Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Από την κολύμβηση και το... τσιπουράδικο, στην κορυφή της Ευρώπης

AMNA/EPA

Η απίστευτη πορεία της 38χρονης Αντιγόνης Ντρισμπιώτη από τη δημοτική πισίνα της Καρδίτσας και την επιχείρηση της οικογένειας της, μέχρι την κορυφή της Ευρώπης στα 35 χλμ βάδην

Αν σας βγάλει ο δρόμος στην Καρδίτσα, στην είσοδο της πόλης θα δείτε ένα τεράστιο ποδήλατο και αριστερά σας το δημοτικό στάδιο της πόλης και δίπλα το δημοτικό κολυμβητήριο, τμήματα ενός μεγάλου πάρκου αναψυχής. Μια αθλητική πόλη, που υπερηφανεύεται για τον πρώτο ποδηλατόδρομο της χώρας και για μια σειρά από εξαίσιους αθλητές (Παπακώστα, Κοκκότη, Μπουρούση κτλ).

Οποιος κοντοσταθεί για λίγα λεπτά στο δρόμο, δεν θα αργήσει να δει αθλητές και αθλήτριες να βαδίζουν με πολύ γρήγορο ρυθμό γύρω από το μεγάλο πάρκο. Είναι τα μέλη της «σχολής βάδην» που καλλιεργεί χρόνια στην πόλη ο Θανάσης Δεληγιάννης. Η κυψέλη από όπου ξεπετάχτηκαν ή πέρασαν όλα οι κορυφαίοι σύγχρονοι βαδιστές. Εκεί από όπου ξεκίνησε από ένα τυχαίο γεγονός το βάδην η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 35 χλμ, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Η κολυμβητική θητεία και το μπαλάκι του τένις που την οδήγησε στο βάδην

Ύστερα από ένα πέρασμα από την κολύμβηση, που δεν αγάπησε ιδιαίτερα αφού δεν κατάφερε να διακριθεί (ρεκόρ 37.65 στα 50 μ. ελεύθερο), η Ντρισμπιώτη προσπάθησε να μπει στο αθλητικό σχολείο. Κάποια στιγμή βάδισε γρήγορα για να πιάσει ένα μπαλάκι του τένις. Ο Θανάσης Δεληγιάννης έτυχε να είναι εκεί, εντυπωσιάστηκε από την ταχύτητά της και της ζήτησε να ασχοληθεί με το βάδην.

Η ίδια δεν ενέδωσε γιατί δεν της άρεσε το αγώνισμα, αλλά ο ο κόουτς επέμεινε και έπειτα από μακρόχρονη προσπάθεια να την μεταπείσει, η. Αντιγόνη πείστηκε και σε δύο χρόνια κέρδισε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αυτό το μετάλλιο ήταν το κίνητρο για να συνεχίσει, αλλά η παρουσία της στο βάδην δεν κράτησε πολύ καιρό και επέστρεψε στο τσιπουράδικο που συντηρεί η οικογένειά της στην Καρδίτσα.

Η επιστροφή στο βάδην και η συνεργασία με τον Κεφαλόπουλο

Έλλειψε οχτώ χρόνια από το αγώνισμα, αλλά επέστρεψε και το 2012 έχασε για τέσσερα δευτερόλεπτα την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το 2016 τα κατάφερε και το 2019 ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον Ναπολέοντα Κεφαλόπουλου, έναν προπονητή που για χρόνια ήταν το «μαύρο πρόβατο» για την απερχόμενη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, λόγω της καταγγελίας της αθλήτριάς του Αθηνάς Παπαγιάννη για ξυλοδαρμό.

Ο Κεφαλόπουλος απογείωσε την Ντρισμπιώτη, που στα 37 της τερμάτισε όγδοη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, πριν από έναν μήνα ήταν τέταρτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Γιουτζίν και σήμερα (16/8), κατέκτησε την Ευρώπη.

Στο κατώφλι των «άντα», οι περισσότεροι αθλητές έχουν εγκαταλείψει τον αθλητισμό, η πρωταθλήτρια του βάδην από την Καρδίτσα, όμως, φτάνει στις μεγαλύτερες διακρίσεις της καριέρας της.

Ο αγαπημένος σύζυγος, το τσιπουράδικο και το Παρίσι

Δίπλα της πάντα η οικογένειά της και ο σύζυγός της Άγγελος, που αγκάλιασε και φίλησε μετά τον τερματισμό στο Μόναχο. Ήταν αυτός που, αν και η Αντιγόνη δεν κατέκτησε μετάλλιο στο Γιουτζίν, την υποδέχτηκε παίζοντας τον εθνικό ύμνο στο πιάνο.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης συνεχίζει να δουλεύει στην επιχείρηση της οικογένειάς της, «Το στέκι της Γιώτας» και παράλληλα να προπονείται, αφού τα λιγοστά έσοδα από τους χορηγούς και η στήριξη της ομοσπονδίας αρκούν απλά για τον εξοπλισμό της και την προετοιμασία της.

Τα 35 χλμ βάδην, το νέο αγώνισμα του στίβου φαντάζουν ως η ιδανική γι’ αυτήν απόσταση, αφού δεν είχε την απαραίτητη ταχύτητα για να κερδίσει στα 20χλμ ούτε την κατάλληλη αντοχή για να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στα 50 χλμ που πλέον αποτελούν παρελθόν. Δουλεύοντας με τον Κεφαλόπουλο σε συνεχή καμπ, την ταχύτητά της, την τακτική της και την ικανότητα να «διαβάζει» τις αντίπαλες της, πέτυχε να αλλάξει επίπεδο και να φτάσει στους πρόσφατους θριάμβους τους.

Σε δύο χρόνια στο Παρίσι θα έχει «πατήσει» τα 40. Ποτέ δεν είναι αργά, όμως, ειδικά στο βάδην για να φτάσει μια αθλήτρια στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Αντιγόνη. Ντρισμπιώτη έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News