Ολυμπιακός: Η απίθανη ιστορία της Μπάτσκα Τόπολα - Πώς έγινε οικονομικά δυνατή

Ο Ολυμπιακός κοντράρεται την Πέμπτη με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, η οποία «κρύβει» μια απίθανη ιστορία, που όμοια της δεν υπάρχει άλλη!

Ο Ολυμπιακός την Πέμπτη θα βρεθεί σε μια μικρή κωμόπολη της Σερβίας, την Μπάτσκα Τόπολα, με το καμάρι της να είναι η ομώνυμη ομάδα.

Η Μπάτσκα Τόπολα με το νέο γήπεδο – στολίδι αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα μια ήσυχης πόλης που βρίσκεται στα βόρεια της Σερβίας, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Ο Ολυμπιακός θα δώσει εκεί την δεύτερη μάχη του στους ομίλους του Europa League.

Για την σέρβικη ομάδα θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό ματς, αναφορικά με ομίλους, στην νεόκτιστη έδρα της.

Η σχέση με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας

Ποια είναι όμως η Μπάτσκα Τόπολα που ξεπετάχτηκε έτσι ξαφνικά στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα; Κι όλα αυτά ενώ αποτελεί τον δεύτερο γηραιότερο σύλλογο  της Σερβίας.

Ωστόσο κατά την διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων μετείχε σε ουγγρικά πρωταθλήματα! Η σύνδεση της με την Ουγγαρία δεν σταμάτησε ποτέ.

Στην παρούσα φάση ενδιαφέρον δείχνει προσωπικά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Τα αίτια είναι βαθύτερα από τα καθαρά ποδοσφαιρικά.

 Η Μπάτσκα Τόπολα ανήκει στην περιφέρεια της Βοϊβοντίνα και σε αυτή ζουν 158.000 Ούγγροι. Αποτελούν το 58% του συνολικού πληθυσμού της περιφέρειας, Οι οποίοι με βάση το νέο νόμο της Ουγγαρίας, που ψήφησε η κυβέρνηση του Όρμπαν και τον οποίο ενισχύει η Σερβία με δικό της νόμο, μπορούν να βγάλουν ουγγρικό διαβατήριο και να ψηφίζουν στην χώρα!

Τα κρατικά κεφάλαια της Μπάτσκα Τόπολα

Κι επειδή το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα με μεγάλη επιρροή ο Όρμπαν στοχεύει σε αυτό. Μέχρι στιγμής έχει δώσει 30.000.000 ευρώ στον σύλλογο. Από αυτά τα μισά πήγαν στην κατασκευή νέου γηπέδου.

Άλλα 9.000.000 ευρώ πήγαν στην δημιουργία προπονητικών εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη της ακαδημίας. Όλα γίνονται μέσω της «MOL» της ουγγρικής κρατικής εταιρίας διαχείρισης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το 2018 ο Όρμπαν παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων της νέας ακαδημίας της ομάδας. Παρακολούθησε  παιχνίδια και βράβευσε τις νικήτριες ομάδες.

Ο ιδιοκτήτης της Μπάτσκα Τόπολα

Ο ιδιοκτήτης της Μπάτσκα Τόπολα, Γιάνος Ζσεμπέρι θα πει αφοπλιστικά σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις του:  «Η ουγγρική κυβέρνηση μας βοήθησε και έχουμε την υποστήριξή τους λόγω της ουγγρικής κοινότητας που ζει εδώ και κοντά. Αλλά είμαστε ένας σερβικός σύλλογος»!

Ο Ζσεμπέρι είναι ένας επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ο οποίος έχει καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και την επιχειρηματική ελίτ της χώρας.  Η ομάδα συνεργάζεται στενά με την ουγγρική Ακαδημία Πούσκας, η οποία εδρεύει στο χωριό όπου γεννήθηκε ο Όρμπαν, το Φερκσούτ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, μέσω ενός προγράμματος που έχει εκπονήσει για το ποδόσφαιρο διοχετεύει χρήματα και σε ομάδες άλλων χωρών. Πρόκειται για την Σέπσι της Ρουμανίας, την Ντουνάισκα Στρέντα της Σλοβακίας και την Όσιγιεκ της Κροατίας.

Ψάχνοντας τα βαθύτερα αίτια αυτών των επιλογών του Ούγγρου πρωθυπουργού, αυτά δεν είναι άλλα από την φιλοδοξία του να προσεγγίσει περιοχές άλλων χωρών με ουγγρικές μειονότητες, ώστε να έχει σίγουρους ψήφους για τις εκλογές.

Η Μπάτσκα Τόπολα, πάντως ζει το όνειρο της. Πέρσι  μπήκε ανάμεσα σε Ερυθρό Αστέρα και Παρτιζάν στο σέρβικο πρωτάθλημα. Τερμάτισε την 2η θέση μαζί με την Τσουκαρίτσκι., αφήνοντας πιο κάτω την Παρτιζάν.

Αναφορικά με τους ομίλους του Europa League, στην πρεμιέρα της ηττήθηκε 3-1 στο Λονδίνο από την Γουέστ Χαμ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News