Ραμόν: Με τατουάζ τον Μαρσέλο έρχεται να συναντήσει το... Θρύλο του!

Sportday.gr

Η ιστορία του Ραμόν είναι σαν τις περισσότερες κάθε Βραζιλιάνου ακραίου αμυντικού. Μεγάλωσε με ίνδαλμα τον Μαρσέλο, έμαθε να παίζει τη θέση εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία του άσου του Ολυμπιακού και τώρα έρχεται να συναντήσει τον… Θρύλο του!

Ο Ραμόν Ράμος Λίμα, αναμένεται να ενισχύσει το αριστερό άκρο του Ολυμπιακού. Πρόκειται για έναν δυναμικό μπακ με πολύ καλή τεχνική, ταχύτητα, που μπορεί να καλύψει όλη την πλευρά και αρετές στο επιθετικό, αλλά και στο αμυντικό κομμάτι.

Από μικρή ηλικία ο Ραμόν είχε ως είδωλο τον Μαρσέλο και προσπάθησε να εξελίξει το παιχνίδι του σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του θρύλου της Ρεάλ Μαδρίτης και νυν άσου του Ολυμπιακού. Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα έχει την ευκαιρία να μάθει από πρώτο χέρι από τον άνθρωπο στον οποίο θέλει τόσο πολύ να μοιάσει ως ποδοσφαιριστής. Μάλιστα, τον έχει κάνει και τατουάζ. Στο σώμα του έχει «χτυπημένο» το «Μ12», το αρχικό του Μαρσέλο και το νούμερο με το οποίο μεγαλούργησε στη «βασίλισσα».

Το τατουάζ με το αρχίγραμμα και τον αριθμό του Μαρσέλο που έχει ο Ραμόν.

Ο Ραμόν Ράμος Λίμα είναι 21 ετών, με ύψος 1,79 μ. και έχει φορέσει τη φανέλα της Φλαμένγκο 39 φορές στο σύνολο ως τώρα, ενώ έπαιξε και 19 ματς στην Μπραγκαντίνο όπου πήγε δανεικός.

Ball-boy της Φλαμένγκο, τον ανακάλυψαν σε αλάνα

Ο Ραμόν γεννήθηκε στην περιοχή Σάο Ζοάο ντε Μέριτι του Ρίο ντε Τζανέιρο και στα έξι του ήταν ball-boy στη Φλαμένγκο κι ένα από τα παιδάκια που έμπαιναν με τους παίκτες της πρώτης ομάδας στο «Μαρακανά». Τότε πήγαινε ήδη στη σχολή ποδοσφαίρου της «Φλα». Η μητέρα του Μαρία ντο Κάρμο, έχει πει σε συνεντεύξεις της πως από μικρή ηλικία, ο Ραμόν ήταν «τρελός με το ποδόσφαιρο».

Μάλιστα, η οικογένειά του δεν τον ρωτούσε καν τι δώρα ήθελε. Η απάντηση ήταν γνωστή. Ποδοσφαιρικά παπούτσια, εμφανίσεις ομάδων, μπάλες.

Ωστόσο, η πραγματική πορεία του στο ποδόσφαιρο άρχισε αργότερα… Η οικογένειά του δεν μπορούσε να συνεχίσει να πληρώνει τη σχολή της Φλαμένγκο. Οπότε ο Ραμόν άρχισε να παίζει σε αλάνες και με μεγαλύτερα παιδιά. Εκεί, παίζοντας κόντρα σε μια ομάδα 16άρηδων, ενώ ήταν εννιά-δέκα ετών, τον εντόπισε ένας scout της Νόβα Ιγουασού. Τον έπεισε να περάσει από μια δοκιμή και ο Ραμόν πέρασε το τεστ.

Εκεί έμεινε επτά χρόνια. Βέβαια σε αυτό το διάστημα υπήρχε η δυνατότητα να πάει στην ακαδημία της Βάσκο ντα Γκάμα, αλλά οι παράγοντες της Νόβα Ιγουασού τον έπεισαν να παραμείνει στο σύλλογο. Μάλιστα, στο κλαμπ ήταν σίγουροι πως θα γινόταν επαγγελματίας στο υψηλότερο επίπεδο κι έτσι του έδιναν περισσότερα λεφτά σε σύγκριση με τα παιδιά της ηλικίας του. Ο Ραμόν, πάλι, τα μοιραζόταν με τους φίλους του από την ομάδα.

Η «επιστροφή» στη Φλαμένγκο, «κόσμημα» της ακαδημίας και… Μπραγκαντίνο

Με τον Ραμόν να δείχνει εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε επίθεση, άμυνα και μια μεγάλη αποφασιστικότητα από μικρή ηλικία, η Φλαμένγκο τον πήρε από τη Νόβα Ιγουασού. Σταδιακά άρχισε να παίζει και στην πρώτη ομάδα. Το 2018 έκανε δύο συμμετοχές. Το 2020, 12 και το 2021, 24. Ήταν μέλος μια ιστορικής ομάδας που κατέκτησε το Copinha, το πιο διάσημο τουρνουά νεαρών παικτών στη Βραζιλία.

Η Φλαμένγκο τα τελευταία χρόνια έχει «βγάλει» πολλούς ποδοσφαιριστές από την ακαδημία της που πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη ή που έχουν το ταλέντο για να το κάνουν. Ο Βινίσιους Ζούνιορ είναι ο πιο ξεχωριστός από αυτούς, καθώς κι ο Λούκας Πακετά.

Από το 2019 και μετά άρχισαν να βάζουν και τον Ραμόν στην κουβέντα με εκείνους που θα μπορούσαν να παίξουν στην Ευρώπη: όπως ο Ρέινιερ (Ρεάλ Μαδρίτης, δανεικός στην Τζιρόνα), Ζαν Λούκας (Μονακό), Λάζαρο (Αλμερία) και τους Βινίσιους Σόουζα, Κάιο Ρόκε που αποκτήθηκαν από το City Football Group.

Στα 20 του, ωστόσο, προπονητής και διοίκηση εκτίμησαν πως ο Ραμόν χρειαζόταν πάνω από όλα χρόνο συμμετοχής για να «ψηθεί». Εκεί ήταν η Μπραγκαντίνο να περιμένει στη… γωνία για να τον πάρει. Η Μπραγκαντίνο δεν είναι τυχαία ομάδα. Ανήκει στον όμιλο της Red Bull, έχει τα ίδια κριτήρια επιλογής παικτών με την Λειψία και τη Σάλτσμπουργκ. Ο Ραμόν έγραψε 19 συμμετοχές, έδειξε βελτίωση σε πολλούς τομείς και επέστρεψε στη Φλαμένγκο.

Ο Ζορζ Ζεσούς, το ενδιαφέρον από την Ευρώπη και η ρήτρα 50 εκατ. ευρώ

Ο Ραμόν από τότε που ξεχώρισε στο Copinha βρισκόταν στις λίστες μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Η πρώτη που τον ήθελε ήταν ο Άγιαξ. Η Φλαμένγκο του έβαλε ρήτρα 50 εκατομμύρια ευρώ και του ανανέωσε το συμβόλαιο ως το 2025. Ήταν σχεδόν αδύνατον να τον… πάρει κάποιος χωρίς να επενδύσει πολλά λεφτά. Όλοι αποφάσισαν να περιμένουν. Στο… χορό σταδιακά μπήκαν η Πόρτο και η Μπενφίκα. Η Φλαμένγκο, μάλιστα, συζήτησε και με την Μπράγκα για να τον δώσει δανεικό.

Έχοντας ήδη μπει στις λίστες ευρωπαϊκών ομάδων, ακούστηκε επίσης και το ενδεχόμενο της Φενέρμπαχτσε. Καθόλου τυχαία μιας και ο πρώην προπονητής της «Φλα» και νυν του τουρκικού συλλόγου, ο Ζορζ Ζεσούς, πίστευε πολύ το Ραμόν στη διάρκεια του 2020. Μάλιστα, πολλές φορές τον χρησιμοποιούσε ως παράδειγμα προς μίμηση για τους παίκτες που βρίσκονται στην ακαδημία.

Γιατί τον δίνει;

Οπότε το ερώτημα που δημιουργείται είναι εφόσον πρόκειται για τόσο ταλαντούχο και ελπιδοφόρο παίκτη γιατί να τον δώσει η Φλαμένγκο; Η απάντηση έχει να κάνει στο παρελθόν, στην ανάγκη για χρήματα, αλλά και στις απαιτήσεις του κλαμπ. Στη «Φλα» δεν υπάρχει υπομονή. Κάθε προπονητής βρίσκεται τρία αρνητικά αποτελέσματα μακριά από την απόλυση, οπότε οι νεαροί παίκτες αποτελούν μέσο χρηματοδότησης μεταγραφών πιο έμπειρων παικτών.

Ο Ραμόν παραμένει ένας 21χρονος που έχει πολλά να μάθει για τον ανταγωνισμό στο υψηλότερο επίπεδο. Το ίδιο συνέβη και στον Βινίσιους Ζούνιορ για παράδειγμα, έπαιξε ελάχιστα στη Φλαμένγκο. Με τον 37χρονο Φιλίπε Λουίς μπροστά του και τον 25χρονο Αΐρτον Λούκας στο ρόστερ θα ήταν δύσκολο να βρει χρόνο συμμετοχής. Για τη Φλαμένγκο είναι ευκαιρία να βάλει χρήματα στο ταμείο της.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News