ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Από πού ψώνισε ο Γιώργος Χρηστοβασίλης τους παίκτες που καλοβλέπουν οι «μεγάλοι» της Super League

Με ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ της κατηγορίας, ο ΠΑΣ Γιάννινα φιγουράρει στην 3η θέση της βαθμολογίας με τη λήξη του πρώτου γύρου της Super League. Πού βρήκαν, άραγε, οι Ηπειρώτες όλους αυτούς τους παίκτες που έχουν μπει στο στόχαστρο των «μεγάλων» ομάδων;

Όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος στην Ελλάδα έχει να πει φέτος έναν (ή και περισσότερους) καλό λόγο για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Μια ομάδα που εντυπωσίασε πέρυσι με την πορεία της στο β’ γύρο της Super League, αλλά το καλοκαίρι έχασε για άλλη μια φορά σημαντικούς παίκτες, όπως και τον προπονητή της Αργύρη Γιαννίκη. Μια ομάδα που επί χρόνια το καλοκαίρι γκρεμίζεται και το χειμώνα την ξαναχτίζουν, συνήθως ένας νέος προπονητής με άγνωστους παίκτες.

Για τη σεζόν, 2021-22 ο Γιώργος Χρηστοβασίλης εμπιστεύτηκε τον Ηρακλή Μεταξά κι έφερε και πάλι αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές, χωρίς παράσημα, άγνωστους μεταξύ αγνώστων, που έδεσαν άμεσα με τους παραμένοντες στην Ήπειρο και συνέθεσαν την ομάδα που φιγουράρει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας μετά τη λήξη πρώτου γύρου. Ήδη κάποιοι από αυτούς φιγουράρουν στις μεταγραφικές λίστες των «μεγάλων» της Super League και, αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, οι επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα «καυτές» στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. 

Το εύλογο ερώτημα είναι «πού τους βρίσκει όλους αυτούς ο Χρηστοβασίλης;». Ο ΠΑΣ έχει από τα πιο χαμηλά μπάτζετ στην κατηγορία, αλλά καλές «άκρες» με μάνατζερ στην Κεντρική Ευρώπη και κόσμο που πέφτει «μέσα» με τις προτάσεις του.

Ο φετινός ΠΑΣ έχει χρησιμοποιήσει γύρω στους 20 παίκτες, αλλά ο βασικός κορμός αποτελείται από 12, που θα ήταν 13 αν δεν τραυματιζόταν νωρίς-νωρίς ο Πέδρο Κόντε. Ας δούμε από πού κρατάει η σκούφια του καθενός και πού τους βρήκαν οι Γιαννιώτες.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Γιούρι Λοντίγκιν: Έκανε σημαντική καριέρα στη Ζενίτ, έφτασε μέχρι την Εθνική Ρωσίας σε Μουντιάλ και Euro, προερχόμενος από την Ξάνθη. Από το 2018 όμως μέχρι tο Γενάρη του 2021 «φυτοζωούσε» με 6 συμμετοχές συνολικά σε Ζενίτ, Ολυμπιακό, Γκαζιαντέπ και τελευταία στη ρωσική Άρσεναλ Τούλα. Τον «τσίμπησε» ο ΠΑΣ στα 30 του ως ελεύθερο και παραπεταμένο και κυριολεκτικά ο Ελληνορώσος γκολκίπερ βρήκε τον παλιό καλό του εαυτό.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Ροδρίγο Εραμούσπε: Ο εκτελεστής των πέναλτι του ΠΑΣ, ήταν ένας γυρολόγος των γηπέδων της Νότιας Αμερικής. Πέρασε από 11 ομάδες της πατρίδας του, Αργεντινής, του Ισημερινού, της Κολομβίας, της Ουρουγουάης και της Βολιβίας, χωρίς να τον προσέξει ευρωπαϊκή ομάδα, μέχρι που στα 30 τον εντόπισε ο ΠΑΣ να έχει μείνει ελεύθερος από την Μπελγράνο και αναδείχτηκε σε στυλοβάτη του κέντρου της άμυνας.

Γιάννης Κάργας: Ο Έλληνας παρτενέρ του Εραμούσπε βολόδερνε στη Football League, μέχρι που μια καλή χρονιά στη ρούκι σεζόν του στη Super League με τον Πλατανιά, του έδωσε μεταγραφή στον Πανιώνιο και μετά στηn Ντιναμό Μπρεστ του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο ΠΑΣ τον πήρε από τους Λευκορώσους ως ελεύθερο, αλλά μετά τον υποβιβασμό των Ηπειρωτών έφυγε για τη Λέφσκι Σόφιας, για να επιστρέψει ως ελεύθερος και πιο έμπειρος πέρυσι σε ηλικία 26 ετών.

Μανόλης Σάλιακας: Από τους μικρούς του Ολυμπιακού, στη Β’ Εθνική της Κύπρου και την Καρμιώτισσα κι από εκεί στη Football League, στα Χανιά. Στα 23 του κάνει ντεμπούτο με καλή χρονιά στη Super League στη Λαμία, για να καταλήξει πέρυσι στα 24 του στον ΠΑΣ ως ελεύθερος και μέσω του «Άγιαξ» στην εθνική μας ομάδα.

Μάρβιν Πίρσμαν: Το όνομά του «παίζει» πολύ αυτές τις μέρες για τον Παναθηναϊκό. Έπρεπε να φτάσει τα 30 του, βέβαια, για να συγκινήσει κάποια «μεγάλη» ομάδα. Ο Βέλγος έπαιξε στην Α’ κατηγορία του Βελγίου με την Μπέβερεν και την Αντβέρπ, από εκεί στη Β’ Ολλανδίας με την Ντόρντρεχτ και μετά στην Καμπούουρ. Με την τελευταία ανέβηκε στην Eredivisie, από όπου τον απέκτησε η Χάποελ Τελ Αβίβ. Έκανε γεμάτες χρονιές στο Ισραήλ, αλλά έμεινε ελεύθερος και τον «τσίμπησε» ο ΠΑΣ.

ΜΕΣΟΙ

Μίχαλ Γκαρντάβσκι: Ο 31χρονος Γερμανός, στη χώρα του έφτασε μέχρι την 3η κατηγορία (Καρλ Τσάις Ιένα, Στουτγκάρδη Β’, Όσναμπρικ, Ντούισμπουργκ και Χάνζα) κι από εκεί μετακόμισε στην πατρίδα των γονιών του, την Πολωνία, στην Ekstraklasa, για τις Κορόνα και Κρακόβια. Η τελευταία του χρονιά, η περσινή, ήταν η χειρότερη της καριέρας του, με μόλις 5 συμμετοχές, έμεινε ελεύθερος κι έτσι ήρθε στα Ιωάννινα.

Γιαν Μαρκ Σνάιντερ: Με σχετικά μικρή εμπειρία από τη Μπουντεσλίγκα Τσβάι (57 ματς) παίζοντας στις Ζανκτ Πάουλι και Ρέγκενσμπουργκ ήρθε στον ΠΑΣ ο έτερος Γερμανός, αφού έκανε το αγροτικό στου στην Ρεγκιονάλ με την Νόρντερστεντ και την Ζανκτ Πάουλι Β’. Το περασμένο καλοκαίρι, στα 27 του, ήταν ελεύθερος να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του και επέλεξε τον ΠΑΣ.

Ζήσης Καραχάλιος: Στα 20 του έπαιξε για πρώτη φορά στη Super League με το Λεβαδειακό, μετά το ξεκίνημά του στην Αναγέννηση Καρδίτσας. Ακολούθησε την ομάδα της Βοιωτίας στη Super League 2 και διακρίθηκε ιδιαίτερα τη σεζόν 2020-21. Ο ΠΑΣ του έδωσε τη δυνατότητα στα 25 του να επιστρέψει στα «σαλόνια» το καλοκαίρι με ελεύθερη μεταγραφή κι αυτός άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Χουάν Ντομίνγκεθ: Μέχρι το 2016 ο Ισπανός έβγαζε το ψωμί του στη Λα Κορούνια, ακολουθώντας την στα σκαμπανεβάσματά της μεταξύ Primera και Segunda Division. Ακολούθησε 1,5 χρόνος στη Ρέους στη Β’ κατηγορία κι άλλο τόσο διάστημα στη Στουρμ Γκρατς, όπου ήταν αρκετά καλός. Ο ΠΑΣ τον απέκτησε σε ηλικία 30 ετών ως ελεύθερο από τους Αυστριακούς και αμέσως πήρε θέση στην ενδεκάδα.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Χουάν Χοσέ Περέα: Ο 21χρονος Κολομβιανός αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με τους προηγούμενους, αφού εντοπίστηκε από ομάδα του πρώην ΠΟΚ, τον Παναθηναϊκό, όταν οι «πράσινοι» τον πήραν το 2019 από την Κ19 της Πόρτο. Ο ΠΑΟ τον δάνεισε στο Βόλο, για να τον πουλήσει το περασμένο καλοκαίρι στον ΠΑΣ.

Νικολάε Μιλιντσεάνου: Μετά από μια περιπλάνηση στα γήπεδα της πατρίδας του Μολδαβίας (Βέρις, Ακαντέμια, Σπεράντσα, Ζίμπρου) και των γειτονικών Ρουμανίας (Ραπίντ Β’) και Λευκορωσίας (Γκρανίτ), βρέθηκε το 2017 στη… Μάλτα (Σλιέμα) κι από εκεί στη Β’ Ελβετίας στις Κιάσο και Βαντούζ. Με την ομάδα του Λιχτενστάιν ανέβηκε στην ελβετική Super League από όπου τον πήρε ως ελεύθερο ο ΠΑΣ τον περασμένο Γενάρη. Μέσω του «Άγιαξ» έφτασε και στην εθνική Μολδαβίας.

Αχμάντ Μέντε Μορέιρα: Ο συμπαίκτης των Μαντί και Αγκιμπού Καμαρά στην εθνική ομάδα της Γουινέας γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά στην Ολλανδία, στις Φέγενορντ και Εξέλσιορ για να πάρει γεύση από τη Γ’ κατηγορία με τους Κοζάκεν Μπόις. Έκανε πέρασμα στην Eredivisie με την Χρόνινχεν και συνέχισε στη Β’ με τις Τέλσταρ (δανεικός) και Εξέλσιορ (61 ματς – 10 γκολ). Έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2021 για να καταλήξει στον ΠΑΣ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News