Γιάγια Τουρέ: Ο Ολυμπιακός, ο «κύριος καταστρόφα» και η... κελεμπία της πρώτης του βραδιάς!

Γιάγια Τουρέ: Ο Ολυμπιακός, ο «κύριος καταστρόφα» και η… κελεμπία της πρώτης του βραδιάς! – Ο σπουδαίος Ιβοριανός άσος κλείνει τα 39 του χρόνια.

Ο Γιάγια Τουρέ κλείνει τα 39 του χρόνια και ο Σπύρος Γρομητσάρης θυμάται την πρώτη του συνάντηση με έναν άγνωστο Αφρικανό ποδοσφαιριστή που είχε φέρει ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2005. 

«Φίλε, είμαι κουρασμένος από το ταξίδι, πρέπει να κοιμηθώ. Μετά θα έρθουν να με πάρουν για ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις και ποιός ξέρει πότε θα τελειώσω. Εξάλλου μου είπαν να μη μιλήσω σε κανέναν», μου έλεγε μιλώντας από το τηλέφωνο του δωματίου του σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο ο υψηλόσωμος παντελώς άγνωστος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που είχε έρθει για τον Ολυμπιακό.

«Μα ήρθα ως εδώ μόνο για σένα. Ας βρεθούμε μόνο για 2 λεπτά. Μια φωτογραφία και πέντε κουβέντες, δεν θα σε καθυστερήσω, το υπόσχομαι. Είναι σημαντικό για μένα και τη δουλειά μου να τα πούμε έστω και λίγο», απάντησα χρησιμοποιώντας ό,τι ικανότητα σε πειθώ είχα. «ΟΚ, έλα για λίγο στο δωμάτιο, είναι ο αριθμός 404», μου είπε ξανά και δεν θυμάμαι αν έκλεισα το τηλέφωνο της ρεσεψιόν από το οποίο τον καλούσα ή αν απλά το… πέταξα στην υπάλληλο τρέχοντας προς το ασανσέρ για να ανέβω.

Σε χρόνο-ρεκόρ ήμουν στο δωμάτιο όπου με υποδέχθηκε με ένα πλατύ χαμόγελο και φορώντας (κάτι σαν ή ακριβώς θα σας γελάσω) κελεμπία! Αυτή η πολύ ιδιαίτερη ήταν η πρώτη μου γνωριμία με έναν παίκτη που μέχρι τότε, σχεδόν κυριολεκτικά, δεν τον ήξερε η μάνα του και τον έμαθε όλος ο πλανήτης ως έναν από τους κορυφαίους χαφ των τελευταίων 20 ετών. Ναι, ο 22χρονος τότε Γιάγια Τουρέ, που σήμερα έχει γενέθλια (13/5/1983) και γι’ αυτό τον θυμηθήκαμε, ήταν που έφερε ο Ολυμπιακός από την Μεταλούργκ Ντονέτσκ ύστερα από υπόδειξη του -τότε- κόουτς, Τροντ Σόλιντ και στοίχισε (σύμφωνα με το transfermarkt) 2,7 εκατ.ευρώ.

Ο Κωνσταντίνου, το φιλικό με τη Λίβερπουλ και τα… στοιχήματα για το πόσο θα πουληθεί

Εκείνο το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός είχε κάνει το… κόλπο αρπάζοντας τον Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Παναθηναϊκό. Στην παρουσίαση των νέων αποκτημάτων τα φώτα έπεφταν πάνω στον Κύπριο αλλά πολύ σύντομα άπαντες διαπίστωσαν ότι η σπουδαία μεταγραφή ήταν ο Ιβοριανός.

Από τα φιλικά προετοιμασίας κιόλας ο Γιάγια ξεχώριζε. Στις 24 Ιούλη ήμασταν στο Βαντούζ του Λίχτενσταϊν όπου οι ερυθρόλευκοι είχαν προγραμματίσει φιλικό κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ. Ηττήθηκαν 4-3 με τον Βέλγο πορτιέρο, Λέμενς, να δέχεται εύκολα γκολ αλλά στο φινάλε του ματς όλοι βάζαμε στοιχήματα για το πόσο (λίγο) θα μείνει ο Τουρέ στην Ελλάδα και πόσα θα πάρει ο Ολυμπιακός για να τον πουλήσει. Τόσο επιβλητικός ήταν σε μια ομάδα που τότε είχε στην 11άδα της πέρα από τον Κωνσταντίνου παίκτες όπως ο Μαυρογενίδης, ο Στολτίδης, ο Γεωργάτος, ο Τζόρτζεβιτς και ο Ριβάλντο…

Ο Σέλουκ, η σύζυγος και η δίμηνη απουσία

Το κακό για τον Ολυμπιακό ήταν ότι μαζί του τότε ο Τουρέ έφερε δύο αναπόσπαστα και πολύ ιδιαίτερα και κυριαρχικά (όπως φάνηκε από τα γεγονότα τουλάχιστον) άτομα στη ζωή του. Τον (ανεπίσημο) μάνατζερ και κάτι σαν πατέρα (όπως τον έλεγε ο Γιάγια) Ντιμίτρι Σέλουκ και τη σύζυγό του. Κι εφόσον ο παίκτης είχε πια καθιερωθεί στην 11άδα αλλά και τη συνείδηση του κόσμου που φώναζε το όνομά του, ο «κος καταστρόφα», όπως συνήθιζε να λέει συχνά για ό,τι δεν του άρεσε και ειδικά για άλλους παίκτες ή επιλογές προπονητή και διοίκησης (!), άρχισε να οδηγεί τον Γιάγια μακριά από τον Ολυμπιακό. Τα πειθαρχικά παραπτώματα ήταν πολλά. Το πιο σημαντικό παρατηρήθηκε στα μέσα της σεζόν όταν αρχικά ο Τουρέ δεν επέστρεψε ποτέ, ως όφειλε, από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Κι αφού λίγο μετά είχε υποχρεώσεις με την εθνική του ομάδα, ουσιαστικά έλειψε για δύο και κάτι μήνες (!) από το Ρέντη. Αξέχαστη έμεινε και μια ραδιοφωνική του συνέντευξη όπου μιλούσε και στο βάθος ακούγονταν η σύζυγος να παραπονιέται ότι ο Ολυμπιακός της άφησε απλήρωτη την συνδρομητική τηλεόραση και ότι δεν φρόντισε να της βγάλει έγκαιρα βίζα.

«Μην παίρνεις σοβαρά τον Σέλουκ όταν βγαίνει από αεροπλάνο»

Αρχικά ο Ολυμπιακός, βλέποντας τι παίκτης είναι ο Τουρέ, έκανε… χατίρια στον Σέλουκ. Αποδέχθηκε τις προτάσεις του μάνατζερ και απέκτησε τόσο τον Αρούνα Μπαμπανγκίντα όσο και τον Μάρκο Νε ενώ δοκίμασε εκείνη τη σεζόν (2005/06) και τον άσημο αδερφό του Γιάγια, Ιμπραήμ (σ.σ.: που δυστυχώς απεβίωσε σε ηλικία 28 ετών από σύντομη μάχη με τον καρκίνο), που δεν κατάφερε να πείσει. Από ένα σημείο και έπειτα ωστόσο οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν διάθεση να αποδεχθούν και τον ρόλο του (ανεπίσημου) τεχνικού διευθυντή που έμοιαζε να θέλει ο Σέλουκ αφού μιλούσε διαρκώς για παίκτες που δεν του άρεσαν και είχε στο ρόστερ του ο Ολυμπιακός. «Ο Ολυμπιακός πήρε παίκτες σαν τον Ουαντού. Καταστρόφα. Τον Ζεβλάκοφ, τον Ντομί, τον Μπόρχα. Με αυτούς θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ; Εγώ πρότεινα κάποιους παίκτες. Αν τους αγόραζε ο Ολυμπιακός θα περίμενα τρεις μήνες και αν δεν έπαιζαν καλά θα έστελνα γράμμα να ζητήσω συγγνώμη. Ο Σόλιντ ή όποιος επέλεξε αυτούς τους ποδοσφαιριστές θα έχει το θάρρος να ζητήσει εγγράφως συγγνώμη σε τρεις μήνες από τον Κόκκαλη;». Αυτά και άλλα τέτοια έλεγε σε συνεντεύξεις του όταν πια το γυαλί είχε ραγίσει και μαζί μ’ αυτό είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της σύντομης θητείας του Γιάγια στον Ολυμπιακό. Ο Τροντ Σόλιντ πάντως που γνώριζε καλά και τον Σέλουκ και τον Τουρέ έλεγε σε όλους όσοι τηλεφωνούσαν στον (πάντα πρόθυμο να μιλήσει) Ρώσο ατζέντη: μην τον παίρνετε πάντα στα σοβαρά, ειδικά όταν μόλις έχει κατέβει από αεροπλάνο γιατί τα φοβάται και πίνει λίγο παραπάνω…

Σπιτόγατος αλλά…

Κακό παιδί δεν ήταν ο Γιάγια, κάθε άλλο. Απλά είχε πολύ αδυναμία στη σύζυγό του και δεν… άντεχε να τη βλέπει θλιμμένη ή εκνευρισμένη. Προσπαθούσε με κάθε τρόπο να την έχει χαμογελαστή. Κάτι ανάλογο ίσχυε και για τον Ντιμίτρι Σέλουκ. Αισθάνονταν ότι του όφειλε τα πάντα. Ο Τουρέ ήταν σπιτόγατος, 22 τών παιδί. Έπαιζε playstation ή άκουγε άφρο μουσική. Είχε ήδη παντρευτεί και είχε ένα παιδί όταν ήρθε στην Ελλάδα ενώ τη σεζόν που έμεινε εδώ η σύζυγός του έφερε στον κόσμο και ένα δεύτερο. Θα περίμενε κανείς ότι τα καλά λεφτά, η αναγνώριση και η ποιότητα ζωής της Ελλάδας θα τον έκαναν να θελήσει να μείνει για παραπάνω από μία σεζόν. Ο Σέλουκ ωστόσο με τη διαρκή μουρμούρα της συζύγου του τον οδήγησαν σε αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές και αφόρητες πιέσεις προς τον Ολυμπιακό να μπει ναι στην πώλησή του στη Μονακό έναντι ελάχιστων (για την αξία του) χρημάτων.

«Πάρε τηλέφωνο τον αδερφό μου»

Το πόσο απλό παιδί ήταν ο Γιάγια φάνηκε και μετά τις πρώτες μέρες της γνωριμίας μας. «Φίλε, θα μου δώσεις το τηλέφωνο του αδερφού σου για να του κάνω μια συνέντευξη που να μου μιλάει για σένα;» Όσο απλά του το ζήτησα, τόσο απλά έψαξε στον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού του και το έδωσε. Μιλάω βεβαίως για τον Κόλο Τουρέ. Τότε ο Γιάγια ήταν άγνωστος ακόμα ενώ ο αδερφός του μεσουρανούσε με την Άρσεναλ στην Πρέμιερ Λιγκ. Και το εκπληκτικό ήταν ότι ο πολύς, Κόλο Τουρέ, σήκωσε το τηλέφωνο και μου μίλησε πολύ άνετα για τον μικρό του αδερφό που τότε έκανε την πρώτη απόπειρα να γίνει γνωστός στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα. «Αλήθεια; Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν αρχίσει να αγοράζουν φανέλες του αδερφού μου και να φωνάζουν το όνομά του; Είναι εκπληκτικό αυτό», μου είπε γεμάτος θετική έκπληξη ο Κόλο στην αρκετά μεγάλη σε διάρκεια κουβέντα που είχαμε.

«Ας έκανε εδώ διακοπές»

Ότι δεν θα μείνει παραπάνω από μια σεζόν στον Ολυμπιακό ο Γιάγια το είχε (συν)αποφασίσει με τον Ντιμίτρι Σέλουκ από τα μέσα της σεζόν που άρχισε να κάνει… κοπάνες και να βρίσκει φθηνές δικαιολογίες γι’ αυτές. Στο ξεκίνημα της προετοιμασίας του 2006 ο Τουρέ ήταν απών και ο Τροντ Σόλιντ έλεγε: «Εάν ήθελε να κάνει διακοπές, ας καθόταν εδώ να τις κάνει. Ήταν ανάγκη να πάει στην Αφρική; Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη βίζα του, ούτε με αυτήν της γυναίκας του». Τελικά ο Τουρέ δεν γύρισε ποτέ και ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να πει ναι στη μικρή (2,5 εκάτ.ευρώ), για την αξία του παίκτη, πρόταση της Μονακό που έφερε ο Ντιμίτρι Σέλουκ.

Η υπόσχεση (της επιστροφής) που κράτησε

Πάντως, κατά βάθος, ο Τουρέ εκτίμησε ό,τι του έδωσε ο Ολυμπιακός. Γι’ αυτό, τον Σεπτέμβρη του 2018, επέστρεψε στο λιμάνι (μετά από Μονακό, Μάντσεστερ Σίτι και Μπαρτσελόνα) αν και ούτε αυτή η θητεία του έμελλε να μακροημερεύσει. «Φίλε θα γυρίσω», είχε πει / υποσχεθεί φεύγοντας από την Ελλάδα μετά το φιλικό κατά της φτώχειας για το οποίο είχε έρθει το 2010. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News