Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: Όταν η έβδομη τέχνη συνάντησε τον... αρτίστα της «στρογγυλής θεάς»

Η πολυτάραχη ζωή του Ντιεγκίτο έχει εμπνεύσει σκηνοθέτες και παραγωγούς σε όλον τον κόσμο.

Ταινίες και σειρές για τη ζωή του Ντιέγκο Μαραντόνα γυρίστηκαν και θα συνεχίσουν να αποτυπώνονται σε φιλμ, παρουσιάζοντας από διάφορες οπτικές τη ζωή του σταρ του ποδοσφαίρου, που μοιάζει με παραμύθι, αλλά όχι με το τέλος που θα επιθυμούσε το πολυάριθμο κοινό του. Οι παραγωγές ξεκινούν το 1996 και θα συνεχιστούν και στο μέλλον αποδεικνύοντας το μεγάλο αντίκτυπο της πορείας του μαγικού δεκαριού στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Οι πιο σημαντικές παραγωγές είναι οι ακόλουθες.

El día que Maradona conoció a Gardel (1996)

Η μέρα που ο Μαραντόνα συνάντησε τον Γκραντέλ. Ταινία διάρκειας 93’, αργεντίνικης παραγωγής του 1996. Παίζει ο ίδιος ο Ντιέγκο, σε ένα φιλμ όπου «ανταμώνει» με το διάσημο  ηθοποιό και τραγουδιστή των αρχών του 20ου αιώνα Κάρλος Γκραντέλ, ο οποίος πέθανε το 1935.

Box office (έσοδα): 18.500 δολάρια (στην Αργεντινή)

IMDb (κριτική): 5,4/10

El camino de San Diego (2006)

Η μετάφραση του τίτλου είναι «Ο Δρόμος για το(ν) Σαν Ντιέγκο». Αργεντίνικη κωμωδία του Κάρλος Σορίν, εξ ολοκλήρου στα ισπανικά, διάρκειας 98’. Δεν αναφέρεται στον ίδιο τον Μαραντόνα, αλλά σε έναν φανατικό οπαδό του, παθιασμένο με τον Ντιέγκο, που αποφασίζει να τον συναντήσει σε ένα νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες όπου ο σταρ του ποδοσφαίρου νοσηλεύεται με καρδιολογικά προβλήματα. Μια ταινία-ωδή στα κατορθώματα του Μαραντόνα, που αντιπροσωπεύει το πάθος που επικρατεί στην Αργεντινή για το πρόσωπό του.

Box office (έσοδα): 18.000 δολάρια (στην Αργεντινή)

Rotten Tomatoes (κριτική): 79%

Amando A Maradona (2006)

«Αγαπώντας τον Μαραντόνα» τιτλοφορείται αυτό το 90λεπτο ντοκιμαντέρ στην ισπανική γλώσσα του Αργεντίνου Χαβιέρ Βάσκες. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Μαραντόνα, από τα πρώτα χρόνια του στο Μπουένος Άιρες μέχρι τον εθισμό του στην κοκαΐνη. Εμφανίζεται ο ίδιος ο Ντιέγκο και πολλά μέλη της οικογένειάς του.

Box office (έσοδα): 53.000 δολάρια (στην Αργεντινή)

Rotten Tomatoes (κριτική): 29%

Maradona, la mano di Dio (2007)

Η ταινία Μαραντόνα, Το Χέρι του Θεού, σκηνοθετημένη από τον Ιταλό Μάρκο Ρίζι, είναι μια ιταλο-αργεντίνικη παραγωγή, μια μυθοπλασία βασισμένη στην πραγματική ζωή του Ντιέγκο Μαραντόνα. Το ρόλο του Ντιεγκίτο ενσαρκώνει ο Μάρκο Λεονάρντι και η υπόθεση διάρκειας 113’ εκτυλίσσεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Μπουένος Άιρες.

Box office (έσοδα): 680.000 δολάρια

Rotten Tomatoes (κριτική): 49%

Maradona by Kusturica (2008)

Το πασίγνωστο ντοκιμαντέρ του Σέρβου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, διάρκειας 90’, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης και ο Ντιέγκο. Έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών το 2008 και περιλαμβάνει ένα εκπληκτικό σάουντρακ με πολλά τραγούδια γραμμένα για τον Ντιέγκο. Στο φιλμ, εμφανίζεται ο Φιντέλ Κάστρο, ο Μανού Τσάο και πολλοί άλλοι!

Box office (έσοδα): 684.000 δολάρια

Rotten Tomatoes (κριτική): 55% αποδοχή

Maradonapoli (2017)

Άλλο ένα ντοκιμαντέρ, ιταλικής παραγωγής και διάρκειας 75’, σκηνοθετημένο από τον Αλέσιο Μαρία Φενετερίτσι. Βασικό θέμα, η άφιξή του Μαραντόνα στη Νάπολι.

Box office (έσοδα): 58.000 δολάρια (στην Ιταλία)

IMDb (κριτική): 6,5/10

Maradona in Mexico (2019)

Πρόκειται για μια σειρά-ντοκιμαντέρ του Netflix του Άνγκους Μακουίν. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα φτάνει στην πόλη Κιουλακάν, Σιναλόα στο Μεξικό για να αναλάβει την τοπική ομάδα Ντοράδος που αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία. Πρόκειται για μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των καρτέλ της κοκαΐνης. Όταν πιάνει το τιμόνι της ο Μαραντόνα «χαροπαλεύει» στις τελευταίες θέσεις. Η πραγματική ιστορία της παρουσίας του Ντιέγκο στον προτελευταίο σταθμό της καριέρας του. Η σειρά, εξ ολοκλήρου στην ισπανική γλώσσα, αποτελείται από 7 επεισόδια διάρκειας 26-39 λεπτών.

 

IMDb (κριτική): 7,3/10

Diego Maradona (2019)

Ένα φιλμ-ντοκιμαντέρ του Ινδο-βρετανού Ασίφ Καπαντιά με υλικό που δεν είχε παρουσιαστεί νωρίτερα, διάρκειας 130 λεπτών. Προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Κανών το 2019. Η αναφορά ξεκινά την περίοδο της μεταγραφής του Μαραντόνα από την Μπαρτσελόνα το 1984 και συνεχίζεται με την πορεία του στη Νάπολι. Εμφανίζεται o ίδιος ο Ντιέγκο, η κόρη του Ντάλμα, αλλά και ο Πελέ.

 

Box office (έσοδα): 2,8 εκ δολάρια

Rotten Tomatoes (κριτική): 90%

Maradona, sueño bendito (2021)

Η μετάφραση της αργεντίνικης αυτής σειράς είναι «Μαραντόνα, Ευλογημένο Όνειρο». Αποτελείται από δέκα επεισόδια και είναι διαθέσιμη στο Amazon Prime. Τον Ντιέγκο ενσαρκώνει ο ηθοποιός Χουάν Παλομίνο. Είναι ό,τι πιο φρέσκο έχει κυκλοφορήσει για τον Μαραντόνα, καθώς έκανε πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου. Η σκηνοθεσία είναι του Αλεχάντρο Αλμέτα. Ακολουθεί όλη την πορεία του Ντιέγκο και έχει γυριστεί σε όλες τις πόλεις όπου έπαιξε ποδόσφαιρο (Μπουένος Άιρες, Βαρκελώνη, Νάπολι, Σεβίλλη), αλλά και σε άλλες ιταλικές πόλεις, καθώς και στο Μεξικό. Η σειρά πήρε έγκριση και για δεύτερη σεζόν.

IMDb (κριτική): 7/10

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News