Λιονέλ Μέσι: Η περίπτωση απλώς να αγαπάει πολύ την Αργεντινή

Ήδη τίθεται εν αμφιβόλω η δήλωση του Λιονέλ Μέσι, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα ήταν το τελευταίο του με τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής.

Η εναγώνια προσπάθεια να αποτυπωθούν οι τελευταίες μέρες του Λιονέλ Μέσι όσο πιο διεισδυτικά γινόταν, υπό ένα επικολυρικό πρίσμα, μάλλον έγινε εις μάτην.

Δεν έχουν περάσει καλά 40 μέρες από εκείνη την Κυριακή που ο σπουδαίος Αργεντινός σήκωσε, φορώντας την αραβική μπέρτα που τον καθιστούσε προσωρινό βασιλιά των Εμιράτων, το τρόπαιο του πρωταθλητή κόσμου και μία φωτογραφία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενέχει το στοιχείο του σοκ -ή του σοκ, όπως η ιστοσελίδα της γαλλικής «L’ Equipe» τιτλοφορούσε το βράδυ της Πέμπτης δείχνοντας μια αρμαθιά από αστυνομικά αυτοκίνητα και τον Ντάνι Άλβες περίπου ως μαφιόζο.

Σύμφωνα με τη φωτογραφία, ο ίδιος ο Μέσι είπε στη γαλλική εφημερίδα ότι πρόκειται να βρίσκεται στην εθνική Αργεντινής στο Copa America του 2024. Βεβαίως, εδώ υπάρχει μια αμφισβήτηση για το ποιόν της δήλωσης, υπό την έννοια ότι σε μια πρόχειρη αναζήτηση στο σάιτ του κολοσσού του γαλλικού Τύπου σε αθλητικό επίπεδο, δεν εμφανίζεται κάπου το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μετά τον αποκλεισμό με την Ουρουγουάη στα πέναλτι, στο Copa America του 2011, που αποδοκιμάστηκε

Εκεί που φαίνεται, είναι στη γαλλική έκδοση της ιστοσελίδας goal, που αναφέρει ότι, όχι μόνο θα είναι «παρών» στη διοργάνωση της Λατινικής Αμερικής, που το επόμενο καλοκαίρι θα διεξαχθεί στο Εκουαδόρ, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού, που είναι προγραμματισμένο να γίνει από τις 3 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου του 2026.

Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα πως ο Μέσι πρόκειται να κλείσει τα 39 του ευρισκόμενος στην αμερικανική ήπειρο, καθ’ ότι γεννημένος στις 24 Ιουνίου του 1987.

Τα γεγονότα θα υπεδείκνυαν κάποια τέτοια εξέλιξη εν καιρώ -όχι πάντως τόσο νωρίς, ενώ καλά καλά οι υδρατμοί από τη διοργάνωση του Κατάρ, που έκλεισε στις 18 Δεκεμβρίου του 2022 με το μνημειώδη τελικό της Αργεντινής με τη Γαλλία, δεν έχουν εξατμιστεί.

Λιονέλ Μέσι και Ντιέγκο Μαραντόνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010

Οι πιθανότητες να βρίσκεται ο Μέσι σε ενάμιση χρόνο ξανά στην εθνική ομάδα, δεν γίνεται να θεωρούνται αμελητέες, ακόμα κι αν κάποιος από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο τσακίρ κέφι, αποφάσισε να τρολάρει με μία φωτογραφία για λίγη αλληλεπίδραση.

Ο Μέσι βρισκόταν σε διακοπές στις ελβετικές Άλπεις και μπαίνει σε ρυθμούς Παρί Σεν Ζερμέν, με την οποία, κιόλας, έχοντας προκύψει μια εντυπωσιακή κυβίστηση, φαίνεται ότι δεν ανανεώνει. Το σίγουρο είναι ότι δεν τον βρίσκεις κάπου.

Από την άλλη μεριά, και προς επίρρωση της αβεβαιότητας που προκύπτει σε σχέση με αυτό το ζήτημα, δεν υπάρχει δημοσίευμα ανανέωσης του Λιονέλ Σκαλόνι με την εθνική ομάδα και τελευταία ενημέρωση έχει γίνει πριν περίπου τρεις εβδομάδες, όταν ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Αργεντινής «ήταν έτοιμος να ανανεώσει».

Ο Μέσι απέναντι στην Κολομβία στο περιβόητο ματς της Σάντα Φε, για το Copa America 2011, στο οποίο οι Αργεντινοί φώναζαν το όνομα Ντιέγκο για να τον πικάρουν

Από εκεί και ύστερα, το ονοματεπώνυμό του ακούστηκε μόνο ύστερα από μία συνέντευξη που έδωσε και στην οποία τάχθηκε αναφανδόν και απερίσπαστα υπέρ της συνέχισης της θητείας του Μέσι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Κι ενώ ουδείς αμφιβάλλει για το ίδιον όφελος που προκύπτει από αυτήν τη δήλωση, τη σιγουριά που θα προσδώσει στον πάγκο η παρουσία του, ο Λίο έχει πει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ ήταν το τελευταίο του.

Το είπε πριν γίνει, το επιβεβαίωσε κατά τη διάρκειά του, αλλά και μετά τη λήξη του, σε μια απάντηση η οποία ενείχε έκδηλο το στοιχείο του θυμού, λες και από το δημοσιογράφο τού ασκήθηκε μια πίεση που δεν την δικαιούνταν, λες και του έγινε ένας ψυχολογικός πόλεμος για να κρατήσει τη θέση του.

Φυσικά, αν ο Μέσι πάει στο Copa America, θα στοχεύσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, παραδοσιακά τα δύο πηγαίνουν ασορτί. Το κλίμα που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, ενώ έμοιαζε με αποχαιρετιστήριο, άλλαξε κατατί στο Κατάρ. Οι δημοσιογράφοι που μιλούσαν για τη δημοφιλία του, δεν χρησιμοποιούσαν ως πρώτιστο επιχείρημα ότι αυτό ήταν το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλό του, τουλάχιστον όχι ως πρώτιστο.

Η μεγαλύτερη δικαίωση στην καριέρα του

Η «φιτιλιά» που φρόντισε να βάλει ο ίδιος, ήταν αρκετά απαλή: είπε ότι θέλει να παίξει ακόμα μερικά παιχνίδια με την εθνική ομάδα, ως παγκόσμιος πρωταθλητής.

Καμία απόδειξη

Στο συνταρακτικό podcast της Χάχμιν Γκαρζντ, «La Ultima Copa», η Αργεντινή δημοσιογράφος, μετανάστρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλάει για τον καημό εκείνου που έφυγε αθέλητα από την πατρίδα του και ψάχνει τρόπο, όχι μόνο να γυρίσει πίσω αλλά, να την κάνει ξανά δική του.

Τα πράγματα γύρισαν για τον Μέσι το 2021 στη Βραζιλία

Ο Μέσι δεν χρειάζεται το Copa America του 2024 για να εκδηλώσει την πίστη του στην Εθνική -φυσικά δεν μπορεί να αποτελεί μείζον κίνητρο, σε φάσμα 3,5 χρόνων, το έκτο Παγκόσμιο Κύπελλό του, ακόμα κι αν θα είναι ο μοναδικός, στην περίπτωση που ο Κριστιάνο Ρονάλντο στα 41 του δεν το διεκδικήσει, που θα το έχει κάνει- και πλέον δεν έχει να αποδείξει οτιδήποτε.

Ξέρετε πόσοι Αργεντινοί έχουν κατακτήσει Copa America και Παγκόσμιο Κύπελλο πλην εκείνων που ήταν στην ομάδα του 2021 και του 2022; Δύο συν τρεις. Οι πρώτοι είναι ο Όσκαρ Ρουγκέρι και ο Λουίς Ίσλας, που ήταν στην ομάδα του 1986 που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μεξικό, και στην ομάδα του 1993, που πήρε τον τελευταίο τίτλο πριν το 2021. Ο Ρουγκέρι, μάλιστα, ήταν αρχηγός, όπως και το 1991.

Στο Copa America του 2019, την τελευταία διεθνή διοργάνωση που τα πράγματα δεν πήγαν καλά γι’ αυτόν

Οι άλλοι τρεις είναι ιδιάζουσες περιπτώσεις. Οι Λούις Μόντι και Ραϊμούντο Όρσι ήταν στην εθνική Αργεντινής που κατέκτησε το Copa America το 1927 και στην εθνική Ιταλίας που πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1934, ο Ενρίκε Γκάιτα, που πρωτόπαιξε στην Αργεντινή, κατέκτησε την κορυφή του κόσμου με την «ατζούρα» πριν 89 χρόνια και επέστρεψε στην πατρίδα του, για να πάρει το Copa America του 1937.

Αντιλαμβάνεται κάποιος τη σπανιότητα και το μέγεθος του κατορθώματος. Αν, λοιπόν, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είτε ο Μέσι έχει σχεδιάσει το εγγύς και όχι τόσο κοντινό μέλλον του με τέτοια ακρίβεια που να ξέρει ότι η νέα επέκταση της θητείας του με την Εθνική είναι προς όφελός του είτε απλώς αγαπάει τόσο πολύ την Αργεντινή, που θέλει να παρατείνει την καριέρα του κατ’ αυτόν τον τρόπο ώστε στο τελευταίο παιχνίδι του να φοράει τη φανέλα της.

Κι αν ισχύει το δεύτερο, τη στιγμή που τώρα δεν του λείπει κάτι για να λογίζεται ως σπάνιος πατριώτης, θα αποτελεί έναν πολεμικό ήρωα για το έθνος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News