Τσεντί Οσμάν: Το κομμάτι που έλειπε από το παζλ του Αταμάν

Ο Τσεντί Οσμάν είναι και επίσημα παίκτης των «πρασίνων», με τον Αταμάν να διαθέτει στην φαρέτρα του, κάθε είδος βέλους, προκειμένου να φτάσει ξανά στο τέλος του δρόμου.

Οι συζητήσεις για το αν ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν ή δεν χρειαζόταν, έναν ακόμη παίκτη στην θέση «3» ήταν αέναες. Κι αυτό διότι οι «πράσινοι», κατάφεραν πέρυσι να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου, τόσο σε Ευρωλίγκα, όσο και σε Ελλάδα, με απόλυτη επιτυχία, έχοντας τους Παπαπέτρου και Γκριγκόνις, στην συγκεκριμένη θέση. Μάλιστα, οι δυό τους αποδείχθηκαν κομβικοί, κατά την διάρκεια της σεζόν.

Ωστόσο, το «πράσινο» στρατόπεδο, έφερε τον Τσεντί Οσμάν, όχι ως μια απάντηση στην μεταγραφή του Ολυμπιακού (Εβάν Φουρνιέ), αλλά επειδή είχε ανάγκη έναν παίκτη που θα δώσει διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε μία θέση που… συνδέει τα γκαρντ με τους ψηλούς μιας ομάδας.

Πάμε να δούμε ποια αγωνιστικά στοιχεία θα φέρει στην ομάδα του Αταμάν, ο Τούρκος NBAer…

Η δυνατότητα για… τέσσερις ball handlers

Μοιάζει πρωτόγνωρο ακόμη και στο σύγχρονο μπάσκετ, αλλά ο Αταμάν πλέον, μπορεί να κάνει πράξη, κάτι που σπάνια βλέπουμε.

Η έλευση του Οσμάν, δίνει την δυνατότητα στο «τριφύλλι» να έχει ακόμη και τέσσερις χειριστές της μπάλας στο παρκέ.

Ο παίκτης μπορεί να αγωνιστεί το ίδιο αποτελεσματικά και στην θέση «4». Αυτό σημαίνει πως αν ο Τούρκος προπονητής το θελήσει, μπορεί να έχει (για παράδειγμα) στην πεντάδα τους Μπράουν, Σλούκα, Ναν, Λεσόρ και τον Οσμάν στην θέση του Power Forward. O Τούρκος είναι μια περίπτωση παίκτη που όχι απλά μπορεί να δημιουργήσει, αλλά διαθέτει τον τρόπο να το κάνει αποτελεσματικά. Κι όλα αυτά, χωρίς να απαιτεί την μπάλα. Στους Σπερς περνούσε από τα χέρια του το 15 % των κατοχών της ομάδας και στην Εθνική Τουρκίας μόλις το 20.1 %.

Ο Οσμάν  είναι εξαιρετικός στο να δημιουργεί μετά απο pick n roll καταστάσεις και επειδή ακριβώς διαθέτει υψηλό IQ… βλέπει γήπεδο.

Βέβαια, ακόμη και στην περίπτωση που ο Αταμάν τον επιλέξει στο «3», οι «πράσινοι» θα έχουν την συνεισφορά τριών χειριστών της μπάλας. Μάλιστα, σε μια πιθανή συνύπαρξη του Οσμάν ως «τριάρι» και του Μήτογλου στο «4», οι αντίπαλες άμυνες θα πρέπει να προβληματιστούν. Κι αυτό διότι, ακόμη και αν επιλέξουν να κάνουν drop σε ένα pick n roll των δυο παικτών, ο Οσμάν έχει την ικανότητα να… διαβάσει γήπεδο και ο Μήτογλου αποτελεί κίνδυνο στο pop-out.

Μέγεθος, wingspan… ασφαλείας και τρίποντο

Πρόκειται για έναν παίκτη που διαφέρει από τους Παπαπέτρου και Γκριγκόνις, αφού ο Τούρκος έχει μέγεθος (2.01) και ένα wingspan που τον βοηθάει πολύ στο να κλέβει μπάλες, να μαζεύει τα ριμπάουντ και να μπορεί να πηγαίνει στο post τα αντίπαλα γκαρντ που τον μαρκάρουν. Θα έλεγε κανείς πως αυτό είναι… μπούμερανγκ, αφού όσο πιο πολύ μέγεθος έχει ένας παίκτης, τόσο πιο πολύ υστερεί σε έκρηξη και ταχύτητα.

Όλα τα παραπάνω αναιρούνται στην περίπτωση του Οσμάν. Ο Τούρκος, ναι μεν δεν είναι ο αθλητικότερος παίκτης που θα συναντήσει κανείς στο NBA, ωστόσο ακόμη κι εκεί, έδειξε την δυνατότητα που έχει για να τρέξει στον αιφνιδιασμό μετά από δικό του ριμπάουντ.

Αν συνυπολογίσει κανείς πως το επίπεδο της Ευρωλίγκας δεν διαθέτει τα κορμιά της αντίπερας όχθης του Ατλαντικού, ο Οσμάν μπορεί να αποτελέσει απειλή στο ανοιχτό γήπεδο για κάθε γήπεδο της Ευρώπης.

Όσον αφορά το σουτ του Τούρκου; Υπάρχει βελτίωση! Αν και η καριέρα του ξεκίνησε με ένα ποσοστό 35% στο μακρινό σουτ, ο ίδιος τα τελευταία χρόνια εκτελεί με ποσοστό 37.2 % (2023/2024 με την φανέλα των Καβαλίερς) και 39% (τελευταία σεζόν), με τις προσπάθειες ωστόσο να μην είναι πολλές (3.1 ανά παιχνίδι).

Αυτό πρόκειται να αλλάξει στην ομάδα του Αταμάν. Οι προσπάθειες που θα παίρνει, σε μακρινά σουτ θα είναι πολύ περισσότερες, αφού οι «πράσινοι» διαθέτουν χειριστές της μπάλας, ικανούς να δημιουργήσουν προυποθέσεις για catch n shoot καταστάσεις.

Το shot chart του, αποδεικνύει πως πρόκειται για έναν παίκτη που αρέσκεται περισσότερο στα corner three, χωρίς να σημαίνει πως δεν θα επιχειρήσει να σουτάρει για τρίποντο, από τις υπόλοιπες πλευρές του γηπέδου.

Κάπου εδώ οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως το 52,6% των προσπαθειών του πέρσι στο ΝΒΑ ήταν σε κατάσταση catch and shoot. Μάλιστα το 60,2% των σουτ του ήρθαν χωρίς ντρίμπλα, κάτι που σημαίνει πως ο Τούρκος γνωρίζει πως να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού

Στον αντίποδα, θα τον δούμε σπάνια να εκτελεί μετά απο ντρίμπλα, ενώ δεν μπορούμε να πούμε πως είναι στα «ατού» του, το σουτ μέσης απόστασης. Συμπερασματικά, ο Οσμάν διαθέτει στο επιθετικό του «οπλοστάσιο» το σουτ, χωρίς να συνδυάζεται απο συνέπεια.

Θα υπάρξουν βραδιές που ο Τούρκος θα βάζει 5/5 τρίποντα και άλλες που θα τελειώνει το ματς με… μηδέν, αφού παρά την δυνατότητα του στο μακρινό σουτ, λείπει η συνέπεια.

Η αδυναμία στις βολές και η άμυνα με βοήθειες

Όπως όλοι οι παίκτες, έτσι και ο Οσμάν διαθέτει και αδυναμίες. Μια από αυτές είναι οι  βολές, καθώς την περασμένη σεζόν είχε  μόλις 67,3% και το ποσοστό του κυμαινόταν στο 70% την τελευταία τριετία. Την κρίσιμη ώρα φαίνεται πως δεν θα πρέπει να είναι αυτός που θα βρεθεί στην γραμμή της «φιλανθρωπίας», αφού στο Ευρωμπάσκετ 2022  οι δύο χαμένες βολές με την Τουρκία στο +2 στους «16» έδωσαν παράταση και τελικά… πρόκριση στους Γάλλους.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, όταν ο Τούρκος είχε 0/2 βολές απέναντι στις ΗΠΑ (παράταση) σε ένα κομβικό σημείο για την εξέλιξη της αναμέτρησης.

Όσον αφορά την άμυνα, πρόκειται για έναν average παίκτη στο επίπεδο του NBA, κάτι που σαφέστατα αλλάζει όταν μιλάμε για το επίπεδο της Ευρώπης.

Σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει στόχο για τους αντιπάλους, ωστόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο να τα βρει σκούρα απέναντι σε έναν πιο εκρηκτικό παίκτη.

Όπως αναφέραμε και στις παραπάνω γραμμές, ο Τούρκος διαθέτει το μέγεθος, αλλά και το άνοιγμα των χεριών (2.10), ώστε να μπορέσει να καλύψει τις όποιες ελλείψεις του.

Είναι εξαιρετικός στην άμυνα που περιλαμβάνει βοήθειες και θα τον δούμε ουκ ολίγες φορές να κλέβει μπάλες ή να κάνει τάπα. Τα χαρακτηριστικά του, του επιτρέπουν να μαρκάρει ακόμη και παίκτες στο «2».

Work ethic και γνώση της πραγματικότητας στην Ευρώπη

Ο Τσεντί Οσμάν είναι ένας από τους παίκτες που δουλεύουν πάρα πολύ στις προπονήσεις και θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως ένα γνήσιο παράδειγμα του λεγόμενου… work ethic.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις του Λεμπρόν Τζέιμς που συνυπήρξε με τον παίκτη των «πρασίνων»…

«Ο Τσεντί είναι ένας από τους αγαπημένους συμπαίκτες που είχα. Ήταν μόνο ένας χρόνος, αλλά είναι σφουγγάρι. Μπορείς να δεις ότι έχει αγάπη για το παιχνίδι. Πάντα στην ώρα του, κάθε μέρα. Δουλεύει κάθε μέρα και συμπεριφέρεται σαν επαγγελματίας κάθε μέρα», είχε πει ο ΛεΜπρόν.

Ακόμη ένα «συν» είναι πως η νέα μεταγραφή του «τριφυλλιού» γνωρίζει πολύ καλά το μπάσκετ της Ευρώπης και δεν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί άμεσα, παρά την πολυετή παρουσία του στο NBA. Το 2013 ήταν μέλος της Εφές για τέσσερα έτη, συμμετείχε και επομένως γνωρίζει καλά τα δεδομένα της Ευρωλίγκας.

 

Μάλιστα, μπορεί εύλογα κανείς να καταλάβει το πόσο θα ταιριάξει στο μπάσκετ του Αταμάν, αφού οι δυο τους έχουν συνεργαστεί και στην Εθνική Τουρκίας, με τον προπονητή του «τριφυλλιού», να γνωρίζει ήδη τις δυνατότητες του και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσει.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News