Παναθηναϊκός: Η ώρα για να διεκδικήσει ξανά την κορυφή πλησιάζει

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τις εξαιρετικά ευοίωνες συνθήκες που διαμορφώνονται προκειμένου ο Παναθηναϊκός να καταφέρει μετά από χρόνια να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή στη Super League.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποκηρύσσει τον στόχο της διεκδίκησης του τίτλου, όμως η ζωή ίσως να φέρει τον Παναθηναϊκό προ τετελεσμένων γεγονότων… Το σίγουρο είναι πως το ρόστερ δείχνει ικανό για πρωταθλητισμό.

O Παναθηναϊκός μπορεί να καθυστέρησε στις μεταγραφές, αλλά όπως αποδεικνύεται από τις επιλογές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, άξιζε η αναμονή! Η ΠΑΕ ανακοίνωσε την απόκτηση του Αντράζ Σπόραρ και ο Σλοβένος στράικερ έρχεται σήμερα (29/7) στην Αθήνα, μαζί με τον συμπατριώτη του, Μπέντζαμιν Βέρμπιτς.

Ο 28χρονος εξτρέμ θα ολοκληρώσει το deal εντός της ημέρας με τις υπογραφές. Ωστόσο, ο Σλοβένος έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως τη Ντιναμό Κιέβο για την απόφαση του να φορέσει τα πράσινα. Η πρωταθλήτρια Ουκρανίας αδυνατεί να αντιδράσει, αφού ο Βέρμπιτς χρησιμοποίησε τη διάταξη της FIFA που επιτρέπει στους παίκτες που παίζουν σε ρωσικές και ουκρανικές ομάδες, να αποδεσμεύονται μονομερώς λόγω του πολέμου.

Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ… Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχοντας το ελεύθερο από τη διοίκηση, αναζητεί έναν επιτελικό μέσο, οποίος θα κάνει τη διαφορά και έναν box-to-box, που θα βελτιώσει τη λειτουργία της μεσαίας γραμμής. Με το ρεπορτάζ να επιβεβαιώνει ότι θα πρόκειται για πρωτοκλασάτους παίκτες.

Ο Παναθηναϊκός ξανά στην κανονικότητα

Είναι σαφές από την ποιότητα των νεοαποκτηθέντων, πως ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει επίπεδο. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα έχει στη διάθεση του ένα ρόστερ που θα παραπέμπει στην κανονικότητα του Τριφυλλιού και όχι στη μνημονιακή περίοδο. Ο Παναθηναϊκός της σεζόν 2022-2023, ελάχιστη σχέση θα έχει με την αντίστοιχη έκδοση του 2020. Και μάλλον καμία με την προηγούμενη του 2019…

Επιπροσθέτως, η ομάδα μεταφέρει ένα χρόνο εντατικής δουλειάς από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Κάθε ενδεκάδα που παρατάσσεται στο τερέν, ανεξαρτήτως προσώπων, έχει έναν προσανατολισμό και συγκεκριμένες αρχές. Κάθε παίκτης ξέρει το ρόλο του και τι πρέπει να κάνει, ενώ ο Γιοβάνοβιτς έχει επιβάλλει το νόμο του στα αποδυτήρια. Η σύγκριση της φετινής λειτουργίας του Τριφυλλιού, με ένα χρόνο πριν τέτοια εποχή, είναι… χαοτική.

Οι ανταγωνιστές δεν φοβίζουν καθόλου

Ο φετινός Παναθηναϊκός στοχεύει στην επιστροφή του στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποκηρύσσει μετ’ επιτάσεως έναν τέτοιο στόχο και δήλωσε ξεκάθαρα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, πως η ομάδα του δεν είναι έτοιμη ακόμη. Με ψύχραιμη ανάγνωση, ο Σέρβος προπονητής έχει δίκιο. Ο Παναθηναϊκός ως μέγεθος έχει γεννηθεί για να πρωταγωνιστεί, όμως ο σύγχρονος «πράσινος» οργανισμός δεν έχει συνηθίσει σε αυτή τη διαδικασία. Φέτος ο Σύλλογος προσπαθεί να επανέρθει στα πραγματικά στάνταρ του και ο Γιοβάνοβιτς εκπαιδεύει το δυναμικό του για να αντέξει στην πίεση του πρωταθλητισμού.

Όμως, συχνά η ζωή σε φέρνει προ τετελεσμένων… Ο Παναθηναϊκός ίσως να μην στοχεύει ευθέως στη διεκδίκηση του τίτλου του πρωταθλητή, όμως τα αποτελέσματα των ιστορικών ανταγωνιστών του ίσως να τον οδηγήσουν εκεί. Γιατί με όσα βλέπουμε και ξέρουμε μέχρι τώρα, το «παράθυρο» για την πρωτιά μοιάζει να έχει ανοίξει για τα καλά.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός εμφανίζει κρίση ταυτότητας και είναι άγνωστο αν και πότε θα συνέρθει, ο δευτεραθλητής ΠΑΟΚ ανοικοδομεί το υλικό του από την αρχή και ήδη βιώνει ένα πρόωρο και οδυνηρό τέλος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ η ΑΕΚ έχει νέο προπονητή με μηδενική εμπειρία στην Ευρώπη και μία εκ βάθρων νέα ομάδα. Μόνο ο Άρης δείχνει να έχει στέρεες βάσεις, όμως δεν διαθέτει το ειδικό βάρος για να φτάσει στην υπέρβαση.

Συνεπώς, διαφαίνονται οι προϋποθέσεις για να διεκδικήσει (ανέλπιστα) ο Παναθηναϊκός την πρώτη θέση. Βέβαια, οφείλει ο ίδιος να ξεπεράσει τις παθογένειες και να θυμηθεί τον πραγματικό εαυτό του. Στη θεωρία, το ρόστερ που συγκροτείται έχει την προσωπικότητα και την ποιότητα για να τα καταφέρει. Τα υπόλοιπα, θα φανούν στην πράξη. Πάντως, η ευκαιρία στο πρωτάθλημα φαίνεται πως θα προκύψει…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News