ΓΙΟΥΤΟ ΧΟΡΙΓΚΑΜΕ: Ο τοπικός ήρωας που έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι αθλητές έδωσαν μιαν άλλη ενέργεια. Άνοιξαν μια πόρτα σ’ ένα διαφορετικό κόσμο καθώς αγωνίζονταν με κινητά στις τσέπες και Air-Pods στ’ αυτιά

Η πίστα, γεμάτη από ράμπες και ράγες, έκαιγε και από μια τσιμεντένια σκάλα εμφανίστηκαν οι επίδοξοι Oλυμπιονίκες είχαν σχεδιάσει τις διαδρομές τους και τα ollies τους και τα grinds τους και τα άλλα τρικ  για την περίσταση. Όλα ήταν έτοιμα. Ακόμη και οι playlists που είχαν στις κινητές συσκευές τους και τσέκαραν παραπάνω από μια φορά να δουν πως τα Air-Pods τους είναι καλά «κουμπωμένα» στ’ αυτιά τους και τα smartphones ασφαλή στις τσέπες τους. Η εικόνα, αναμφίβολα, προκάλεσε εντύπωση. Το skateboard στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μοιάζει με ξεχωριστό κόσμο. «Έχει τη δική του ενέργεια», όπως ανέφεραν οι διοργανωτές και οι αθλητές.

Το άθλημα φιλοξενείται στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά προκειμένου να προσελκύσει το κοινό νεότερης ηλικίας. Όταν, δε, ο Γιούτο Χοριγκόμε, ο τοπικός ήρωας εκτέλεσε ένα 270 backside nose slide, πρόσφερε μια στιγμή που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο παράξενο κι αν φαίνεται αυτό λόγω της μη παραδοσιακής φύσης του αθλήματος. Αυτή η φιγούρα του χάρισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο skateboard στα χρονικά! 

Ο Χοριγκόμε έμαθε skate από τον ταξιτζή πατέρα του στους δρόμους του Τόκιο και η νίκη του ίσως να βοηθήσει να αλλάξει το κλίμα και την άποψη των συμπατριωτών του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα ευγενικά χειροκροτήματα που έλαβε ο 22χρονος αθλητής από τους αντιπάλους και τους προπονητές τους, πάντως, δεν συγκρίνονται με το τί θα συνέβαινε στο Τόκιο Μπέι αν επιτρεπόταν η παρουσία ορισμένων χιλιάδων θεατών. Άλλωστε, ο Χοριγκόμε έπαιζε εντός… έδρας. «Το σπίτι μου είναι κάνα 20λεπτο από εδώ», είπε. Ο πατέρας του, Ριότα, πάντως, δεν είδε την προσπάθεια του γιου του. Πήρε το ποδήλατό του και βγήκε στους δρόμους για να καταπολεμήσει το άγχος και τα νεύρα. Ενημερώθηκε για το κατόρθωμα του Γιούτο μέσω των μηνυμάτων που έλαβε στο κινητό του. Ποτέ του δεν φανταζόταν πως ο γιος του θα γινόταν ολυμπιονίκης στο άθλημα που αγαπά! Πόσο μάλλον να το κάνει στην… αυλή του και κόντρα στον Νάιτζα Χιούστον, τον σούπερ σταρ του skateboard με τους 4,7 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram και τους VIP φίλους όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ.

 

Όσοι δεν είναι μυημένοι στο άθλημα χρειάζονται τις επαναλήψεις και το slow-motion για να αντιληφθούν την τεχνική και τη δυσκολία. Αυτό που ο χάλκινος ολυμπιονίκης Τζάγκερ Ίτον από τις Η.Π.Α. χαρακτήρισε «τέχνη». Αρχικά, πάντως, ο φόβος ήταν πως οι αστράγαλοι τους μένουν στη θέση τους με τόσες πτώσεις. Το άλλο παράξενο είναι τα λόγια του ίδιου του Χιούστον που είπε πως χάρηκε με τη νέα γενιά. Είναι μόλις 26 ετών. Ανταγωνίζεται, όμως, από τα 11 του, οπότε αυτό τον κάνει «βετεράνο» του αθλήματος. Με την λήξη, οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ήταν «stoked» και «buzzing» – αμφότερες περιέγραφαν την ευφορία που ένιωθαν οι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για το street credit που θ’ αποκτήσουν. «Τώρα θα με αναγνωρίζουν στους δρόμους» είπε ο Χοριγκόμε που ζει στη Νότια Καλιφόρνια, την καρδιά του αθλήματος. Εκεί όπου χτυπά και η καρδιά του surf. Τα δύο αθλήματα πάνε πακέτο ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με το skateboard, το BMX και το surf η διοργάνωση περνάει σε μιαν άλλη εποχή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News