Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ MEXRITELOUS: Τα παρασκήνια της βραδιάς που άλλαξε τα πάντα στο ελληνικό μπάσκετ!

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντιούνται για πρώτη φορά μετά τον αξέχαστο ημιτελικό κυπέλλου του 2019 και ο Γιάννης Λαμπίρης θυμίζει το… ημερολόγιο πλοίου εκείνης της μέρας

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τη Δευτέρα στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα παίξουν το… δεύτερο ημίχρονο εκείνου του ημιτελικού κυπέλλου στο ΟΑΚΑ στις 13 Φεβρουαρίου του 2019. Τη βραδιά που οι Ερυθρόλευκοι αποχώρησαν από το γήπεδο στο ημίχρονο (και ενώ βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 40-25).

Και το λέμε αυτό όσον αφορά τις εγχώριες διοργανώσεις πολύ απλά διότι θα είναι η πρώτη φορά που θα ξαναβρεθούν μετά από δυόμιση χρόνια σε «εσωτερικό» αγώνα (για πρωτάθλημα ή κύπελλο) καθώς σε αυτό το διάστημα κοντράρονταν μόνο για την Ευρωλίγκα. Εκεί όπου το επίπεδο (υποχρεωτικά) είναι πάντα πιο υψηλό και αποφεύγονται ακραίες συμπεριφορές που βλέπουμε ενίοτε στην Ελλάδα.

Η κατάσταση ήταν ήδη τεταμένη, πριν εκείνον τον αγώνα, με την κόντρα στον ιδιοκτητών των ομάδων να έχει ξεκινήσει παραμονές του ντέρμπι του κυπέλλου όταν είχε κυκλοφορήσει το ηχητικό του Γιώργου Πρίντεζη (που έλεγε στους συμπαίκτες του ότι σκέφτεται να μην πάει προπόνηση γιατί είχαν καθυστερήσει σημαντικά οι πληρωμές στους παίκτες).

 

Το ηχητικό που άναψε τη φωτιά… 

«Αγόρια καλησπέρα. Απλά ήθελα, εντάξει, να σας ενημερώσω ότι έτσι όπως πάει το πράγμα δεν κατεβαίνω λογικά με τη Χίμκι. Αύριο θα έρθω προπόνηση, τώρα μόλις μίλησε με τον Σκινδήλια ο Δημη-τρόπουλος, είπε ότι λογικά θα κάνουμε ραντεβού την Παρασκευή με τους προέδρους και οικονομικά δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει σάλιο.

Οπότε, εντάξει, η απάντησή μου είναι ευχαριστώ πολύ, αλλά σόρρυ δεν μπορώ να συνεχίσω. Λυπάμαι πολύ αλλά αυτό είναι κοροϊδία και θεωρώ τον εαυτό μου εκτός ομάδας γιατί είναι απαράδεκτο αυτό που κάνετε. Ο Σκινδήλιας δεν είπε τίποτα και τίποτα άλλο. Πιστεύω ότι υπάρχει μια πιθανότητα να πάρουν τηλέφωνο, αλλά γενικότερα δεν βλέπω και πολύ κινητο- ποίηση, οπότε ενημέρωσα και τον κόουτς τώρα ότι είμαι εκτός ομάδας επ’ αόριστον και επίσημα θα το κάνω και με ένα mail ότι είμαι επίσημα εκτός ομάδας από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια λύση και βλέπουμε. Αυτά μάγκες…» έλεγε στο ηχητικό ο νυν αρχηγός του Ολυμπιακού. Το οποίο έγινε «σημαία» σε σάιτ ιδιοκτησίας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και το το ντέρμπι μόλις είχε αρχίσει.

«Η ημερομηνία που επιλέχθηκε να αναρτηθεί σε ιστοσελίδα ιδιοκτησίας Δ. Γιαννακόπουλου ένα ηχητικό απόσπασμα του αθλητή μας Γιώργου Πρίντεζη εξυπηρετεί ευνόητο σκοπό. Δεν μας προξενεί ουδεμία εντύπωση, αφού το έχουν επαναλάβει ακόμη και με μαγνητοσκοπημένη ιδιωτική συζήτηση με τον σπουδαιότερο προπονητή της ιστορίας τους» ξεκινούσε η τοποθέτηση των αδελφών Αγγελόπουλων σε δήλωσή τους μέσω της ΚΑΕ και συνέχιζαν αναφερόμενοι στον Γιώργο Πρίντεζη:

«Μία κακή στιγμή οφειλόμενη σε εξωγενείς επιρροές, δεν είναι ικανή να διαγράψει όσα ζήσαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια, εντός, αλλά και εκτός παρκέ, όπως και την προσωπική εκτίμηση που τρέφουμε για εκείνον, η οποία σφυρηλατήθηκε από τον αδαμάντινο χαρακτήρα του και την αφοσίωση που έχει επιδείξει προς το πρόσωπό μας» κλείνοντας με την ευχή να μοιραστούν και άλλες στιγμές στο μέλλον» κατέληγε η ανακοίνωση και αμέσως μετά υπήρχε το…αιχμηρό υστερόγραφο και πάλι προς τον αντίπαλο ηγέτη

«Υ.Γ. Τι είναι πιο έντιμο και ειλικρινές; Να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και να τιμάς τον λόγο σου ακόμη και στις δύσκολες στιγμές ή να ζητάς από τον ηγέτη της ομάδας σου να αποδεχθεί μείωση αποδοχών μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου; Και ο νοών, νοείτω…».

Αλλο που δεν ήθελε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο οποίος σήκωσε το γάντι και απαντώντας στην «Αναμενόμενα διασκεδαστική ανακοίνωση των αδελφών» όπως τη χαρακτήρισε, είπε μεταξύ άλλων: «Στο ηχητικό το οποίο διέρρευσε από… εμένα, ακούγομαι εγώ και όχι ο Πρίντεζης, στον οποίο εγώ οφείλω λεφτά και όχι ο Ολυμπιακός. Εγώ ευθύνομαι για την αναστολή της λειτουργίας της εταιρείας τους από τη ΔΕΗ λόγω χρεών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, επίσης που ο “καθρέφτης της ομάδας” τους, αντικατοπτρίζει διαρκώς ήττες και για όλα τα δημοσιεύματα εναντίον τους. Αλλά και για την τρύπα του όζοντος και την υπερθέρμανση του πλανήτη». Στην φλόγα που ψιλοέκαιγε για τον ημιτελικό του κυπέλλου μόλις είχε πέσει εκατέρωθεν…ψκηροζίνη.

Τα τρία φάουλ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και η εντολή των Αγγελόπουλων

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν (πολλά) παράπονα από συγκεκριμένους διαιτητές, αλλά ιδιαίτερα από τρεις και αυτοί «έπεσαν» παρέα στο ντέρμπι (Αναστόπουλος, Παναγιώτου και Μάνος). Στα πρώτα δευτερόλεπτα, έδωσαν άμεσα τρία φάουλ και η σπίθα είχε ανάψει, ενώ τα τηλέφωνα των προέδρων του Ολυμπιακού πήραν «φωτιά» δεδομένου ότι εισέπραξαν ως επίδειξη δύναμης (προφανώς του Παναθηναϊκού και της ΕΟΚ) το ότι ορίστηκε η συγκεκριμένη τριάδα.

«Δεν θα ξαναβγείτε στο δεύτερο ημίχρονο» είπαν στο γενικό διευθυντή Χρήστο Σταυρόπουλο ενώ ένα απλό «τιτίβισμα» (στις 21.06) στην ιστοσελίδα της Ερυθρόλευκης ΚΑΕ ενημέρωνε ότι η αποστολή του Ολυμπιακού αναχώρησε από το ΟΑΚΑ. Οι διαιτητές περίμεναν 12 λεπτά όπως έλεγε ο κανονισμός και έκλεισαν το φύλλο αγώνα στέλνοντας στα χαρτιά τον Παναθηναϊκό στον τελικό.

Την ίδια ώρα ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού άφηνε ένα κόκκινο γυναικείο εσώρουχο στον πάγκο του Ολυμπιακού και μετά έτρεξε στις κάμερες: «Ολα αυτά είναι μεθοδευμένα. Έχουν από ό,τι φαίνεται απλήρωτους παίκτες, έχουν ρίξει λευκή πετσέτα και τώρα λέει δεν κατεβαίνουν γιατί δεν τους αρέσει η διαιτησία. Ισως ο λόγος που το κάνουν είναι για να σηκωθεί να φύγει η οικογένεια των Αγγελόπουλων από τον Ολυμπιακό και να τα ρίξουν σε εμάς και τους διαιτητές. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Κερδίζουμε – χάνουμε μέσα στο γήπεδο. Κι εμείς έχουμε χάσει στο ΣΕΦ, έχουμε χάσει μία, έχουμε χάσει δύο, έχουμε χάσει τρεις, αλλά μπαίνουμε μέσα και παίζουμε. Τι είναι αυτά τα πράγματα;» είπε οργισμένος.

Το… πολιτισμικό σοκ που υπέστησαν Μπλατ και Πιτίνο! 

Στα αποδυτήρια – που του μεταφέρθηκε η δήλωση- ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ, Χρήστος Σταυρόπουλος απάντησε: «Μάλλον αυτό εύχεται ο ίδιος ο κ. Γιαννακόπουλος, να αποχωρήσουν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι! «Αυτή είναι η απόφαση της διοίκησης. Τα είπαμε, τα έχουμε ξαναπεί, κάναμε προσπάθειες, αλλά πια αηδιάσαμε. Εχουμε αηδιάσει εδώ και καιρό, αλλά η πολιτεία και ο υφυπουργός Αθλητισμού πρέπει επιτέλους να πάρουν τα μέτρα τους και να καθαρίσει αυτή η βρωμιά» ήταν η πρώτη του δήλωση.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Ρίκ Πιτίνο και ο ομόλογός του στον Ολυμπιακό, Ντέηβιντ Μπλάτ είχαν υποστεί…πολιτισμικό σόκ! «Δεν έχω δει ποτέ να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είμαι ιδιαιτέρα απογοητευμένος, τα παιχνίδια πρέπει να παίζονται στο γήπεδο. Όταν πήγαμε στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και προσπαθήσαμε να δουλέψουμε. Προετοιμαστήκαμε σκληρά και είμαστε απογοητευμένοι που δεν τέλειωσε ο αγώνας.

Το παιχνίδι είναι πιο σημαντικό από την έχθρα. Σέβομαι πολύ τον Ολυμπιακό, τους παίκτες του, τον προπονητή του και το τεχνικό επιτελείο. Αλλά 42 χρόνια που είμαι προπονητής δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Είμαστε όλοι μέρος του ίδιου πράγματος, του μπάσκετ. Πρέπει όλοι να σέβονται το παιχνίδι. Όλοι είναι μέρος του μπάσκετ. Απλά όταν ξεκινά το παιχνίδι ο καθένας θέλει τη νίκη» τόνισε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού αποθεώθηκαν κατά την επιστροφή τους στο ΣΕΦ από πολλούς φίλους της ομάδας που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πάρκινγκ του φαληρικού σταδίου.

Οι δύο ομάδες επρόκειτω να συναντηθούν (βάση προγράμματος και αφού ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε με την Κύμη για να “πέσει” στην 3η θέση και να παίξει με τον 6ο Ολυμπιακό) στην πρώτη φάση των πλέι οφ αλλά οι Πειραιώτες δεδομένου ότι δεν θα “σφύριζαν” ξένοι διαιτητές αυτή τη φορά δεν πήγαν καν στο ΟΑΚΑ (στον πάγκο τους βρέθηκαν πλαστικά κοτόπουλα από τους λίγους οπαδούς των γηπεδούχων) και αυτό ήταν το κύκνειο άσμα τους στο πρωτάθλημα για μια διετία. Ουσιαστικά ήταν η αρχή του «Μέχρι τέλους» την οποία οι αδελφοί Αγγελόπουλοι κράτησαν για μια διετία και πλέον αποφάσισαν να επιστρέψει η ομάδα, βλέποντας αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Και μάλιστα οι δύο ομάδες θα παίξουν με Έλληνες διαιτητές καθώς δεν πέρασε ποτέ το αίτημά τους για ξένους διαιτητές. Με τους οποίους πάντως έπαιζαν εδώ και μια τριετία στην Ευρωλίγκα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News