ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ: Οριστικό! Απελαύνεται από την Αυστραλία

Η απόφαση του τριμελούς Ομοσπονδιακού δικαστηρίου δεν ήταν ευνοϊκή για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος έχασε την έφεση, η βίζα του ανακαλείται οριστικά και απευλαύνεται από τη χώρα.

Η απόφαση του τριμελούς Ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Μελβούρνης δεν ήταν ευνοϊκή για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος έχασε την έφεση, η βίζα του ανακαλείται οριστικά και απευλαύνεται από τη χώρα. Φυσικά δεν θα αγωνιστεί στο όπεν της Αυστραλίας που ξεκινά τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου. Τη θέση του στο κυρίως ταμπλό καταλαμβάνει ηττημένος του 3ου γύρου των προκριματικών έπειτα από κλήρωση (lucky loser), ο οποίος είναι ο Ιταλός Σαλβατόρε Καρούζο, Νο 150.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και το σκεπτικό ήταν ότι με τη στάση του ευνοεί το αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Η πλευρά Τζόκοβιτς κλήθηκε επίσης να καταβάλει τις δικαστικές αποζημιώσεις. 

Οι συνήγοροι του Σέρβου δεν θα κυνηγήσουν σε υψηλότερο βαθμό, που ήταν η μοναδική τους επιλογή, καθώς και οι ελπίδες επιυχίας ήταν λιγοστές και η διαδικασία χρονοβόρα.

Εκκρεμεί μόνο η οριστική απόφαση για το αν θα ισχύει η τριετής απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Νόβακ Τζόκοβιτς, από τη στιγμή που η έφεσή του απορρίφθηκε.

Η βίζα του Τζόκοβιτς ανακλήθηκε δύο φορές. Την πρώτη πέτυχε με έφεση να καταρρίψει την αρχική απόφαση, αλλά ο Υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ έκανε χρήση του δικαιώματός που του έδινε ο νόμος, να ανακαλέσει εκ νέου τη βίζα του Σέρβου τέσσερις μέρες αργότερα.

Η αντίδραση του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας

Η πρώτη επίσημη αντίδραση στην απόφαση ήρθε από την Αντιπολτίτευση του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας δια της εκπροσώπου Κριστίνα Κένιλι. Οι Εργατικοί κατηγορούν την κυβέρνηση Μόρισον ότι κακώς χορήγησε βίζα στον Νόβακ Τζόκοβιτς στην αρχή όλης αυτής της περιπέτειας:

«Χαιρετίζουμε το αποτέλεσμα της δίκης όως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμε ο κ. Μόρισον έγινε περίγελος διεθνώς, για τους λανθασμένες του χειρισμούς στην υπόθεση Τζόκοβιτς που υπονομεύουν την ασφάλεια των συνόρων μας και λειτουργούν ως φάρος για το αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί του χορήγησαν τη βίζα εξ αρχής.

Η αποτυχία των συνοριακών δυνάμεων να επικοινωνήσουν με τον κ. Τζόκοβιτς πριν φτάσει στην Αυστραλία, μολονότι γνώριζαν ότι δεν είναι εμβολισμένος κι ενώ γνώριζαν ότι θα προέκυπταν αμφισβητούμενα προβλήματα εισόδου, συνιστούν μια επειχειρισιακή αποτυχία και μια αποτυχημένη ηγεσία».

Η δήλωση του Άλεξ Χοκ

Ο άνθρωπος που άσκησε το δικαίωμα που του έδινε ο νόμος να ανακαλέσει εκ νέου τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου.

«Χαιρετίζω τη σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας, επικυρώνοντας την απόφασή μου να ασκήσω την εξουσία μου βάσει του νόμου περί Μετανάστευσης για να ακυρώσω τη βίζα του κ. Νόβακ Τζόκοβιτς για το δημόσιο συμφέρον.

Οι ισχυρές πολιτικές προστασίας των συνόρων της Αυστραλίας μάς κράτησαν ασφαλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, τη γρήγορη οικονομική ανάκαμψη  και τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο.

Οι ισχυρές πολιτικές προστασίας των συνόρων είναι επίσης θεμελιώδεις για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής της Αυστραλίας, η οποία συνεχίζει να ενισχύεται παρά την πανδημία.

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περίπου 43 εκατομμύρια δόσεις εμβολιασμού στην Αυστραλία και περισσότερο από το 91,6% των Αυστραλών ηλικίας 16 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Συνεπώς, η Αυστραλία μπόρεσε να ξεκινήσει ένα βήμα προς βήμα, ασφαλές άνοιγμα των διεθνών συνόρων της ως αποτέλεσμα αυτού του επιτυχημένου προγράμματος εμβολιασμού».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ: Η ώρα της απόφασης – Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News