Εμιλιάνο Μαρτίνες: Είναι η απόκρουσή του η κορυφαία όλων των εποχών; Ναι, είναι!

AMNA/EPA

Μπορεί ο Μέσι να αγγίζει πλέον τα όρια της ποδοσφαιρικής «θεότητας», αλλά ο φύλακας άγγελός του καθ’ όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ λεγόταν Εμιλιάνο Μαρτίνες. Και η απόκρουσή του στο τελευταίο λεπτό της παράτασης του τελικού, ανήκει πλέον στο πάνθεον της ιστορίας!

Τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων της παράτασης του κορυφαίου τελικού στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια μονομαχία επικών διαστάσεων ανάμεσα στον Λιονέλ Μέσι και τον Κιλιάν Εμπαπέ (τον νυν βασιλιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και τον διάδοχό του) βρίσκεται στο 3-3 κι ένας ολόκληρος πλανήτης παρακολουθεί εκστασιασμένος τα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης.

Ο Κονατέ ξεφορτώνεται την μπάλα και από το πουθενά… βγάζει ασίστ στον Ραντάλ Κόλο Μουανί που ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπος με την ιστορία σε ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Εμιλιάνο Μαρτίνες. Το σουτ που επιχειρεί μοιάζει εξαιρετικό, δυνατό και έχει κατεύθυνση την αριστερή γωνία του Αργεντίνου πορτιέρο. Οι Γάλλοι ετοιμάζονται να απογειωθούν στον Παράδεισο και οι Λατιοναμερικάνοι να ζήσουν άλλο ένα εφιαλτικό ταξίδι προς τα ποδοσφαιρικά τους… Τάρταρα!

Και ξαφνικά ένας από μηχανής θεός αλλάζει την ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλάζει τη μοίρα ενός ιστορικό παιχνιδιού, αλλάζει τα συναισθήματα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ψυχές σε κάθε γωνιά της Υφηλίου.

Η απίθανη απόκρουση του Εμιλιάνο Μαρτίνες στο τελευταίο λεπτό της παράτασης του ανεπανάληπτου τελικού της Ντόχα, αποτελεί για την παγκόσμια Βίβλο των τερματοφυλάκων επίτευγμα ανάλογο με το «γκολ του θεού Ντιέγκο» το 1986 στα γήπεδα του Μεξικό, ή με τα γκολ του… Μεσί-α στο Κατάρ στο δρόμο προς την ποδοσφαιρική του αθανασία!

Μια επέμβαση που όσες φορές κι αν τη δεις, δεν τη χωρά ανθρώπινος νους κι όσες φορές κι αν τη μελετήσεις μοιάζει… θεόσταλτη!

Και το ερώτημα που τίθεται από το βράδυ της Κυριακής, είναι κατά πόσο ο Εμιλιάνο Μαρτίνες μας χάρισε την κορυφαία απόκρουση τερματοφύλακα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου…

Μπανκς 1970 – Μαρτίνες 2022: Το απόλυτο crash test!

Για να μπορέσουμε να δώσουμε μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική υπόσταση στην απάντηση (καθώς γίνεται αντιληπτό ότι στη σύγκριση δύο αποκρούσεων εμπεριέχεται και το υποκειμενικό κριτήριο καθενός μας) θα πρέπει να θέσουμε ορισμένα στάνταρντς.

  1. Το βαθμό δυσκολίας
  2. Τον αντίπαλο που πραγματοποιεί την τελική προσπάθεια
  3. Τη σημασία της απόκρουσης
  4. Το παιχνίδι στο οποίο πραγματοποιείται
  5. Το κατά πόσο η συγκεκριμένη επέμβαση βοηθάει την ομάδα του τερματοφύλακα που την πραγματοποιεί να κερδίσει το παιχνίδι.

Η απόκρουση που μνημονεύεται μέχρι σήμερα ως η κορυφαία όλων των εποχών είναι η θρυλική επέμβαση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ, στο Μουντιάλ του 1970.

Μια απόκρουση, που αγγίζει τα όρια του… απραγματοποίητου, όπως και πολλές ακόμη που πραγματοποιήθηκαν με το πέρασμα των ετών. Ποιος μπορεί, για παράδειγμα, να ξεχάσει την απίθανη απόκρουση του Τζιανλουίτζι Μπουφόν στην κεφαλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό του Μουντιάλ το 2006;

Μήπως δεν κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία, η σωτήρια επέμβαση του Ίκερ Κασίγιας απέναντι στον Αριέν Ρόμπεν στον τελικό του Μουντιάλ το 2010 ανάμεσα σε Ισπανία και Ολλανδία;

Θυμάστε οι παλαιότεροι την αδιανόητη επέμβαση του Ντέιβιντ Σίμαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα σε Άρσεναλ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ το 2003;

Ο κορυφαίος Πέτερ Σμάιχελ, ο τερματοφύλακας που άλλαξε ολόκληρη την κοσμοθεωρία για τη σημασία της συγκεκριμένης θέσης στο ποδόσφαιρο, θα μπορούσε να εκδώσει τόμους ολόκληρους με τις απίθανες επεμβάσεις του.

Είναι σίγουρο ότι όσο περισσότερο ανατρέξουμε στα κιτάπια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τόσο περισσότερες θρυλικές αποκρούσεις θα θυμηθούμε. Ας μείνουμε, όμως, στο απόλυτο crash test. Μπανκς 1970 vs Μαρτίνες 2022. Και ας τις συγκρίνουμε βάσει των κριτηρίων που έχουμε θέσει.

  1. Βαθμός δυσκολίας: Εξαιρετικά πολύπλοκο να επιλέξεις ποια επέμβαση έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, πολύ απλά γιατί και οι δύο είναι μυθικές. Τα αντανακλαστικά τόσο του Μπανκς, όσο και του Μαρτίνες αγγίζουν τα όρια της φαντασίας, ενώ ο τρόπος που ο Άγγλος χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι και ο Αργεντινός το δεξί του πόδι για να αποσοβήσουν το βέβαιο γκολ, είναι απλά αδιανόητος! Πρώτο κριτήριο… το απόλυτο “Χ”.
  2. Αντίπαλος: Ο Μπανκς είχε να αντιμετωπίσει τον ένα και μοναδικό Πελέ, ο Μαρτίνες έναν από τους πιο άπειρους (σε τόσο υψηλό επίπεδο) ποδοσφαιριστές του Ντιντιέ Ντεσάν, τον Κόλο Μουανί. Αδύνατο να επιχειρηθεί καν σύγκριση. Μπανκς… δαγκωτό!
  3. Η σημασία της απόκρουσης: Η απόκρουση του Μπανκς πραγματοποιήθηκε στο πρώτο ημίχρονο  αγώνα φάσης των ομίλων. Του Μαρτίνες στο τελευταίο λεπτό της παράτασης ενός τελικού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όσο δεν υπάρχει ντέρμπι στη σύγκριση Πελέ – Κόλο Μουανί, άλλο τόσο δεν μπορεί καν να τοποθετηθεί στην ίδια ζυγαριά η σημασία των δύο αποκρούσεων. Μαρτίνες χωρίς συζήτηση.
  4. Το παιχνίδι που πραγματοποιείται: Τελικός Μουντιάλ, το κορυφαίο παιχνίδι στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Πάνω κι από τελικούς Champions League, πάνω από πρωταθλήματα, πάνω από τελικούς ηπείρων. Το ματς στο οποίο πραγματοποιήθηκε η απόκρουση του Μαρτίνες, της προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία από εκείνη του Γκόρντον Μπανκς.
  5. Το τελικό αποτέλεσμα του παιχνιδιού: Παρά τη «θεϊκή» απόκρουση του Μπανκς, οι Άγγλοι είχαν ηττηθεί από τη Βραζιλία του Πελέ με 1-0 στο παιχνίδι του 1970. Αντίθετα, η επέμβαση του Μαρτίνες βοήθησε την Αργεντινή να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια 36 ολόκληρα χρόνια μετά το έπος του Ντιέγκο το 1986 και έδωσε την ευκαιρία στο Λιονέλ Μέσι να σηκώσει το μοναδικό Μουντιάλ της καριέρας του.

Μπορεί, λοιπόν, πάντα το παλιό να διατηρεί μια νοσταλγική μοναδικότητα και μια πιο ρομαντική χροιά απέναντι σε οτιδήποτε καινούργιο, ωστόσο απ’ όποια πλευρά κι αν τη δεις… ναι, η απόκρουση του Εμιλιάνο Μαρτίνες δικαιούται κάλλιστα να διεκδικεί τον τίτλο της κορυφαίας απόκρουσης όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Και έμελλε να πραγματοποιηθεί στο φινάλε ενός Μουντιάλ που ουκ ολίγοι τερματοφύλακες (και μάλιστα όχι από αυτούς που συμπεριλαμβάνονται στην παγκόσμια ελίτ) έγραψαν ιστορία με τις αποκρούσεις και τις στιγμές που πρόσφεραν σε εκατομμύρια λάτρεις της «στρογγυλής θεάς», κυρίως στις χώρες τους!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News