Ενα κλειστό παιχνίδι αναμέναμε για τον πρώτο ημιτελικό ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ για το κύπελλο Ελλάδας.
Κάτι το εκτεταμένο ροτέισιον των «ερυθρολεύκων», κάτι το επερχόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος με το πάρα πολύ υψηλό διακύβευμα, που θα ανάγκαζε τους προπονητές να μην ξεδιπλώσουν όλα τα ατού της τράπουλάς τους σε αυτή την χεριά, κάτι ότι παραδοσιακά τα πρώτα παιχνίδια σε «διπλούς» αγώνες δεν ξεφεύγουν στο σκορ, οι περισσότεροι περιμέναμε ένα παιχνίδι με λίγες φάσεις, αρκετή τακτική, ίσως μπόλικες μονομαχίες και λίγα γκολ.
Διαψευστήκαμε, εν μέρει, μιας και το σκορ όχι μόνο ξέφυγε, αλλά πήρε διαστάσεις ιστορικού θριάμβου, με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 6-0 και να… κλείνουν εισιτήριο για τον τελικό κυπέλλου.
Από την άλλη μεριά, αυτά τα έξι τέρματα του Ολυμπιακού, προήλθαν από συνολικά 12 τελικές ευκαιρίες και 6 στον στόχο. Δηλαδή, αν και δεν έγιναν συνολικά πολλές τελικές προσπάθειες και ο δείκτης των XGoals ήταν στο 1.96, ήτοι 2 γκολ για τους «ερυθρόλευκους», εκείνοι κατάφεραν να σκοράρουν 6(!) φορές.
Αυτό που φαίνεται να μην έχει καταφέρει να πείσει ο Ματίας Αλμέιδα τους παίχτες του, είναι η σημαντικότητα του να μην αφήσεις τον Ολυμπιακό να ξεχυθεί στην αντεπίθεση. Τα γκολ του Ολυμπιακού προήλθαν είτε από ανάκτηση κατοχής και άμεση εκδήλωση επίθεσης είτε από γρήγορο τρανζίσιον από την άμυνα στην επίθεση. Η ΑΕΚ, ενώ έχει ξανά… καεί από τον ίδιο χυλό, φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι να μην αφήνει χώρους στους «ερυθρόλευκους».
Ενα επίσης ενδιαφέρον στατιστικό, είναι αυτό της ανακατάληψης της κατοχής της μπάλας ανά λεπτό, με τους γηπεδούχους να κλέβουν σχεδόν… μισή μπάλα ανά λεπτό, δηλαδή να έχουν μέσο όρο 1 κλέψιμο της μπάλας ανά 2 αγωνιστικά λεπτά το διάστημα στο οποίο πέτυχαν τα 3 πρώτα γκολ, που ήταν και… καταδικαστικά για την έκβαση της αναμέτρησης.
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένους ποδοσφαιριστές με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, υπό έναν απαράβατο όρο. Να μπουν μέσα και να… καταπνίξουν με την πίεσή τους την ομάδα του Αλμέιδα.
Αυτό και έκανε ο Ολυμπιακός, ασκώντας πίεση στο χτίσιμο της επίθεσης από την άμυνα της ΑΕΚ, το λεγόμενο build up, ανακτώντας κατοχές μπάλας και δημιουργώντας προϋποθέσεις επίθεσης.
Είναι μήπως παλιομοδίτικο και απαρχαιωμένο το στυλ Μεντιλίμπαρ;
Ο Βάσκος προπονητής έχει ορισμένες αρχές στην φιλοσοφία του. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κινδυνεύει η ομάδα του, αποσυμφορεί την πίεση από την άμυνά του και προσπαθεί να την μεταφέρει στις αντίπαλες άμυνες. Το αν εκείνες δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν το πρεσάρισμα, είναι ένα άλλο θέμα. Από την στιγμή που είναι απόλυτα αποδοτικό, δεν έχει καμία σημασία αν συνάδει με όσα… επιτάσσουν οι ποδοσφαιροκύρηκες του παρόντος.
Βλέπετε στον κάτωθι πίνακα, ότι ο Ολυμπιακός έχασε μόλις 1 από τις 12 μονομαχίες στην μεγάλη του περιοχή, ενώ η ΑΕΚ έχασε 10 από τις 20 μονομαχίες στην μεγάλη της περιοχή, το 50% δηλαδή. Οι γηπεδούχοι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του.
Επίσης, ο Ολυμπιακός στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, κέρδισε κατά κράτος σε ποσοστό επί τις εκατό τις μονομαχίες από την ΑΕΚ.
Τι συμβαίνει όταν το πρέσινγκ του Ολυμπιακού «σπάει»; Οταν η ΑΕΚ, με ορθολογικό χτίσιμο επίθεσης, καταφέρνει και σπάει το πρεσάρισμα των παιχτών του Ολυμπιακού, τότε εκείνος, είτε κάνει το γρήγορο φάουλ για να ανακόψει την επίθεση, είτε οπισθοχωρεί σε μία συνθήκη καθυστέρησης εκδήλωσης της επίθεσης, διασφαλίζει τον άξονά του, ότι δεν θα δεχτεί κατά μέτωπη επίθεση το τέρμα του και… οδηγεί τους αντιπάλους του να παίξουν προς το πλάι την μπάλα, μέχρι να οργανωθεί εκ νέου η άμυνα.
Για να αποδώσει αυτό το σύστημα, πρέπει να πείσεις τους παίχτες σου ότι κάθε κίνησή τους, είναι σαν κρίκος από αλυσίδα, αν δεν κουμπώσει ένας, θα διαλυθεί όλο το οικοδόμημα. Αυτό είναι το σπουδαιότερο επίτευγμα του Βάσκου προπονητή.
Κατοχή είχαμε το 40…
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της αναμέτρησης, είναι η ποσοστιαία κατοχή της μπάλας σε συνάρτηση με τις συνολικές κατοχές που είχαν οι δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός είχε 35% κατοχή, έχοντας 102 φορές την μπάλα στα πόδια του, ενώ η ΑΕΚ είχε 65% κατοχή έχοντας σε μόλις 11 παραπάνω φορές την μπάλα στα πόδια της (113). Οι γηπεδούχοι είχαν συνολικά στην κατοχή τους την μπάλα για 13:10, δείχνοντας πόσο άμεσα λειτουργούν, εκτελώντας τις επιθέσεις τους μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ οι φιλοξενούμενοι την είχαν για σχεδόν το διπλάσιο χρόνο (24:44). Το ποδόσφαιρο έχει γίνει πλέον πολύ γρήγορο άθλημα. Επίσης, ο «νεκρός» χρόνος παιχνιδιού ανήλθε στην μία ολόκληρη ώρα (59:05), προϊόντος και του σκορ που ξέφυγε.
Οπως έλεγε κι ένας πρώην προπονητής μου στα τοπικά της Αθήνας, δεν χρειάζεσαι κατοχή της μπάλας για να γίνεις απειλητικός και να κερδίσεις έναν αγώνα. «Κατοχή είχαμε το 40…», έλεγε χαρακτηριστικά.
Ο… ξεχωριστός κύριος Πάλμα
Στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός πήρε πολλά από την παρουσία του Ονδουριανού πλάγιου επιθετικού. Το 75% των υποσχόμενων ερυθρόλευκων επιθέσεων έγιναν από την μεριά του, προσφέροντας συνολικά 1.47 στον δείκτη των XGoals. Είχε ένα υπέροχο γκολ, ενώ από τα πόδια του ξεκινάει το 1-0, με την ντρίπλα πάνω στον Βίντα να είναι μυθική.
Μια… κλωτσιά ρε παιδιά
Μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός πως σε ένα παιχνίδι που έχασε με 6-0, η ΑΕΚ είχε λιγότερα φάουλ από τον Ολυμπιακό (15 έναντι 16) και λιγότερες κίτρινες κάρτες (2 έναντι 3). Επρεπε με κάποιον τρόπο να ανακόψει τις επιθέσεις και αν χρειαζόταν να κάνει και κάνα σκληρό φάουλ, πάντα στα αθλητικά πλαίσια, για να νιώσει ο αντίπαλος ότι δεν θα περάσει εύκολα. Αντ’ αυτού, ο Ολυμπιακός… κοίμισε την ΑΕΚ, την παρέσυρε απόλυτα στο δικό του στυλ και ρυθμό παιχνιδιού και πήρε δικαιότατα την νίκη – πρόκριση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Μασούρας σε Γιοβάνοβιτς: «Άσε με ρε κόουτς να κάνω το κομμάτι μου»
- Κωνσταντίνος Καρέτσας: Ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής!
- Σκωτία-Ελλάδα 0-3: «Μαγεία» από τα τρομερά «μωρά» του Γιοβάνοβιτς!
- Ολυμπιακός - Ρούναρ 37-31: Ολοταχώς για ημιτελικά οι «ερυθρόλευκοι»
- Ολυμπιακός: Τα συγχαρητήρια στην Εθνική για την τεράστια νίκη