ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Με τον Ταφαρέλ δίνει αξία στη θέση του τερματοφύλακα

Λίβερπουλ: Ο Κλαούντιο Ταφαρέλ, ένας από τους καλύτερους προπονητές τερματοφυλάκων στον κόσμο, δεν ενισχύει απλά το προπονητικό τιμ του Κλοπ, αλλά συνδράμει στη μεγαλύτερη εξειδίκευση των παικτών

Η πρόσληψη του Κλαούντιο Ταφαρέλ από την Λίβερπουλ δεν έχει ως στόχο μονάχα τη βελτίωση του Άλισον. Είναι μέρος ενός εξεζητημένου πλάνου που σύμφωνα με τον προπονητή Γιούργκεν Κλοπ, απώτερος σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια σχολή για το πως πρέπει να παίζει ένας τερματοφύλακας της ομάδας και στο σύστημά του.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Λίβερπουλ ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του Κλαούντιο Ταφαρέλ στο τεχνικό τιμ. Ο θρυλικός Βραζιλιάνος τερματοφύλακας και εδώ και χρόνια ένας από τους καλύτερους προπονητές τερματοφυλάκων στον κόσμο ενισχύει το τμήμα των τεχνικών που δουλεύουν με τους γκολκίπερ, υπό την επίβλεψη του Τζον Άχτερμπεργκ.

Η Λίβερπουλ, ο Κλοπ και η αξία του τερματοφύλακα

Αρχικά, θεωρήθηκε πως ο σύλλογος έκανε το… χατίρι του Άλισον με τον οποίον ο Ταφαρέλ έχει προσωπική σχέση καθώς προέρχονται και οι δύο από την Ιντερνασιονάλ, αλλά και γιατί εδώ και χρόνια συνεργάζονται στην εθνική Βραζιλίας. Μετά από μια κακή σεζόν ένιωσε πως χρειάζεται κάτι διαφορετικό στην προπόνησή του για να επιστρέψει στο πρότερο επίπεδό του. Ωστόσο, η πρόσληψη ήταν και επιλογή του κλαμπ που ψάχνει να δώσει αξία στη θέση του τερματοφύλακα.

Η Λίβερπουλ δεν έχει έναν σοφιστικέ τρόπο παιχνιδιού για τους κίπερ της και τώρα προσπαθεί να τον αναπτύξει. Γι’ αυτό έσπευσε να «δέσει» τον Άλισον ως το 2027. Άλλωστε είναι κάτι που υποδεικνύει το τμήμα έρευνας του κλαμπ. Τα analytics υπογραμμίζουν τη σημασία του τερματοφύλακα και τί μπορεί να προσφέρει σε άμυνα και επίθεση, αλλά και πως στους «κόκκινους» αυτό δεν το εκμεταλλευτεί στο βαθμό που θα έπρεπε όπως κάνουν άλλες ελίτ ομάδες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Μπάγερν Μονάχου. Παράλληλα, υπάρχει και άλλη μια παράμετρος: η αγορά. Ο Ταφαρέλ γνωρίζει πολύ καλά τους ανερχόμενους Βραζιλιάνους τερματοφύλακες και υπάρχει μπόλικο ταλέντο στη χώρα. Έτσι, η αθλητική διεύθυνση έχει μια ξεχωριστή ματιά στη διάθεσή για να μπορέσει να αναλύσει και να αποφασίσει.

Ο Άλισον είναι παγκόσμιας κλάσης σε όλα εκτός από το παιχνίδι με τα πόδια, αλλά και ορισμένες φορές ρισκάρει πολύ στις εξόδους του. Ο Ταφαρέλ εξήγησε πως δουλεύει μαζί του καθώς και με τους υπόλοιπους τερματοφύλακες της πρώτης ομάδας σε θέματα τεχνικής και τοποθετήσεων. Το ίδιο κάνει και με τους νεαρούς που βρίσκονται στα τμήματα υποδομής. Ήδη, δε, φαίνονται κάποια αποτελέσματα της δουλειάς του. Ο Άλισον εδώ και καιρό παίζει με μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ έχει βελτιωθεί και ο Κουΐβιν Κέλεχερ.

 

Αντιδράσεις στη Βραζιλία, ελέω Λίβερπουλ και… Έντερσον

Κι ενώ στην Λίβερπουλ δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα εντός και εκτός των αποδυτηρίων, προκλήθηκαν αντιδράσεις στη Βραζιλία. Ο Ταφαρέλ διατηρεί τη θέση του ως προπονητής τερματοφυλάκων στο τεχνικό τιμ Τίτε στην εθνική ομάδα. Η κριτική που του ασκήθηκε είναι το κατά πόσο η καθημερινή επαφή με τον Άλισον θα επηρεάσει και την επιλογή του βασικού τερματοφύλακα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως όχι μόνο ο Έντερσον της Μάντσεστερ Σίτι ταιριάζει καλύτερα στο στιλ παιχνιδιού της ομάδας, αλλά είναι και πιο ολοκληρωμένος τερματοφύλακας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News