Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, μέρος 1ο. Απόψε (10/1) στις 21:30 η ομάδα του Φατίχ Τερίμ υποδέχεται εκείνη του Κάρλος Καρβαλιάλ στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης» έχει οριστεί για τις 17 Ιανουαρίου στις 21:00.
Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την παράδοση με το μέρος τους (και) στον δεύτερο τη τάξει ποδοσφαιρικό θεσμό, καθώς σε 38 αναμετρήσεις μετρούν 19 νίκες, ενώ 10 ντέρμπι έληξαν ισόπαλα και τα άλλα 9 βάφτηκαν «πράσινα».
Το Sportday.gr κάνει ένα χορταστικό flashback με videos στους αγώνες μεταξύ των δύο «αιωνίων» του ελληνικού αθλητισμού για το Κύπελλο Ελλάδας.
Η ιστορική «εξάρα» του Θρύλου
Στις 13 Νοεμβρίου 1932, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, έγινε η αρχή στα ντέρμπι του Κυπέλλου, με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει τη μία από τις δύο πιο εμφατικές νίκες της ιστορίας του απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο.
Οι «πράσινοι» παρατάχθηκαν με τουλάχιστον τρεις παντελώς άπειρους παίκτες (Σαχλίκης, Ενισλίδης, Χαρακίδης), καθώς η ΕΠΟ δεν είχε ακόμη εκδικάσει την υπόθεση των «αποστατών» ποδοσφαιριστών των γηπεδούχων, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στη Λεωφόρο, αλλά δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής.
Το εντυπωσιακό 1-6 έφερε τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Κυπέλλου, ενώ τρία χρόνια και τρεις μήνες αργότερα καταγράφηκε και δεύτερο 6-1, αυτή τη φορά στο Ποδηλατοδρόμιο.
Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Βασίλης Ανδριανόπουλος που πέτυχε χατ-τρικ (16′, 68′, 88′), ο Χριστόφορος Ράγγος είχε διπλασιάσει το προβάδισμα στο 24′ και ο Γιάννης Βάζος είχε σκοράρει δύο φορές σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων. (69′, 70′), με τον Σαχλίκη να μειώνει προσωρινά στο 28′.
Ο Ράγγος γεννήθηκε το 1910, αναγκάστηκε να αποσυρθεί επειδή δέχθηκε ιταλική σφαίρα στο πόδι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και, όντας προπονητής, απεβίωσε το 1950 την ώρα της αναμέτρησης Α.Ο. Ζωγράφου-Ηρακλής Αθηνών.
Η πρώτη παράταση
Στις 26 Μαρτίου 1939, λίγους μήνες μετά την ονομασία του Ποδηλατοδρομίου σε γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός διασταύρωσαν εκ νέου τα ξίφη τους στα προημιτελικά του Κυπέλλου.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι «αιώνιοι» έλυσαν τις διαφορές τους στην παράταση (0-0 το αποτέλεσμα του 90λέπτου), προτού οι γηπεδούχοι επικρατήσουν 2-0 χάρη στα γκολ των Χριστόφορου Ράγγου (94′) και Σπύρου Δεπούντη (116′).
Εξωφρενική απόφαση
Με τους καπνούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να παραμένουν ορατοί, εν μέσω Εμφυλίου στην Ελλάδα, οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι προσπαθούσαν δειλά-δειλά να ξανασταθούν στα πόδια τους.
Στις 9 Μαρτίου 1947, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έμειναν στο 0-0 για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Από τη στιγμή που ούτε η παράταση δεν επεφύλασσε γκολ, οι «αιώνιοι» ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 30 Απριλίου, αυτή τη φορά στο «Γ. Καραϊσκάκης», με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν πρόκριση άνευ αγώνα.
Βέβαια ο λόγος της μη διεξαγωγής φαντάζει σήμερα εξωφρενικός, αφού η ΕΠΟ είχε ορίσει το παιχνίδι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ασχέτως αν είχε τιμωρήσει τους «πράσινους» με αποκλεισμό 12 ημερών από τις επίσημες αναμετρήσεις!
Το γρηγορότερο αυτογκόλ
Στις 3 Μαΐου 1953, με τυπικά γηπεδούχο τον Ολυμπιακό (σ.σ. από το 1953 έως το 1956 γίνονταν εκτεταμένα έργα βελτίωσης στο «Γ. Καραϊσκάκης» και οι «ερυθρόλευκοι» χρησιμοποιούσαν ως έδρα το «σπίτι» του Παναθηναϊκού), σημειώθηκε το πιο γρήγορο αυτογκόλ μέχρι σήμερα στη μακρά ιστορία των «αιώνιων» ντέρμπι.
Το σημείωσε ο Γιώργος Κουρτζίδης στο 2ο λεπτό του ημιτελικού, ο Γιάννης Νεμπίδης ισοφάρισε στο 16′, αλλά ο Γιώργος Κοπανίδης, ο οποίος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και «έχασε» με τραγικό τρόπο τη ζωή του τον Οκτώβριο του 2006, έγραψε το τελικό 2-1 στο 61′ και χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του Πειραιά.
Η κατάρα των σκόρερ
Από το 1953 μέχρι το 1959, ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στην Ελλάδα και μόνο τη σεζόν 1956-57 κινδύνευσε έμπρακτα με απώλεια του πρωταθλήματος, καθώς ο Παναθηναϊκός λύγισε στο δεύτερο μπαράζ, κι αφού το πρώτο είχε λήξει 0-0 σε 90λεπτο και παράταση.
Την ίδια περίοδο, συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου 1957, βρέθηκαν αντιμέτωποι και στα ημιτελικά του Κυπέλλου, όπου οι «ερυθρόλευκοι» προκρίθηκαν με 1-0 στο φαληρικό γήπεδο χάρη σε γκολ του Θέμη Μουστακλή στο 42′.
Αν ο «χρυσός» σκόρερ του Ολυμπιακού στο ματς του 1953 σκοτώθηκε στα 78 του, εκείνος του 1957 «έφυγε» έναν χρόνο αργότερα, μόλις στα 24 του, χτυπημένος από καρκίνο.
«Ερυθρόλευκη» κυριαρχία
Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες τέσσερις μονομαχίες, όπου οι «πράσινοι» έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι ή άδοξα λόγω ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να επιβληθεί στον ημιτελικό της 20ης Ιουλίου 1958.
Αγωνιζόμενος στην έδρα του, ο σύλλογος του Πειραιά επικράτησε 3-0 χάρη στα γκολ των Στέλιου Ψύχου (21′), Ηλία Υφαντή (31′) και Μπάμπη Κοτρίδη (87′ πέν.).
Ο πρώτος τελικός
Στις 7 Αυγούστου 1960, δύο εβδομάδες μετά το εντυπωσιακό 1-4 του Παναθηναϊκού στο Φάληρο για την τελευταία αγωνιστική της Α’ Εθνικής, οι δύο ομάδες διασταύρωσαν για πρώτη φορά τα ξίφη τους σε τελικό Κυπέλλου.
Το ματς έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, οδηγήθηκε στην παράταση και έληξε 1-1 με σκόρερ τους Ανδρέα Παπαεμμανουήλ (17′)-Θανάση Μπέμπη (50′).
Ο επαναληπτικός ορίστηκε για τις 11 Σεπτεμβρίου, όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-0 χάρη στα γκολ των Κώστα Πολυχρονίου (25′, 35′ πέν.) και Γιώργου Σιδέρη (82′).
Ένα Κύπελλο χωρίς κάτοχο
Ο Παναθηναϊκός των 60s’ είχε πάρει τα ηνία από τον Ολυμπιακό των 50s’, αλλά στο Κύπελλο αδυνατούσε να πανηγυρίσει νίκη επί σειρά δεκαετιών!
Στις 27 Ιουνίου 1962, όταν διεξήχθη το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» για τον δεύτερο τη τάξει θεσμό σε ουδέτερο γήπεδο (Νέα Φιλαδέλφεια), δεν υπήρξε σκορ και νικητής.
Ο Παναθηναϊκός ήταν φαβορί στον συγκεκριμένο τελικό, αλλά το 0-0 δεν δικαιολόγησε την ταμπέλα του, με αποτέλεσμα να παραμείνει χωρίς Κύπελλο από το 1955.
Η αναμέτρηση ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή, το α’ ημίχρονο επεφύλασσε τρεις αποβολές και διάρκεια 66 λεπτών λόγω διακοπών, η ανάπαυλα κράτησε 30′ αντί για 15′, επειδή οι οπαδοί πέταξαν πολλά αντικείμενα, υποστηρίζοντας ότι οι ομάδες είχαν συνεννοηθεί να φέρουν ισοπαλία για να παίξουν κι άλλο ματς, προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Το β’ μέρος κύλησε πιο ήρεμα, αν και ακούγονταν έντονες αποδοκιμασίες συνεχώς, ώσπου στο 7′ της παράτασης ο Ελβετός διαιτητής αναγκάστηκε να διακόψει το παιχνίδι εξαιτίας συσκότισης, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν προβολείς στο γήπεδο.
Υπό τον φόβο τυχόν αντιδράσεων, η ΕΠΟ δεν τόλμησε να ορίσει επαναληπτικό τελικό, ο οποίος θα γινόταν πριν από την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, επομένως η σεζόν 1961-62 δεν έβγαλε Κυπελλούχο (σ.σ. στο Κύπελλο Κυπελλούχων δηλώθηκε ο Ολυμπιακός, διότι ο Παναθηναϊκός θα λάμβανε μέρος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών).
Τα περισσότερα γκολ και το χορταστικό 5-3!
Τριάντα χρόνια και κάτι μήνες μετά τα επτά γκολ, εκ των οποίων τα έξι από πλευράς Ολυμπιακού, οι δύο ομάδες έβαλαν οκτώ (ρεκόρ παραγωγικότητας για ντέρμπι «αιωνίων» στο Κύπελλο) στο ματς για την προημιτελική φάση της σεζόν 1962-63.
Στις 16 Ιουνίου 1963, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, οι «ερυθρόλευκοι» επιβλήθηκαν με το άκρως χορταστικό 5-3, αν και βρέθηκαν τρεις φορές πίσω στο σκορ!
Στέλιος Παναγιωτίδης (6′), Αριστείδης Καμάρας (32′ πέν.) και Κώστας Τουμπέλης (52′), είχαν βάλει μπροστά τους «πράσινους», ενώ οι Σάββας Παπάζογλου (11′ πέν.) και Γιώργος Σιδέρης (38′, 55′), είχαν απαντήσει άμεσα.
Τελικά ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση χάρη στα γκολ των Στέλιου Ψύχου (ή αυτογκόλ του Σωτήρη Αγγελόπουλου) στο 58′ και του Αριστείδη Παπάζογλου («έσβησε» έξι χρόνια αργότερα από καρκίνο στα 30 του) στο 83′.
Η καταστροφή της Λεωφόρου
Είκοσι τέσσερις ημέρες μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο και, συνάμα, την κατάκτηση του πρώτου αήττητου πρωταθλήματος σε επίπεδο Α’ Εθνικής, οι δύο ομάδες τέθηκαν εκ νέου αντιμέτωπες, αυτή τη φορά για τα ημιτελικά του Κυπέλλου στο γήπεδο του «τριφυλλιού».
Στις 17 Ιουνίου 1964, ο Αργύρης Νεοφώτιστος σήκωσε στο πόδι τους οπαδούς του πειραϊκού συλλόγου με το γκολ που σημείωσε στο 16ο λεπτό, προτού ο Μίμης Δομάζος απαντήσει στο 36′ και διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα.
Σε μία ιστορία καρμπόν με εκείνη του 1962, κι αφού ο Δομάζος δεν σκόραρε από κοντά στο 112′ της παράτασης, οι πιο θερμόαιμοι των εξεδρών κι από τις δύο πλευρές, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και τα έκαναν… Γης Μαδιάμ.
Κατέστρεψαν γκολπόστ, κιγκλιδώματα, προβολείς και άναψαν φωτιές, χωρίς να συμπλακούν μεταξύ τους, ενώ νωρίτερα είχαν πετάξει ό,τι βρήκαν μπροστά τους στους παίκτες, οι οποίοι έφυγαν τρέχοντας για τα αποδυτήρια.
Επαναληπτικός δεν ορίστηκε, αλλά εν αντιθέσει με το 1962, το Κύπελλο βρήκε κάτοχο κι αυτός ήταν η ΑΕΚ, επειδή πέρασε το εμπόδιο του Πιερικού στον άλλο ημιτελικό.
Ο Σιδέρης κι ο πρώτος νικητής σε τελικό
Στις 14 Ιουλίου 1965 ήταν η πρώτη φορά που αναδείχθηκε νικητής σε τελικό Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αφού όπως διαβάσατε νωρίτερα, εκείνος του 1962 είχε διακοπεί.
Το ντέρμπι ορίστηκε να γίνει στο πρόσφατα ανακατασκευασμένο Στάδιο Καραϊσκάκη και κρίθηκε μόλις στο 5ο λεπτό χάρη σε γκολ του Γιώργου Σιδέρη, ο οποίος έγραψε το 1-0.
Σιδέρης ξανά!
Σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους (26/6/1966), οι δύο «αιώνιοι» τέθηκαν ξανά αντιμέτωποι στο Κύπελλο, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης.
Ο Παύλος Βασιλείου άνοιξε το σκορ στο 17′ στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο Μίμης Δομάζος ισοφάρισε στο 40′ και στο 82′ ο σκόρερ του τελικού της προηγούμενης χρονιάς Γιώργος Σιδέρης αποδείχθηκε ψύχραιμος από το σημείο του πέναλτι, χαρίζοντας την πρόκριση στον Ολυμπιακό με 2-1.
Το έκρινε ο Βασιλείου
Τρία χρόνια και μια εβδομάδα μετά τον τελικό στο Στάδιο Καραϊσκάκη, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός παρατάχθηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Στις 21 Ιουλίου 1968, το «τριφύλλι» έπεσε εκ νέου θύμα του Παύλου Βασιλείου, ο οποίος σημείωσε το μοναδικό γκολ στο 75ο λεπτό της αναμέτρησης.
Βέβαια, αυτή τη φορά ο Κύπριος άσος δεν σκόραρε σε προημιτελικό, αλλά σε τελικό, χαρίζοντας δηλαδή ολόκληρο τίτλο στον Ολυμπιακό.
Χρειάστηκε η δεκάρα!
Η πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στον θεσμό του Κυπέλλου, έπειτα από 37 ολόκληρα χρόνια και όλα όσα διαβάσατε ως τώρα, ήρθε με… κλήρωση!
Στις 9 Ιουλίου 1969, δύο θρύλοι των ομάδων, ο Γιώργος Σιδέρης στο 49′ και ο Μίμης Δομάζος στο 55′, διαμόρφωσαν το τελικό 1-1 στον τελικό του Σταδίου Καραϊσκάκη.
Η παράταση κύλησε χωρίς άλλο γκολ και, σύμφωνα με τους τότε κανονισμούς, δεν υπήρξε ούτε επαναληπτικός ούτε διαδικασία πέναλτι, αλλά στρίψιμο δεκάρας.
Ο διαιτητής Χρήστος Μίχας έκανε την κλήρωση, το κέρμα αποδείχθηκε… πράσινο και το Κύπελλο πήγε στη Λεωφόρο.
Καραβίτης στο 88′!
Με γκολ Πέτρου Καραβίτη στο 88ο λεπτό κρίθηκε υπέρ του Ολυμπιακού ο ημιτελικός κόντρα στον Παναθηναϊκό για τη σεζόν 1973-74.
Η αναμέτρηση διεξήχθη στις 8 Μαΐου 1974 στο Στάδιο Καραϊσκάκη και ο διαιτητής ήταν ξένος (Γάλλος) για πρώτη φορά από το 1968, ενώ είχε μεσολαβήσει ένας Κύπριος σε ματς πρωταθλήματος του 1970.
Η «πελατειακή» σχέση
Η απίστευτη παράδοση του Ολυμπιακού απέναντι στον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο συνεχίστηκε στις 18 Ιουνίου 1975.
Οι δύο ομάδες μονομάχησαν εκ νέου στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όπου η πειραϊκή ομάδα επικράτησε 1-0 της αθηναϊκής με γκολ του Κώστα Δαβουρλή στο 35′ και κατέκτησε το τρόπαιο.
Δυστυχώς ο Δαβουρλής δεν απέφυγε την κατάρα των πολλών «ερυθρόλευκων» που σκόραραν κατά του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο (Ράγγος, Κοπανίδης, Μουστακλής, Αρ. Παπάζογλου), καθώς απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς μόλις στα 44 του χρόνια.
H πρώτη «πράσινη» νίκη στο χορτάρι!
Έπρεπε να έρθει η 8η Ιουνίου 1977 για να επικρατήσει εντός αγωνιστικού χώρου ο Παναθηναϊκός του Ολυμπιακού στον θεσμό του Κυπέλλου.
Στο ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για την ημιτελική φάση, ο Σπύρος Λιβαθινός άνοιξε το σκορ στο 46′, αλλά ένας στόπερ, ο Λάκης Γκλέζος, έδωσε το… φιλί της ζωής στους φιλοξενούμενους στο 89′.
Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου ο Μήτσος Δημητρίου (ο καρκίνος τον νίκησε στα 54) χάρισε τη νίκη-πρόκριση στον Παναθηναϊκό με μία απίστευτη «φωτοβολίδα» από πολύ μακρινή απόσταση.
Παναθηναϊκή ανατροπή με «όργια» και «ερυθρόλευκες» διαμαρτυρίες
Βιβλίο θα μπορούσε να γραφτεί για την αναμέτρηση Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στις 13 Ιανουαρίου 1982 και γενικώς για τη σεζόν 1981-82.
Περίπου 24.000 θεατές στοιβάχτηκαν στις εξέδρες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να δουν τον Μελέτη Περσία να ανοίγει το σκορ στο 1ο λεπτό και τον Νίκο Αναστόπουλο να διπλασιάζει το «ερυθρόλευκο» προβάδισμα στο 6ο.
Στο ενδιάμεσο (2ο λεπτό) ο Νίκος Σαργκάνης είχε αποκρούσει το πέναλτι του Άγγελου Αναστασιάδη και λίγο αργότερα, στο 20’, ο διαιτητής Κώστας Δέδες ακύρωσε γκολ του Τάσου Μητρόπουλου, έπειτα από υπόδειξη του επόπτη Βασίλη Βουράκη.
Οι γηπεδούχοι, όμως, απάντησαν με το ίδιο νόμισμα, δηλαδή με γκολ στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου (47′ Γρηγόρης Χαραλαμπίδης), προτού ο ίδιος παίκτης εκτελέσει εύστοχα το πέναλτι της ισοφάρισης στο 63ο λεπτό.
Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου ο Παναθηναϊκός των 10 παικτών (είχε αποβληθεί ο Μάικ Γαλάκος) κέρδισε κι άλλο πέναλτι, το τρίτο συνολικά, ο Χαραλαμπίδης έστησε την μπάλα, πέτυχε χατ-τρικ και με 3-2 χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση στην προημιτελική φάση.
Η «τεσσάρα» του Αναστόπουλου
Η σεζόν 1982-83 ήταν τραγική για τον Παναθηναϊκό, αφού κατέλαβε την 6η θέση στο πρωτάθλημα, όμως, μετά το 1-0 επί του Ολυμπιακού στο πρώτο ματς για τη φάση των 16 του Κυπέλλου (σκόρερ ο Κώστας Μαυρίδης στο 55′), ήλπιζε σε διάκριση.
Αλίμονο. Στη ρεβάνς του Σταδίου Καραϊσκάκη στις 13 Απριλίου, ο Βαγγέλης Κουσουλάκης ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα στο 58′ και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.
Εκεί ανέλαβε δράση ο μέγας Νίκος Αναστόπουλος, ο οποίος πέτυχε χατ-τρικ (94′, 115′, 119′ πέν), έγραψε το 4-0 και χάρισε μία θριαμβευτική πρόκριση στην ομάδα του.
Η… ρεβάνς του Παναθηναϊκού
Μέχρι τώρα διαβάσατε για κυριαρχία του Ολυμπιακού στο Κύπελλο, αλλά ήρθε η ώρα για πράσινη ρεβάνς, αν και η διαφορά παρέμεινε μεγάλη.
Ο Παναθηναϊκός είχε δυναμώσει πολύ με την έλευση παικτών όπως ο Δημήτρης Σαραβάκος και ο Βέλιμιρ Ζάετς, με αποτέλεσμα τη σεζόν 1984-85 να αποκλείσει τον «αιώνιο» αντίπαλο στη φάση των 16 με δύο νίκες στο ΟΑΚΑ, το οποίο τότε χρησιμοποιούσαν ως έδρα και οι δύο ομάδες.
Ενώπιον πάνω από 72.000 θεατών και στα δύο ντέρμπι, το «τριφύλλι» επικράτησε 1-0 ως φιλοξενούμενο με γκολ του Θανάση Δημόπουλου στο 68′ στο πρώτο και 2-1 στο δεύτερο με σκόρερ τον ίδιο στο 20′ και τον Σαραβάκο στο 62′ (είχε ισοφαρίσει στο 54′ με πέναλτι ο τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης).
Η περίφημη «τεσσάρα»
Στις 28 Μαΐου 1986, ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε μία από τις πιο σπουδαίες νίκες του επί του Ολυμπιακού ανεξαρτήτως αθλήματος.
Το ΟΑΚΑ γέμισε ξανά χωρίς να υπάρχουν κενές ζώνες και οι περίπου 73.000 θεατές είδαν το «τριφύλλι» να επιβάλλεται με 4-0 του μεγάλου του αντιπάλου στον τελικό.
Ο Βαγγέλης Βλάχος άνοιξε το σκορ στο 24′, ο Χρήστος Δημόπουλος διπλασίασε τα «πράσινα» γκολ στο 52′ και ο Δημήτρης Σαραβάκος έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, βρίσκοντας δίχτυα στο 57′ και το 72′.
Ο «τελικός του αιώνα»
Άλλο ένα βιβλίο θα μπορούσε να γραφτεί, αυτή τη φορά για τη σεζόν 1987-88, με αποκορύφωμα τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.
Με τον Γιώργο Κοσκωτά να έχει τότε τα ηνία της πειραϊκής ομάδας και τις δύο ομάδες να θέλουν πάση θυσία το τρόπαιο επειδή στο πρωτάθλημα αμφότερες είχαν τερματίσει σε μη ευρωπαϊκές θέσεις (5οι οι «πράσινοι», 8οι οι «ερυθρόλευκοι») το ΟΑΚΑ γέμισε ασφυκτικά.
Ο Δημήτρης Σαραβάκος άνοιξε το σκορ με πέναλτι στο 31′, ο αείμνηστος Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες (πέθανε στα 28 λόγω καρδιακών προβλημάτων) ισοφάρισε στο 59′ με τον ίδιο τρόπο και ανέτρεψε τα δεδομένα ξανά από την άσπρη βούλα στο 98′ της παράτασης.
Ο Ολυμπιακός προσέγγισε το τρόπαιο, αλλά στο 102′ ο Χρήστος Δημόπουλος έγραψε το 2-2 με κοντινό πλασέ και έστειλε τον τελικό στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο πρώην «ερυθρόλευκος» Νίκος Σαργκάνης απέκρουσε τις εκτελέσεις των Μηνά Χατζίδη και Φούνες, χαρίζοντας τον τίτλο στον Παναθηναϊκό.
Ακόμα μία ματσάρα
Εξέλιξη βγαλμένη από σενάριο του Άλφρεντ Χίτσκοκ, όπως λέει και το δημοσιογραφικό κλισέ, επεφύλασσε η ημιτελική φάση της σεζόν 1989-90.
Στο πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» για το Κύπελλο στο Στάδιο Καραϊσκάκη μετά το 1983, ο Ολυμπιακός πήρε ισχνό προβάδισμα (2-1), αφού οι Λάγιος Ντέταρι (26′) και Νίκος Αναστόπουλος (57′) ανέτρεψαν το γκολ του Κώστα Αντωνίου (15′).
Ο Δημήτρης Σαραβάκος έδωσε αέρα δύο τερμάτων στον Παναθηναϊκό (17′, 64′) στη ρεβάνς της 4ης Απριλίου 1990 στο ΟΑΚΑ, όμως, ο Τάσος Μητρόπουλος μείωσε σε 2-1 στο 80′ και έστειλε τη σειρά στην παράταση.
Ο Σαραβάκος πέτυχε χατ-τρικ με πέναλτι στο 101′, ο Ντέταρι απάντησε με το ίδιο νόμισμα στο 109′ και ο Τόλης Δρακόπουλος κλείδωσε την «ερυθρόλευκη» πρόκριση στο 118′, διαμορφώνοντας το εντυπωσιακό 3-3.
Με Προτάσοφ και παράπονα
Τη σεζόν 1991-92, οι δύο «αιώνιοι» συναντήθηκαν στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου, με το πρώτο ματς στο Στάδιο Καραϊσκάκη να λήγει ισόπαλο χωρίς γκολ.
Ο Ολυμπιακός βρήκε δίχτυα στο 4ο λεπτό με τον Γκενάντι Λιτόφτσενκο, όμως, ο διαιτητής Ζακεστίδης δεν έδειξε σέντρα, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες.
Η ρεβάνς της 8ης Απριλίου 1992 στο ΟΑΚΑ ήταν επεισοδιακή, αφού ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με πέναλτι του Δημήτρη Σαραβάκου στο 66′ και ο Ολυμπιακός προκρίθηκε με πέναλτι του Όλεγκ Προτάσοφ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων.
Η απόφαση στο φινάλε της αναμέτρησης από τον Γιώργο Κουκούλα έφερε θύελλα αντιδράσεων στο «πράσινο» στρατόπεδο, δεδομένου ότι υπήρχαν έντονα παράπονα για τη διαιτησία του και στο 3-3 του 1990.
Ο Βαζέχα και οι… κουρεμένοι
Ο Ολυμπιακός ναι μεν κυριαρχεί γενικά στον θεσμό του Κυπέλλου έναντι του Παναθηναϊκού, όμως, όσον αφορά τους τελικούς η κατάσταση είναι ισορροπημένη.
Έπειτα από το 1986 και το 1988, οι «πράσινοι» έκαναν τρεις τις νίκες τους στις 12 Μαΐου 1993, με σκόρερ τον Κριστόφ Βαζέχα στο 13ο λεπτό.
Οι νεότεροι πιθανώς να μην γνωρίζουν ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού παρατάχθηκαν με κουρεμένα κεφάλια στον τελικό του ΟΑΚΑ για γούρι.
Ακατάλληλο για καρδιακούς
Η μεγαλύτερη ανατροπή μεταξύ των «αιωνίων» στο Κύπελλο έχει «πράσινη» απόχρωση και καταγράφηκε την 1η Μαρτίου 1995 στο Στάδιο Καραϊσκάκη.
Στο πρώτο ματς του ΟΑΚΑ για την προημιτελική φάση, ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-1 με γκολ του Ίλια Ίβιτς (33′, 41′) και παρά τη μείωση από τον Δημήτρη Μάρκο στο 64′, ο Παναθηναϊκός ήταν αουτσάιντερ.
Βέβαια τη συγκεκριμένη σεζόν και γενικότερα εκείνη την περίοδο οι «πράσινοι» του Χουάν Ραμόν Ρότσα διέθεταν ένα πολύ σπουδαίο σύνολο που έναν χρόνο αργότερα έφτασε μια ανάσα από τον τελικό του Champions League.
Στη ρεβάνς του Φαλήρου ο πρώην «ερυθρόλευκος» Γιώργος Καπουράνης είχε ανοίξει το σκορ στο 26′, προτού οι Αλέκος Αλεξανδρής (45′) και Γιάννης Καλιτζάκης (58′ αυτ.) βάλουν μπροστά τους γηπεδούχους.
Η ισοφάριση του Γιώργου Δώνη στο 71′ αναπτέρωσε τις ελπίδες των φιλοξενούμενων, ώσπου στο 89′ ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι, ο Κριστόφ Βαζέχα το εκτέλεσε ψύχραιμα και έγραψε το 3-2 που σήμαινε πρόκριση για την ομάδα του.
Αμέσως μετά ο Ίβιτς κέρδισε πέναλτι από τον Καλιτζάκη και ο Αλεξανδρής είχε τη χρυσή ευκαιρία για να δώσει το εισιτήριο στον Ολυμπιακό στις καθυστερήσεις, αλλά ο Γιόζεφ Βάντσικ απέκρουσε και διατήρησε το επιθυμητό σκορ για την ομάδα του Ρότσα!
Ο απόλυτος θρίαμβος του Ολυμπιακού
Η σεζόν 1998-99 γράφτηκε στην ιστορία του Ολυμπιακού, αφού ήρθε το πρώτο νταμπλ από το 1981 και η μοναδική μέχρι σήμερα πρόκριση στην προημιτελική φάση του Champions League.
Στον τελικό Κυπέλλου της 5ης Μαΐου 1999 στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός χρίστηκε φαβορί στο 32′, όταν ο Γιώργος Αμανατίδης δέχθηκε κόκκινη κάρτα, αλλά η διάψευση ήρθε στο β’ ημίχρονο.
Ο Δημήτρης Μαυρογενίδης άνοιξε το σκορ στο 54ο λεπτό και στην εκπνοή ο Πίτερ Οφορίκουε έγραψε το 2-0, βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα ενός δικαιότατου «ερυθρόλευκου» θριάμβου.
Το θρυλικό 1-4
Η σεζόν 2000-01 θυμίζει την εφετινή, υπό την έννοια ότι σε μικρό χρονικό διάστημα οι δύο «αιώνιοι» θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους τρεις φορές, εκ των οποίων οι δύο για το Κύπελλο.
Τότε, στις 7 Φεβρουαρίου 2001, ο Παναθηναϊκός είχε πάρει προβάδισμα πρόκρισης με το τρομερό γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου στο 88′ (1-1 στο ΟΑΚΑ που χρησιμοποιούσε ως έδρα ο Ολυμπιακός, κι ενώ ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς είχε ανοίξει το σκορ από την άσπρη βούλα στο 28′).
Στο ενδιάμεσο οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει 1-0 για το πρωτάθλημα και στις 21 Μαρτίου 2001 είχε οριστεί η ρεβάνς της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου στο «Απ. Νικολαΐδης».
Αλέξης Αλεξανδρής (6′) και Λουτσιάνο (με φάουλ από τα 40 μέτρα στο 9′) έβαλαν σε θέση οδηγού τον Ολυμπιακό, ο Λυμπερόπουλος μείωσε στο 43′, αλλά τα πάντα τελείωσαν όταν ο Γεωργάτος έγραψε με πέναλτι το 1-3 στο 61′.
Αμέσως ο «τρελός καραφλός» κάλεσε τους συμπαίκτες του στο κέντρο για να δείξουν όλοι μαζί τις φανέλες τους, σε απάντηση της αντίστοιχης κίνησης που είχε κάνει ο «Λύμπε» μετά το γκολ του στο πρώτο ματς.
Όλα αυτά προτού ο Ζιοβάνι διαμορφώσει το θριαμβευτικό 1-4 για τον Ολυμπιακό, ο οποίος έκανε επίδειξη ισχύος.
Σημειώνεται, λοιπόν, ότι απόψε διεξάγεται για πρώτη φορά ντέρμπι «αιωνίων» για το Κύπελλο στο «Απ. Νικολαΐδης», έπειτα από 23 χρόνια παρά δύο μήνες.
Ο «Μιχαλάκης» ήταν τρέλα
Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου ήταν αναμφίβολα ένα από τα πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου στις αρχές του αιώνα, λόγω της μεταγραφής ρεκόρ από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό και της μετέπειτα μετακίνησης στον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό.
Ένα από τα highlights του Κύπριου επιθετικού στο «τριφύλλι» ήταν τα δύο γκολ του στον τελικό Κυπέλλου της 8ης Μαΐου 2004 στο στάδιο της Νέας Σμύρνης, κι ενώ 20 μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί το περιβόητο 2-2 του «Απ. Νικολαΐδης» με διαιτητή τον Γιώργο Δούρο.
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είχε δώσει προβάδισμα στον Παναθηναϊκό μόλις στο 3ο λεπτό, ο Ζιοβάνι είχε ισοφαρίσει για τον Ολυμπιακό στο 65′, αλλά ο Κωνσταντίνου χάρισε το τρόπαιο στην ομάδα του με τα γκολ που έβαλε στο 68′ και το 80′.
Από «τεσσάρα» σε «τεσσάρα»!
Η τελευταία μέχρι σήμερα φορά που αναμετρήθηκαν οι δύο ομάδες για τον θεσμό του Κυπέλλου ήταν στις 16 Ιανουαρίου 2008 στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Τρεις ημέρες νωρίτερα, ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλύτερος στο ντέρμπι πρωταθλήματος που διεξήχθη στο ίδιο γήπεδο, ωστόσο το σκορ έγραψε 1-1.
Αντίθετα με τους «πράσινους», οι «ερυθρόλευκοι» αποδείχθηκαν πολύ πιο εύστοχοι στο παιχνίδι που ακολούθησε για τη φάση των «16», αρχής γενομένης από το τρομερό γκολ του Λομάνα Λούα Λούα μόλις στο 6′.
Ο Βασίλης Τοροσίδης στο 63′, ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς στο 65′ και ο Λιονέλ Νούνιες στο 80′ έγραψαν το θριαμβευτικό 4-0 για τον Ολυμπιακό, τη χρονιά που ο «αιώνιος» αντίπαλος συμπλήρωνε έναν αιώνα ιστορίας.
Μία ημέρα αργότερα θα εμφανιζόταν η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση με πρόσωπο των ημερών τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Τίποτα πια δεν θα ήταν το ίδιο στο «πράσινο» στρατόπεδο…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'