Νέα Φιλαδέλφεια: Ρεκόρ θεατών... χωρίς να παίζει η ΑΕΚ. Κι όμως, είναι αλήθεια!

Όταν στο γήπεδο της ΑΕΚ σημειωνόταν ρεκόρ θεατών χωρίς να παίζει η… ΑΕΚ. Αναδημοσίευση από το βιβλίο του Κώστα Χαλέμου, «Το ταξίδι του Ίκαρου»

Στις 29 Μαρτίου 1972, ημέρα Τετάρτη, ο Ίκαρος, η ομάδα της Νέας Ιωνίας και η Καλαμάτα, που διεκδικούσαν την άνοδο στην Α΄ Εθνική, αναμετρήθηκαν στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας σημειώνοντας ένα ρεκόρ που κρατάει ως τις μέρες μας. Αυτό της μεγαλύτερης κοσμοσυρροής που έχει σημειωθεί σε αγώνα για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής.

Η προ δυο εβδομάδων μονομαχία τους, για την 23η αγωνιστική, στη Νέα Ιωνία είχε διακοπεί λόγω επεισοδίων στο 80’ κι ενώ ο Ίκαρος προηγείτο με 1-0. Μολονότι ουδεμία ευθύνη διαπιστώθηκε σε βάρος του γηπεδούχου, η ΕΠΟ αποφάσισε ο αγώνας να επαναληφθεί σε ουδέτερο γήπεδο. Κι έτσι προέκυψε η κοσμοχαλασιά.

Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από το βιβλίο του Κώστα Χαλέμου «Το ταξίδι του Ίκαρου»

Είχαν τυπωθεί και κυκλοφορήσει 16. 500 εισιτήρια των 30 δραχμών. Οι πόρτες έκλεισαν 20 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα, αφού το γήπεδο είχε γεμίσει ασφυκτικά και δεν χωρούσε άλλο κόσμο. Καθώς τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί από ώρα στα εκδοτήρια μοίραζαν «φοράκια» από τον κυριακάτικο αγώνα της ΑΕΚ. Αλλά και αυτά τελείωσαν γρήγορα.

16.500 εισιτήρια; Πολλά είναι…»

«Εγώ περίμενα ότι θα μαζευόταν πολύς κόσμος γιατί όλη την εβδομάδα μου ζητούσαν εισιτήρια. Άνθρωποι, που δεν είχαν ξαναέρθει στο γήπεδο, με πολιορκούσαν για να τους βρω τρόπο να δουν το ματς. Όταν πήγα στην ΕΠΟ, ζήτησα να σφραγίσω 30.000 εισιτήρια και αυτοί με κοροϊδεύανε. Τους λέω, «βρε παιδιά, χαρτί θα τυπώσετε, δεν είναι σπουδαίο πράγμα». Δεν με άκουγαν: «Άσε, και τα 16.500, πολλά είναι» μου απαντούν. Κι έγινε χαμός. Αφού ο Ασλανίδης για να μπει στο γήπεδο έκανε 15 λεπτά. Τον βλέπω στην εξέδρα, ήταν σε έξαλλη κατάσταση: «Τι είναι αυτά τα χάλια;» φώναζε. «Με συγχωρείτε, δεν φταίμε εμείς…». Κάθισα και του εξήγησα τι είχε συμβεί. Το και το».(Μαρτυρία Γιάννη Κυλίκογλου).

Μέσα ήταν ήδη 35.000 άνθρωποι, ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ απέξω συνωστίζονταν άλλοι 10.000. Η αστυνομία ήταν αδύνατο να τους κρατήσει και ο έλεγχος χάθηκε γρήγορα. Έγινε ντου στις πόρτες, που υποχώρησαν και όσοι μπόρεσαν, τρύπωσαν μέσα…

Ο Παναγούλιας δεν μπορούσε να μπει…

«Μας άφησε άφωνους η παρουσία του κόσμου … Θυμάμαι ότι την ίδια μέρα έκανε προπόνηση στη Ριζούπολη η εθνική Ελλάδας. Ο Παναγούλιας με τον Παπαϊωάνου και τον Δομάζο ήρθαν για να δουν το παιχνίδι και δεν μπορούσαν να μπουν στο γήπεδο. Τελικά βρήκαν τρόπο αλλά ο Παναγούλιας είχε να λέει για τον κόσμο, που συνάντησαν. Σκεφτείτε ότι δεν υπήρχε χώρος για τα μέλη της εθνικής. Αποκλείεται να σπάσει αυτό το ρεκόρ θεατών στη Β΄ Εθνική. Αφενός δεν υπάρχουν γήπεδα με τόσες θέσεις, αφετέρου δεν υπάρχει κόσμος για να τα γεμίσει…» (Μαρτυρία Μίμη Σπεντζόπουλου)

Οι αντίπαλοι οπαδοί μοιράστηκαν στις εξέδρες. Οι οργανωμένοι έπιασαν από ένα πέταλο. Της Καλαμάτας αυτό προς την εκκλησία, του Ίκαρου εκείνο προς το Άλσος. Εφοδιασμένοι με τεράστια πανό και κόρνες δημιούργησαν εκρηκτική ατμόσφαιρα. Τον τόνο έδινε η τρομπέτα του θρυλικού Αττίλιο, ο οποίος ήταν συγγενής του παλιού παίκτη του Ίκαρου, Δουρίδα και είχε έρθει να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια.

Το πρωτοσέλιδο της «Αθλητικής Ηχούς» για το Ίκαρος – Καλαμάτα

Τόσος κόσμος; Καθημερινή μέρα

«Ο κόσμος, ήταν τόσο πολύς που έσπασε τις πόρτες για να μπει στο γήπεδο. Και να σκεφθεί κανείς ότι το ματς έγινε καθημερινή, εργάσιμη μέρα. Κανείς μας δεν περίμενε ότι θα μαζευόταν τόσοι φίλαθλοι. Το πολύ, λέγαμε, να εξαντληθούν τα εισιτήρια, που είχαν τυπωθεί. Καταλάβαμε την κοσμοσυρροή όταν βγήκαμε από την καταπακτή. Αφού σαστίσαμε… Δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε…». (Μαρτυρία Μανόλη Θεοδώρου).

Την ώρα που εξελισσόταν ο αγώνα στην διαχείριση του γηπέδου γινόταν η εκκαθάριση. Στο τέλος ανακοινώθηκε ότι κόπηκαν 16.042 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 429.690 δρχ (ρεκόρ Β΄ Εθνικής).

Πρωτοσέλιδο Φωτός από το ματς Ίκαρος – Καλαμάτα

Η σπασμένη πόρτα

«Πλήρωσα 40-45 χιλιάρικα την πόρτα, που είχαν σπάσει… Ήταν η θύρα μπροστά στην εκκλησία… Πρώτα τσάκισαν το επάνω μέρος, μετά κατέβασαν τις μπάρες για να ανοίξει λίγο και μετά, που έγινε το ντου, την γκρέμισαν ολότελα. Μπήκαν από εκεί και προωθήθηκαν σε όλες τις εξέδρες. Αφού τις γέμισαν ασφυκτικά έπιασαν γύρω-γύρω τα κάγκελα. Όρθιοι… Εγώ στο γήπεδο είχα πάει πολύ νωρίτερα και τα είδα όλα…». (Μαρτυρία Γιάννη Κυλίκογλου)

Για την ιστορία το ματς έληξε ισόπαλο 1-1 και τίποτα δεν κρίθηκε στη μάχη της πρωτιάς. Ο Ίκαρος που οδηγούσε την κούρσα έμεινε στην κορυφή αλλά στο τέλος η Καλαμάτα τον προσπέρασε και πήρε το εισιτήριο της ανόδου…

Ο κόσμος έσπασε την πόρτα για να μπει στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News