Μάντσεστερ Σίτι: Οι 50 μέρες που κρίνουν την αιώνια υστεροφημία του Πεπ Γκουαρδιόλα

Για τη Μάντσεστερ Σίτι διακυβεύεται η αιώνια μνεία τις προσεχείς 50 μέρες -για τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ένα είδος θεοποίησης. Τρεις τίτλοι που ισοδυναμούν με την απόλυτη πρόκληση για τον Καταλανό!

Με την Άρσεναλ έξι βαθμούς μπροστά στη βαθμολογία μετά την ισοπαλία της με τη Λίβερπουλ, τη Μεγάλη Τετάρτη οι μπουκ έδιναν στη Μάντσεστερ Σίτι μικρότερη απόδοση για να κατακτήσει την Premier League. Ήταν, για τους περίεργους, 1,72 έναντι 2,10 του συγκροτήματος του Μικέλ Αρτέτα. Μετά την ισοπαλία επί της Γουέστ Χαμ εκτός έδρας, και με τη διαφορά να πέφτει στους 4, η απόσταση ανάμεσα στις δύο ομάδες προφανώς ξεμάκρυνε.

Η Σίτι παίζει με την Άρσεναλ στο «Etihad» στις 26 Απριλίου, έχει ένα παιχνίδι λιγότερο στο πρωτάθλημα και οι φίλοι των «κανονιέρηδων» νιώθουν όλο και λιγότερο άγχος. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει στις 9 Μαΐου τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μπερναμπέου» και στις 17 στο Μάντσεστερ.

Το προσεχές Σάββατο (18:45), επιπλέον, έχει ημιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Αν περάσει και η Γιουνάιτεντ νικήσει την Κυριακή (18:30) την Μπράιτον, ο τελικός που θα γίνει στο Γουέμπλεϊ στις 3 Ιουνίου θα είναι υπόθεση Μάντσεστερ.

Ανακεφαλαίωση: ημιτελικοί Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης, διεκδίκηση πρωταθλήματος με την Άρσεναλ, πιθανός τελικός Κυπέλλου με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Προερχόμενη από δύο διαδοχικές κατακτήσεις πρωταθλήματος, έναν τελικό και ημιτελικούς Champions League, ένα League Cup και δύο τελικούς Charity Shield. Από το 2021 έως το 2023.

Είναι, με όλα τα μέσα που η διοίκηση του διαθέτει, σοκαριστική η συνέπεια της συγκεκριμένης ομάδας. ΟΚ, ο Έρλινγκ Χάαλαντ ήταν, στο πλαίσιο του να δοθούν περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορούσαν να διαθέσουν, άδικη μεταγραφή. Αλλά και πάλι, θέλει τρομερή δύναμη να μπορείς να είσαι στη διεκδίκηση τριών τίτλων κάθε χρονιά για μία τριετία. Η περυσινή Λίβερπουλ, που έφτασε να παίξει όλα τα διαθέσιμα παιχνίδια, κατέρρευσε με την υποψία της ανανέωσης φέτος.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει βάλει 46 γκολ φέτος, αλλά ούτε εκείνος θα άντεχε τη φθορά του χρόνου αν δεν είχε στέρεες βάσεις η ομάδα του

Αντιστοίχως, μία ομάδα που έχει σχεδόν ίδιους ποδοσφαιριστές, θα χρειαζόταν κάτι πολύ ισχυρό για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική, ειδικά από τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητά τους (προεξάρχοντος του εγκεφάλου της Σίτι, Κέβιν ντε Μπρόινε) απέτυχε οικτρά στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Προφανώς, με το τρόπαιο του Champions League να είναι ο νούμερο ένα στόχος, θα ήταν εφικτό, αφού θα έφερνε τα αποτελέσματα που έπρεπε στην Premier League ώστε να βρίσκεται στην πρώτη τετράδα, να εστιάσει εκεί.

Όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι αυτός ο σκοπός της. Στην πραγματικότητα, το 2022-23 αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην Ιστορία της Σίτι ή τουλάχιστον παρεμφερή με την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περίοδο 2011-12, όταν ήταν προπονητής ο Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Απέναντι στους μάστορες

Ο πυρήνας της πρόκλησης είναι η κατάκτηση των τίτλων, και των τριών. Το δέλεαρ είναι τόσο μεγάλο, που αν η ομάδα από το Μάντσεστερ κατακτήσει όλα τα τρόπαια που θα διεκδικήσει, θα κόψει εντελώς τον ομφάλιο λώρο με το νεοπλουτισμό.

Στο μυαλό επανέρχεται μια συζήτηση μέσα σε ένα αυτοκίνητο που πήγαινε από το Χάλιφαξ στο σταθμό τρένων στο Λιντς. Ο υπογράφων μιλούσε με έναν κάτοικο Μάντσεστερ, που όταν τον πρωτογνώρισε, τον ρώτησε αν ήταν οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με λαχάνιασμα, σαν να το είχε ξανακούσει, ήθελε να καταστήσει σαφές ότι στην πόλη οι οπαδοί της Σίτι είναι περισσότεροι.

Η θέση του Άλεξ Φέργκιουσον στο προπονητικό Έβερεστ είναι επισφαλής

Στη δεύτερη στιχομυθία, ο υπογράφων εξέφρασε τη γνώμη ότι «ο Άλεξ Φέργκιουσον είναι ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών». Ο οδηγός ρώτησε, με απορία που θα γινόταν να αποκληθεί έκδηλη, «όχι ο Πεπ;» Ο Γκουαρδιόλα είχε μόλις δύο χρόνια στην ομάδα και τη στιγμή που γινόταν η συζήτηση, δηλαδή τον Μάιο του 2019, η Σίτι είχε μόλις νικήσει τη Λέστερ στο Μάντσεστερ 1-0 με το γκολ του Βενσάν Κομπανί και η Λίβερπουλ την ακολουθούσε κατά πόδας. Η απάντηση ήταν, «όχι ακόμη».

Ο Γκουαρδιόλα μπορεί να κάνει, σε 50 μέρες μέσα, ό,τι ο σύλλογος δεν έχει καταφέρει, καν αποσπασματικά, σε ολόκληρη την Ιστορία του. Να πάρει το τρίτο διαδοχικό πρωτάθλημα, κάτι που συνοδεύει, από το λυκαυγές της δεκαετίας του ’30, το μέγεθος της Άρσεναλ και έχει δώσει θεϊκή υπόσταση στον Χέρμπερτ Τσάπμαν και να επαναλάβει ό,τι έκανε από το 1999 έως το 2001, η συντοπίτισσά της, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Επίσης, μπορεί, στο σημαντικότερο μονό ματς στο αγγλικό ποδόσφαιρο, να πάρει τον τίτλο από τη συντοπίτισσα αντίπαλό του και να δώσει στο γαλάζιο κομμάτι της πόλης την ειλικρινή αίσθηση ότι είναι τόσα χρόνια ανώτερη η ομάδα τους από την αντίπαλό της, που πλέον είναι σκανδαλώδες να μη βρίσκεται στη συζήτηση και να μην τυγχάνει ισάξιας προσοχής.

Η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται σε απίθανη ψυχολογική και πνευματική ετοιμότητα

Τέλος, μπορεί να κατακτήσει, στις 10 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, το πρώτο Champions League για τη Σίτι επικρατώντας έναντι δύο ομάδων που θα βγάζουν κατ’ ελάχιστον, αν είναι Ρεάλ Μαδρίτης και Ίντερ δηλαδή, 17 Κύπελλα Πρωταθλητριών (21 Ρεάλ και Μίλαν). Καθένα από αυτά τα κατορθώματα είναι σπουδαίο από μόνο του, αλλά επειδή η «αδικία» του πλούτου δεν έρχεται χωρίς συνέπειες, μόνο με τα τρία μαζί η Σίτι θα μπορεί να αξιώνει το θαυμασμό που έχουν σύλλογοι με διαμέτρημα.

Η αποστολή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι φετινοί ημιτελικοί με τη Ρεάλ Μαδρίτης σχεδόν δεν έχουν σχέση με τους περυσινούς. Οι «μερένχες» είναι τέτοιοι μάστορες και μοιάζει τόσο χλωμό να καταβληθούν από οποιονδήποτε αντίπαλο, που είναι σχεδόν αδύνατον να πιστέψεις ότι έχουν κατακτήσει μόνο ένα Champions League (και όχι δύο ή τρία διαδοχικά) από την τελευταία φορά μέχρι και σήμερα.

Πέρυσι, η Σίτι ερχόταν από τη συμμετοχή της στον τελικό του 2021 και αντιμετώπισε μια ομάδα που υπέφερε με την Παρί Σεν Ζερμέν και την Τσέλσι, αλλά φέτος η Ρεάλ μοιάζει παντοδύναμη, κυρίως σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ο τρόπος που έκανε τους παίκτες της Λίβερπουλ και της Τσέλσι, ανεξαρτήτως της κατάστασης που βρίσκονται, να μοιάζουν με παιδάκια, απορρόφησε όλο το δράμα από το Champions League.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει μπροστά του πρόκληση εφάμιλλη της σεζόν 2008-09

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, εν τέλει, βρίσκεται μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη μαζί με την Μπαρτσελόνα της σεζόν 2008-09, προκλήσεις της καριέρας του. Τα αποτελέσματα αυτής της ομάδας θα κρίνουν αν για τη Σίτι της εποχής του θα μιλάνε σε έναν αιώνα από τώρα κι αν ο ίδιος θα αποκτήσει το διαμέτρημα ενός Τσάπμαν, ενός Τζο Χόγκαν ή ενός Ούγκο Μάισλ.

Ωστόσο, παρά την πίεση που ασκείται, η κατάσταση είναι win win για τον ίδιο. Τίτλο να μην πάρει, το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές του υπερασπίστηκαν τις Θερμοπύλες κατά τέτοιον τρόπο, αποτελεί ύψιστη δαψίλεια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News