Όταν ο Γιούρι Λοντίγκιν αποκτήθηκε από τον ΠΑΣ Γιάννινα τον Ιανουάριο του 2021, η είδηση της μεταγραφής του πέρασε στα πολύ ψιλά του ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου.
Ένας τερματοφύλακας «τελειωμένος», η καριέρα του οποίου είχε πάρει την κατιούσα και δεν έβρισκε χρόνο συμμετοχής σε ομάδες επιπέδου Γκαζιαντέπσπορ και Άρσεναλ Τούλα.
Τα Ιωάννινα είναι ένα όμορφος τόπος, η πλούσια ιστορία τους είναι «γραμμένη» σε κάθε γωνιά της παλιάς πόλης, αλλά διάχυτη είναι και η μελαγχολία που προκαλεί ο μόνιμα νεφελώδης ουρανός. Ωστόσο μπορείς να βρεις χίλιες και μία γωνιές ικανές να σε καλμάρουν, να σε γαληνέψουν. Από ό,τι αποδείχτηκε, ο Λοντίγκιν δεν εγκαταστάθηκε στο πάλαι ποτέ άντρο του πανίσχυρου και παμπόνηρου Αλή Πασά, για να περάσει τις τελευταίες ήρεμες ποδοσφαιρικά στιγμές του.
Από μηχανής Θεός για τον ΠΑΣ
Και πώς να γίνει αυτό όταν αφενός ο απαιτητικός κόσμος του ΠΑΣ, αφετέρου η μέτρια προς κακή πορεία του μέχρι εκείνη τη στιγμή, τον έριξαν κατ’ ευθείαν στα άπατα της λίμνης. Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του βασικού γκολκίπερ Λευτέρη Χουτεσιώτη και τα αποτυχημένα (κατ’ άλλους άτυχα) αποτελέσματα της ομάδας του Αργύρη Γιαννίκη, είχαν καταστήσει την παραμονή των Γιαννιωτών στη Super League, εξαιρετικά αμφίβολη.
Ο Γιούρι Λοντίγκιν ρίχτηκε κατ’ ευθείαν στη μάχη, άρπαξε με το «καλημέρα» την τελευταία ευκαιρία να σώσει την καριέρα του και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μαζί του ο ΠΑΣ δυνάμωσε και κοιτάζει πια όλες τις ομάδες στα μάτια, έχοντας έναν βράχο κάτω από τα δοκάρια του.
Πάμε για άλλες πολιτείες
Με το συμβόλαιό του να λήγει αυτό το καλοκαίρι, η σεζόν 2022-23 φαίνεται ότι θα βρει τον Ρωσοπόντιο (κυριολεκτικά), τερματοφύλακα, σε άλλη ελληνική πολιτεία, βορειότερη και μεγαλύτερη. Βλέπετε, ο ΠΑΣ ποτέ δεν ήταν οικονομικά σε θέση να «πολεμήσει» προσφορές πλουσιότερων κλαμπ όσον αφορά τα συμβόλαια των παικτών του που εκπνέουν.
Άλλωστε, η ζωή του Λοντίγκιν είναι ένα συνεχές ταξίδι. Από το Βλαντιμίρ της Ρωσίας όπου γεννήθηκε, ήρθε στη χώρα καταγωγής της πόντιας μητέρας του και ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά του βήματα στο Κάτω Νευροκόπι, τον ελληνικό οικισμό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες το χειμώνα, λες και η μοίρα ήθελε ο μικρός Γιούρι να εγκλιματιστεί όσο το δυνατόν πιο εύκολα στο νέο του περιβάλλον…
Γρήγορα μπήκε στο μικροσκόπιο της Ξάνθης, που στα χρόνια της ακμής της είχε ανάγει σε επιστήμη το ποδοσφαιρικό παιδομάζωμα στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μετά το αγροτικό στη Γ’ Εθνική και στον Εορδαϊκό, πήρε τη φανέλα του βασικού και φόρεσε και το εθνόσημο ως μέλος της εθνικής Ελπίδων.
Ελλάδα ή Ρωσία; Ιδού η απορία
Την ώρα που οι ελληνικές ομάδες άρχισαν να τον γλυκοκοιτάζουν και ο Φερνάντο Σάντος να τον καλεί στην ανδρών, ήρθε η πρόταση από τη χώρα του πατέρα του και τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Αυτό ήταν! Το… πουλάκι πέταξε, όχι μόνο για τη Super League, αλλά και για την εθνική ομάδα.
Στους διαδρόμους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είχε διαρρεύσει τότε, όταν ο Λοντίγκιν βρέθηκε στο δίλημμα να διαλέξει «Ελλάδα ή Ρωσία», ότι ζήτησε από την ΕΠΟ και τον Φερνάντο Σάντος να του εξασφαλίσουν ότι δεν θα… γυαλίζει τον πάγκο της Εθνικής, κοινώς ότι θα ήταν αυτός ο βασικός πορτιέρε.
Μπορεί να ακούγεται άκρως εγωιστικό, αλλά συμβαίνει σε επίπεδο εθνικών ομάδων και στις καλύτερες οικογένειες, πριν οι παίκτες αποφασίσουν να περάσουν το καλοκαίρι τους με προετοιμασίες και αγώνες, να ζητούν εγγυήσεις ότι θα παίζουν και ότι δεν θα βλέπουν τα ματς από τις θέσεις των αναπληρωματικών. Πόσω μάλλον παίκτες όπως ο Λοντίγκιν με διπλή υπηκοότητα και διπλή πρόταση.
Αντί για Σάντος… Καπέλο
Η ΕΠΟ δεν ενέδωσε στον «εκβιασμό» και ο Γιούρι πήρε μια και καλή τα μπογαλάκια του και εγκαταστάθηκε ξανά στη Ρωσία. Τον Αύγουστο του 2013 αρνήθηκε την ελληνική πρόταση και το Νοέμβριο έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Ρωσίας του Φάμπιο Καπέλο. Έπαιξε σε 11 διεθνείς αγώνες, συμμετείχε – χωρίς να αγωνιστεί αφού προτιμήθηκε ο Ακινφέεφ της ΤΣΣΚΑ – στο Μουντιάλ του 2014 και στο Euro του 2016, έκανε τρεις καλές χρονιές με τη Ζενίτ, αλλά σταδιακά άρχισαν τα λάθη, η αμφισβήτηση και η πτώση.
Από το 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 οι συμμετοχές του περιορίστηκαν σε 26 ματς και κάπως έτσι ήρθε η επιστροφή στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό ως ρεζέρβα του Σα. Έγραψε μόλις 2 συμμετοχές και ισάριθμες σε Γκαζιαντέπσπορ και Άρσεναλ Τούλα τη σεζόν 2019-20, μέχρι που του πέταξε το σωσίβιο ο ΠΑΣ.
Το ταξίδι συνεχίζεται
Το Μάιο ο έμπειρος πορτιέρε θα κλείσει το 32, αλλά το ταξίδι του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα δεν έχει φτάσει στον προορισμό του. Άλλωστε τα 32 για έναν τερματοφύλακα είναι σαν τα 27-28 για ένα παίκτη οποιασδήποτε άλλης θέσης.
Ο Γιούρι Λοντίγκιν συνεχίζει να ψάχνει ένα ασφαλές λιμάνι για να περάσει εκεί το υπόλοιπα χρόνια της καριέρας του, να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του Οδύσσεια. Όπως τον είδαμε να αγωνίζεται με τον ταύρο στο στήθος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, διαθέτει στο ρεζερβουάρ πολύ ενέργεια και πολλές δυνάμεις για να συνεχίσει να γράφει χιλιόμετρα και να πρωταγωνιστεί στα γήπεδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα