Ρόνι Ο’ Σάλιβαν: Ένας αξιαγάπητος hellraiser

Ο θρίαμβος του Ρόνι Ο’ Σάλιβαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σνούκερ του Σέφιλντ ήταν ένα αφιέρωμα σε μια εποχή που δεν υπάρχει πια. Ο «Πύραυλος», που εδώ και χρόνια θεωρείται ο κορυφαίος όλων των εποχών στο παιχνίδι, έχει θαυμαστές φανατικούς, που εκτιμούν τη δεξιότητά του όσο το… χάος που μπορεί να δημιουργήσει. 

Η δεκαετία του ’60 ήταν σπουδαία υπόθεση για τους Βρετανούς. Εντός των συνόρων, τα πάντα έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο σαρκασμός και η νέα έκδοση του βικτωριανού χιούμορ είχαν ήδη βρει το δρόμο προς την πραγματικότητά τους. Ουδείς ήταν καλά φυλαγμένος, ακόμα και αν επρόκειτο για τη βασίλισσα. Εκτός από τους αλήτες. Εκείνους που έπαιζαν Σαίξπηρ το απόγευμα και το βράδυ έπιναν δύο μπουκάλια βότκα και τα έκαναν λαμπόγυαλο. Όπως, παραδείγματος χάρη, ο Ρίτσαρντ Χάρις, που μια φορά είχε σκάσει μύτη στο τηλεοπτικό σόου του Ντικ Κάβετ χτυπημένος, ο Πίτερ Ο’ Τουλ και ο Όλιβερ Ριντ.

Αυτή η εποχή δεν είναι απλώς πεπερασμένη, αλλά έχει τελειώσει και δεν γίνεται να επαναληφθεί. Είναι από δύσκολο ως απίθανο να μυθοποιηθεί από εδώ και ύστερα μια κατηγορία ανθρώπων, όπως ήταν εκείνοι που ονομάστηκαν hellraisers. Δηλαδή, αυτοί που… έφερναν το χάος και την κόλαση. Ο μόνος λαός που πληρώνει φόρους στη βασίλισσα προκειμένου μάλλον να την κοροϊδεύει όποτε καθίσταται ανάγκη, μπορούσε να απολαμβάνει τα σκανδαλιάρικα τέκνα του να πίνουν από το πρωί ως το βράδυ, ακόμα και τα επεισόδια έξω από τα γήπεδα, αλλά και μέσα σε αυτά, και να κάνει τα στραβά μάτια.

Ο μόνος που αναβιώνει αυτήν την εποχή, από το περίγραμμά του, το βλέμμα του, την κορμοστασιά του και τον τρόπο που αντιδρά απέναντι στα πράγματα, είναι ο Ρόνι Ο’ Σάλιβαν, που τη Δευτέρα, 2 Μαΐου, στο Σέφιλντ, νίκησε τον Τζουντ Τραμπ με σκορ 18-13 για τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος σνούκερ και κατέκτησε τον έβδομο τίτλο του, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του θρυλικού Στίβεν Χέντρι. Ο Ο’ Σάλιβαν έχει πάρει, πλέον, εφτά τίτλους με διαφορά 21 χρόνων, αφού το… πρώτο αίμα είχε σαν πίδακας ρεύσει το 2001, με το 18-14 επί του Τζον Χίγκινς στο «Crucible Theater», όπου φιλοξενείται η διοργάνωση από το 1977. Έχει νικήσει το 2004, το 2008, το 2012 και το 2013, όπως, επίσης, το 2020.

Η αίσθηση της ανεξαρτησίας

Οι θαυμαστές του Ο’ Σάλιβαν δεν έχουν καλύτερο. Κάπου βαθιά στην παρακολούθηση του αγαπημένου τους αθλητή ενδεχομένως να υπάρχει μια αίσθηση ντροπής, υπό την έννοια ότι ανά περιστάσεις ο γεννημένος στο Γουόρντσλεϊ των Δυτικών Μίντλαντς αθλητής προσβάλλει τα ήθη και τα έθιμα. Οι Βρετανοί έχουν μια συγκεκριμένη λέξη για τύπους όπως αυτός: Naughty. Η ακριβής μετάφραση είναι «άτακτος», αλλά το βαθύτερο νόημα, η χρήση της, εν πάση περιπτώσει, αφορά σε εκείνον που κάνει τη σκανταλιά, αλλά είσαι διατεθειμένος να τον συγχωρήσεις. Για την ακρίβεια, ξέρεις ότι θα τον συγχωρήσεις, απλώς χρησιμοποιείς τη διάθεσή σου για να μη χάσεις το τελευταίο χαρτί σου και να μην παραδοθείς αμαχητί στη γοητεία του.

Ο Ο’ Σάλιβαν έχει παίξει ξυπόλητος, έχει τσακωθεί με διαιτητές, έχει φύγει από παιχνίδι που χάνει πριν λήξει, έχει χτυπήσει τη στέκα πάνω στο τραπέζι του σνούκερ με δύναμη. Ανά πάσα στιγμή, μέσα στο ημίφως, με οπαδούς που κρατούν την ανάσα τους στα χτυπήματά του και νιώθουν δέος, μπορεί να σηκώσει… χάος. Τις προάλλες, στο αγγλικό Όπεν, μπήκε μια εισβολέας και της έδωσε τη στέκα του για να παίξει ένα χτύπημα, με πλατύ χαμόγελο να έχει σχηματιστεί στο πρόσωπό του. Από την άλλη μεριά, περιμένεις το απίθανο. Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο Ο’ Σάλιβαν έχει κάνει 15 maximum breaks, δηλαδή τους περισσότερους πόντους που μπορεί να λάβει ένας αθλητής του σνούκερ σε αγώνα. Στα 21 του, το 1997, δεν πέτυχε μόνο το 147 απέναντι στον Μικ Πράις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά το έκανε σε 5 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, που είναι ο ανώτερος καταγεγραμμένος χρόνος. Κάποια στιγμή, όταν βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση κατά την οποία είναι… άχαστος, ο αντίπαλός του αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να παίξει, οπότε έχει διττό ρόλο: είναι μέρος του θεάματος, καθισμένος στην καρέκλα του, και ταυτοχρόνως έχει την καλύτερη θέση στο χώρο.

Ο Ο’ Σάλιβαν είδε τον πατέρα του, Ρόναλντ Τζον, να πηγαίνει φυλακή, για το φόνο ενός οδηγού έξω από κλαμπ, ενώ ο ίδιος ήταν 17 ετών και μόλις είχε γίνει επαγγελματίας. Έπαιζε και για εκείνον, αφού του είχε πει ότι «όποτε σε βλέπω στην τηλεόραση, είναι σαν να με επισκέπτεσαι. Πέρασε περιόδους καραμπινάτης κατάθλιψης, ενώ είχε προβλήματα με ναρκωτικά. Γεννημένος στις 5 Δεκεμβρίου του 1975, έχει τρία παιδιά από δύο διαφορετικές συντρόφους, ενώ η πρωτότοκος κόρη του, Τέιλορ Αν Μάγκνους, που γεννήθηκε το 1996, τον έκανε προσφάτως παππού. Τον Φεβρουάριο του 2022, η Λάιλα Ρουάς, Βρετανίδα ηθοποιός, ανακοίνωσε ότι χώρισαν ύστερα από 10 χρόνια. Η ξαδέλφη του, Μαρία Καταλάνο, έχει το ονοματεπώνυμο της μητέρας του και ήταν νούμερο ένα στο σνούκερ Γυναικών.

Ο Ρόνι Ο’ Σάλιβαν ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα άτακτο αγόρι, αλλά όχι μόνο. Τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν πασιφανώς, αφού έφτασε τις 21 κατακτήσεις σε triple-crown τουρνουά (Παγκόσμιο, UK Championship και Masters). Σύμφωνα με το cuetracker, έχει 1.429 αναμετρήσεις στο ενεργητικό του και 1.068 νίκες, ένα ποσοστό της τάξης του 74,74%. Για να γοητεύσεις για λίγο, χρειάζεται να είσαι αγύρτης. Για να γοητεύεις για πολύ, πρέπει να είσαι και ικανός. Κι αν είσαι ο Ρόνι Ο’ Σάλιβαν, μπορείς να είσαι στριφνός και διαβολεμένος με την ησυχία σου. Οι οπαδοί σου θα σε αγαπάνε λίγο περισσότερο τότε, αφού είσαι ο μόνος που τους προσφέρεις έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια -και ταυτοχρόνως παραμένει άθικτος από τη συνολική κορεκτίλα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News