Ριγιάντ Μαχρέζ: Ο αθόρυβος πρωταγωνιστής της Μάντσεστερ Σίτι

Ριγιάντ Μαχρέζ: Ο Ριγιάντ Μαχρέζ, ακόμα μία χρονιά συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη Μάντσεστερ Σίτι και να τραβάει τα φώτα πάνω του. Είναι κομβικό γρανάζι στη… μηχανή που έχει φτιάξει ο Γκουαρντιόλα, με την εξέλιξή του ανά τα έτη να είναι τεράστια.

Ο Ριγιάντ Μαχρέζ, ακόμα μία χρονιά, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί αθόρυβα στη Μάντσεστερ Σίτι, αποτελώντας αναπόσπαστο γρανάζι στη… μηχανή που έχει φτιάξει ο Γκουαρντιόλα, αποδεικνύοντας παράλληλα πως η εξέλιξή του ανά τα έτη είναι τεράστια.

Ο Ριγιάντ Μαχρέζ, στο μεσοβδόμαδο παιχνίδι με τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας για τον πρώτο αγώνα του Uefa Champions League, απέδειξε πόσο χρήσιμος και απαραίτητος έχει γίνει για τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Αλγερινός στο παιχνίδι του Ζοσέ Αλβαλάδε, πέτυχε το πρώτο γκολ των «πολιτών», βγάζοντας την ασίστ για το τρίτο.

Σίγουρα, τα παραπάνω αποτέλεσαν ακόμα ένα δείγμα της αγωνιστικής ανόδου του Αλγερινού, απαντώντας παράλληλα στο ερώτημα «γιατί ο Πεπ Γκουαρντιόλα τον εμπιστεύεται τυφλά;»

Η αργοπορημένη αναγνώριση και η αμφισβήτηση των πρώτων χρόνων στη Σίτι

Ο Ριγιάντ Μαχρέζ, αντικειμενικά, μπήκε στον ποδοσφαιρικό χάρτη μετά το θαύμα της Λέστερ τη σεζόν 2015 – 2016, όταν οι «Αλεπούδες» κατέκτησαν το πρωτάθλημα της Premier League. O Αλγερινός ήταν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του Κλαούντιο Ρανιέρι, η οποία με το επίτευγμά της «τράνταζε» τα νερά του αγγλικού ποδοσφαίρου, βάζοντας μετά από πολύ καιρό «στοπ» στην κυριαρχία των ομάδων του Big-6. Από τότε και για τις επόμενες σεζόν, απασχόλησε πολύ κόσμο, με αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες να κάνουν γνωστό το ενδιαφέρον τους γι’ αυτόν.

Μετά από χίλια κύματα και δύο μεταγραφικές περιόδους, ο Ριγιάντ Μαχρέζ το καλοκαίρι του 2018 αποκτήθηκε από τη Σίτι, έναντι 65 εκατομμυρίων ευρώ, με το… νταλαβέρι ανάμεσα στις δύο πλευρές να κρατά από το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους, όταν η Λέστερ ζητούσε «γη και ύδωρ» για την παραχώρηση του.

Ο Αλγερινός, στην πρώτη του σεζόν, δυσκολεύτηκε αρκετά! Ο χρόνος συμμετοχής του ήταν αρκετά μειωμένος, σε σχέση με τις χρονιές του στη Λέστερ, με τις περισσότερες συμμετοχές να γίνονται περνώντας αλλαγή στα ματς. Μάλιστα, όλα αυτά είχαν συνέπεια να υπάρχει αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει τώρα, καθώς έχει γίνει απαραίτητος στα πλάνα του Γκουαρντιόλα. Ενός προπονητή που κατάφερε να βγάλει την ταμπέλα του soft παίκτη από τον Μαχρέζ, μετατρέποντας τον σε έναν δυναμικό εξτρέμ με έφεση στο τελείωμα.

Πέρυσι και φέτος, ο 30χρονος εξτρέμ «τρέχει» τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Φέτος, μάλιστα, με τα 16 γκολ που έχει σημειώσει σε 27 συμμετοχές βρίσκεται στην πρώτη λίστα των σκόρερς του συλλόγου, με τον Ραχίμ Στέρλινγκ να είναι στη δεύτερη θέση με εννέα. Κι’ όλα αυτά σε ένα ρόστερ που διαθέτει αδιανόητα ποιοτικές επιλογές στις θέσεις των μεσοεπιθετικών, με τους Στέρλινγκ, Ζεσούς, Φόντεν, Γκρίλις, Μπερνάρντο Σίλβα και Ντε Μπρόινε να εναλλάσονται συνεχώς στην εντεκάδα.

Το χαμένο πέναλτι στο Άνφιλντ και η καθιέρωσή του ως πρώτος εκτελεστής της Σίτι

Αναμφίβολα, η αμφισβήτηση που αναφέρουμε παραπάνω για τον Μαχρέζ, στα πρώτα του χρόνια στη Σίτι, σημαδεύτηκε από ένα πέναλτι. Στις 7 Οκτωβρίου του 2018, χρονιά που ήρθε ο Ριγιάντ Μαχρέζ στη Σίτι, οι «πολίτες» φιλοξενήθηκαν από τη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, εκείνη τη μέρα έχασε τεράστια ευκαιρία να πάρει τη νίκη μέσα σε μία έδρα από την οποία είχε να φύγει νικήτρια από το Μάιο του 2003, δηλαδή 15 συνεχόμενα χρόνια.

Η ευκαιρία, λοιπόν, χάθηκε στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, όταν η Μάντσεστερ Σίτι κερδίσε πέναλτι, του οποίου την εκτέλεση ανέλαβε ο Αλγερινός νεοαποκτηθείς παίκτης των «πολιτών». Ο Ριγιάντ Μαχρέζ αστόχησε, με συνέπεια η αμφισβήτηση να γίνει ακόμα μεγαλύτερη για εκείνον, με τους περισσότερους φιλάθλους των «σίτιζενς» να τον θεωρούν υπεύθυνο για το ισόπαλο 0-0.

Το βάρος αυτής της… ευθύνης δεν στάθηκε εμπόδιο στην εξέλιξη του Ριγιάντ Μαχρέζ στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο παίκτης των πρωταθλητών Αγγλίας, αρχής γενομένης από το εύστοχο πέναλτι με τη Ντόρτμουντ στα προημιτελικά του Uefa Champions League, ξεκίνησε να αναλαμβάνει τις εκτελέσεις από την άσπρη βούλα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αποτελεί την Νο.1 επιλογή για να πάρει πάνω του μία εκτέλεση πέναλτι της ομάδας του Γκουαρντιόλα.

Η κλιμακούμενη άνοδός και ο… αθόρυβος πρωταγωνιστικός ρόλος στην ιστορία της Σίτι

Χωρίς υπερβολή, το ευρωπαϊκό πικ της σύγχρονης ιστορίας της Μάντσεστερ Σίτι, δηλαδή η πρώτη της συμμετοχή σε τελικό Uefa Champions League, θα το χαρακτηρίζαμε ως συγκοινωνούντα δοχεία με το αγωνιστικό πικ του Ριγιάντ Μαχρέζ. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε να μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον Αλγερινό ως έναν παίκτη – πρωταγωνιστή στην ιστορία του αγγλικού συλλόγου.

Αν κοιτάξει κάποιος τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Σίτι μέχρι τη συμμετοχή της στον τελικό του Οπόρτο κόντρα στην Τσέλσι, θα παρατηρήσει πως ο Ριγιάντ Μαχρέζ παίζει τεράστιο ρόλο στην πορεία της, με τον έμπειρο εξτρέμ να πετυχαίνει 4 γκολ και δύο ασίστ σε κομβικά παιχνίδια της ομάδας του Γκουαρντιόλα.

Και μπορεί η ασίστ, στον δεύτερο αγώνα για τη φάση των «16» του Uefa Champions League κόντρα στην Γκλάντμπαχ, να μην μοιάζει τόσο σημαντική, όμως, τόσο η ασίστ και το γκολ κόντρα στην Ντόρμουντ, όσο και τα τρία γκολ απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν αποδείχθηκαν τεράστιας σημασίας ώστε η Σίτι να πάρει μέρος στον πρώτο της τελικό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ακόμα μία χρονιά, η συμμετοχή σε τελικό Champions League παραμένει στόχος για τη Μάντσεστερ Σίτι, με τον Αλγερινό να δείχνει από νωρίς έτοιμος να βοηθήσει για την επίτευξή του. Μόνο που στο τέλος θα αναζητήσει διαφορετικό αποτέλεσμα, δηλαδή την κατάκτηση του τροπαίου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News