ΔΟΕ: Μέλος της Επιτροπής έκανε έκκληση για τις Αφγανές αθλήτριες

Η Σαμίρα Ασγκάρι, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν στη φυγάδευση των κορυφαίων γυναικών αθλητών και προπονητικών στελεχών της χώρας.

Η Σαμίρα Ασγκάρι, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, από το Αφγανιστάν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κορυφαίων γυναικών αθλητών και προπονητικών στελεχών της χώρας «πριν να είναι πολύ αργά» μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους 1996-2001, καθοδηγούμενοι από τον ισλαμικό νόμο, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται. 

Τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο και οι γυναίκες έπρεπε να φορούν μπούρκα για να βγουν έξω, και στη συνέχεια μόνο όταν συνοδεύονται από έναν άντρα συγγενή.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου.

Ωστόσο, η πρώην αρχηγός της ομάδας μπάσκετ, Άσγκαρι είπε ότι φοβάται για την ασφάλεια των γυναικών αθλητριών.

«Οι γυναίκες αθλήτριες, οι προπονητές και οι συνοδοί τους στο Αφγανιστάν χρειάζονται τη βοήθειά σας, πρέπει να τους βγάλουμε από τα χέρια των Ταλιμπάν. Κάντε κάτι πριν να είναι πολύ αργά», έγραψε η 27χρονη στο Twitter, επισυνάπτοντας την ομοσπονδία μπάσκετ των ΗΠΑ, την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Η Ασγκάρι, είχε αρκετούς ρόλους στη διοίκηση του αθλητισμού της χώρας της και έγινε το πρώτο μέλος της ΔΟΕ από τη χώρα της το 2018.

Η πρώην αρχηγός της ομάδας γυναικών  του Αφγανιστάν, Χαλίντα Πόπαλ, η οποία βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, προέτρεψε τις παίκτριες να διαγράψουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τη δική τους ασφάλεια, τώρα που η χώρα βρίσκεται και πάλι υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Η Παραολυμπιακή Επιτροπή του Αφγανιστάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δύο αθλητές δεν θα μπορούν να  είναι διαθέσιμοι  για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που ξεκινούν στις 24 Αυγούστου.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News