Με τους Πίτερς, Μπολομπόι και Μπλακ να έχουν ξεκινήσει δυναμικά την προετοιμασία και με τους Βεζένκοβ, Φαλ να αναμένονται σύντομα ώστε να ενσωματωθούν και εκείνοι στις προπονήσεις, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει πολύ καλά πως θα κληθεί να δουλέψει με μια από τις καλύτερες frontline της διοργάνωσης. Αθλητικότητα, μέγεθος, περιφερειακό σουτ είναι στοιχεία που έλειπαν από την περσινή έκδοση των ερυθρόλευκων, ειδικά στα διαστήματα που έλειπαν ο Βούλγαρος φόργουορντ και ο Γάλλος σέντερ.
Τι κερδίζει και τι χάνει σε σχέση με την περσινή γραμμή ψηλών
Οι αποχωρήσεις του Γιώργου Πρίντεζη, του Χασάν Μάρτιν και του Λιβιό Ζαν-Σαρλ καθώς και του Κουίνσι Έισι έφεραν στο λιμάνι τους Τζοέλ Μπολομπόι, Άλεκ Πίτερς και Ταρίκ Μπλακ. Αναμφίβολα η αποχώρηση του αρχηγού από την ενεργό δράση θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα αποδυτήρια του ΣΕΦ καθώς ο περσινός ρόλος του δεν ήταν ιδιαίτερα αναβαθμισμένος εντός παρκέ.
Σίγουρα η ικανότητα του «Πρι» στο χαμηλό ποστ είναι κάτι που ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα χρειαστεί να δουλέψει με τους υπάρχοντες ψηλούς καθώς εκτός του Φαλ και σε δεύτερη φάση του Μπλακ, κανένας από τους υπόλοιπους δεν αρέσκεται στο παιχνίδι με πλάτη.
Η δεύτερη πιο σημαντική αποχώρηση από την περσινή γραμμή ψηλών είναι εκείνη του Χασάν Μάρτιν. Ο Αμερικανός ήταν από τους κλασικούς «ημίψηλους» που από την εποχή του Κάιλ Χάινς και έπειτα υπήρχαν σε κάθε ρόστερ του Ολυμπιακού. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Μάρτιν δεν ήταν σπουδαίος αμυντικός αλλά ούτε και σπουδαίος ριμπάουντερ.
Όμως τα τελειώματα του κοντά στο καλάθι – ειδικότερα σε καταστάσεις «πικ εν ρολ» – και η συνεργασία του με τον Κώστα Σλούκα ήταν τα αποδοτικότερα στοιχεία του, τα οποία ο «κόουτς Μπι» και οι συνεργάτες του θα κληθούν να αναζητήσουν κυρίως από τους Τζοέλ Μπολομπόι και Ταρίκ Μπλακ.
Και οι τέσσερις αποχωρήσεις δεν διέθεταν δύο στοιχεία. Την αθλητικότητα και το περιφερειακό σουτ. Ο Τζοέλ Μπολομπόι είναι από τους πιο αθλητικούς ψηλούς της διοργάνωσης πράγμα που θα βοηθήσει και στην άμυνα με αλλαγές που αρέσκεται ο προπονητής του αλλά και στον έλεγχο της «εναέριας κυκόφορίας». Εφόσον και ο Ταρίκ Μπλακ συνεχίσει την καλή εικόνα που δείχνει στην προετοιμασία, τότε τα επίπεδα αθλητικότητας του Ολυμπιακού θα είναι στα ύψη.
Τέλος, η μεταγραφή του Άλεκ Πίτερς σε συνδυασμό με την παραμονή του MVP της περσινής σεζόν, Σάσα Βεζένκοβ (ο οποίος έρχεται με σπασμένα φρένα από το καταπληκτικό Eurobasket που πραγματοποίησε) αναμένεται να ανεβάσουν στο έπακρο τα ποσοστά ευστοχίας από τη θέση 4 καθώς μιλάμε για δύο από τους καλύτερους φόργουορντ όσον αφορά την ικανότητα εκτέλεσης από τα 6,75.
Πού βρίσκεται η φετινή frontline σε σχέση με τον ανταγωνισμό στην Ευρωλίγκα;
Με 20 μέρες να μένουν μέχρι την εκκίνηση της σεζόν στην Euroleague και τα ρόστερ των ομάδων να έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο τους ποσοστό, μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρώτη εικόνα σε σχέση με τη δυναμική που εκκινούν τη σεζόν οι ομάδες. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα επίπεδα ανταγωνισμού φαίνονται ανεβασμένα σε σχέση με την περσινή σεζόν, ειδικότερα μετά και την αποχώρηση των Ρωσικών ομάδων.
Όσον αφορά τις ομάδες του περσινού Final Four, η πρωταθλήτρια Εφές άλλαξε και εκείνη σε μεγάλο βαθμό καθώς στις θέσεις των Σίνγκλετον, Μόερμαν αποκτήθηκαν οι Πολονάρα, Εμπαγιέ ενώ η μεγάλη αναβάθμιση ήρθε στο 5 όπου τη θέση του Πετρούσεφ πήρε ο Ζίζιτς.
Την ήδη εντυπωσιακή frontline της Ρεάλ με Ταβάρες, Πουαριέ, Γιαμπουσέλε και Ράντολφ ήρθε να συμπληρώσει ο Πετρ Κορνελί ενώ η Μπαρτσελόνα μπορεί να έχασε τους Ντέιβις, Σμιτς, Οριόλα, όμως του αντικατέστησε με Βέσελι, Ντα Σίλβα, Τόμπι. Μόνο ερωτηματικό για τους Καταλανούς η κατάσταση του Μίροτιτς μόλις επιστρέψει από τον τραυματισμό του.
Εκτός των ομάδων του Final Four που δείχνουν να εκκινούν τη σεζόν ακόμη καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, υπάρχουν και αυτές που θα κληθούν να τους σταματήσουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Αρμάνι, η Φενέρ και η Μονακό.
Η Αρμάνι μπορεί να άλλαξε ριζικά στην περιφέρεια επενδύοντας και σε παίκτες-στοιχήματα, όμως η κατάσταση στους ψηλούς είναι εντελώς διαφορετική. Το κενό του Ταρζέφσκι ήρθε να καλύψει και με το παραπάνω ο Ντέιβις, του ανενεργού για άγνωστο χρονικό διάστημα Μήτογλου ο Φόιγκτμαν ενώ ο Ντεσόν Τόμας προσφέρει τεράστια αναβάθμιση στο επιθετικό κομμάτι καθώς προκάτοχός του ήταν ο Μπεν Μπέντιλ.
Η Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη κράτησε μόνο τον Ντέβον Μπούκερ και έφερε τους Τζεκίρι, Μότλεϊ και κυρίως, τον Νεμάνια Μπιέλιτσα ο οποίος επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη μετά από 7 χρόνια παρουσίας στο NBA.
Η ευχάριστη έκπληξη της περσινής σεζόν Μονακό θέλει να εδραιωθεί στα παρκέ της Ευρωλίγκας γι’ αυτό κράτησε τους Χολ, Μοτιεγιούνας στο 5 και έφερε στο 4 τους Τζον Μπράουν και Μόερμαν προσθέτοντας εμπειρία και αθλητικότητα σε σχέση με τους Γουίλ Τόμας και Μπροκ Μότουμ που αποχώρησαν.
Τέλος, υπάρχουν η καινούργια έκδοση της Μακάμπι των υπεραθλητικών Νίμπο, Πόιθρες και Τζάρελ Μάρτιν, η πλούσια Βίρτους Μπολόνια των Σενγκέλια, Οτζελέγιε, Μίκι και Τζαιτέ, η νεανική frontline της Παρτίζαν του Ομπράντοβιτς και ο πάντα επικίνδυνος Ερυθρός Αστέρας που απέκτησε Χασάν Μάρτιν, Μπέντιλ και Πετρούσεφ.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Ράντονιτς κράτησε τον Παπαγιάννη παρά τις σειρήνες του NBA και έφερε ως μπακ-απ του τον Αρτούρας Γκουντάιτις. Δίπλα τους θα υπάρχει ο εντυπωσιακός Ντέρικ Γουίλιαμς με τον νεαρό Χουγκάζ σε συμπληρωματικό ρόλο. Τους τέσσερις προαναφερθέντες αναμένεται να συμπληρώσει ένας παίκτης που θα αγωνίζεται κατά βάση στη θέση 4. Η δυναμική της τελευταίας προσθήκης θα καθορίσει το πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η ήδη δυνατή frontline των πράσινων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται