Μάγκνους Κάρλσεν: Το φανταστικό μυαλό ενός παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι

Ο Μάγκνους Κάρλσεν έχει ένα… διαβολεμένο μυαλό, το οποίο κινείται από την αναφορά στον… Ζοσέ Μουρίνιο έως το τέλειο σκορ σε ένα από τα πιο δύσκολα κουίζ που δημιουργήθηκαν ποτέ

Το όλο ζουμί στην υπόθεση είναι ένα βίντεο, αλλά ευκαιρίας δοθείσης, ο λόγος γίνεται για κάτι που είναι σκανδαλώδες -ή όχι. Εξαρτάται πώς το βλέπει κάποιος.

Ο Μάγκνους Κάρλσεν ήταν για χρόνια ο κορυφαίος σκακιστής στον κόσμο και παραμένει. Έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2013, όταν νίκησε τον Βισγουανάθαν Άναντ και από τότε δεν έχει χάσει τον παγκόσμιο τίτλο. Στις 20 Ιουλίου του 2022 είπε ότι δεν πρόκειται να υπερασπιστεί άλλη φορά τον τίτλο του.

Είναι τρεις φορές πρωταθλητής κόσμου στο γρήγορο σκάκι, το peak rating του, 2.882, είναι το κορυφαίο όλων των εποχών και παρέμεινε αήττητος σε 125 σερί παιχνίδια, από τις 31 Ιουλίου του 2018 έως τις 10 Οκτωβρίου του 2020. Έτυχε και η προηγούμενη Δευτέρα ήταν η επέτειος των δύο χρόνων από την ήττα του από τον Πολωνό Γιαν-Κριστόφ Ντούντα, που διέκοψε ένα σερί που θα είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί.

Το μυαλό του Κάρλσεν είναι αντικείμενο μελέτης. Ο Νορβηγός, που στις 30 Νοεμβρίου κλείνει μόλις τα 32 του, ήταν Master στο σκάκι από τα 13 του και τα αφιερώματα προς το πρόσωπό του δεν είναι λίγα.

Ο Κάρλσεν, όμως, πήγε στο Σεντ Λούις για το «Sinquefield Cup», που φιλοξενήθηκε στην αμερικανική πόλη από τις 2 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

O Νορβηγός νίκησε τον Ρώσο Ίαν Νεπόμνιασι, με τον οποίο είχε ανταμώσει για τον παγκόσμιο τίτλο του 2021. Έπειτα, ήρθε ισόπαλος με τον Αρμένιο Λεβόν Αρονιάν και στο τρίτο παιχνίδι του αντιμετώπισε τον Αμερικανό Χανς Νίμαν.

Μάγκνους Κάρλσεν και Βισγουανάθαν Ανάντ παλεύουν για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή το 2013, που κατέληξε στον πρώτο

Ο τελευταίος ήταν 16 ετών όταν έφυγε από το σπίτι του, με το όνειρο να γίνει καλός σκακιστής και να βγάζει λεφτά στριμάροντας τα παιχνίδια του. Πριν τον αγώνα του με τον Κάρλσεν, τον είχε νικήσει σε ένα ανεπίσημο τουρνουά λίγες εβδομάδες πριν, έχοντας τα μαύρα. Ο Νίμαν είχε ξεκινήσει χάλια αυτό το τουρνουά και, όταν ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο για το τι άλλαξε από την πρώτη μέρα στη δεύτερη, απάντησε «το σκάκι μιλάει από μόνο του».

Αυτό έγινε αντικείμενο κατακραυγής από τους θεατές του τουρνουά, που αργότερα ευχαριστήθηκαν, διότι ο 19χρονος Αμερικανός άλλον πόντο δεν πήρε.

Μέχρι το Σεντ Λούις, που εμφανίστηκε σε εξαιρετική κατάσταση και… ξανανίκησε τον Κάρλσεν. Ο Νορβηγός αποσύρθηκε του τουρνουά με ένα tweet, που περιείχε το «αν μιλήσω θα έχω πρόβλημα», μία ατάκα που χρησιμοποιούσε ο Ζοσέ Μουρίνιο για να κατακεραυνώνει τους διαιτητές των αναμετρήσεων των ομάδων του, χωρίς να χρειαστεί να διακινδυνέψει κάποιο πρόστιμο ή τιμωρία παιχνιδιών.

Η κατακραυγή και η κλοπή

Εκείνη η ήττα του Κάρλσεν διέκοψε άλλο ένα νικηφόρο σερί, 53 παιχνιδιών. Το πιο σημαντικό είναι ότι ισχυρίστηκε πως ο Νίμαν έκλεψε. Για τον Αμερικανό η κατάσταση έγινε χειρότερη όταν αποκαλύφθηκε πως είχε λογαριασμό στο chess.com, ο οποίος ακυρώθηκε αφού κατηγορήθηκε για κλέψιμο σε αγώνες του.

Ο Νίμαν προφανώς λέει ότι δεν έκλεψε και ότι εκμεταλλεύτηκε ένα κραυγαλέο λάθος που έκανε ο Νορβηγός, για να φτάσει στη νίκη. Αυτό, μάλιστα, έγινε ύστερα από ένα βίντεο που έκανε στριμ η Αλεξάντρα Μποτέζ, Αμερικανή με ρίζες από τη Ρουμανία, που έδειχνε το 19χρονο Νίμαν να πηγαίνει στο σπίτι της και να της προτείνει να παίξουν σκάκι και, αν εκείνος νικούσε, να την έβγαζε έξω.

Είναι εκπληκτικό, διότι έχει γίνει το σκηνικό με το chess.com, πώς ο λαλίστατος Νίμαν σταματάει να μιλάει όταν, σε ένα σημείο μίας από τις παρτίδες, η Μποτέζ κάνει λόγο για «cheating scandal». Επίσης, είναι κάπως καταθλιπτικό που, όταν τελειώνουν οι παρτίδες και πρέπει να βγει ραντεβού μαζί του, του ζητάει ρεβάνς -τέτοιος είναι ο καημός της να τον αποφύγει.

Στο επόμενο παιχνίδι του στο Σεντ Λούις, οι διοργανωτές έψαξαν τον Νίμαν λες και ήταν απατεώνας του κοινού ποινικού δικαίου ή επρόκειτο για τελωνειακούς που είχαν πληροφορίες πως οι αποσκευές του περιείχαν δυναμίτη. Δεν βρήκαν οτιδήποτε.

Ο Grand Master Χικάρου Νακαμούρα, που ο Κάρλσεν σέβεται τόσο ώστε να τον αποκαλεί «τίμιο» παίκτη σκάκι, είπε ότι ο Νίμαν είχε κλέψει και παλαιότερα σε αγώνες και, όταν άκουσε την ανάλυσή του για το παιχνίδι με τον Κάρλσεν, έβαλε τα γέλια, τονίζοντας ότι δεν ήταν επαρκής, για ένα σκακιστή, μάλιστα, που βρίσκεται στο νούμερο… 2.700 της παγκόσμιας κατάταξης και νίκησε τον επί οκταετία πρωταθλητή κόσμου.

Μάγκνους Κάρλσεν και Χάνς Νίμαν στο παιχνίδι του Σεντ Λούις, που οδήγησε στην παραίτηση του Νορβηγού

Ο Νίμαν αρνείται κάθε κατηγορία, εκτός αυτών που αναφέρουν ότι είχε κλέψει όταν ήταν μικρότερος. «Ναι, έκλεψα», είπε, «μία φορά στα 12 και μία φορά σε παιχνίδια χωρίς βαθμολογία στα 16 και ήταν τα μεγαλύτερα λάθη που έκανα στη ζωή μου. Έμαθα από αυτά».

Μία πρόταση που είχε, εντελώς τρελή, ήταν να παίξει σε ένα τουρνουά ολόγυμνος και θα έπαιρνε ένα εκατομμύριο δολάρια.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό, από την περίσταση, είναι ότι ένας καλός υπολογιστής δεν χάνει ποτέ στο σκάκι. Οι κινήσεις του δεν συνάδουν με εκείνες των ανθρώπων, διότι βλέπει το μέλλον πολύ πιο γρήγορα από τον πλέον έξυπνο σκακιστή. Ο Κάρλσεν, πάει να πει, με κάποιον τρόπο κατηγόρησε τον Νίμαν ότι ήταν συνδεδεμένος με υπολογιστή.

Ύστερα από το tweet του, δεν είπε κάτι άλλο. Όμως η αίσθηση που έμεινε ήταν της ντροπής, ότι ο Αμερικανός όντως έκλεψε, αν και δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο ότι το έκανε. Στο youtube, πάντως, έγινε ο κακός χαμός.

Ο Μάγκνους Κάρλσεν το 2010, όταν θεωρούνταν απλώς ιδιοφυΐα

Ένα βίντεο με τον Νίμαν να «συμπεριφέρεται περίεργα» κατά τη διάρκεια της παρτίδας του με τον Κάρλσεν, άλλο που ένας τύπος ισχυρίστηκε ότι έφτιαξε τη συσκευή με την οποία ο Αμερικανός νίκησε, ένα χάος.

Οι κατηγορίες του Κάρλσεν είναι σοβαρές, όχι μόνο λόγω της ίδιας της υπόστασής τους, αλλά εξαιτίας και του τύπου που τις κάνει. Ο Νορβηγός, στον κόσμο του σκάκι, είναι περίπου εξωγήινος. Θεωρείται ο κορυφαίος όλων των εποχών σε ένα παιχνίδι που έχει το ίδιον να δίνει αυτόν τον τίτλο στον καλύτερο κάθε εποχής, πιθανότατα εξαιτίας της εξέλιξης του παιχνιδιού.

Επιπλέον, έχει τρομακτική μνήμη. Τρομακτική. Σε μία συνέντευξή του το 2013, είχε πει ότι θυμάται απ’ έξω 10.000 παιχνίδια. Πέρυσι, ένας αντίπαλός του στα παιδικά χρόνια, ο Άγγλος Grand Master Ντέιβιντ Χάουελ, φιλοξένησε τον Κάρλσεν για μία συνέντευξη.

Στο τέλος, ο Χάουελ έστηνε πιόνια στη σκακιέρα και ρωτούσε τον Νορβηγό από ποιες παρτίδες είναι. Η καλή προαίρεση επιτρέπει να συνάγεται ότι ό,τι έχει συμβεί σε αυτό το τεστ είναι αληθινό. Και απολύτως, απολύτως, συγκλονιστικό. Τόσο, που το μυαλό εκρήγνυται.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News