ΑΕΚ: Γιατί δεν πίστεψε ποτέ ο Μπάγεβιτς τον Χένρικ Νίλσεν;

Sportday.gr

O Ντούσαν Μπάγεβιτς κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα με την ΑΕΚ, “κόβοντας” τον πρώτο σκόρερ της προηγούμενης περιόδου.

Οι μεγάλες προπονητικές προσωπικότητες παραδοσιακά παρουσιάζουν το σημαντικό προπονητικό τους έργο και μέσα από σταθερές επιμονές σε απόψεις και προσεγγίσεις. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Σ’ όσα πίστευε και θεωρούσε πως είναι η συνταγή της επιτυχίας, δεν έκανε εκπτώσεις ούτε κατ’ ελάχιστο.

Για παράδειγμα, δεν εκτιμούσε καθόλου την χειμερινή μεταγραφική αγορά.  Τον Δεκέμβρη, έλεγε, αποκτάς παίκτες μόνο αν είναι έκτακτη ανάγκη ή αν προκύψει μια πολύ καλή ευκαιρία. Εξ ου και στην πρώτη του μεγάλη θητεία στον πάγκο της ΑΕΚ, τον χειμώνα έφερε μόνο δυο παίκτες. Τον Σαβέβσκι και τον Τσιάρτα. Που όντως ήταν στην κατηγορία, των πολύ καλών ευκαιριών.

Επίσης ο Μπάγεβιτς, ειδικά στην πρώτη του θητεία στον κιτρινόμαυρο πάγκο, με τα τέσσερα πρωταθλήματα και το εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, δεν ήθελε κανέναν στην ομάδα, που να μην συμβαδίζει με την αγωνιστική του φιλοσοφία. Ακόμα και αν ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, την αμέσως προηγούμενη σεζόν. Όπως ο Χένρικ Νίλσεν.

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ΑΕΚ έχει… την πιο απλή απάντηση

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στο μεγάλο βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΚ, είναι το πως βρέθηκε ο Δανός φορ από την τρομερή σεζόν (1987-88) των 21 γκολ, στην πόρτα της εξόδου μόλις τον επόμενο Δεκέμβρη. Όμως μια απλή μελέτη στον τρόπο που ο Μπάγεβιτς ήθελε να παίζει η ομάδα του, αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού που είχε ο Νίλσεν, δίνει την απάντηση.

Ο Δανός ήταν από τους επιθετικούς που ήθελαν να δουλεύει πολύ η ομάδα γι αυτούς και όχι οι ίδιοι για την ομάδα. Έπαιζε πολύ στατικά μέσα στο “κουτί”, κάτι που ο Μπάγεβιτς, ειδικά στην ΑΕΚ που είχε φτιάξει την πρώτη του σεζόν, δεν το ήθελε καθόλου. Στο πρώτο μισό της σεζόν 1988-89, ο Μπάγεβιτς διαπίστωσε πως ο Νίλσεν δεν ταιριάζει καθόλου στο αγωνιστικό στιλ της ομάδας.

Δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να “τελειώσει” τον Δανό μεσούσης της χρονιάς. Και μάλιστα το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως ο Μπάγεβιτς προτίμησε να πάει μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, χωρίς επί της ουσίας η ΑΕΚ να έχει έναν καθαρόαιμο φορ. Προφανώς η ιστορία τον δικαίωσε, καθώς στο τέλος της χρονιάς, ήταν η Ένωση αυτή που σήκωσε την κούπα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News