ΟΙ «AUSTRIAN BOYS» ΣΤΟ SPORTDAY.GR: «Οι οργανωμένοι οπαδοί δεν είμαστε αυτό που έχει ο κόσμος στο μυαλό του»

Το ιδρυτικό μέλος των “Austrian Boys” των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού Βόλου, Άκης Πλαγεράς, αναλύει στο sportday.gr το σκεπτικό για την ανακοίνωση με την οποία προτρέπουν τους παίκτες της ομάδας να σεβαστούν την Καβάλα.

Δεν είναι και ότι πιο συνηθισμένο στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου να βγαίνει ανακοίνωση από σύνδεσμο οπαδών κάποιας ομάδας και η οποία να ζητάει από τους παίκτες και τους προπονητές να σεβαστούν τον επόμενο αντίπαλο και να μην προσπαθήσουν να τον διαλύσουν. Το αντίθετο μπορεί, αυτό όχι. Όπως είναι φυσικό λοιπόν, η ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού Βόλου, ενόψει της αναμέτρησης με την Καβάλα, αποτελεί και… αντικείμενο μελέτης, για το πώς σκέφτηκαν και πώς διατύπωσαν τις σκέψεις τους για τον σεβασμό της πολύπαθης Καβάλας. 

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητήσαμε στην πόλη του Βόλου και βρήκαμε το ιδρυτικό στέλεχος των “Austrian Boys”, Άκη Πλαγερά, ο οποίος μας εξήγησε την φιλοσοφία που διέπει τον σύνδεσμο και την οποία υπηρετεί η νέα γενιά που έχει πλέον τα σκήπτρα.

«Ο Ολυμιακός Βόλου είναι μια πολύπαθη ομάδα και αισθανόμαστε τον πόνο των άλλων ομάδων»

Άκη η ανακοίνωση των “Austrian Boys” σαφέστατα και είναι κάτι το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Εσύ που είσαι ιδρυτικό στέλεχος, αλλά που έχει αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, δίνοντας τα σκήπτρα στους νεότερους, νομίζω ότι συμφωνείς με αυτό.

Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μια πολύπαθη ομάδα. Στο παρελθόν έχει διαλυθεί και έχει ξεναγεννηθεί αρκετές φορές. Και είναι και πάλι εδώ. Οπότε καταλαβαίνετε ότι κι εμείς έχουμε ζήσει μεγάλες πίκρες και μεγάλες απογοητεύσεις και μπορούμε να αισθανθούμε τον πόνο όλων των οπαδών. Αντίπαλός μας αυτή την αγωνιστική θα είναι η Καβάλα, η οποία είναι μια ιστορική και μεγάλη ομάδα της Μακεδονίας, οπότε το μόνο που έκαναν τα παιδιά ήταν να ζητήσουν από τους παίκτες της ομάδας το αυτονόητο. Να σεβαστούν τον αντίπαλο. Τι νόημα θα έχει να κερδίσεις με 7 και 8 γκολ διαφορά; Πάλι 3 βαθμούς θα πάρεις. Οπότε καλό θα είναι να μείνει το σκορ σε χαμηλά επίπεδα και να επιδείξουμε σεβασμό.

Υπάρχει όμως και η διαφορά τερμάτων που ίσως και να παίξει ρόλο στο τέλος.

Ναι υπάρχει, όμως εκτιμώ, όπως άλλωστε και τα παιδιά που έβγαλα την ανακοίνωση, πως ο σεβασμός προς τον αντίπαλο, ειδικά όταν αυτός είναι πεσμένος στο έδαφος, δεν θα πρέπει να μπαίνει κάτω από οποιοδήποτε βαθμολογικό συμφέρον. Γι αυτό και βλέπω πως συνεχίζουν με την ίδια φιλοσοφία που είχαμε κι εμείς οι παλαιότεροι όταν ιδρύσαμε τον σύνδεσμο.

Εσύ πλέον δεν ασχολείσαι τόσο ενεργά όπως παλαιότερα.

Εγώ ήμουν μέχρι το 2011 το “γραφείο Τύπου” του συνδέσμου, καθώς είχα την ευθύνη της επικοινωνίας. Πλέον όμως συνεχίζουν τα νέα παιδιά, τα οποία βλέπω ότι έχουν διατηρήσει την φιλοσοφία μας.

«Θέλει ψυχή για να είσαι οπαδός ομάδας της περιφέρειας»

Πώς είναι να είσαι οπαδός ομάδας της περιφέρειας; Κάποιοι θα πουν ότι δεν είστε οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου, αλλά ουσιαστικά είστε και κάτι άλλο. Ο καθένας μπορεί να έχει κι άλλες οπαδικές προτιμήσεις.

Όχι εμείς εδώ στον Βόλο δεν έχουμε τέτοια. Εμείς είμαστε οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου και μόνο και το έχουμε καμάρι. Θέλει -η αλήθεια είναι- “ψυχή” για να είσαι οπαδός ομάδας της περιφέρειας, αλλά εμείς εδώ έχουμε γεννηθεί και εδώ έχουμε μεγαλώσει και μόνο η ομάδα της πόλης μας, μας ενδιαφέρει.

Θεωρείς ότι η κίνησή σας αυτή, μπορεί να δείξει και πως οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν αξίες και δεν είναι απλά τα “παλιόπαιδα που κάνουν φασαρίες”, για να το πω κομψά, αυτό που λέει η μεγάλη μάζα του κόσμου.

Πριν μερικά χρόνια είχε ιδρυθεί η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ελλάδος (ΟΣΥΦΕ), εκτός από τους “big 5” σε αυτή συμμετείχαμε εμείς, ο Πανιώνιος, ο ΟΦΗ, τα Γιάννενα και η Λάρισα. Όπως καταλαβαίνεις, οι οπαδοί μας θεωρούν αναπόσπαστο μέλος του οπαδικού κινήματος της χώρας και γι αυτό το λόγο ήμασταν στο ίδιο τραπέζι μαζί τους. Η ΟΣΥΦΕ ήταν μια καλή προσπάθεια και λύναμε πολλά θέματα, όμως δεν προχώρησε όσο έπρεπε και τελικά έπαψε να υπάρχει. Γενικά όμως, αυτό που θέλω να πω είναι πως οι οργανωμένοι οπαδοί δεν είναι αυτό που έχει στο μυαλό του ο μέσος φίλαθλος. Οι οργανωμένοι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Γιατί στο τέλος της ημέρας, το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν. Δεν ξέρω εάν αυτή η ανακοίνωση μπορεί να γίνει παράδειγμα, όμως θεωρώ ότι τα παιδιά του συνδέσμου έπραξαν το καθήκον τους.

«Τι νόημα έχει να διαλύσεις μια ήδη διαλυμένη ομάδα;»

Να γυρίσουμε όμως στο αρχικό θέμα της συνέντευξης, στην ανακοίνωση του συνδέσμου. Δεν θέλετε να πανηγυρίσετε μια μεγάλη νίκη, τη στιγμή που η ομάδα σας χρειάζεται τους βαθμούς;

Μα αυτό λέει και η ανακοίνωση. Μόνο τους βαθμούς. Τι νόημα έχει να διαλύσεις μια ήδη διαλυμένη ομάδα; Μπορεί στον δεύτερο γύρο να είναι μια διαφορετική Καβάλα, άσε που είμαστε και προληπτικοί και πιστέυουμε πως ότι δίνεις στη ζωή το παίρνεις πίσω.

Δηλαδή; Εξήγησέ το μου αυτό.

Θα σου πω ένα παράδειγμα. Το 2000 παίξαμε με την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια και χάσαμε με 9-1. Ξέρεις τι έγινε από τότε; Όταν ξανασυναντηθήκαμε μετά από χρόνια, κερδίσαμε 3-1 και έφυγε ο Μπάγεβιτς, ενώ στο Ολυμπιακό στάδιο επικρατήσαμε 4-0. Όταν πήγε στον Ατρόμητο ο Μπάγεβιτς, τον κερδίσαμε και τότε και τον ξαναέδιωξαν. Έτσι είναι οι ομάδες με οντότητα. Ξαναζωντανεύουν και δεν ξεχνάνε και όταν βρουν την ευκαιρία θα στην “φέρουν”. Θεωρούμε λοιπόν πως τέτοια ομάδα είναι και η Καβάλα, η οποία σίγουρα θα ξαναζωντανέψει και δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να γίνει. Όπως άλλωστε έγινε και με εμάς, που επανήλθαμε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και δεν ξέρεις ποτέ τι θα γίνει. Πιστεύω ότι τα καλύτερα είναι μπροστά.

Πάμε λίγο και στο ποδόσφαιρο της πόλης. Πλέον ο Βόλος έχει τρεις ομάδες. Πώς το βλέπετε εσείς;

Κοίταξε να δεις. Στην πόλη υπάρχουν δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός που εκπροσωπεί το κέντρο και η Νίκη που εκπροσωπεί τη Νέα Ιωνία. Εμείς είμαστε μεγαλωμένοι ως “κόκκινοι και μπλε”.

Ναι αλλά υπάρχει πλέον και ο ΝΠΣ Βόλος.

Είναι ένα εγχείρημα που από τα εισιτήρια που κόβει φαίνεται ότι δεν το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος και γενικότερα η πόλη. Μπορεί ο Δήμαρχος να βγαίνει με 70%, αλλά κάποιο είμαστε και θα παραμείνουμε “κόκκινοι” και “μπλε”.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News