Ο Ενρίκε Γκουάιτα έχει μόλις σκοράρει και το «Σαν Σίρο» πανηγυρίζει. Ο ημιτελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1934, της Ιταλίας με την Αυστρία, βρίσκεται στο 19’. Ο Μπενίτο Μουσολίνι με την ολοκαίνουργια ανοιχτόχρωμη στολή του, φορεμένη σφιχτά πάνω του, σηκώνεται όρθιος. Δεν δείχνει οποιαδήποτε έκφραση, αλλά η καρδούλα του το ξέρει.
Οι Αυστριακοί πάνε… καροτσάκι τον Ιβάν Έκλιντ. Ο Ούγκο Μάισλ και οι παίκτες του έχουν μάθει ότι, το αμέσως προηγούμενο βράδυ, ο Σουηδός είχε δειπνήσει με τον Ντούτσε. «Αυτό δεν μπορεί να είναι για καλό», σκέφτεται ο Μάισλ.
Λίγο πριν το παιχνίδι συνεχιστεί, ο Έκλιντ καλείται να τσεκάρει τη φάση στον VAR. Ο Σουηδός αναρωτιέται ποιος τον φωνάζει. Πηγαίνει προς τη φυσούνα. Παρακολουθεί τη φάση στο μόνιτορ. Βλέπει ότι ο Πλάσερ έχει μπλοκάρει την μπάλα και ο Γκουαΐτα, με άλλους δύο Ιταλούς, τον σπρώχνει για να του την πάρει. Ο Αυστριακός τερματοφύλακας την χάνει με τη βία.
Ο Έκλιντ βάζει τη σφυρίχτρα στο στόμα. Τρέχοντας προς το γήπεδο, σχηματίζει ένα αόρατο τετράγωνο και ύστερα περνάει πολύ γρήγορα το ένα χέρι πάνω από το άλλο. Το γκολ ακυρώνεται. Το σκορ, στο παιχνίδι της 3ης Ιουνίου, παραμένει στο 0-0. Ο προπονητής της εθνικής Ιταλίας, Βιτόριο Πότσο, αναρωτιέται: «Πού είμαι;»
«Καλώς τον κύριο Πότσο», αναφωνεί χαχανίζοντας ο αόρατος φαρσέρ. Από το γέλιο τον πιάνει βήχας. «Είσαι στο μέρος που το παρελθόν συναντά το παρόν», του φωνάζει με λυρικό στόμφο, σαν να κάνει την ανακοίνωση για τη Δευτέρα Παρουσία: «Είσαι στον τόπο που ο VAR αποφασίζει για όλες τις φάσεις στην Ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου».
Ο γραφιάς δεν θα παρέμβει στις αποφάσεις του διαιτητή, άπαξ και θα έβλεπε τον VAR. Ο αναγνώστης θα αποφασίσει. Εδώ απλώς σημειώνονται κάποιες από τις αμφισβητούμενες φάσεις.
*Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκοράρει με το χέρι στο 51’, στον προημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου, με ημερομηνία 22 Ιουνίου 1986, απέναντι στην Αγγλία στο «Αζτέκα». Ο Αλί μπιν Νασέρ από την Τυνησία βλέπει τη φάση στον VAR. Τέτοια παρέμεινε η αγανάκτηση, που την επομένη του θανάτου του αγγλικές εφημερίδες βγήκαν με τη σημείωση ότι τώρα, στις 26 Νοεμβρίου του 2020, το γκολ δεν θα μετρούσε.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 13 Ιουνίου, στο «Σαν Πάολο» οι Σοβιετικοί στέλνουν τον Σουηδό Έρικ Φρέντρικσον για να δει μία φάση που διαμαρτύρονται για χέρι. Ο Μαραντόνα έχει βγάλει, λένε, παράνομα την μπάλα από τη γραμμή της εστίας μετά την κεφαλιά του Ίγκορ Σαλνίκοφ. Το σκορ είναι 0-0 και λίγο αργότερα ο Πέδρο Τρόλιο θα δώσει το προβάδισμα στην Αργεντινή με κεφαλιά.
Ο Μαραντόνα θα τα πληρώσει όλα μεμιάς. Πρώτος εκείνος θα ζητούσε από τον Μεξικανό Εντγκάρντο Κοντεσάλ να πάει στον VAR στη Ρώμη, για να δει τη φάση της ανατροπής του Ρούντι Φέλερ από τον Ρομπέρτο Σενσίνι, που οδήγησε στην εύστοχη εκτέλεση του Αντρέας Μπρέμε στο 85’ του τελικού στο «Ολίμπικο», στις 8 Ιουλίου του 1990, μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Αργεντινής.
*Φάση των «16» του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2010: Στην πραγματικότητα, ούτε ο Ιταλός Ρομπέρτο Ροζέτι χρειάζεται επιπλέον βοήθεια για να ακυρώσει το γκολ του Κάρλος Τέβες στο 26’ της αναμέτρησης της Αργεντινής με το Μεξικό στο Γιοχάνεσμπουργκ, που έκανε το 1-0, τελικό σκορ 3-1, ούτε ο Ουρουγουανός Χόρχε Λαριόντα και οι συνεργάτες γραμμών για να μετρήσουν ως έγκυρο το σουτ του Φρανκ Λάμπαρντ στο παιχνίδι της Γερμανίας με την Αγγλία στο Μπλουμφοντέιν.
Η πλάκα είναι ότι το γκολ του Τέβες το έδειξε η… οθόνη του γηπέδου, με όλους τους φιλάθλους, πλην Αργεντινών, να γίνονται έξαλλοι.
Στο σουτ του Άγγλου μέσου η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή και το σκορ θα γινόταν 2-2, λίγο πριν βγει το ημίχρονο. Οι Γερμανοί έφτασαν σε άνετη επικράτηση, 3-1.
Οι Γερμανοί μιλούν για κάρμα, μετά το γκολ του Τζεφ Χαρστ στο 101’ του τελικού του 1966 στο Γουέμπλεϊ. Τότε, ο Ελβετός Γκότφριντ Ντινστ αποφάσισε να κατακυρωθεί το γκολ, που παραμένει μυστήριο. Ουδείς ξέρει αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή. Η Αγγλία κατέκτησε το μοναδικό διεθνή τίτλο της, με σκορ 4-2.
Ακόμα και αυτό το κάρμα, όμως, έπρεπε να έχει κάνει τον κύκλο του. Μετά το «χέρι του Θεού», ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αποβάλλεται στο 47’, για κλωτσιά εκτός φάσης στον Ντιέγκο Σιμεόνε, στο ματς της φάσης των «16» του Παγκόσμιου Κυπέλλου 1998, στις 30 Ιουνίου, που γίνεται στο «Ζοφρουά-Γκισάρ».
Ο Δανός Κιμ Μίλτον Νίλσεν πρέπει να πάει να δει τη φάση στον VAR, διότι θα του πουν ότι ο Αργεντινός προκάλεσε τον Άγγλο. Η «αλμπισελέστε» προκρίνεται στα πέναλτι και αφού έχει προηγηθεί ακύρωση του γκολ του Σολ Κάμπελ για φάουλ του Άλαν Σίρερ στον τερματοφύλακα Κάρλος Ρόα.
Ο Άγγλος αμυντικός, δεν είναι της παρούσης αλλά, θα περάσει την ίδια βάσανο όταν θα ακυρωθεί γκολ του στον προημιτελικό του Euro με την Πορτογαλία.
*Ολλανδία-Αργεντινή, προημιτελικός Παγκόσμιου Κυπέλλου 1998. Ο Αριέλ Ορτέγα ανατρέπεται από τον Γιαπ Σταμ, στο 87’ του παιχνιδιού της 7ης Ιουλίου στο «Βελοντρόμ». Ο Μεξικανός Αρτούρο Μπρίζιο Κάρτερ δείχνει «παίζετε» και όταν ο Έντουιν φαν ντερ Σαρ πάει να την «πει» στον κοντοπίθαρο Αργεντινό, ο Ορτέγα τον κουτουλάει. Βλέπει την κόκκινη κάρτα.
Δύο λεπτά αργότερα, από μπαλιά του Φρανκ ντε Μπουρ, ο Ντένις Μπέργκαμπ μπαίνει σε φαντασιακό κόσμο για να πετύχει το γκολ της νίκης-πρόκριση των Ολλανδών στα ημιτελικά.
*Παγκόσμιο Κύπελλο 2002, φάση των «16». Στο 36’ του παιχνιδιού Βραζιλία-Βέλγιο στο Κόμπε της Ιαπωνίας, ο Μαρκ Βίλμοτς σκοράρει με κεφαλιά. Ο Τζαμαϊκανός Πίτερ Πρέντεργκαρστ, από την Τζαμάικα, σφυρίζει επιθετικό φάουλ πάνω στον Ρόκε Τζούνιορ.
Η φάση περνάει στα ψιλά, αφού στα παιχνίδια της Νοτίου Κορέας γίνονται όργια. Ο Φραντσέσκο Τότι βλέπει την κόκκινη από τον Μπάιρον Μορένο για θέατρο στο 103’, μετά την ανατροπή του στην περιοχή. Οι Κορεάτες προκρίνονται επί των Ιταλών, 2-1, με το «χρυσό γκολ» του Αν Γιουνγκ-χουάν στο 117’. Λίγο πριν, στο 110’, έχει ακυρωθεί γκολ του Νταμιάνο Τομάζι.
Στον αμέσως επόμενο γύρο, ακυρώνονται δύο γκολ της Ισπανίας, ένα αυτογκόλ του Κίμ Τάε-γιουνγκ στο 50’ για επιθετικό φάουλ και ένα του Φερνάντο Μοριέντες στο δεύτερο λεπτό της παράτασης, έπειτα από σέντρα του Χοακίν, που ο συνεργάτης διαιτητής του Αιγύπτιου Γκαμάλ Αλ-Γκαντούρ αποφαίνεται ότι η μπάλα έχει βγει εκτός.
Οι Κορεάτες προκρίνονται στα πέναλτι, αλλά ο Λι Γουνγκ-τζάε έχει βγει πολύ μπροστά από τη γραμμή του για να πιάσει το σουτ του Χοακίν.
Φαν φακτ: Στους Ιταλούς ακυρώθηκαν πέντε γκολ στο τουρνουά. Δύο με την Κροατία, στην ήττα με σκορ 2-1, από τον Κριστιάν Βιέρι και τον Φίλιπο Ιντσάγκι, και δύο στο 1-1 με το Μεξικό, αμφότερα από τον Πίπο.
*Τελικός Παγκόσμιου Κυπέλλου 2010. Ανάμεσα στις 14 κίτρινες κάρτες που έδειξε ο Άγγλος διαιτητής Χάουαρντ Γουέμπ σε Ολλανδούς και Ισπανούς, δύο στον Τζον Χέιτινχα που αποβλήθηκε στο 109’, μία είναι η κλωτσιά του Νάιτζελ ντε Γιονγκ στον Σάμπι Αλόνσο στο 28’ του παιχνιδιού της 11ης Ιουλίου, στο «Soccer City» του Γιοχάνεσμπουργκ. Οι Ισπανοί ζητούν κόκκινη. Γιατί άραγε;
*Παγκόσμιο Κύπελλο 1966. Πορτογαλία-Βραζιλία στο «Γκούντισον Παρκ» του Λίβερπουλ, τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Με το σκορ στο 2-0 υπέρ των Ίβηρων, τη «Σελεσάο» κοντά στον αποκλεισμό και τον Πελέ να χωλαίνει, ο αμυντικός Ζοάο Μοράις βάζει το βουλοκέρι, αφού πετσοκόβει το «μαύρο διαμάντι» δύο φορές στην ίδια φάση.
Ο Άγγλος διαιτητής Τζορτζ ΜακΚέιμπ δεν σφυρίζει καν φάουλ και στις 19 Ιουλίου οι Βραζιλιάνοι ηττώνται 3-1 και, ύστερα από δύο κατακτήσεις Παγκόσμιων Κυπέλλων, αποκλείονται. Βεβαίως, ο Πελέ απλώς τραυματίστηκε.
*Παγκόσμιο Κύπελλο 1962. Σοβιετική Ένωση-Γιουγκοσλαβία, φάση των ομίλων. Στο 80’, ο Μουχάμεντ Μούγιτς κάνει ένα βίαιο φάουλ στον Έντουαρντ Ντουμπίνσκι, το οποίο ούτε καν σφυρίζεται από τον Δυτικογερμανό Άλμπερτ Ντους.
Οι Σοβιετικοί θα νικήσουν 2-0 και ο Μούγιτς θα τιμωρηθεί από την ίδια την ομάδα του. Ο Ντουμπίνσκι θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Το τραύμα είναι τόσο βίαιο, που θα δημιουργήσει σάρκωμα, μια μορφή καρκίνου, το οποίο θα οδηγήσει στο θάνατο τον Σοβιετικό στις 11 Μαΐου του 1969, στα 34 του.
Ασχολίαστη, για το πόσο χρήσιμος θα ήταν ο VAR, είναι η «Μάχη του Σαντιάγκο». Στις 2 Ιουνίου του 1962, η Χιλή αντιμετωπίζει την Ιταλία για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων και το πρώτο φάουλ καταλογίζεται… 12 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της αναμέτρησης.
Ο Άγγλος διαιτητής Κεν Άστον δείχνει δύο κόκκινες κάρτες, στον Τζόρτζιο Φερίνι στο 8’ (!) και στον Μάριο Νταβίντ στο 41’. Οι Ιταλοί μένουν με εννιά, η Χιλή νικάει 2-0 και παίρνει, τελικά, την πρόκριση στα προημιτελικά.
*Παγκόσμιο Κύπελλο 1982. Hμιτελικός Δυτική Γερμανία-Γαλλία. Ο θύτης, Χάραλντ Σουμάχερ. Το θύμα, Πατρίκ Μπατιστόν. Ο Δυτικογερμανός τερματοφύλακας βγάζει νοκ άουτ τον Γάλλο μέσο, 10 λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι, στο 60’. Ο Ολλανδός Τσαρλς Κόρβερ δεν δίνει καν φάουλ. Οι Γάλλοι προηγούνται 3-1 με δύο γκολ στην παράταση, αλλά η ομάδα του Γιουπ Ντέρβαλ επιστρέφει, ισοφαρίζει και προκρίνεται 5-4 στα πέναλτι.
*Παγκόσμιο Κύπελλο 1986, φάση των «16». Έχουν παρέλθει 28 χρόνια από το Βραζιλία-Σοβιετική Ένωση 2-0 το 1958 και η ΕΣΣΔ ηττάται 4-3 από το Βέλγιο στην παράταση. «Μπορούμε να νικήσουμε ένα παιχνίδι, αλλά όχι τα διαιτητικά λάθη», λέει ο εξοργισμένος Βαλερί Λομπανόφσκι.
Σε τι αναφέρεται; Στο γκολ του Γιαν Κέλεμανς στο 75’, που ισοφάρισε σε 2-2. Ο VAR θα έλυνε την απορία, που υπάρχει ακόμα και σήμερα, αν ο Βέλγος επιθετικός ήταν τόσο ακάλυπτος όσο φαινόταν από τη μία και μοναδική κάμερα που μετέδιδε το παιχνίδι.
*Παγκόσμιο Κύπελλο 1970, ημιτελικός. Με το σκορ στο 3-1 υπέρ της Βραζιλίας, στο παιχνίδι με την Ουρουγουάη στο «Γιαλίσκο» της Γουαδαλαχάρα, ο Πελέ βρίσκεται απέναντι στον Λαδισλάο Μαζούρκεβιτς. Αφήνει την μπάλα να περάσει από μπροστά του, τρέχει πίσω από τον Ουρουγουανό τερματοφύλακα και σουτάρει, αλλά δεν σημαδεύει σωστά.
Ο Ισπανός Χοσέ Μαρία Ορτίθ δε Μεντιμπίλ πρέπει να κληθεί στον VAR, να δει τη φάση και, μαγεμένος από την ποδοσφαιρική ομορφιά, να μετρήσει το γκολ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται