε ευκαιρία να δώσει τον Γιώργο του Σάββα σε μεγάλη ομάδα, αλλά ο Μελισσανίδης του εξήγησε ότι θέλει τον άλλον Γεωργιάδη, του Χαραλάμπους.

Κάποιοι Ναουσαίοι που άκουσαν τη συζήτηση θεώρησαν ότι ο ΓΧ αποτελούσε την εναλλακτική επιλογή για τον Τσιάρτα και αμέσως συμφώνησαν για την πώληση του μετέπειτα «El Mago» στην ΑΕΚ.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς υποδέχεται τον Βασίλη Τσιάρτα στην πρώτη του προπόνηση με την ΑΕΚ, 30 Νοεμβρίου του 1992.

 

Ο παμπόνηρος Σιούγγαρης έψαχνε να βρει λύση στο πρόβλημα με τον Παναθηναϊκό. Το μυαλό του στρόφαρε και έφτιαξε μια κασέτα με τα… κατορθώματα του Τσιάρτα. Την πήρε και κατέβηκε στην Αθήνα. Πήγε στον Γιώργο Βαρδινογιάννη για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Η βιντεοκασέτα που ανέδειξε ηγέτη της Νάουσας τον Δημήτρη Μάρκο

«Έλα να δεις τι παίρνεις», του είπε και του έδωσε την κασέτα. Τότε, τα πλάνα από τη Β’ Εθνική ήταν περιορισμένα και ο Σιούγγαρης είχε κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να μαζέψει το υλικό που τον βόλευε.

Η παρακολούθηση της κασέτας ολοκληρώθηκε με την απόφαση του Καπετάνιου να πάρει από τη Νάουσα τον Δημήτρη Μάρκο αντί για τον Τσιάρτα. Μέσα στα πλάνα, ο δαιμόνιος ατζέντης είχε αναδείξει ως ηγέτη της ομάδας τον τότε αμυντικό μέσο της. Εκείνος φαινόταν το Α και το Ω της Νάουσας.

«Ποιος Τσιάρτας; Αυτόν θέλω! Τον Μάρκου», είπε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και κάπως έτσι πήρε ο Βασίλης τον δρόμο για τη Νέα Φιλαδέλφεια και ο Δημήτρης εκείνον για την Παιανία! Κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος σε ένα μεγάλο μεταγραφικό σίριαλ και την πρώτη «αρπαγή» ενός εν δυνάμει παίκτη του Παναθηναϊκού από τον Μελισσανίδη…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News