ΦΙΛΙΠΕ ΣΟΑΡΕΣ: Ο box to box μέσος που θέλει να αλλάξει τον ΠΑΟΚ

Ο Φιλίπε Σοάρες αποτελεί προσωπική επιλογή του Ζοσέ Μπότο, ο οποίος βλέπει στο πρόσωπο του Πορτογάλου τον ποδοσφαιριστή που μπορεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ.

Ο Φιλίπε Σοάρες αποτελεί προσωπική επιλογή του Ζοσέ Μπότο, ο οποίος βλέπει στο πρόσωπο του Πορτογάλου τον ποδοσφαιριστή που μπορεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι box to box μέσοι, εκείνοι δηλαδή που έχουν την ενέργεια και την ικανότητα να βρίσκονται στη ροή ενός αγώνα από τη μία περιοχή στην άλλη, είναι περιζήτητοι. Η αθλητικότητα, το κράτημα της μπάλας, το συνδυαστικό παιχνίδι, αλλά ταυτόχρονα και η ανασταλτική προσήλωση, είναι στοιχεία που μοιάζουν σχεδόν απαραίτητα για να σταθεί κανείς στο υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού.

Ο σύνθετος ρόλος του

Ο Φιλίπε Σοάρες μοιάζει να διαθέτει, σε ικανοποιητικό βαθμό, αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία και μετακομίζει στον ΠΑΟΚ για να καλύψει ακριβώς αυτή τη διαπιστωμένη έλλειψη στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Για κάποιους, πρόκειται για deep lying playmaker, για τον παίκτη δηλαδή που παίρνει την πρώτη πάσα και κτίζει το παιχνίδι της ομάδας του, για άλλους είναι κάτι ανάμεσα σε “οκτάρι” και “δεκάρι”. Όπως και να το δει κανείς, όποιον ρόλο κι αν επιλέξει τελικά γι’ αυτόν ο Ραζβάν Λουτσέσκου (κάτι που εξαρτάται κι από το υπόλοιπο ρόστερ), το σίγουρο είναι ότι ο 22χρονος Πορτογάλος έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να τον υπηρετήσει.

Η Πόρτο, ο Ολιβέιρα και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι σε προγενέστερες μεταγραφικές περιόδους το όνομά του έπαιξε πολύ έντονα τόσο για την Πόρτο, είτε ως μπακ απ του Ολιβέιρα είτε ως αντικαταστάτη του σε περίπτωση που μετακόμιζε στη Φιορεντίνα, όσο και για την Αίντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του. Διεθνής με όλες τις “μικρές” ομάδες της Πορτογαλίας, θα ήταν αδύνατον να μην τραβούσε κάποια στιγμή πάνω του τα βλέμματα του υψηλού ανταγωνισμού. Πολλώ δε μάλλον, από τη στιγμή που πέρυσι κατέγραψε στα πόδια του περισσότερα από 2.500 αγωνιστικά λεπτά σε συλλογικό επίπεδο.

Το άλμα στην καριέρα του

Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Μπενφίκα, όμως το καλοκαίρι του 2018, σε ηλικία 19 ετών αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα, μετακομίζοντας στην Εστορίλ. Με τη φανέλα της, αγωνίστηκε σε 37 παιχνίδια (3 γκολ και 7 ασίστ) για έναν χρόνο, αφού το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, η Μορεϊρένσε κατάφερε να τον κάνει δικό της. Εκεί, χρειάστηκε να δουλέψει με αρκετούς προπονητές (Βίτορ Καμπέλος, Ρικάρντο Σοάρες, Σέζαρ Πεϊσότο, Βάσκο Σεάμπρα, Ζοάο Ενρίκες, Βίντιγκαλ και, προσφάτως, τον παλιό μας γνώριμο Ρικάρντο Σα Πίντο) και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι όλοι τους τον είχαν στα βασικά τους πλάνα. Συνολικά, στην παρουσία του στη Μορεϊρένσε κατέγραψε 85 συμμετοχές (με έξι γκολ και οκτώ ασίστ), στην πλειοψηφία τους ως βασικός.

Πρώτη φορά εκτός πορτογαλικών συνόρων

Το ερώτημα που προκύπτει για τον ίδιο (και για τον ΠΑΟΚ φυσικά) είναι πόσο σύντομα μπορεί τώρα να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον. Για τον Φιλίπε Σοάρες αυτή θα είναι η πρώτη του φορά που θα βγει εκτός πορτογαλικών συνόρων σε επαγγελματικό επίπεδο. Και η πρώτη εμπειρία στο εξωτερικό, εγκυμονεί πάντα τον “κίνδυνο” του επιπλέον χρόνου προσαρμογής. Φυσικά, σε αυτό το τελευταίο, θα συναντήσει στους Θεσσαλονικείς τους Βιεϊρίνια, Ολιβέιρα και Βαρέλα, οι οποίοι, λόγω κοινής γλώσσας και κουλτούρας, θα μπορούν να τον βοηθήσουν. Και φυσικά, στην Ελλάδα αγωνίζεται και ο αδελφός του Άλεξ Σοάρες. Ο 30χρονος μέσος μετακόμισε, το καλοκαίρι που μας πέρασε, από τη Μορεϊρένσε στον Βόλο, έχοντας καταγράψει ήδη στην καριέρα του μία σεζόν (2012 – 2013) στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανμσερραϊκού κι άλλη μία στην Κύπρο (2017 – 2019), με τη φανέλα της Ομόνοιας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News