Ολυμπιακός: Γιατί ο Μίτσελ δεν αισθάνθηκε πουθενά αλλού σαν στο σπίτι του;

Sportday.gr

Ακολουθούμε τα βήματα του Μίτσελ στα εφτά χρόνια που απουσίασε από το ελληνικό ποδόσφαιρο και αναζητούμε την εξήγηση στο ερώτημα «γιατί ο Ισπανός δεν αισθάνθηκε σε άλλη ομάδα, όπως στον Ολυμπιακό;»

Ο Μίτσελ επιστρέφει στον Ολυμπιακό επτά χρόνια μετά το «αντίο» του. Σ’ αυτό το διάστημα εργάστηκε στις Μαρσέιγ, Μάλαγα, Πούμας και Χετάφε. Πουθενά, όμως, δεν ένιωσε όπως στο λιμάνι του Πειραιά. «Σαν στο σπίτι μου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. Γιατί, όμως;

Η Μασσαλία «καζάνι που έβραζε» με τη διοίκηση

Ο Μίτσελ ήταν κυριολεκτικά στην παραλία όταν τον κάλεσε η Μαρσέιγ το καλοκαίρι του 2015 για να την αναλάβει. Ο Μαρσέλο Μπιέλσα είχε παραιτηθεί απροειδοποίητα έπειτα από την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Ligue 1 και το κλαμπ έψαχνε απεγνωσμένα αντικαταστάτη.

Ο Ισπανός τεχνικός ανέλαβε. Ωστόσο, έπρεπε να δουλέψει σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι οπαδοί ήταν… ερωτευμένοι με τον «Λόκο». Στην πλειονότητα των ομάδων που εργάστηκε ο Μπιέλσα, ο επόμενος τα… βρίσκει σκούρα. Όχι λόγω αποτελεσμάτων, αλλά γιατί το κοινό νοσταλγεί.

Ο Μίτσελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όσο ήταν προπονητής της Μαρσέιγ

Αυτό, όμως, έμοιαζε το λιγότερο εκείνη την εποχή. Οι οπαδοί μισούσαν την τότε ιδιοκτησία – τη μεγαλομέτοχο Μαργκαρίτα Λουί-Ντρεϊφούς και τον πρόεδρο Βενσάν Λαμπρίν.

Εκτός του ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους προς τον Αργεντινό, παραχώρησαν τους Ντιμιτρί Παγέ, Φλοριάν Τοβέν, Τζανελί Ιμπουλά, Μάριο Λεμινά κι έμειναν ελεύθεροι οι Αντρέ – Πιέρ Ζινιάκ και Αντρέ Αγιού. Όλοι τους παίκτες – κλειδιά ώστε η «ΟΜ» να τερματίσει 4η, να παίξει καταπληκτικό ποδόσφαιρο και να κοντράρει για μεγάλο διάστημα στα ίσια την Παρί Σεν Ζερμέν.

«Τελικά, έφυγα για τους ίδιους λόγους που παραιτήθηκε και ο Μπιέλσα. Ο πρόεδρος δεν ήταν ιδιαίτερα ικανός», ανέφερε ο Μίτσελ σε συνέντευξή του στο Coaches’ Voice. Έκατσε στον πάγκο της ομάδας για 45 ματς.

Ο πρόεδρος που έκανε κουμάντο από το Twitter

Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Μάλαγα, ένα χρόνο μετά την περιπέτεια στη Μαρσέιγ. Ανέλαβε τον Μάρτιο του 2017. Αποστολή του ήταν να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία τη σεζόν 2016-17 κι αυτό έκανε. Πέτυχε τον στόχο του. Από τα 12 ματς εκείνη της περιόδου οι Ανδαλουσιάνοι επικράτησαν στα έξι.

Ο Μίτσελ ήταν σίγουρος πως θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι καλό στο κλαμπ και σε μια πόλη που διψούσε να δει την ομάδα της να πετυχαίνει την υποστήριζε στο 100%. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, όμως, όταν έπρεπε να μπουν οι βάσεις για να δημιουργηθεί το σύνολο που ήθελε ο Μίτσελ, άρχισαν οι διαφορές.

Ο Μίτσελ σε προπόνηση από την εποχή που εργάστηκε στη Μάλαγα

Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, ο Σεΐχης Αμπντουλάχ μπεν Νασέρ Αλ Τάνι από το Κατάρ, δεν ικανοποίησε τις απαιτήσεις του Μίτσελ. «Αφότου έγινε ξεκάθαρο πως θα μέναμε στην κατηγορία, άρχισε να φαίνεται προς τα που πήγαινε το πράγμα», δήλωσε. Ήθελε να φύγει το ίδιο καλοκαίρι, αλλά οι παίκτες τον επισκέφθηκαν και του ζήτησαν να μείνει.

Με την έναρξη της νέας σεζόν εμφανίστηκαν και οι πρώτες κόντρες προπονητή – ιδιοκτήτη. Ο Αλ Τάνι δεν ήταν παρών και μονάχα άναβε… φωτιές με τα μηνύματά του στο Twitter.

«Μια ομάδα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι. Μια ομάδα δεν τη διοικείς από το Twitter», είπε ο Μίτσελ που είχε τον κόσμο και τα ΜΜΕ στο πλευρό του, αλλά σ’ ένα κλαμπ σε αναβρασμό κα με μεγάλο έλλειμμα ηγεσίας, ήταν αναμενόμενο να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Στη Μάλαγα έμεινε για 33 ματς.

Η Πούμας και η Χετάφε

Τον Μάιο του 2019 ο Μίτσελ επέστρεψε στους πάγκους. Αυτή τη φορά στη μεξικάνικη Πούμας. Το κλαμπ τον προσέλαβε με την ιδέα να δημιουργηθεί ένα πρότζεκτ που σε βάθος χρόνου θα έκανε την ομάδα σταθερά ανταγωνιστική.

Τα πρώτα βήματα ήταν ενθαρρυντικά, αλλά τον Ιούλιο του 2020 ο Μίτσελ παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Υποστήριξε ότι οι λόγοι ήταν προσωπικοί.

Ο Μίτσελ στην παρουσίασή του ως νέος τεχνικός της Πούμας

Αργότερα σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Onda Cero», δήλωσε: «Ο γιος μου ο Άλβαρο έπρεπε να κάνει εγχείρηση στην καρδιά και δεν ήθελα να το περάσει αυτό μόνη της η σύζυγός μου και η οικογένειά μου».

Παράλληλα, σχολίασε και τις διαφορές που είχε με τη διοίκηση. «Κάθε έξι μήνες άλλαζαν όλη την ομάδα για οικονομικούς λόγους. Έτσι, δεν μπορούσε να υπάρξει το πρότζεκτ που είχαμε συμφωνήσει. Μου έμενε ένας χρόνος συμβολαίου, αλλά δεν ήθελα να συνεχίσω, ήθελα κάτι σταθερό».

Αυτό πίστεψε ότι θα έβρισκε στη Χετάφε όταν επέστρεψε στην ομάδα που έχει προπονήσει για μεγαλύτερο διάστημα στην καριέρα του – δεύτερος είναι ο Ολυμπιακός – τον Μάιο του 2021. Έπειτα από οκτώ ματς χωρίς νίκη απολύθηκε.

Το πρόβλημα εκεί ήταν η έλλειψη υπομονής. Η Χετάφε είχε συνηθίσει να παίζει υπό τον Χοσέ Μπορδαλάς ένα παιχνίδι – καταστροφής, αντεπιθέσεων. Πολλές φορές χαρακτηρίστηκαν ως «χασάπηδες» εξαιτίας του σκληρού και ενίοτε αντιαθλητικού παιχνιδιού τους.

Ο Μίτσελ σε ματς της Χετάφε

Με τον Μίτσελ ήθελαν να αλλάξουν την εικόνα τους. Να παίξουν πιο επιθετικά και πιο θεαματικά, να βγάλουν και παίκτες για να τους πουλήσουν ακριβά αργότερα. Στα οκτώ ματς που του έδωσαν αυτό δεν μπορούσε να συμβεί.

Σε πολλές συνεντεύξεις αφότου έφυγε από τον Ολυμπιακό τόνισε ότι η αποχώρησή του παρέμενε ένα «αγκάθι» στην καρδιά του. Ο Ολυμπιακός ταίριαζε στη φιλοσοφία του, σ’ αυτό που είναι ο Μίτσελ και σ’ αυτό που έμαθε από πολύ μικρή ηλικία στη Ρεάλ Μαδρίτης: «Εκεί σε διδάσκουν να νικάς».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News