NFL: Ο Γιώργος Καρλαύτης δεν θα αποκαλέσει ποτέ Πανατινάικος τον Παναθηναϊκό

Ο Γιώργος Αφρουδάκης θυμάται τις συναντήσεις του με τον Μαθιό Καρλαύτη, τα όνειρά του για τη δημιουργία ενός σπουδαίου Παναθηναϊκού στο πόλο και εξιστορεί την… ελληνική ιστορία του νέου μεγάλου αστεριού του NFL!

«Νομίζω ότι αν υπάρχει αυτό το ψηλά, που λέμε, και είναι εκεί ο Μαθιός, θα έχει χαρεί πάρα πολύ με αυτό που έχει καταφέρει ο Γιώργος».

Είναι πάρα πολύ περίεργο που ένας Έλληνας έχει κατακτήσει το Super Bowl. Πρόκειται για επιτυχία που η αναφορά της και μόνο δημιουργεί μια αμηχανία, αφού πριν εφτά χρόνια δεν θα μπορούσες να πιστέψεις ότι θα παίξει Έλληνας στον τελικό του Roland Garros και του Australian Open και, πριν μια δεκαετία, ότι θα γίνει MVP του NBA.

Αυτό είναι ακόμα πιο περίεργο, μια και μόνο η ξενομανία μάς κάνει να αναγνωρίζουμε τον Τομ Μπρέιντι και τον Άαρον Ρότζερς.

Από την μπάλα του πόλο στο… κράνος

Είναι πάρα πολύ παράξενο ότι ένας Έλληνας φορούσε τη φανέλα των Kansas City Chiefs, πως είναι συμπαίκτης του Πάτρικ Μαχόμς, ότι είναι εκείνος που αναχαιτίζει τους παίκτες που προσπαθούν να κάνουν touchdown στην ομάδα του, πως βρισκόταν στο ίδιο γήπεδο, στο «State Farm» του Γκλεντέιλ στην Αριζόνα, με τη Ριάνα, η οποία έκανε το σόου της κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου -και τα στοιχεία αναφέρουν πως είχε έξι εκατομμύρια περισσότερους τηλεθεατές από το ίδιο το παιχνίδι- πως συμμετείχε στο πλέον περιβόητο αθλητικό δρώμενο υπό την έννοια της διαφήμισης, εκεί που οι εταιρείες πληρώνουν υπέρογκα ποσά για κάθε δευτερόλεπτο προβολής.

Είναι σχεδόν εξωπραγματικό ότι ο Γιώργος Καρλαύτης ήταν στην ομάδα που νίκησε στους Philadelphia Eagles 38-35 για να κατακτήσει το τρόπαιο. Όλες αυτές οι προτάσεις ηχούν και διαβάζονται κάπως περίεργα. Σαν να μην έχουν συμβεί.

Ο 21χρονος Γιώργος δεν είναι Ελληνοαμερικανός. Είναι Έλληνας και Αμερικανός. Δεν πρόκειται για μια περίπτωση Πιτ Σάμπρας ή Μαρκ Φιλιππούσης, ένα παιδί τρίτης γενιάς μεταναστών, που φαντασιώνεται μια πατρίδα την οποία δεν έχει γνωρίσει ποτέ -ή την έχει γνωρίσει απλώς τα καλοκαίρια.

Με το νούμερο 56, πρωταθλητής στο NFL με τους Kansas City Chiefs

Ο Καρλαύτης γεννήθηκε στην Αθήνα από Έλληνα πατέρα, τον Ματθαίο, έναν εξέχοντα συγκοινωνιολόγο, καθηγητή Πανεπιστημίου, και την Έιμι, μία Αμερικανίδα η οποία κατοικεί στην Ιντιανάπολις και κρατά το επώνυμο του συζύγου της δίπλα στο δικό της, Γουέιντα. Ειρήσθω εν παρόδω, η Έιμι Γουέιντα Καρλαύτη είναι η πρώτη σκόρερ στην Ιστορία της ομάδας μπάσκετ Γυναικών του λυκείου του Δυτικού Λαφαγέτ!

Αν δεν συνέβαινε το αποτρόπαιο το καλοκαίρι του 2014 και ο Ματθαίος δεν πέθαινε από την καρδιά του, ο Γιώργος θα είχε παραμείνει στην Ελλάδα και δεν θα τον είχε κερδίσει -έστω και διστακτικά, αφού, όπως ομολόγησε, ο μπαμπάς του είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, παίζοντας στο κολέγιο του Μαϊάμι, και υποβλήθηκε σε επέμβαση ώστε να φτιαχτεί το κρανίο του- το αμερικάνικο ποδόσφαιρο.

Αντιθέτως, κι αυτό δεν είναι καν αστείο ούτε πρόκειται, άλλωστε, για κάποιον που δεν βρίσκεται εδώ, πιθανότατα θα ήταν παρτενέρ του… Μάνου Ζερδεβά στην εθνική ομάδα που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο τουρνουά πόλο Ανδρών στο Τόκιο, το 2021!

Διαγράψτε το πιθανότατα. Ας μετατραπεί σε «ίσως».

Η θέση του, defensive end, κάνει επιτακτική τη μάχη στον αγωνιστική χώρο για τον Γιώργο Καρλαύτη

Το έχει το πεπρωμένο του Γιώργου Καρλαύτη να είναι ο τελευταίος παίκτης του γηπέδου. Ο γιος του Μαθιού ήταν, εξάλλου, τερματοφύλακας στον Παναθηναϊκό. Τον οποίο, όπως φάνηκε σε ένα βίντεο που κάποιος τον ρωτάει αν προτιμά τον Πανατινάικος ή την ΑΕΚ, ο 21χρονος αθλητής απαντά, «τον Παναθηναϊκό». Προφέρει τη λέξη με πάθος και σεβασμό ισόποσα κατανεμημένα στο ηχόχρωμα, όπως θυμόμαστε τους παλιούς Παναθηναϊκούς να την λένε. Ο Γιώργος Καρλαύτης δεν θα πει ποτέ τον Παναθηναϊκό Πανατινάικος.

Ένας οραματιστής έφορος

Φεύγοντας το καλοκαίρι του 2010 από τον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Αφρουδάκης, που ούτως ή άλλως ένιωθε ιδιαιτέρως Αθηναίος στην τοποθεσία Πειραιάς, προτίμησε τον Παναθηναϊκό. Δύο χρόνια αργότερα, έφορος της ομάδας ανέλαβε ο Μαθιός Καρλαύτης, αναπληρωτής καθηγητής από το 2009 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο μάθημα Εργαστήριο Σιδηροδρομικής και Μεταφορών, με σπουδές στο κολέγιο του Μαϊάμι, όπως ειπώθηκε, αλλά και το Περντιού, που ο γιος του προτίμησε για τις ακαδημαϊκές σπουδές του.

Ο μικρός Γιώργος έπαιζε ήδη στις ακαδημίες και ξεχώριζε. Στα 11 του, ήταν μέλος της εθνικής Παίδων, δηλαδή της κατηγορίας U15. «Θεωρούνταν μεγάλο ταλέντο», λέει ο Αφρουδάκης στο sportday.gr. Ο τότε φουνταριστός του Παναθηναϊκού αντάμωσε με έναν έφορο ο οποίος είχε πετριά να κάνει το τμήμα του Παναθηναϊκού σπουδαίο.

Ο Μαθιός Καρλαύτης είχε όνειρο να κάνει το τμήμα πόλο Ανδρών του Παναθηναϊκού ανεξάρτητο οικονομικά από τον υπόλοιπο σύλλογο

Δεν θα γινόταν το κίνητρο να μην είναι και η ανέλιξη του παιδιού του στην ομάδα, πάντως ο Αφρουδάκης βρέθηκε απέναντι σε έναν άνθρωπο που δεν σταματούσε να οραματίζεται έναν Παναθηναϊκό γίγαντα στο πόλο Ανδρών.

Ο Μαθιός Καρλαύτης ήταν ένας «κύριος με το κάπα κεφαλαίο», θυμάται ο Αφρουδάκης. «Ήπιαμε πάρα πολλούς καφέδες και κάναμε πάρα πολλές κουβέντες για να σχεδιάσουμε πώς θα γίνει ο Παναθηναϊκός δυνατός τα επόμενα χρόνια».

Ο μικρός Γιώργος, το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, δηλαδή τους Γιάννη, Άννα και Νικόλα, παρακολουθούσε το όνειρο του πατέρα του εκ του σύνεγγυς. Το πλάνο του Μαθιού αναφέρει τώρα ο Γιώργος Αφρουδάκης. «Ήταν μεγάλος επιστήμονας, είχε πολλές γνωριμίες και πάρα πολλές γνώσεις, για το πώς μπορεί το πόλο να είναι ανεξάρτητο, πώς θα μπορούσε να βγάζει χρήματα από τις ακαδημίες, για να τροφοδοτεί την ανδρική ομάδα».

Μέχρι τις 4 Ιουνίου του 2014, όταν χτύπησε το τηλέφωνο του θρυλικού φουνταριστού, για να του πουν τη δυσάρεστη είδηση. «Ξέρεις ποιος πέθανε;» τον ρώτησαν. Ο Γιώργος δεν το έχει ξεπεράσει πλήρως από τότε, είναι ένας θάνατος ο οποίος τον αντανακλά τόσο περίεργα όσο και ότι ένας Έλληνας είναι πρωταθλητής στο NFL.

Ο Γιώργος Αφρουδάκης θυμάται τον Μαθιό Καρλαύτη και τον πιτσιρικά των ακαδημιών του Παναθηναϊκού Γιώργο στο sportday.gr

«Κάναμε 100 συναντήσεις, νομίζω ότι είναι μέσα στις τοπ 3 δυσάρεστες ειδήσεις στη ζωή μου», λέει. «Εκτός ότι ήταν ένας άνθρωπος γερός, δυνατός, μόνο 44 τότε, όταν σχεδιάζεις με κάποιον πράγματα για το μέλλον, μαζί, χτυπάει στα κόκκινα αυτή η είδηση», ομολογεί.

Τον σκέφτηκε και την επόμενη χρονιά, όταν «ο Παναθηναϊκός έφτασε στους τελικούς της Α1. Δεν το είδε να γίνεται, αλλά θα του έδινε τεράστια ώθηση να συνεχίσει. Αν έκανε προσπάθεια ως το 2014, από εκεί και ύστερα θα την πολλαπλασίαζε», συμπεραίνει.

Επιπλέον, αναφέρει: «Είχα μιλήσει δύο μέρες πριν μαζί του, ήταν ένας φίλος, συνεργάτης, ακόμη τον έχω στο μυαλό μου και τον θυμάμαι σε περιπτώσεις, για αυτόν το λόγο παρακολουθώ την πορεία του γιου του».

Μετά το θάνατο του Μαθιού, η Έιμι πήρε τα παιδιά και έφυγαν άμεσα για τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα. Ουδέν (ακόμα και αυτό το) κακό αμιγές καλού, αν και «φυσικά το παιδί μακάρι να είχε τον πατέρα του και να έπαιζε τερματοφύλακας σε ελληνική ομάδα πόλο».

Ο Γιώργος Καρλαύτης, αυτός που δεν θα πει ποτέ Πανατινάικος τον Παναθηναϊκό, έκανε πολλούς ανθρώπους που δεν ξέρει χαρούμενους με την κατάκτηση του Super Bowl. Και στον Γιώργο Αφρουδάκη μπορεί να αποδίδεται η φράση με την οποία αρχίζει αυτό το κείμενο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News