Νίκος Παππάς: Θα μπορούσε να γίνει πετυχημένος Δήμαρχος Αθηναίων;

Sportday.gr

Με τη φημολογία περί πρότασης του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Παππά για να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, προσπαθούμε να φανταστούμε τον άσο του Παναθηναϊκού στο δημαρχιακό μέγαρο!

Έχουμε δει αρκετούς αθλητές στο παρελθόν να συμμετέχουν στα κοινά και να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε κυβερνητικά και γενικότερα σε πολιτικά κλιμάκια. Άλλωστε, και στην τωρινή κυβέρνηση ο αθλητισμός εκπροσωπείται από τον Βασίλη Κικίλια, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Σταύρο Καλαφάτη και αρκετούς ακόμα που φόρεσαν στα νιάτα τους το αθλητικό σορτσάκι.

Το δημαρχιλίκι δεν άφησε ασυγκίνητους πρωταθλητές του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα ο Αντώνης Τρίτσης στην Αθήνα ή ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στη Θεσσαλονίκη, δύο από τους πιο διάσημους που ανέλαβαν το τιμόνι μεγάλων δήμων της χώρας.

Τι κοινό είχαν όλοι οι παραπάνω;

Δεν είχαν ποτέ μία δόση διαφορετικότητας από τους υπόλοιπους μη αθλητές πολιτικούς ή ακόμα κι αν την είχαν, συμβιβάστηκαν και αφομοιώθηκαν από το σύστημα άπαξ και αναρριχήθηκαν στις θέσεις εξουσίας.

Ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς είναι το επόμενο πολύ γνωστό όνομα από το χώρο του αθλητισμού που είναι έτοιμο να εισέλθει στο στίβο της πολιτικής. Ο εν ενέργεια παίκτης του Παναθηναϊκού προτίθεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου Αθηναίων ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά έχοντας την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Παππάς ως προσωπικότητα δεν έχει καμία σχέση με τα παραδείγματα που σας φέραμε πιο πάνω. Πρόκειται για μια αιρετική, αντισυμβατική περσόνα, που δεν διστάζει να πράξει αυτό που ο ίδιος θεωρεί σωστό και να πει τα πράγματα με το όνομά τους, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δική του κοσμοθεωρία και φιλοσοφία, χωρίς να λογαριάζει τον αντίκτυπο των λόγων και των πράξεών του.

Με λίγα λόγια το πλέον… ακατάλληλο άτομο για τη θέση του δημάρχου! Ακατάλληλο βάσει των στεγανών της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Κατ’ αρχάς, ο Νίκος Παππάς είναι υποψήφιος σε έναν δήμο, που παραδοσιακά κερδίζει η Νέα Δημοκρατία. Ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, οι πιθανότητές του να εκλεγεί δεν είναι μεγάλες, γεγονός που θα μετατρέψει τον αγώνα του, εφόσον αποφασίσει να κατέβει στις  εκλογές, σε λιγότερο ψυχοφθόρο και ο ίδιος θα είναι πιο… χαλαρός.

Στην περίπτωση όμως που εκλεγεί, ποια μπορεί να είναι η στάση του σε μια τόσο υπεύθυνη, δημόσια θέση; Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο Δήμο της Ελλάδας.

Όπως πολλοί άλλοι «αιρετικοί», εκλεγμένοι δήμαρχοι του παρελθόντος, είναι αναπόφευκτο ότι θα έρθει άμεσα  σε σύγκρουση με το κατεστημένο και τα στεγανά. Έναν άνθρωπο όπως ο Νίκος Παππάς, αυτή η διαμάχη θα τον φθείρει αφάνταστα ψυχολογικά και θα χρειαστεί ένα πολύ γερό επιτελείο και κομματική στήριξη, όπως φυσικά και γερό στομάχι για να μπορέσει να διατηρήσει αναλλοίωτη την προσωπικότητα του.

Σίγουρα θα δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους κοινωνικά αδύνατους, θα πρέπει όμως να κάνει και τους απαραίτητους συμβιβασμούς απέναντι στους κοινωνικά και οικονομικά δυνατούς. Μην περιμένετε από τον Παππά «μεγάλους περιπάτους» και λαμπρές συναυλίες με Έλληνες ψευδοστάρ.

Η πολιτική του θα είναι να κάνει έναν δήμο πιο ανθρώπινο, που θα σέβεται όλες τις κοινωνικές ομάδες, δεν θα αποδέχεται την εξαθλίωση των αδύναμων.

Ταυτόχρονα, όμως, θα έρθει αντιμέτωπος με τα ίδια προβλήματα, τους προβληματισμούς που ήρθε αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ, το κατά πόσο δηλαδή θα συμβιβαστεί ιδεολογικά με τις πραγματικές, λειτουργικές ανάγκες της κοινωνίας. Κι εδώ είναι που θα χρειαστεί να δράσει ένα ικανότατο υποστηρικτικό επιτελείο, για να μπορέσει να τον προστατεύσει από τις παγίδες που θα βρει μπροστά του.

Επειδή όμως ο Νίκος Παππάς δεν αποτελεί παραδοσιακό στέλεχος ενός κομματικό μηχανισμού, το πιθανότερο είναι ότι όταν αρχίσουν τα δύσκολα θα μείνει ξεκρέμαστος στο μοναχικό αγώνα του για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη. Δύο ιδέες δύο πραγματικότητες πως η σύγχρονη κοινωνία φαντάζουν ως ουτοπία.

Καλή επιτυχία και και καλή δύναμη Νίκο!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News