NBA: Οι νέες φανέλες έρχονται από τα… παλιά

Τα ρόστερ των περισσότερων ομάδων, ως προς το ροτέισιον τουλάχιστον των τεχνικών, έχουν πια σχηματιστεί, το σάμερ λιγκ του Λας Βέγκας τελείωσε, δράση σε επίπεδο ΝΒΑ στις ΗΠΑ δεν υπάρχει. Είναι η ώρα των εμπορικών τμημάτων, η ώρα της παρουσίασης για τις νέες φανέλες.

Η μία μετά την άλλη, οι ομάδες της κορυφαίας λίγκας παρουσιάζουν τις καινούριες εμφανίσεις τους και πολλές εξ αυτών είναι απλώς… παλιές. Είτε παραπέμπουν σε τέτοιες που είχαν φορεθεί στο παρελθόν είτε αποτελούν ευθείες επαναφορές τους. Κάποιες θα φορεθούν ως βασικές, άλλες λιγοστές φορές. Για πάμε να δούμε όσες έχουν αποκαλυφθεί…

Πίστονς, η επιστροφή του τιρκουάζ

Από το 1996 έως το 2001 φορέθηκε η χαρακτηριστική γαλαζοπράσινη φανέλα με το άλογο και τη φλεγόμενη χαίτη στο Ντιτρόιτ. Σε χρονιές στις περισσότερες εκ των οποίων ήταν άκρως ανταγωνιστικοί, αν και στο μεσοδιάστημα των (τριών) τίτλων τους. Την φόρεσαν παίκτες σαν τον Τζο Ντουμάρς, τον Γκραντ Χιλ, τον Τζέρι Στακχάουζ. Ο τελευταίος έδωσε μάλιστα το «παρών» στην πρόσφατη παρουσίασή της. Ο Χιλ, από την άλλη, παραδέχθηκε πως «τα παραδοσιακά χρώματα των Πίστονς είναι το μπλε, το κόκκινο και το λευκό. Το συγκεκριμένο συνδέθηκε με νέες ομάδες στην εποχή μου σαν τους Γκρίζλις και τους Χόρνετς, εγώ ένιωθα περίεργα με αυτήν τη φανέλα».

Τζαζ, τα χιονισμένα όρη του Μαλόουν

Ο κόουτς Κουίν Σνάιντερ την έκανε μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι, ο Ρούντι Γκομπέρ έφυγε, ο έτερος αστέρας της, Ντόνοβαν Μίτσελ, φεύγει. Αλλάζουν τα πάντα στη Γιούτα που μπαίνει σε φάση «ανοικοδόμησης», οι εμφανίσεις της θα γλίτωναν; Στο πλαίσιο κι εδώ των «City edition jerseys», που φτιάχνονται εσχάτως και χρησιμοποιούνται μερικές φορές παραπέμποντας σε τοπόσημα ή κάνοντας ιστορικές αναφορές, οι Τζαζ επαναφέρουν την… μπλε προς μωβ φανέλα με τα χιονισμένα βουνά. Ηταν εκτός των άλλων γούρικη, διότι με το που λανσαρίστηκε, η ομάδα των Τζον Στόκτον και Καρλ Μαλόουν έφτασε σε διαδοχικούς τελικούς (1997, 1998). «Κράτησε» έως το 2004, την είδαμε ελάχιστες φορές και το 2019. Οι βασικές εμφανίσεις πάντως θα είναι μαύρες και κίτρινες με τεράστια γράμματα και αριθμούς, ξενίζοντας πολύ κόσμο. Υπάρχει και μια λευκή που «μυρίζει» παρελθόν, με ευκρινέστατο το σήμα, την μπάλα μέσα σε μια νότα. Από τη Νέα Ορλεάνη είχε μετακομίσει ο σύλλογος στο Σολτ Λέικ Σίτι, γι’ αυτό και έμεινε το «Τζαζ».

Σανς, με τον ήλιο του Μπάρκλεϊ

Για το Φοίνιξ δεν είναι ακόμα επίσημο, φαίνεται ωστόσο πως θα χρησιμοποιήσουν ξανά τις φανέλες που συνδέθηκαν με την ένδοξη εποχή του Τσαρλς Μπάρκλεϊ στα ‘90s. Όπως και τώρα, πρωταγωνιστούσαν στη Δύση και έφταναν σε τελικούς. Πρόκειται για τις «streaking suns» εμφανίσεις, δηλαδή του ήλιου με ραβδώσεις. Μία μπάλα μπάσκετ βρίσκεται στον πυρήνα του και σε συνδυασμό με τις ηλιαχτίδες, μία διαγώνια πορτοκαλί λωρίδα διατρέχει το μπροστινό μέρος της φανέλας. Από πάνω το όνομα του συλλόγου, από κάτω το νούμερο του παίκτη. Και όλα αυτά, σε μωβ φόντο που κυριαρχεί. Θα την φορέσει και ο σέντερ Ντιάντρε Εϊτον, που ύστερα από ένα πολύμηνο σίριαλ (κι αφότου ματσαρίστηκε η πρόταση των Πέισερς, αποδεκτή αρκετά από τον Μπαχαμέζο) ριζώνει τελικά στην Αριζόνα.

Σπερς, κλείνοντας το μάτι στο Μεξικό

Το άσπρο και το μαύρο δεν αλλάζει σχεδόν ποτέ στο Σαν Αντόνιο, οι εμφανίσεις ωστόσο ανανεώνονται σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο της «Statement edition» θα λανσαριστούν ως δεύτερο λόγκο τα αρχικά SATX, για την πόλη δηλαδή και την πολιτεία της, το Τέξας. Το σπιρούνι είναι επίσης πάντα εκεί, τι… Σπερς θα ήταν άλλωστε. Ξεχωρίζει όμως η κάθετη γραμμή στα πλευρά, με μοτίβα από τη μεξικάνικη κουλτούρα και δη από τα ρούχα και τα χαλιά των γειτόνων. Σε λιγότερο από δύο ώρες φτάνει κανείς από το Σαν Αντόνιο στα σύνορα του Μεξικού… Η ομάδα του επί 26ετία τεχνικού Γκρεγκ Πόποβιτς δεν θα βλέπεται μάλλον φέτος (ό,τι πολυτιμότερο είχε απομείνει, εκποιήθηκε), οι νέες φανέλες εντούτοις έχουν το ενδιαφέρον τους.

Γουίζαρντς, αυτοί και τα κεράσια τους

Εκτός από πρωτεύουσα των ΗΠΑ και πολλά άλλα, η Ουάσινγκτον είναι και η πόλη των κερασιών. Ολόκληρο φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της σχετικής δωρεάς του δημάρχου του Τόκιο, Γιούκιο Οζάκι, το 1912. Κατάφυτο από τέτοια δέντρα είναι το μέρος όπου εδρεύουν οι Γουίζαρντς, οι οποίοι κατά σύμπτωση (;) από το 2019 έχουν Ιάπωνα παίκτη, τον Ρούι Χατσιμούρα. Κάπως έτσι, οι «μάγοι» θα φορέσουν την ερχόμενη σεζόν και μια ροζ εμφάνιση, παραπέμποντας στο χαρακτηριστικό χρώμα του άνθους της κερασιάς και αφήνοντας τις παραδοσιακές μπλέ, κόκκινες και λευκές αποχρώσεις τους. Ηδη λάνσαραν το ροζάκι και οι τοπικοί Νάσιοναλς του μπέιζμπολ, αλλά έχουν πατώσει στην Ανατολή. Τέλη Μαρτίου ανθίζουν για τα καλά οι κερασιές, τότε που συνήθως… μαραίνονται αγωνιστικά οι Γουίζαρντς.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NΤΙΑΝΤΡΕ ΕΪΤΟΝ: H ιστορία που (δεν) γράφτηκε κι η αναγκαστική συμβίωση

ΓΚΡΕΓΚ ΠΟΠΟΒΙΤΣ: O τρόπος των πιγκουίνων

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News