Βαγγέλης Μαρινάκης: Η ώρα της εκτόξευσης, τα κέρδη για τον Ολυμπιακό

Δεν ξέρω, αλήθεια, πόσοι έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη το απόγευμα της Κυριακής στο ναό του Γουέμπλεϊ. Δεν ξέρω, αλήθεια, πόσοι έχουν κατανοήσει τη σημασία της παρουσίας ενός Έλληνα παράγοντα στην ελίτ των ιδιοκτητών του αγγλικού ποδοσφαίρου και του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη!

Αν κάποιος επιχειρήσει να αποκρυπτογραφήσει τη σημασία του «θαύματος» που έφερε εις πέρας μέσα σε μια πενταετία ο Βαγγέλης Μαρινάκης φορώντας ελληνικά οπαδικά γυαλιά, ανεξαρτήτως απόχρωσης, θα χάσει όλη την ουσία της ανόδου της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Η παρουσία ομάδας Έλληνα ιδιοκτήτη στα σαλόνια της Premier League συνιστά, ίσως, το μεγαλύτερο επίτευγμα – σε επίπεδο παραγόντων – στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Σαν να περιγράφουμε τη μεταγραφή ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή στην Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Λίβερπουλ και μάλιστα με φανέλα βασικού.

Για να αντιληφθείς την ιστορικότητα της στιγμής, πρέπει να αντιληφθείς τι σημαίνει το μέγεθος Νότιγχαμ Φόρεστ

Αρχικά, για να κατανοήσει κάποιος την αξία του συγκεκριμένου επιτεύγματος σε όλες του τις διαστάσεις, πρέπει να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει το όνομα Νότιγχαμ Φόρεστ για το αγγλικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ένα παιδί είκοσι χρονών ενδεχομένως να μην μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του κλαμπ, ενδεχομένως να μην μπορεί να το πράξει ακόμη και ένας τριαντάρης.

Και μόνο το γεγονός ότι αναφερόμαστε στην πρώτη αγγλική ομάδα που έφτασε στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων Πρωταθλητριών, μετά τη θρυλική Λίβερπουλ του Σάνκλι και του Πέισλι, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το ειδικό βάρος της κόκκινης φανέλας της Φόρεστ.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, λοιπόν, δεν οδήγησε μετά από 23 χρόνια στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας ένα οποιοδήποτε κλαμπ, αλλά μία ομάδα – σύμβολο για ολόκληρο το αγγλικό ποδόσφαιρο. Και δεν το έπραξε ξοδεύοντας αλόγιστα εκατομμύρια, ούτε προχώρησε σε κάποια επίδειξη νεοπλουτισμού. Το αντίθετο!

Οδήγησε τη Νότιγχαμ στην ιστορική επιστροφή στην Premier League αξιοποιώντας την τεχνογνωσία πρωταθλητισμού που ο ίδιος εφάρμοσε με τεράστια επιτυχία στον Ολυμπιακό. Αξιοποιώντας σε πόστα – κλειδιά ακόμη και ανθρώπους με πολυετή διαδρομή στους «ερυθρόλευκους» και στενούς του συνεργάτες.

Το ότι ένας ελληνικός σύλλογος διαθέτει πλέον τέτοιες σύγχρονες δομές, τέτοιο αναπτυξιακό πλάνο που μπορεί να το εφαρμόζει σε μια από τις πλέον ιστορικές αγγλικές ομάδες και να την οδηγεί στη Γη της Επαγγελίας, ουδείς μπορούσε να το διανοηθεί πριν από μερικά χρόνια.

Τα πολλαπλά οφέλη του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού

Επειδή, όμως, ζούμε στην Ελλάδα αντιλαμβάνομαι ότι θα επιχειρήσουμε να φέρουμε αυτή την ιστορική επιτυχία στα… δικά μας μέτρα. Θα προσπαθήσουμε να την ερμηνεύσουμε μέσα από τη φιλοσοφία που διέπει την εγχώρια ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν ακόμη και φίλοι του Ολυμπιακού που θα σκεφτούν «τώρα που ο Μαρινάκης ανέβασε τη Νότιγχαμ στην Premier League, ο Ολυμπιακός θα περάσει σε δεύτερη μοίρα».

Το αντίθετο ισχύει. Τα οφέλη των πρωταθλητών Ελλάδος από την επιτυχία της Φόρεστ, μπορεί να είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα.

Κατ’ αρχάς ο Έλληνας εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού… ανεβαίνει επίπεδο στην ιεραρχία των παραγόντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να είσαι ισότιμος συνομιλητής σε ένα κλαμπ ιδιοκτητών που συμμετέχουν «κροίσοι» της παγκόσμιας αθλητικής βιομηχανίας και της παγκόσμιας οικονομίας, όπως o Mανσούρ Μπιν Σαγέν, ο Tζον Χένρι, εσχάτως ο Τόντ Μπόλι και τόσα άλλα «βαριά ονόματα» ιδιοκτητών της Premier League;

Μην μείνουμε, όμως, μόνο στα… αυτονόητα. Η γνωριμία του με έναν κόσμο σύγχρονης οργάνωσης, όπως αυτός της κορυφαίας Λίγκας της Υφηλίου, όχι μόνο θα διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του «αφεντικού» των Πειραιωτών, αλλά θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους – ούτως ή άλλως – ισχυρούς δεσμούς του με το χώρο του ποδοσφαίρου.

Γνωριμίες, επαφές, τεχνογνωσία, απ’ όποια πλευρά κι αν εξετάσεις την εκτόξευση της μετοχής Μαρινάκη στο χρηματιστήριο του αγγλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός μόνο πολύτιμα και ανεκτίμητα οφέλη μπορεί να αποκομίσει.

Και το υπογραμμίζω για άλλη μια φορά για να γίνει κατανοητό. Η άνοδος της Νότιγχαμ Φόρεστ στην Premier League είναι ιστορική. Για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό, όμως, ακόμη πιο σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο επετεύχθη. Και τη σημασία της υπογραφής του Βαγγέλη Μαρινάκη σε όλο αυτό το εγχείρημα που αγγίζει τα όρια του ποδοσφαιρικού θαύματος, έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε σε ολόκληρο το εύρος της. Θα το πράξουμε τα χρόνια που ακολουθούν!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News