Συνέντευξη Χρήστος Αραβίδης: «Μίλησα με τον Πογέτ, θα δούμε μια πιο... σκληρή εθνική μαζί του»

Συνέντευξη: O Χρήστος Αραβίδης μιλάει στο sportday για την ξεχωριστή σχέση που τον συνδέει με τον Γκουστάβο Πογιέτ και αναλύει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός θα πετύχει στην εθνική Ελλάδος.

O Χρήστος Αραβίδης μιλάει στο sportday για την ξεχωριστή σχέση που τον συνδέει με τον Γκουστάβο Πογιέτ και αναλύει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός θα πετύχει στην εθνική Ελλάδος. 

Το πέρασμα του Γκουστάβο Πογέτ από τη χώρα μας, μπορεί να μην ήταν μεγάλο σε διάρκεια, καθώς έμεινε μόνο μερικούς μήνες στην ΑΕΚ, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν άφησε και το στίγμα του. Ένας από τους παίκτες που συνεργάστηκε στενά στην Ένωση, ήταν και ο Χρήστος Αραβίδης. Ο διεθνής επιθετικός του Λεβαδειακού, ο οποίος αυτή την περίοδο κάνει την αποθεραπεία του μετά την εγχείρηση χιαστού στην οποία υποβλήθηκε, μίλησε στο sportday.gr και αποκάλυψε την συνομιλία που είχε με τον Ουρουγουανό προπονητή, μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία του με την ΕΠΟ για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ομάδας.

Βρήκαμε τον Χρήστο Αραβίδη στο καφέ που διαρηρεί στο Μενίδι, την πόλη του που λατρεύει και δεν πρόκειτα να την εγκαταλείψει ποτέ. Η συζήτηση ξεκίνησε αμέσως για να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητα του Γκουστάβο Πογέτ και τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει να περάσει τη δική του φιλοσοφία στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

«Ο Πογιέτ είναι άνθρωπος που έχει πολύ πάθος μέσα του για το ποδόσφαιρο»

Χρήστο γνωρίζεις βεβαίως ότι ο Γκουστάβο Πογέτ θα είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής ομάδας και θέλουμε να μας πεις κάποια πράγματα γι αυτόν, όπως τον έζησες στην ΑΕΚ. Κατ’ αρχήν πώς συμπεριφέρεται ως προπονητής;

Είναι πολύ δυναμικός προπονητής και είχαμε μια καλή συνεργασία στην ΑΕΚ. Ο άνθρωπος έχει πολύ πάθος μέσα του για το ποδόσφαιρο, είναι λάτρης της πειθαρχίας και είναι πολύ εργατικός. Θεωρώ ότι θα έχει μια πετυχημένη πορεία στην Εθνική και είναι ένας άνθρωπος που θα μπορέσει να μας βοηθήσει και να μας επαναφέρει στα επίπεδα που είχαμε συνηθίσει.

Η φιλοσοφία του ως προπονητής ποια είναι;

Σίγουρα θέλει να έχει μια ισορροπημένη ομάδα με σύγχρονη τακτική. Δίνει μεγάλο βάρος στην διασφάλιση των μετόπισθεν. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι έτσι μπορεί να “χτίσει” η ομάδα για να φτάσει σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, οπότε νομίζω ότι θα είναι ένα κομμάτι πάνω στο οποίο θα δουλέψει, για να μπορεί να διαχειριστεί και το επιθετικό σκέλος μετά με μεγαλύτερη ευκολία.

«Ο Πογιέτ δημιουργεί εξαιρετικές σχέσεις με τους παίκτες και μπορεί να παίρνει το 100% από τον καθέναν»

Πώς προσπαθεί να προσεγγίσει τους παίκτες και να επιβάλλει την φιλοσοφία του;

Ο τρόπος προσέγγισης στους παίκτες είναι εξαιρετικός. Δημιουργεί καλές σχέσεις με τους παίκτες και αυτό τον βοηθάει να παίρνει το 100% από κάθε παίκτη. Είναι σίγουρα προπονητής που παίζει για το αποτέλεσμα και θα κάνει τα πάντα, όλη την εβδομάδα, αλλά και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για να μπορέσει η ομάδα του να το πάρει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και για την Εθνική μας. Γιατί βασίζεται στα αποτελέσματα και σε αυτό το κομμάτι θα ταιριάξει απόλυτα η φιλοσοφία του.

Στην ΑΕΚ παίζατε αν δεν κάνω λάθος 4-2-3-1. Πιστεύεις ότι θα κάνει το ίδιο και στην Εθνική;

Θεωρώ ότι έχει τους παίκτες για να το κάνει. Βέβαια δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του, γιατί πιστεύω ότι θα προσαρμόζεται ανάλογα με τον αντίπαλο, αλλά και τις επιλογές που θα έχει στην διάθεσή του. Είναι και τελείως διαφορετικό το επίπεδο σε σχέση με το συλλογικό.

Σε ποιο τομέα δίνει περισσότερο βάρος; Στην τακτική ή στην ψυχολογία;

Και οι δύο τομείς τον ενδιαφέρουν και στους δύο δουλεύει. Περισσότερο όμως πιστεύω ρίχνει το βάρος του στην ψυχολογία των παικτών. Δημιουργεί πολύ καλούς δεσμούς και μάλιστα εμείς στην ΑΕΚ είχαμε και εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια, γιατί είναι άνθρωπος που θέλει να υπάρχουν καλές σχέσεις. Γιατί θεωρεί και έτσι είναι, ότι από εκεί ξεκινούν όλα. Γίνεται πιο ευχάριστη η δουλειά στις προπονήσεις και μπορεί και ο ίδιος να ζητάει διάφορα πράγματα. 

Είναι ο προπονητής δηλαδή που “φτιάχνει” τους παίκτες και προπονητικά, αλλά και ψυχολογικά;

Ναι ακριβώς. Και θα δούμε ότι τον χαρακτηρίζει το πάθος σε κάθε στον αγώνα. Πόσο μάλλον τώρα που είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει τους Έλληνες και την Ελλάδα. Ερχόταν και συνέχεια στη χώρα μας για επίσκεψη και έχει σε εκτίμηση τους Έλληνες παίκτες. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό, ειδικά για τον ομοσπονδιακό τεχνικό που πλέον θα πρέπει να δουλέψει μαζί τους.

«Λατρεύει τη χώρα μας και πιστεύω ότι ήδη έχει μελετήσει πως θα πορευτεί στην εθνική μας ομάδα»

Μιλήσατε καθόλου μετά την είδηση ότι αναλαμβάνει την Εθνική;

Φυσικά.

-Να και η είδηση. Αυτά τα λένε στην αρχή. Τι είπατε και μπορείς να μας μεταφέρεις;

Του ευχήθηκα καλή επιτυχία και φυσικά γνωρίζει καλύτερα από εμένα τι πρέπει να κάνει. Είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα έρθει και θα δουλέψει στην Ελλάδα. Μάλιστα ανυπομονούσε να τελειώσει το θέμα, γιατί λατρεύει τη χώρα μας Πιστεύω ότι ήδη έχει μελετήσει το πως θα πορευτεί. Είναι και ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του και θα του δώσει και ένα έξτρα κίνητρο και φυσικά θέλει να πετύχει. Επίσης του αρέσει η πίεση και τον κάνει να δουλεύει ακόμα πιο σκληρά.

-Φαντάζομαι ότι θα βρεθείτε και τώρα.

Ούτως ή άλλως βρισκόμαστε κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον τώρα που θα είναι και μόνιμος.

Είσαι αισιόδοξος λοιπόν για τη θητεία του στην Εθνική.

Θα πρέπει να πάρει το χρόνο του αρχικά. Αλλά ναι, πιστεύω ότι θα βελτιώσει την ομάδα. Να περάσει τα πράγματα που θέλει. Έχει να κάνει με πολύ έμπειρους παίκτες στην Εθνική ομάδα, που έχουν παραστάσεις από υψηλό επίπεδο γιατί παίζουν σε μεγάλες ομάδες. Αυτό είναι αβαντάζ για τον προπονητή. Νομίζω ότι θα βλέπουμε μια σκληροτράχηλη ομάδα, σε συνδυασμό με το ταλέντο που έχουμε και θα μπορέσει να την επαναφέρει στο επίπεδο που θέλουμε να βλέπουμε και που έχουμε συνηθίσει. Να παίζει στις μεγάλες διοργανώσεις. Αυτό είναι το ζητούμενο και το γνωρίζει και ο ίδιος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News