Ολυμπιακός: Το πρώτο ευρωπαϊκό του ταξίδι ήταν 50 χιλιόμετρα μακριά από το Μπέργκαμο

Στην Ιταλία και μάλιστα μόλις λίγες δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την όμορφη πόλη της Βόρειας Λομβαρδίας όπου απόψε αναμετράται με την Αταλάντα έδωσε ο Ολυμπιακός το πρώτο του εκτός έδρας παιχνίδι στα ευρωπαϊκά κύπελλα έχοντας αντίπαλο στο ντεμπούτο του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1959 την πανίσχυρη Μίλαν.

Το πρώτο ματς έχει αναμφίβολα τη δική του ξεχωριστή θέση στη διαδρομή της ιστορίας  κάθε ομάδας. Και σ’ αυτό τον… κανόνα δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελέσει εξαίρεση ο Ολυμπιακός που επιστρέφει απόψε κοντά στον τόπο όπου πρωτοαγωνίστηκε  εκτός συνόρων σε παιχνίδι των ευρωπαϊκών κυπέλλων,   καθώς  είχε «ντεμπουτάρει»  μακριά από το σπίτι  του σε διοργάνωση της «Γηραιάς Ηπείρου» κάτι παραπάνω από 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπέργκαμο όπου θα βρεθεί απόψε. Στο Μιλάνο μια ώρα και κάτι δρόμο από εκεί όπου σήμερα φιλοδοξεί να κάνει ένα σημαντικό βήμα για να συνεχίσει το εφετινό του ευρωπαϊκό ταξίδι .

 

Ο Ολυμπιακός κόντρα στη  Μίλαν των 4 σπουδαίων λεγεωνάριων

Ήταν   Σεπτέμβριος του 1959 όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την ατυχία αλλά και τη συνακόλουθη δόξα να αναμετρηθούν στο ντεμπούτο τους σε διοργάνωση της «Γηραιάς Ηπείρου» με έναν από τους ποδοσφαιρικούς της γίγαντες. Την πανίσχυρη Μίλαν που αποτέλεσε τον παρθενικό τους ευρωπαίο αντίπαλο στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.  Οι «ροσονέρι»  αφενός μεν την σεζόν 1955-56 είχαν φτάσει ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης ενώ το 1957-58 ήταν φιναλίστ, χάνοντας 3-2   με θύτη και σ’ εκείνη την περίπτωση τη  «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό των Βρυξελλών.  Και αφετέρου στο έμψυχο τους υλικό είχαν τέσσερις  λεγεωνάριους. Άπαντες εκλεκτοί. Ο Σουηδός Νιλς Λίντχολμ, ο μόνος  που είχε μείνει στην ομάδα του Μιλάνο από την μεγάλη τριάδα «Γκρε-Νο-Λι» (Γκρεν-Νόρνταλ –Λίντχολμ)  η οποία άφησε εποχή στο «καμπιονάτο» κι έφερε τους Μιλανέζους ξανά στη θέση των πρωταγωνιστών  ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν από τους καταλύτες της πορείας της εθνικής ομάδας της χώρας του ως τον τελικό του επί πατρίου εδάφους Παγκοσμίου Κυπέλλου .
 Ο Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο  σκόρερ της Ουρουγουάης στην ιστορική νίκη στο «Μαρακανά» του Ρίο στον αλησμόνητο άτυπο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1950 όταν η «σελέστε» κέρδισε 2-1 την οικοδέσποινα Βραζιλία.  Ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ζοζέ Αλταφίνι, πρωταθλητής κόσμου το 1958 πλάι στους Πελέ, Ζαγκάλο, Γκαρίντσα, Σάντος κ.α. και o  Αργεντινός μέσος Ερνέστο Γκρίλο από τους κορυφαίους που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της χώρας του ταγκό τη δεκαετία του 1950.
Το πρώτο ματς   έγινε στις 13 του  μήνα στο στάδιο «Καραϊσκάκη» και όπως ήταν φυσικό  προκάλεσε… ντελίριο ενθουσιασμού, όχι μόνο στους οπαδούς των Πειραιωτών, αλλά και τους Έλληνες  φίλους του ποδοσφαίρου γενικότερα που άπαντες ήθελαν να θαυμάσουν από κοντά τους «ροσονέρι» των τόσων αστεριών της μπάλας.

Άπασα η Ελλάς  εις το πλευρόν του πρωταθλητή Ολυμπιακού

Χαρακτηριστικό της  ξεχωριστής υγειούς κουλτούρας που  χαρακτήριζε τότε στο ελληνικό ποδόσφαιρο το γεγονός  ότι αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού (Λινοξυλάκης, Νεμπίδης, Αγγελόπουλος) βρέθηκε στο ξενοδοχείο των «ερυθρολεύκων» προσφέροντας τους ανθοδέσμη, φωτογραφήθηκε μαζί τους και τους ευχήθηκε «καλή επιτυχία» ενώ ανάμεσα στους 20 χιλιάδες θεατές του αγώνα ήταν και η σημαία της ΑΕΚ, γίγαντας του ελληνικού ποδοσφαίρου Κώστας Νεστορίδης.«Που ναι τα χρόνια» που λέει και το αγαπημένο τραγούδι. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ολυμπιακός ευτύχησε να προηγηθεί  δις με  τους Παπάζογλου (19’) και Υφαντή (43’) όμως οι  Μιλανέζοι απάντησαν σ’ αμφότερες τις περιπτώσεις με τον Αλταφίνι (33’, 78’).

Τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές του γηπεδούχου θεώρησαν άδικο το αποτέλεσμα.  
«Ο Ολυμπιακός κατάφερε να στρώσει το παιχνίδι του και να απειλήσει τη Μίλαν. Μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τα δύο γκολ που δεχτήκαμε» είπε ο με τετραετή καριέρα στο καμπιονάτο 38χρονος  Ιταλός τεχνικός των «ερυθρόλευκων» Μπρούνο Βάλε
ενώ ο Γιώργος Σιδέρης πρόσθεσε «είναι άδικο το 2-2, θα έπρεπε να είχαμε κερδίσει με δύο γκολ διαφορά”. Τέλος, ο τερματοφύλακας  μετέπειτα επί χρόνια αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Σάββας Θεοδωρίδης είπε:» «Ήταν τυχεροί οι Ιταλοί και στα δύο γκολ που πέτυχαν».  Κόπηκαν 20.482 εισιτήρια (5.482 αριθμημένα  που απέφεραν 548.200 δρχ. 14.000 απλά -700.000-  και 1.000 στρατιωτικά  – 20.000-).

Από το εκπληκτικό για την εποχή ποσό των 1.268.000 δραχμών  έπειτα από την αφαίρεση των φόρων και των κρατήσεων του γηπέδου οι «ερυθρόλευκοι»  έβαλαν στο ταμείο τους 640.691 και πλήρωσαν 100.000 δρχ για έξοδα διοργάνωσης και άλλα 250.000 για το ταξίδι στην Ιταλία για τον αγώνα στο Σαν Σίρο 10 ημέρες μετά. Η  ομάδα του Πειραιά ταξίδεψε μέσω Θεσσαλονίκης καθώς λίγες ημέρες πριν αναμετρήθηκε στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Όπου, ναι σωστά διαβάζετε,  συνάντησε πολύ φιλική ατμόσφαιρα και ευχές για ό,τι καλύτερο στην Ιταλία!

Μάχη κόντρα σε κάθε προγνωστικό με ήρωα Σάββα Θεοδωρίδη

Οι Πειραιώτες ήταν αποφασισμένοι να αμφισβητήσουν  τα λογικά και καθολικά προγνωστικά που ήθελαν το ιταλικό μεγαθήριο του Λουίτζι Μπονιζόνι να παίρνει την πρόκριση. Όμως οι οιωνοί  στην αναμέτρηση που είχε διαιτητή τον Αυστριακό Έριχ Στάινερ δεν ήταν καλοί για τον πρωταθλητή Ελλάδας καθώς στο 12’ οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον μεγάλο πρωταγωνιστή του ματς Τζιανκάρλο Ντανόβα. Και όχι μόνον αυτό ο ίδιος παίκτης  νίκησε εξ νέου τον απίθανο εκείνο το βράδυ κάτω από τα δοκάρια  των φιλοξενούμενων Σάββα Θεοδωρίδη,  για το 2-0 τέσσερα λεπτά πριν συμπληρωθεί το ημίωρο. Υπό τις ιαχές περισσότερων από 50 χιλιάδων φίλων της η ομάδα της Λομβαρδίας είχε την υπεροχή και προσπαθούσε να νικήσει τον  αλύγιστο Έλληνα γκολκίπερ που διατηρούσε ζωντανές τις όποιες ελπίδες είχε η ομάδα του να αντισταθεί στο …μοιραίο.

Και όταν ο Χρήστος Υφαντής στο 68’ μείωσε σε 2-1 ασφαλώς οι Μιλανέζοι τα χρειάστηκαν. Αφού η ισοπαλία πλέον δεν ήταν και τόσο μακριά, ούτε και η πιθανότητα να χρειαστεί στρίψιμο του νομίσματος για να κρίνει την τύχη της πρόκρισης. Να παιχθούν όλα όχι αγωνιστικά, όπου θεωρητικά είχαν το επάνω… πόδι αλλά στο 50/50 του κορώνα – γράμματα. Από τη δύσκολη θέση έβγαλε τη Μίλαν εκ νέου ο Ντανόβα ολοκληρώνοντας στο 85’ το προσωπικό του χατ –τρικ το οποίο διαμόρφωσε το τελικό 3-1 και …δικαίωσε τα προγνωστικά.

«Μας αιφνιδίασαν γιατί πριν συμπληρωθεί η πρώτη μισή ώρα, είχαμε δεχθεί ήδη δυο γκολ. Έκανα το 2-1, χάσαμε μια ευκαιρία να ισοφαρίσουμε και τελικά δεχθήκαμε κι άλλο ένα γκολ. Ήταν τεράστια εμπειρία, το ματς εκείνο. Πρώτη φορά βγάιναμε από την Ελλάδα για να παίξουμε με τον Ολυμπιακό σε ένα τόσο μεγάλο ματς το οποίο είχαν παρακολουθήσει 50.000 κόσμος. Τι άλλο να πω; Μεγάλες στιγμές» περιέγραψε  ο θρυλικός Ηλίας Υφαντής δεκαετίες αργότερα σε συνέντευξη του στον συνάδελφο Γιάννη Φιλέρη  τη δική του ανάμνηση από την αναμέτρηση στο Μιλάνο  ενώ χαρακτήρισε το γκολ του στο πρώτο ματς στον Πειραιά ως το  ωραιότερο της καριέρας του.  Ο σκόρερ του Ολυμπιακού και ο ήρωας της βραδιάς επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη χωριστά από την υπόλοιπη ομάδα. Η πτήση του πρωταθλητή Ελλάδας  ήταν μέσω Γένοβας και Ρώμης την επόμενη ημέρα αλλά οι Υφαντής και Θεοδωρίδης  επέλαξαν λόγω της κακοκαιρίας να μην επιβιβαστούν καθώς προτίμησαν το τρένο και έπειτα το πλοίο για τον οδύσσειο γυρισμό στη «βάση». Όσο για τη Μίλαν; Προκρίθηκε μεν αλλά δεν πήγε μακριά στη διοργάνωση εκείνη τη σεζόν  καθώς στην επόμενη φάση, αποκλείστηκε με δυο ήττες από τη Μπαρτσελόνα ( 0-2 εντός και 5-1 στη Βαρκελώνη).

Οι 11αδες:

Μίλαν: Τζιανκάρλο Γκαλέζι, Αλφιο Φοντάνα, Τσέζαρε Μαλντίνι, Φρενσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Βιτσέντσο Οκέτα, Τζιανκάρλο Ντανόβα, Κάρλο Γκάλι, Ζοζέ Αλταφίνι, Χουάν Σκιαφίνο, Ερνέστο Γκρίλο, Γκαστόνε Μπεάν.

Ολυμπιακός: Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης, Θανάσης Κίνλεϊ (Σούλης), Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Θανάσης Μπέμπης, Στέλιος Ψύχος.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News