Ντάρια Αμπράμοβιτς: Η ψυχολόγος που κρύβεται πίσω από τα αδιανόητα ρεκόρ της Ίγκα Σφιόντεκ

Η Ίγκα Σφιόντεκ είναι η απόλυτη κυρίαρχος στο τένις γυναικών αλλά από πίσω της κρύβεται αρκετή δουλειά με μία σπεσιαλίστα της αθλητικής ψυχολογίας, την Ντάρια Αμπράμοβιτς!

Λένε ότι πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται πάντα μία δυναμική γυναίκα. Ποιος είπε όμως, είτε οικειοποιείται τη φράση, είτε όχι πως δε συμβαίνει και το εξής, πίσω από μία πετυχημένη γυναίκα να κρύβεται μία ακόμα δυναμική γυναίκα!

Στην περίπτωση της Ίγκα Σφιόντεκ και της Ντάρια Αμπράμοβιτς αυτό ισχύει στο 100%, με τις δύο Πολωνές να είναι πλέον δύο από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες στη χώρα τους. Η μεν Σφιόντεκ για τα κατορθώματά της μέσα στο κορτ, μετά και την κατάκτηση του δεύτερου Roland Garros σε τρία χρόνια, ενώ η δε Αμπράμοβιτς για τα όρια που δείχνει στην αθλήτριά της και τον τρόπο που τη βάζει να τα ξεπερνά.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Βαρσοβία η 35χρονη πλέον Ντάρια έχει την αναγνώριση που της αξίζει, μέσα από τα επιτεύγματα της αθλήτριάς της. Πρώην ιστιοπλόος, η απόφοιτη του πανεπιστημίου SWPS με πτυχίο στην ψυχολογία και την ειδίκευση στην κλινική ψυχολογία έστρεψε το μονοπάτι της ξανά στον αθλητισμό. Η επαφή της με την αθλητική ψυχολογία ξεκινά από τις εθνικές ομάδες της κολύμβησης και της ποδηλασίας της χώρας της, αλλά η συνεργασία με την Ίγκα Σφιόντεκ θα την κάνει μία εκ των πιο επιτυχημένων του τομέα της.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Daria Abramowicz (@abramowiczdaria)

 

Η επιτυχία της Σφιόντεκ κρύβεται στην πνευματική της προετοιμασία

Μετά τον τελικό του Σαββάτου η Σφιόντεκ συνεχίζει να πετάει στα σύννεφα, αφού το δικό της ταβάνι μοιάζει να μην υπάρχει στον ορίζοντα. Μετά από 9 σερί κερδισμένους τελικούς αλλά και 6 συνεχόμενους τίτλους, αυτό το 35-0 -το μεγαλύτερο σερί στο γυναικείο τουρ από το 2000 και τη Βίνους- φαντάζει αδιανόητο. Και το πιο τρομακτικό είναι πως δύσκολα θα βρει κάποια στο διάβα της να μετατρέψει το 0 σε 1.

Η ρουτίνα των δύο δεν αποτελείται μόνο από τα συνηθισμένα ραντεβού. Η σχέση της ψυχολόγου με την αθλήτρια πρέπει να φεύγει έξω από το «κουτί» για να γίνει πιο ανθρώπινη. Οι δυο τους έχουν ώρες που μπορεί να μιλήσουν για οποιοδήποτε θέμα, πριν το παιχνίδι, μετά το παιχνίδι, στην προπόνηση, κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Η Αμπράμοβιτς έχει παραδεχτεί σε συνεντεύξεις της πως δεν είναι δουλειά της να δίνει διαταγές, ούτε καν να συμβουλεύει με τρόπο δεικτικό. Θέλει να κάνει την Ίγκα να σκέφτεται, να αναγνωρίζει μόνη της τα όριά της, να καταλαβαίνει πότε πιέζεται και τι πρέπει να κάνει για αυτό, πώς να αντιδράσει στα ερεθίσματα. Πράγματα που θα γίνουν μόνο μέσω της συζήτησης και της εσωτερικής αναζήτησης παρά με… βούρδουλα!

«Πιστεύω ότι η δουλειά μου με την Ντάρια κάνει τη διαφορά πνευματικά και θεωρώ ότι έχω πιο μεγάλη ικανότητα να παραμείνω ήρεμη και να σκεφτώ λύσεις» αναφέρει η Ίγκα Σφιόντεκ αφότου έχει κάνει μία φοβερή ανατροπή απέναντι στην Κλάρα Τόουσον στο Indian Wells.

Η Ντάρια έχει ποτίσει το μυαλό της Ίγκα με αυτήν την ιδέα. Το τένις σύμφωνα με εκείνη αποτελεί ένα παιχνίδι των παύσεων. Παύσεις ανάμεσα σε τουρνουά, πάυσεις ανάμεσα σε πόντους. Εκεί καταλαβαίνεις πόσο «σκληρός» πνευματικά είναι κάποιος. Η μεγαλύτερη βελτίωση της Σφιόντεκ ανά τα χρόνια δεν είναι αγωνιστική, αλλά σηματοδοτείται από τον τρόπο που διαχειρίζεται αυτές τις παύσεις. Είναι χαλαρή, γυρίζει τις πλάτες της στο κορτ και περνάει κάποια δευτερόλεπτα με τον εαυτό της. Επιστρέφοντας λίγο αργότερα για να σερβίρει είναι διαφορετική, πιο ήρεμη και έτοιμη για μία νέα πρόκληση. Άλλωστε αυτό δεν έκανε και κόντρα στην Γκοφ, όταν το δεύτερο σετ του τελικού του Roland Garros έδειχνε να μην ξεκινάει καλά για αυτήν;

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Daria Abramowicz (@abramowiczdaria)

 

Η μοναξιά της κορυφής είναι εύκολα διαχειρίσιμη για την Σφιόντεκ

Το παραδέχεται και η ίδια πως τα προηγούμενα χρόνια ένιωθε πιεσμένη αν για παράδειγμα έχανε το πρώτο σετ. Πλέον βλέπει πως παίρνει απόσταση από το ίδιο το παιχνίδι. Δεν είναι εύκολο, ειδικά για μία τενίστρια. Το πιο μοναχικό άθλημα και συνάμα το πιο απαιτητικό, αφού πουθενά αλλού δεν απαιτείται το ίδιο επίπεδο συγκέντρωσης, φυσικής κατάστασης, ακρίβειας αλλά και πνευματικής αντοχής ταυτόχρονα.

«Πρέπει να βοηθάμε τους ανθρώπους να καταλάβουν πως τα σπορ δεν είναι μόνο πανηγυρισμοί και καλή ζωή. Είναι επίπονο και κάποιες φορές νιώθεις μόνος αλλά και αβοήθητος» τονίζει η Αμπράμοβιτς. Η Σφιόντεκ από το 2018 και έπειτα δε νιώθει ποτέ αβοήθητη και σίγουρα όχι μόνη.

Πλέον τη συντροφεύουν και δύο τίτλοι στο Roland Garros, μεταξύ άλλων. Αν δεν αλλάξει κάτι τόσο δραματικά, μετά και την απόσυρση της Μπάρτι, η Σφιόντεκ ίσως ξανανιώσει μόνη, αφού καμία πια δε θα μπορεί να φτάσει στο επίπεδό της και να την ανταγωνιστεί στα ίσια. «Το Νο1 το χρησιμοποιώ ως μοχλό πίεσης στις αντιπάλους μου παρά σε μένα» παραδέχεται.

Η μοναξιά της κορυφής είναι πιο ωραία και εύκολα διαχειρίσιμη μαζί με την Αμπράμοβιτς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News