Με την αναμέτρηση Οσασούνα-Σεβίλλη αρχίζει η 92η σεζόν της La Liga. Σε αντίθεση με την προηγούμενη σεζόν, το ισπανικό πρωτάθλημα δείχνει ν’ ανακτά λίγο από τη χαμένη αίγλη του εξαιτίας του ενθουσιασμού της Μπαρτσελόνα.
Οι κινήσεις που έκαναν οι «μπλαουγκράνα» σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που υπάρχει στη δουλειά του Ντιέγκο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης δημιουργούν ένα πλαίσιο αυξημένου ανταγωνισμού όπου η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα είναι εν δυνάμει πρωταθλήτρια από το Νοέμβριο, όπως συνέβη πέρυσι.
Ωστόσο, το δεύτερο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Το αυστηρότατο Financial Fair Play δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες για όλες τις ομάδες με εξαίρεση τη… Ρεάλ Μαδρίτης.
Κι αυτό αποτελεί μεγάλο εμπόδιο προκειμένου να δημιουργηθούν κι άλλες ανταγωνιστικές ομάδες ή για τις υπόλοιπες εκτός των «γιγάντων» να κρατήσουν τους καλύτερους παίκτες τους. Το παράδειγμα της Σεβίλλης που αποδυναμώθηκε αποτελεί την επιβεβαίωση.
Το δίπολο Ρεάλ-Μπάρτσα επιστρέφει και η «σφήνα» της Ατλέτικο Μαδρίτης
Η Ρεάλ Μαδρίτης, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν τα ισπανικά ΜΜΕ, δεν δείχνει σημάδια κορεσμού μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Champions League. Η συμπεριφορά της στον τελικό του UEFA Super Cup κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης (νίκη με 2-0) αποδεικνύει τα όσα υποστηρίζουν στο εσωτερικό.
Αρχίζει την La Liga 2022-23 ως το φαβορί για να σηκώσει και πάλι το τρόπαιο. Η ποιότητά της και η εμπειρία της παίζουν μεγάλο ρόλο. Ξέρει να διαχειρίζεται τις καταστάσεις.
Η Μπαρτσελόνα, χωρίς πρωτάθλημα από το 2019, θέλει να επιστρέψει στην κορυφή. Η θεαματική βελτίωσή της την περασμένη σεζόν αφότου την ανέλαβε ο Τσάβι και οι εντυπωσιακές μεταγραφές κινήσεις της μέχρι στιγμής της δίνουν το δικαίωμα να ονειρεύεται πως μπορεί να εμφανιστεί ανταγωνιστική.
Η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι το αουτσάιντερ. Έχει, όμως, ισχυρά επιχειρήματα. Έχει περάσει ένας χρόνος από τις σημαντικές ανακατατάξεις στο ρόστερ της και οι πάντες, πλέον, έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Ντιέγκο Σιμεόνε. Η εκτίμηση στα αποδυτήρια είναι πως θα παλέψουν κι αν αποκτήσουν μομέντουμ μπορούν να κάνουν την κούρσα του τίτλου για… τρεις.
Ο δρόμος προς το Champions League
Με δεδομένο ότι οι τρεις προαναφερθείσες θα μείνουν εκτός της πρώτης 3άδας μονάχα με… θαύμα, απομένει ανοιχτή μονάχα μια θέση για το Champions League. Η Σεβίλλη είναι το φαβορί για να την πάρει, αλλά αναμένεται «μάχη».
Οι Ανδαλουσιάνοι αν δεν καταφέρουν να ενισχυθούν ως το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, θα βρίσκονται πιο κοντά στο επίπεδο των… άλλων, παρά της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Ατλέτικο Μαδρίτης.
Οι «άλλοι» είναι η Ρεάλ Σοσιεδάδ, η Μπέτις και η Βιγιαρεάλ. Έχουν ποιότητα στο ρόστερ τους, μια αποτελεσματική μέθοδο παιχνιδιού και θα παλέψουν για να «κουνήσουν» σεντόνι την σεζόν 2023-24. Το μομέντουμ θα παίξει ρόλο σε αυτή τη «μάχη» καθώς και η αντοχή ιδίως στο τελευταίο σπριντ της La Liga.
Το «ταμείο» των μεταγραφών
Οι οικονομικοί περιορισμοί που προαναφέραμε έχουν φέρει την La Liga, πίσω από την Premier League, την Serie A και την Bundesliga όσον αφορά στις επενδύσεις για μεταγραφές. Οι ισπανικές ομάδες έχουν δώσει, δε, κάτι παραπάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την 5η Ligue 1.
Τα 410 εκατομμύρια ευρώ σύνολο, ως τώρα, είναι η απόδειξη πως ούτε τα νέα τηλεοπτικά συμβόλαια ούτε και οι περίπλοκες συμφωνίες της λίγκας με το επενδυτικό fund CVC έδωσαν την υποσχόμενη οικονομική ώθηση.
Βέβαια, το ισπανικό πρωτάθλημα μπορεί να καυχιέται για την πιο ακριβή μεταγραφή ως τώρα, αυτή του Ορελιάν Τσουαμενί στη Ρεάλ Μαδρίτης από τη Μονακό για 100 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα μπόνους. Η «βασίλισσα» πρόσθεσε στο ρόστερ της τον ελεύθερο από την Τσέλσι κεντρικό αμυντικό, Αντόνιο Ρίντιγκερ.
Αποχώρησαν παίκτες που δεν υπολογίζονταν (Μπέιλ, Μαρσέλο, Γιόβιτς, Ισκο, Μαγιοράλ, Κούμπο, Τσουστ). Μικρότερο ρόστερ μεν, αλλά πιο ισορροπημένο και «δεμένο» κι ας μην υπάρχει αντικαταστάτης του Καρίμ Μπενζεμά.
Η Μπαρτσελόνα ήταν η… πρωταθλήτρια των μεταγραφών. Οχι απαραίτητα για τα 153 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε, αλλά για τους παίκτες που πήρε (Λεβαντόφσκι, Ραφίνια, Κεσί, Κρίστενσεν, Κουντέ συν την ανανέωση του Ντεμπελέ). Την ανεβάζουν επίπεδο και της γεμίζουν το ρόστερ με επιλογές ποιότητας καθώς ο Τσάβι ήθελε δύο «11αδάτους» παίκτες σε κάθε θέση.
Το ζητούμενο, πλέον, είναι να φύγουν παίκτες για να δημιουργηθεί χώρος τόσο σε χρόνο συμμετοχής όσο και στα οικονομικά. Μέχρι το κλείσιμο του «παραθύρου» θα επιδιώξει να πάρει τον Μπερνάρδο Σίλβα από τη Μάντσεστερ Σίτι.
Η Ατλέτικο κάλυψε το κενό που είχε στο δεξί άκρο της άμυνας με τον Μολίνα και πρόσθεσε τον Άξελ Βίτσελ. Ωστόσο οι δύο «καλύτερες» μεταγραφές της ίσως ν’ αποδειχθούν παίκτες που δεν υπολόγιζε όπως ο Άλβαρο Μοράτα κι ο Σαούλ που επέστρεψαν από τους δανεισμούς τους στη Γιουβέντους και την Τσέλσι, αντίστοιχα.
Από εκεί κι έπειτα, η Σεβίλλη είναι χαμένη αφού έφυγε το αξιόπιστο κεντρικό δίδυμο Κουντέ-Ντιέγκο Κάρλος. Στην ίδια κατηγορία και η Βαλένθια. Στα… ίδια – για την ώρα – η Βιγιαρεάλ, ενισχύθηκε η Ρεάλ Σοσιεδάδ όπως και η Θέλτα.
Ερωτηματικό αποτελούν οι κινήσεις της Μπέτις καθώς και της πλειονότητας των ομάδων της λίγκας αφού είτε πρόκειται για κινήσεις που δεν ανεβάζουν την ποιότητα του ρόστερ αμέσως ή είναι «στοιχήματα» για το μέλλον.
Το top 10 των μεταγραφών
Όσον αφορά, τώρα, στο ποιες είναι οι δέκα κορυφαίες μεταγραφές στην La Liga μέχρι στιγμής, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ηγείται αυτής της λίστας.
- Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Ήθελε αλλαγή σκηνικού στη δύση της καριέρας του και πίεσε για να πάει στην Μπαρτσελόνα που έδωσε 45+5 εκατομμύρια ευρώ στην Μπάγερν. Ο Τσάβι περιμένει γκολ, αλλά και να γίνει το παράδειγμα για τους νεαρούς παίκτες.
- Ζιλ Κουντέ: Η Μπαρτσελόνα πρόσθεσε έναν από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στην Ευρώπη σε πολύ καλή τιμή. Έδωσε στη Σεβίλλη 50+12 εκατομμύρια ευρώ. Οι «μπλαουγκράνα» εκτιμούν πως θα βελτιώσει αισθητά την αμυντική λειτουργία της ομάδας.
- Ραφίνια: Ακόμη μια εξαιρετική κίνηση από την Μπαρτσελόνα. Έδωσε 58 εκατομμύρια ευρώ στην Λιντς και πήρε έναν εξτρέμ που ταιριάζει στον τρόπο παιχνιδιού της και της δίνει επιθετικότητα στο πρέσινγκ και ικανότητα στο ένας εναντίον ενός. Εντυπωσίασε στα φιλικά.
- Ορελιάν Τσουαμενί: Η Ρεάλ Μαδρίτης εκτίμησε πως αυτό το καλοκαίρι είχε την ευκαιρία να πάρει τον Γάλλο μέσο. Πιστεύοντας στις δυνατότητές του και στο ότι στο μέλλον θα γίνει ένας από τους καλύτερους στη θέση του επένδυσε 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την σεζόν, πάντως, δεν αναμένεται να είναι βασικός.
- Αντόνιο Ρίντιγκερ: Θαυμάσια κίνηση από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Κινήθηκε γρήγορα και με το πρότζεκτ της έπεισε τον Γερμανό κεντρικό αμυντικό που έμεινε ελεύθερος από την Τσέλσι. Αν και είχε προτάσεις από σχεδόν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες ήθελε να παλέψει για μια θέση στην 11άδα της «βασίλισσας».
- Φρανκ Κεσί: Τις δύο τελευταίες σεζόν ήταν ένας από τους καλύτερους μέσους στην Serie A και το γεγονός ότι η Μπάρτσα τον απέκτησε χωρίς να δώσει ευρώ στη Μίλαν, κατατάσσει το deal σ’ ένα από τα καλύτερα του καλοκαιριού. Θα διεκδικήσει μια θέση στο αρχικό σχήμα και προσφέρει πολλά από όσα έλειπαν στη μεσαία γραμμή των «μπλαουγκράνα».
- Ίσκο: Η Σεβίλλη τον απέκτησε ελεύθερο αφού έληξε η συνεργασία του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τον προηγούμενο χρόνο δεν ήταν στα καλά του, αλλά οι Ανδαλουσιάνοι εκτιμούν πως σ’ ένα περιβάλλον θα του δείξει εμπιστοσύνη θα ξαναβρεί τον εαυτό του. Στα 30 του θέλει να αποδείξει πως παραμένει top μέσος.
- Αντρέας Κρίστενσεν: Η Μπαρτσελόνα πρόσθεσε έναν κεντρικό αμυντικό που εντυπωσίασε με τη φανέλα της Τσέλσι την σεζόν 2020-21. Τον πήρε ελεύθερο και αναμένεται να είναι βασικός. Στα φιλικά τα πήγε περίφημα και έδειξε να προσαρμόζεται γρήγορα στη νέα φιλοσοφία του παιχνιδιού της Μπάρτσα.
- Μπράις Μέντεθ: Η Ρεάλ Σοσιεδάδ επένδυσε 14 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του Μπράις Μέντεθ από τη Θέλτα. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός μπορεί να δώσει μια νέα διάσταση στο επιθετικό παιχνίδι των Βάσκων με την ταχύτητα και την τεχνική του.
- Μπόρχα Μαγιοράλ: Η Χετάφε κατέβαλε στη Ρεάλ Μαδρίτης δέκα εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τον Ισπανό στράικερ. Με τη «μάχη» της παραμονής να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη αφού το επίπεδο είναι χαμηλό, όποια έχει έναν αξιόπιστο γκολτζή μπορεί να εξασφαλίσει την παρουσία της στην κατηγορία.
Οι νεοφώτιστες
Τρεις νέες εισόδους έχουμε στην La Liga 2022-23. Ανέβηκαν από τη δεύτερη κατηγορία η Αλμερία, η Βαγιαδολίδ και η Τζιρόνα. Όλες τους έχουν ισχυρές διοικήσεις – η Αλμερια υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, η Βιγαδολίδ από ένα γκρουπ επενδυτών με επικεφαλής τον Ρονάλντο και η Τζιρόνα ανήκει στο City Football Group – τη «μητρική» εταιρία που ελέγχει τη Μάντσεστερ Σίτι κι άλλες δέκα ομάδες στον κόσμο.
Στο μεταγραφικό παζάρι, η Τζιρόνα ήταν εκείνη που έκανε τις περισσότερες μεταγραφές ουσίας κυρίως παίρνοντας παίκτες από άλλες ομάδες του CFG. Ο φορ Τάτι Καστεγιάνος (Νιού Γιόρκ Σίτι), ο μπακ Κόουτο (Μάντσεστερ Σίτι) κι ο μέσος Γιανχέλ Ερέρα (Μάντσεστερ Σίτι) μπορούν να της δώσουν παραπάνω ώθηση.
Η Αλμερία έκανε επενδύσεις βλέποντας το μέλλον κι ακολουθώντας την… συνταγή που ακολούθησε στο παρελθόν με τον Ντάρβιν Νούνιες. Η Βαγιαδολίδ, πάλι, έκανε προσεγμένες κινήσεις θέλοντας να διατηρήσει τον κορμό που την οδήγησε στην La Liga.
Οι στρατηγοί
Σ’ ένα πρωτάθλημα με ολοένα και λιγότερα αστέρια ή παίκτες που έχουν γίνει πλέον… συνήθεια, οι προπονητές εξελίσσονται σε σταρ. Έτσι, η «μάχη» των πάγκων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Με το τί μπορούν να κάνουν ο Κάρλο Αντσελότι κι ο Ντιέγκο Σιμεόνε να είναι γνωστό κι αποδεδειγμένο πολλάκις, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Τσάβι Ερνάντεθ. Έκανε καλή δουλειά αφότου ανέλαβε την Μπαρτσελόνα τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά πλέον οι απαιτήσεις είναι η ομάδα του να διεκδικήσει (και να κατακτήσει) τίτλους.
Τα πρώτα δείγματα γραφής, πάντως, είναι ενθαρρυντικά ενόψει της συνέχειας, με την Μπαρτσελόνα ν’ αποκτά σταδιακά μορφή και συνέπεια στον τρόπο παιχνιδιού της. Σ’ αυτό φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η ποιότητα των παικτών της.
Έπειτα, ξεχωρίζει η επιστροφή του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ο «Τσινγκούρι» θα δώσει τις δικές του «μάχες» με άλλους top προπονητές όπως ο Γιούλεν Λοπετέγι της Σεβίλλης, ο Ουνάι Έμερι της Βιγιαρεάλ, ο Ιμανόλ Αλγουαθίλ της Ρεάλ Σοσιεδάδ, ο Μανουέλ Πελεγκρίνι της Μπέτις.
Ενδιαφέρον έχουν και οι προπονητές της νεοφώτιστης Τζιρόνα και της Αλμερία, Μίτσελ και Ρούμπι, αντίστοιχα, ενώ η Βαλένθια προσέλαβε τον Τζενάρο Γκατούζο και η Εσπανιόλ τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ.
Με εξαίρεση τις μεταγραφές της Μπαρτσελόνα και το ότι ο Κιλιάν Εμπαπέ είπε «όχι» στη Ρεάλ Μαδρίτης όταν για τρία χρόνια τον θεωρούσε «κλεισμένο» η μεγαλύτερη έκπληξη στην La Liga είναι ότι μονάχα τρεις ομάδες άλλαξαν προπονητή σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν (Αθλέτικ Μπιλμπάο, Βαλένθια, Εσπανιόλ) και οι δύο δεν είχαν σχέση με τα αποτελέσματα!
Τί προβλέπουν οι στοιχηματικές
Οι στοιχηματικές εταιρίες δίνουν φαβορί για κατάκτηση του πρωταθλήματος τη Ρεάλ Μαδρίτης. Προσφέρεται σε τιμές γύρω στο 2,10. Ωστόσο, βλέπουν την Μπαρτσελόνα έτοιμη να αμφισβητήσει την κυριαρχία της «βασίλισσας» και την προσφέρουν στο 2,40.
Η Ατλέτικο Μαδρίτης βρίσκεται πίσω τους στο 7,00 και μετά η… ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο με τη Σεβίλλη στο 20,00, τη Βιγιαρεάλ στο 45,00 και τη Ρεάλ Σοσιεδάδ στο 50,00.
Μεγάλο στοιχηματικό ενδιαφέρον έχει και η «μάχη» της παραμονής. Η Τζιρόνα θεωρείται η πρώτη υποψήφια για να… πέσει (2,25) με τη Βαγιαδολίδ να προσφέρεται στο 2,35 και την Έλτσε στο 2,50.
Κι όσο για πρώτος σκόρερ, εκεί αναμένεται «μονομαχία» Καρίμ Μπενζεμά – Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με αμφότερους να προσφέρονται στο 2,60.
Γιατί ανυπομονούμε να ξεκινήσει
Η La Liga παραμένει το δεύτερο καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο και ως εκ τούτου έχει το δικό του ενδιαφέρον. Αγωνίζονται τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά σωματεία κι αυτή την σεζόν η κόντρα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα υπόσχεται μοναδικές στιγμές, αφού οι «μπλαουγκράνα» δείχνουν να έχουν και πάλι… σφυγμό.
Έπειτα υπάρχει και η Ατλέτικο Μαδρίτης που υπόσχεται να είναι ανταγωνιστική και οι ομάδες της δεύτερης ταχύτητας πάντοτε έχουν να παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες τακτικές προτάσεις, ενώ σταθερά βγαίνουν νέοι παίκτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα