Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός Analysis: Η πρόκριση δεν ήρθε καθόλου τυχαία

Ούτε τυχερός ήταν ο Ολυμπιακός, ούτε κάποιο θαύμα συντελέστηκε ώστε να πετύχει τη θρυλική πρόκριση μέσα στην Τουρκία κι αυτό το μαρτυράει και η στατιστική απεικόνιση του παιχνιδιού, η οποία παρέχεται στο Sportday.gr από το Wyscout.

Η τεράστια πρόκριση του Ολυμπιακού απέναντι στη Φενέρμπαχτσε αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία ζητήματα συζήτησης των τελευταίων ωρών στη χώρα μας (και όχι μόνο), με την Sportday.gr να εξασφαλίζει τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα από το Wyscout.com, με σκοπό να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίον αυτή επετεύχθη.

Δεν ήταν θέμα τύχης, αλλά ικανότητας

Ένα αφήγημα που πλανάται από τη λήξη του παιχνιδιού κιόλας , είναι εκείνο που θέλει τους Πειραιώτες να στέκονται τυχεροί και να παίρνουν τη πρόκριση επειδή «κοιμήθηκε ο Θεός». Οι αριθμοί σε αυτή τη περίπτωση όμως έχουν αντίθετη άποψη και φανερώνουν την απόλυτη ισορροπία στην οποία κινήθηκε το παιχνίδι. Όπως μπορούμε να διακρίνουμε, η Φενέρμπαχτσε είχε την υπεροχή στη κατοχή της μπάλας, με ποσοστό 57% έναντι 43% των ερυθρολεύκων. Για ένα εκτός έδρας παιχνίδι όμως, κρίνεται ικανοποιητικό το ποσοστό κατοχής, καθώς σε καμία περίπτωση ο Ολυμπιακός δεν κλείστηκε στη περιοχή του και δεν έδωσε τη πρωτοβουλία στην αντίπαλη ομάδα για μεγάλο διάστημα. Στο σημείο όμως που διακρίνεται η μεγαλύτερη ισορροπία, είναι στο ,πλέον γνωστό σε όλους μας , στατιστικό των Expected Goals (xG). Οι γηπεδούχοι, άξιζαν να σκοράρουν ένα τέρμα με τις ευκαιρίες που δημιούργησαν, το οποίο και το πέτυχαν στο 12ο λεπτό με τον Καχβετσί, έχοντας 1.33xG ενώ οι φιλοξενούμενοι παρότι είχαν 1.10xG δεν κατάφεραν να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα. Συνειδητοποιούμε λοιπόν, ότι αν μία ομάδα στάθηκε τυχερή στο παιχνίδι, εκείνη είναι η Φενέρμπαχτσε.

Σεμινάριο αντιμετώπισης εκτός έδρας παιχνιδιού

Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ, πραγματοποίησε ένα άψογο, από τακτικής προσέγγισης, εκτός έδρας παιχνίδι κι αυτό αντανακλάται και σε άλλους κλάδους της στατιστικής. Το πιο σημαντικό γεγονός, είναι ότι δεν φοβήθηκε να κρατήσει τη μπάλα στα πόδια της και δεν επέτρεψε στην αντίπαλο της να την έχει για μεγάλα διαστήματα στα δικά της. Οι ερυθρόλευκοι είχαν τη κατοχή στα πόδια τους σε 141 περιπτώσεις, έναντι 149 των αντιπάλων τους, ενώ οι 80 από αυτές, ήτοι το 57%, ήταν στο μισό που αμυνόταν η Φενέρμπαχτσε. Η εξαιρετική τοποθέτηση των παιχτών του Ολυμπιακού, δεν επέτρεψε στους Τούρκους να πραγματοποιήσουν ούτε μία κόντρα επίθεση, γεγονός που μαρτυρά τη τεράστια προσήλωση τους στο πλάνο. Μία από τις πιο συχνές εντολές που δίνουν οι σύγχρονοι προπονητές, είναι η άμεση ανάκτηση της κατοχής της μπάλας με έντονο πρεσάρισμα. Σε αυτή τη στατιστική καρτέλα, υπάρχει επίσης απόλυτη ισορροπία των δύο ομάδων, με 131 έναντι 130 ανακτήσεων της μπάλας, μόλις μία παραπάνω για τους γηπεδούχους.

Σκληρές μάχες εκατέρωθεν, απείλησαν κατά κόρον από τον άξονα οι Πειραιώτες

Στις 294 καταγεγραμμένες μονομαχίες των δύο αντιπάλων, οι 151 κατέληξαν στους γηπεδούχους ενώ οι 139 στους φιλοξενούμενους, δημιουργώντας ποσοστά 51% και 47% αντίστοιχα (περισσεύει ένα 2% από τις μονομαχίες που δεν βρήκε κανέναν από τους δύο νικητή). Τέλος, οι ερυθρόλευκοι έψαξαν το γκολ στο απίστευτα υψηλό ποσοστό του 97% μέσω του άξονα, με μόλις το 3% των απειλητικών προσπαθειών τους να εκδηλώνεται από την αριστερή πλευρά και καμία απειλητική προσπάθεια να μην επιτυγχάνεται από την δεξιά πλευρά. Σε αντίθεση, οι Τούρκοι έγιναν απειλητικοί σε ποσοστό 48% από την αριστερή τους μεριά, σε ποσοστό 47% από τον άξονα ενώ φάνηκαν σχεδόν ακίνδυνοι από τη δεξιά μεριά, με μόλις το 5% των ενεργειών τους να δημιουργεί αξιόλογες προϋποθέσεις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News